Пређи на садржај

Пређи на садржај

ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 37

Спремно се подложимо Јехови

Спремно се подложимо Јехови

Зар се нећемо још спремније подложити Оцу? (ЈЕВР. 12:9)

ПЕСМА 9 Јехова је наш Краљ

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Зашто треба да се подложимо Јехови?

СВИ треба да се подложимо * Јехови зато што је он наш Створитељ. То му даје право да поставља мерила (Откр. 4:11). Али имамо још један добар разлог да га слушамо, а то је чињеница да је његова власт најбоља. Током историје, многи владари су имали одређену власт над другима. Међутим, када њихову власт упоредимо с Јеховином, долазимо до закључка да нико од њих није толико мудар, брижан, милосрдан и саосећајан као Јехова (Изл. 34:6; Римљ. 16:27; 1. Јов. 4:8).

2. Према Јеврејима 12:9-11, зашто треба да се подложимо Јехови?

2 Јехова жели да га слушамо, али не зато што га се плашимо већ зато што га волимо и сматрамо својим брижним Оцем. У посланици Јеврејима, апостол Павле је објаснио да треба да се спремно подложимо Јехови кад нас поучава зато што је то „нама на корист“. (Прочитати Јеврејима 12:9-11.)

3. (а) По чему се види да ли смо подложни Јехови? (б) На која питања ћемо добити одговор?

3 Наша подложност Јехови види се у томе што се трудимо да га у свему слушамо и што се одупиремо жељи да се ослонимо на своје мишљење (Посл. 3:5). Биће нам много лакше да се подложимо Јехови ако га добро упознамо и разумемо какве дивне особине има. Зашто то кажемо? Зато што су те особине покретачка снага која стоји иза свега што ради (Пс. 145:9). Што га боље познајемо, више га волимо. А ако га будемо волели, неће нам бити потребан списак правила шта смемо, а шта не смемо да радимо. Зато се трудимо да своје мисли и осећања доведемо у склад са оним што Јехова сматра добрим и да не радимо оно што он осуђује (Пс. 97:10). Међутим, понекад нам је тешко да слушамо Јехову. Зашто је то тако? Шта старешине, очеви и мајке могу научити од намесника Немије, краља Давида и Марије, Исусове мајке? Одговоре ћемо добити у овом чланку.

ЗАШТО ЈЕ ПОНЕКАД ТЕШКО ПОДЛОЖИТИ СЕ ЈЕХОВИ

4-5. Према Римљанима 7:21-23, зашто је понекад тешко подложити се Јехови?

4 Један од разлога због којих нам је понекад тешко да се подложимо Јехови јесте то што смо сви наследили грех и самим тим смо несавршени. Зато нисмо баш увек спремни да га слушамо. Након што су се Адам и Ева побунили против Бога и јели забрањени плод, поставили су сопствена мерила за то шта је добро, а шта зло (Пост. 3:22). И данас већина људи не мари за Јехову и живи по сопственим мерилима.

5 Чак је и онима који су упознали Јехову и заволели га понекад тешко да му се у свему подложе. Такав проблем је имао и апостол Павле. (Прочитати Римљанима 7:21-23.) И ми, попут апостола Павла, желимо да чинимо оно што Јехова сматра исправним. Међутим, стално се морамо борити са својим неисправним жељама.

6-7. Који је још један разлог због ког је понекад тешко подложити се Јехови? Наведи пример.

6 Још један разлог због ког нам је понекад тешко да се подложимо Јехови јесте утицај средине у којој смо одрасли. Многи људи су усвојили систем вредности који је у супротности са оним што Јехова каже. Зато се стално морамо борити да се ослободимо неких идеја које преовладавају у нашој средини. Погледајмо један пример.

7 У неким земљама млади су изложени притиску да поставе себи циљ да зараде што више новца. У таквој ситуацији је била наша сестра која се зове Мери *. Пре него што је упознала Јехову, студирала је на једном од најпрестижнијих универзитета у својој земљи. Родитељи су је подстицали да нађе добро плаћен посао у струци која ће јој обезбедити углед у друштву. Она је исто то желела. Међутим, кад је упознала библијску истину и заволела Јехову, није више имала такве циљеве. Па ипак, она каже: „Понекад ми се пружи добра пословна прилика да зарадим доста новца, али то би значило да више не бих могла да служим Јехови онако како то сада радим. Због начина на који сам васпитана, и даље ми је тешко да кажем не. Преклињем Јехову да ми помогне да се одупрем искушењу да прихватим посао због ког бих занемарила своју службу“ (Мат. 6:24).

