Пређи на садржај

Пређи на садржај

ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 39

Ко је „велико мноштво“?

Ко је „велико мноштво“?

Видео сам велико мноштво људи, које нико није могао избројати како стоје пред престолом и пред Јагњетом (ОТКР. 7:9)

ПЕСМА 60 За многе то ће бити спас

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. У којој се ситуацији налазио апостол Јован крајем првог века н. е.?

АПОСТОЛ Јован се крајем првог века н. е. налазио у веома тешкој ситуацији. Био је у поодмаклим годинама, заточен на острву Патмос, а вероватно је био и једини апостол који је још био жив (Откр. 1:9). Знао је да су противници ширили лажна учења и стварали поделе међу хришћанима. Изгледало је да је правом хришћанству претио нестанак (Јуд. 4; Откр. 2:15, 20; 3:1, 17).

Апостол Јован је видео „велико мноштво“ обучено у беле хаљине, с палминим гранама у рукама (Видети 2. одломак)

2. Према Откривењу 7:9-14, шта је апостол Јован видео у једној упечатљивој визији? (Видети слику на насловној страни.)

2 Јован је у то време добио једну упечатљиву визију. У њој је анђелима било заповеђено да задржавају разорне ветрове велике невоље док не буде готово завршно обележавање печатом једне групе која је названа „робовима нашег Бога“ (Откр. 7:1-3). Ту групу чине 144 000 оних који ће са Исусом владати на небу (Лука 12:32; Откр. 7:4). Јован је затим споменуо другу групу, рекавши: „После тога видео сам велико мноштво људи, које нико није могао избројати, из свих народа и племена и народности и језика, како стоје пред престолом и пред Јагњетом.“ (Прочитати Откривење 7:9-14.) Замисли само колико је Јован био срећан када је сазнао да ће многи људи у будућности служити Богу на исправан начин!

3. (а) Зашто Јованова визија јача нашу веру? (б) Шта ћемо размотрити у овом чланку?

3 Нема сумње да је ова визија ојачала Јованову веру. Колико би тек требало да ојача нашу веру, будући да живимо у времену њеног испуњења. Својим очима гледамо како се скупљају милиони особа које се надају да ће преживети велику невољу и вечно живети на земљи. У овом чланку ћемо размотрити како је Јехова пре више од 80 година открио свом народу кога представља велико мноштво. Затим ћемо размотрити две одлике великог мноштва – његову бројност и разноликост. Ово разматрање би требало да ојача веру свих који припадају тој групи.

ГДЕ ЋЕ ЖИВЕТИ ВЕЛИКО МНОШТВО?

4. Коју библијску истину хришћанске цркве не разумеју и како су се Истраживачи Библије у том погледу разликовали?

4 Хришћанске цркве углавном не заступају библијско учење да ће послушни људи једног дана вечно живети на земљи (2. Кор. 4:3, 4). Већина хришћанских религија научава да добри људи после смрти иду на небо. Међутим, то није био случај с малом групом Истраживача Библије, који су 1879. почели да издају Стражарску кулу. Они су разумели да ће Бог обновити рај на земљи и да ће милиони послушних људи живети на земљи, а не на небу. Међутим, требало им је времена да јасно разумеју ко ће бити ти послушни људи (Мат. 6:10).

5. Како су Истраживачи Библије објашњавали кога представљају 144 000?

5 Истраживачи Библије су проучавајући Свето писмо још разумели да ће неки бити „откупљени са земље“ како би владали са Исусом на небу (Откр. 14:3). Ту групу ће сачињавати 144 000 ревних и преданих хришћана који су Богу верно служили док су били на земљи. А шта ће бити с великим мноштвом?

6. Како су Истраживачи Библије објашњавали кога представља велико мноштво?

6 Јован је у визији видео да та група стоји „пред престолом и пред Јагњетом“ (Откр. 7:9). Истраживачи Библије су на основу тих речи закључили да ће и велико мноштво, попут 144 000, живети на небу. Ако ће и 144 000 и велико мноштво живети на небу, како ће се једна група разликовати од друге? Истраживачи Библије су мислили да ће велико мноштво сачињавати хришћани који нису били у потпуности послушни Богу док су живели на земљи. Премда су се држали библијских начела, неки од њих су и даље припадали хришћанским црквама. Зато се сматрало да су такве особе показале одређену ревност, али не у довољној мери да би владале са Исусом. Пошто њихова љубав према Богу није била довољно јака, припадници великог мноштва су могли да буду на небу пред престолом, али не и да седе на престолима.

7. Шта су Истраживачи Библије мислили о томе ко ће живети на земљи током Хиљадугодишње владавине и шта су очекивали да ће се десити с верним особама из прошлости?