8. О чему ће бити речи у наставку?

8 Као што смо видели, за наше је добро да се подложимо Јехови. Али они којима је Јехова поверио извесну меру ауторитета, као што су рецимо старешине, очеви и мајке, имају разлог више да слушају Јеховине савете јер тиме могу помоћи другима. Погледајмо неке библијске примере из којих можемо научити како да испољавамо ауторитет на начин који ће се допасти Јехови.

ШТА СТАРЕШИНЕ МОГУ НАУЧИТИ ОД НЕМИЈЕ

Старешине раде у Дворани Краљевства, као што је Немија радио на обнови Јерусалима (Видети одломке 9-11) *

9. На какве је проблеме Немија наишао?

9 Јехова је старешинама поверио важну одговорност да брину о његовом народу (1. Петр. 5:2). Старешине могу много тога научити ако размотре како се Немија опходио према Јеховином народу. Као намесник Јуде, Немија је имао велика овлашћења (Нем. 1:11; 2:7, 8; 5:14). Погледајмо на какве је проблеме наишао. Сазнао је да је народ оскрнавио храм и да није прилозима подупирао Левите као што је то Закон налагао. Јудејци су кршили закон о сабату, а неки од њих су се женили туђинкама. Намесник Немија је морао да реши ту тешку ситуацију (Нем. 13:4-30).

10. Како се Немија поставио у ситуацији у којој се нашао?

10 Немија није користио свој положај да би народу наметнуо своје мишљење. Он се усрдно молио Јехови да му пружи вођство и поучавао је народ Јеховином закону (Нем. 1:4-10; 13:1-3). Осим тога, понизно је радио са својом браћом на обнови јерусалимских зидина (Нем. 4:15).

11. Према 1. Солуњанима 2:7, 8, како старешине треба да се опходе према суверницима?

11 Старешине можда неће наићи на проблеме на какве је Немија наишао, али се у много чему могу угледати на њега. На пример, они се истински труде да помогну својој браћи и сестрама. Не сматрају да су због свог именовања бољи од других, већ су обзирни према својим суверницима. (Прочитати 1. Солуњанима 2:7, 8.) У њиховим речима се огледају дубока љубав и понизност. Један дугогодишњи старешина који се зове Ендру каже: „Приметио сам да браћи и сестрама углавном прија када су старешине добре и срдачне. Због тога спремније сарађују с њима.“ Још један дугогодишњи старешина који се зове Тони каже: „Трудим се да применим савет из Филипљанима 2:3 и стално радим на томе да друге сматрам већима од себе. То ме спречава да се понашам као диктатор.“

12. Зашто је важно да старешине буду понизне?

12 Старешине морају бити понизне, као што је Јехова понизан. Иако је Јехова Врховни Владар свемира, он се „сагиње“ да би „из прашине убогога“ подигао (Пс. 18:35; 113:6, 7). У суштини, Јехова презире оне који су поносни и арогантни (Посл. 16:5).

13. Зашто старешине морају обуздавати свој језик?

13 Старешина који је подложан Јехови мора да „обуздава свој језик“, иначе би се могло десити да буде непријатан према некоме ко га не поштује (Јак. 1:26; Гал. 5:14, 15). Ендру, кога смо раније цитирали, каже: „Понекад пожелим да одбрусим брату или сестри који су показали да не поштују улогу старешине. Али размишљање о верним људима из старог доба помаже ми да схватим колико је важно да будем понизан и кротак.“ Старешине показују да су подложне Јехови када љубазно разговарају са свима у скупштини, укључујући и друге старешине (Кол. 4:6).

ШТА ОЧЕВИ МОГУ НАУЧИТИ ОД КРАЉА ДАВИДА

14. Коју је улогу Јехова доделио очевима и шта од њих очекује?

14 Јехова је одредио да отац буде поглавар породице и од њега очекује да поучава и васпитава своју децу (1. Кор. 11:3; Еф. 6:4). Али то не значи да може да се понаша како хоће, јер рачун полаже Јехови као оснивачу породице (Еф. 3:14, 15). Очеви показују да су подложни Јехови када свој ауторитет користе онако како Јехова то жели. У томе им краљ Давид може бити одличан пример.

Молитве једног оца треба да одражавају његову понизност (Видети 15. и 16. одломак) *

15. Зашто је краљ Давид добар пример за очеве?