7 Ко ће онда живети на земљи? Истраживачи Библије су мислили да ће након што 144 000 и велико мноштво буду сакупљени на небу, милиони људи живети на земљи и доживети благослове Христове хиљадугодишње владавине. Веровали су да ти људи неће почети да служе Јехови пре почетка Христове владавине. Сматрали су да ће та група бити поучена Јеховиним путевима током Хиљадугодишње владавине. Затим ће они који буду удовољавали Јеховиним мерилима бити награђени вечним животом на земљи, а непослушни ће бити уништени. Још су мислили да ће можда неки који током тог периода буду служили као кнезови на земљи, укључујући и знамените људе старог доба (верне људе који су умрли пре Христа), на крају Хиљадугодишње владавине на неки начин бити награђени животом на небу (Пс. 45:16).

8. За које три групе су Истраживачи Библије мислили да ће учествовати у остварењу Божје намере?

8 Према томе, Истраживачи Библије су веровали да постоје три групе: (1) 144 000, који ће владати са Исусом на небу, (2) велико мноштво хришћана који су били мање ревни и који ће на небу стајати пред престолом и пред Јагњетом и (3) милиони људи који ће током Христове хиљадугодишње владавине бити поучени о Јехови. * Међутим, Јехова им је касније помогао да јасније разумеју ову тему (Посл. 4:18).

СВЕТЛО ИСТИНЕ СВЕ ЈАЧЕ СВЕТЛИ

На конгресу 1935. крштено је много оних који су имали земаљску наду (Видети 9. одломак)

9. (а) У ком смислу велико мноштво на земљи стоји „пред престолом и пред Јагњетом“? (б) Зашто је објашњење Откривења 7:9 логично?

9 На кога се односи велико мноштво из Јованове визије разјашњено је 1935. Јеховини сведоци су схватили да велико мноштво не мора дословно бити на небу да би стајало „пред престолом и пред Јагњетом“. Очигледно се ради о симболици. Премда ће живети на земљи, велико мноштво може стајати „пред престолом“ у том смислу што признаје Јехову као Врховног Владара и подлаже се његовој власти (Ис. 66:1). Оно може стајати и „пред Јагњетом“ у том смислу што верује у Исусову откупну жртву. Слично томе, у Матеју 25:31, 32 пише да ће се сви народи, укључујући и зле, скупити пред Исусом, који ће седети на свом славном престолу. Јасно је да се сви ти народи налазе на земљи, а не на небу. Ово објашњење из 1935. је логично. Постало је јасно зашто се у Библији не спомиње да се велико мноштво узима на небо. Вечни живот на небу је обећан само групи од 144 000 оних који ће са Исусом „краљевати над земљом“ (Откр. 5:10).

10. Зашто је неопходно да велико мноштво буде поучено Јеховиним мерилима пре почетка Хиљадугодишње владавине?

10 Јеховини сведоци од 1935. разумеју да велико мноштво из Јованове визије сачињавају верни хришћани који се надају да ће вечно живети на земљи. Да би преживели велику невољу, морају упознати Јехову и служити му пре почетка Хиљадугодишње владавине. Они треба да развију снажну веру како би „успели умаћи свему овоме што треба да се догоди“ пре Христове хиљадугодишње владавине (Лука 21:34-36).

11. Зашто су неки Истраживачи Библије мислили да ће неки можда бити узети на небо након Хиљадугодишње владавине?

11 Шта можемо рећи о гледишту да ће након Хиљадугодишње владавине неке верне слуге са земље бити узете на небо? На ту могућност је било указано пре много година у енглеском издању Стражарске куле од 15. фебруара 1913. Неко је могао да размишља: „Зашто би верни мушкарци из старих времена били награђени само животом на земљи, а хришћани који нису били толико посвећени служењу Јехови небеским животом?“ Наравно, овакво размишљање се заснивало на две погрешне претпоставке, наиме да ће велико мноштво живети на небу и да ће га сачињавати мање ревни хришћани.

12-13. Чега су свесни и помазаници и велико мноштво када је реч о њиховој награди?

12 Међутим, као што смо видели, Јеховини сведоци од 1935. јасно разумеју да велико мноштво из Јованове визије представља оне који ће преживети Армагедон. Они ће доћи „из велике невоље“ која ће се одиграти управо овде на земљи и узвикиваће јаким гласом: „Спасење дугујемо свом Богу, који седи на престолу, и Јагњету!“ (Откр. 7:10, 14). Сем тога, Библија каже да ће они који буду ускрснути у небески живот добити „нешто боље“ него верни мушкарци из старог времена (Јевр. 11:40). У складу с тим, наша браћа су ревно почела да позивају људе да служе Јехови с надом у вечни живот на земљи.

13 Припадници великог мноштва су задовољни надом коју имају. Они су разумели да Јехова одлучује да ли ће му неко служити на небу или на земљи. И помазаници и велико мноштво су свесни да ће добити своју награду само захваљујући Јеховиној великој доброти коју је према нама показао када је свог Сина дао као откупну жртву (Римљ. 3:24).

БРОЈНА ГРУПА

14. Зашто су се многи након 1935. питали како ће се испунити пророчанство о великом мноштву?

14 Након 1935, многи су се и даље питали како ће они који имају земаљску наду постати тако бројна група. Примера ради, Роналд Паркин је имао 12 година када је било објашњено ко је велико мноштво. Он каже: „У то време широм света је било око 56 000 објавитеља и многи, можда чак огромна већина, били су помазаници. Изгледало је да велико мноштво и није тако велико.“

15. Како је напредовало сакупљање великог мноштва?

15 Међутим, у наредним деценијама мисионари су послати у многе земље, а број Јеховиних сведока је стално растао. Затим се од 1968. за проучавање Библије користила књига Истина која води до вечног живота. Једноставна објашњења библијских истина привукла су више кротких особа него икада раније. За четири године, крстило се више од пола милиона људи. Како је слабио утицај Католичке цркве у Латинској Америци и другим земљама и како су укидане забране наших активности у источној Европи и неким деловима Африке, још милиони људи су постали Јеховини сведоци (Ис. 60:22). Недавних година, Јеховина организација је објавила још многе публикације како би помогла људима да упознају Библију. Нема сумње да Јехова сакупља велико мноштво, које сада броји преко осам милиона.

РАЗНОЛИКА ГРУПА

16. Ко чини велико мноштво?

16 Када је записивао своју визију, Јован је навео да велико мноштво долази „из свих народа и племена и народности и језика“. Пророк Захарија је раније прорекао нешто слично. Он је написао: „У то време десет људи из свих језика којима говоре народи ухватиће једног Јудејца за скут и говориће: ’Идемо с вама, јер смо чули да је Бог с вама‘“ (Зах. 8:23).

17. Шта се чини како би се помогло људима из свих народа и језика?

17 Да би се сакупили људи из свих народа, добра вест се мора проповедати на многим језицима. Зато Јеховини сведоци више од 130 година преводе публикације за проучавање Библије. Данас се више него икада раније улаже труд како би се те публикације преводиле на стотине језика. Сакупљање великог мноштва из свих народа представља право чудо које Јехова чини у савремено доба. Захваљујући томе што је духовна храна доступна на све више језика, Сведоци уједињено служе Јехови и добро су познати по ревном проповедању и братској љубави. То заиста јача веру! (Мат. 24:14; Јов. 13:35).

ШТА ТА ВИЗИЈА ЗНАЧИ ЗА НАС?

18. (а) Према Исаији 46:10, 11, зашто нисмо изненађени тиме што је Јехова испунио пророчанство о великом мноштву? (б) Зашто они који ће живети на земљи не сматрају да им је нешто ускраћено?

18 Веома смо радосни док посматрамо како се испуњава пророчанство о великом мноштву! Нисмо изненађени тиме што је Јехова на изузетан начин испунио ово пророчанство. (Прочитати Исаију 46:10, 11.) Припадници великог мноштва су захвални за наду коју им је Јехова дао. Они не мисле да им је нешто ускраћено зато што нису помазани Божјим духом да би са Исусом служили на небу. На многим местима у Светом писму говори се о верним мушкарцима и женама на које је снажно утицао свети дух; па ипак, они не припадају групи од 144 000. Јован Крститељ је један такав пример (Мат. 11:11). Још један пример је Давид (Дела 2:34). Они и многи други биће ускрснути како би живели у рају на земљи. Сви они ће заједно са великим мноштвом имати прилику да покажу своју верност Јехови и његовој власти.

19. Шта ћемо урадити ако смо разумели значење Јованове визије о великом мноштву?

19 Никада раније у људској историји Бог није ујединио милионе људи из свих народа да би му служили. Без обзира на то да ли се надамо да ћемо живети на небу или на земљи, треба да помогнемо што већем броју људи да буду део великог мноштва „других оваца“ (Јов. 10:16). Јехова ће ускоро започети проречену велику невољу која ће уништити власти и религије које су човечанству нанеле велику патњу. Сви који су део великог мноштва имаће огромну част да служе Јехови на земљи у сву вечност! (Откр. 7:14).

ПЕСМА 139 Живот у новом свету

^ одл. 5 У овом чланку ћемо размотрити Јованову пророчанску визију о сакупљању великог мноштва. Она ће сигурно ојачати веру свих оних који припадају тој групи.

^ одл. 8 Видети књигу Jehovah’s Witnesses—Proclaimers of God’s Kingdom, стране 159-163.