15 Јехова је поставио Давида не само за поглавара породице већ и за поглавара свег Израела. Давид је као краљ имао велику власт. Понекад ју је злоупотребљавао и правио озбиљне грешке (2. Сам. 11:14, 15). Али своју подложност Јехови показао је тако што је прихватио укор. Излио му је своје срце у молитви (Пс. 51:1-4). Осим тога, био је довољно понизан да прихвати добре савете не само од мушкараца већ и од жена (1. Сам. 19:11, 12; 25:32, 33). Давид је нешто научио из својих грешака и у животу му је увек било најважније да служи Јехови.

16. Шта очеви могу научити од Давида?

16 Ово су само неке поуке које очеви могу извући из примера краља Давида: Немој злоупотребљавати ауторитет који ти је Јехова дао. Признај своје грешке и прихвати библијски савет. Ако то чиниш, чланови породице ће те поштовати зато што си понизан. Када се заједно молите, изрази своја најдубља осећања да би и они знали колико се уздаш у Јехову и тражиш његово вођство. Поврх свега, нека ти у животу буде најважније да служиш Јехови (Пон. зак. 6:6-9). Твој добар пример је највреднији дар који можеш дати својој породици.

ШТА МАЈКЕ МОГУ НАУЧИТИ ОД МАРИЈЕ

17. Коју је улогу Јехова доделио мајкама?

17 Јехова је свим мајкама доделио важну улогу у породици и дао им је извесну меру ауторитета над децом (Посл. 6:20). Мајке имају велик и трајан утицај на децу (Посл. 22:6). Погледајмо шта могу научити од Исусове мајке Марије.

18-19. Шта мајке могу научити од Марије?

18 Марија је добро познавала свете списе. Дубоко је поштовала Јехову и имала је близак однос с њим. Била је спремна да му се подложи, чак и када је то значило да ће јој се живот из корена променити (Лука 1:35-38, 46-55).

Ако је мајка уморна или раздражљива, треба јој више снаге да покаже љубав према својој породици (Видети 19. одломак) *

19 Погледајмо шта мајке могу научити од Марије. Као прво, треба да развију добар однос с Јеховом тако што ће проучавати Библију и редовно се молити. Као друго, треба да буду спремне да се мењају да би угодиле Јехови. На пример, можда су одрасле у породици у којој су се родитељи често љутили на децу и викали на њих. Зато можда мисле да тако треба да се понашају према својој деци. Чак и након што су упознале Јехову, можда им је тешко да се не нервирају и да буду стрпљиве са својом децом, нарочито ако праве лом када су оне уморне (Еф. 4:31). У таквим тренуцима је веома важно да се моле Јехови за помоћ. Једна наша сестра која се зове Лидија каже: „Понекад морам много да се молим да не будем груба кад ме син не слуша. Деси се да усред реченице застанем и у себи се помолим Јехови за помоћ. Молитва ми помаже да останем мирна“ (Пс. 37:5).

20. Који проблем имају неке мајке и како га могу савладати?

20 Неке мајке имају један други проблем. Тешко им је да својој деци покажу да их воле (Титу 2:3, 4). Неке од њих су одрасле у породици у којој родитељи нису били блиски са својом децом. Ако је то с тобом случај, немој понављати грешке својих родитеља. Мајка која је подложна Јехови мора да научи да покаже својој деци колико их воли. Можда јој је тешко да промени свој начин размишљања, своја осећања и поступке. Али то није немогуће. Такве промене ће бити добре и за њу и за њену породицу.

И ДАЉЕ БУДИМО ПОДЛОЖНИ ЈЕХОВИ

21-22. Према Исаији 65:13, 14, зашто је добро да се подложимо Јехови?

21 Краљ Давид је знао колико је добро за човека да се подложи Јехови. Он је написао: „Наредбе су Јеховине праведне, срце веселе, заповест је Јеховина чиста, очи просветљује. Оне опомињу слугу твога. Ко их се држи, велику награду има“ (Пс. 19:8, 11). Данас можемо видети огромну разлику између оних који се подлажу Јехови и оних који одбацују његове савете. Они који се истински подлажу Јехови кличу „од радости у срцу“. (Прочитати Исаију 65:13, 14.)

22 Када се старешине, очеви и мајке спремно подлажу Јехови, њима самима је живот бољи, њихове породице су срећније, а у скупштинама влада јединство. Што је најважније, тако радују Јехову (Посл. 27:11). Има ли веће награде од тога?

ПЕСМА 123 Верно се подложимо теократском реду

^ одл. 5 У овом чланку ћемо говорити о томе зашто треба да се подложимо Јехови. Видећемо и шта старешине, очеви и мајке – сви којима је Јехова некога поверио на бригу – могу научити од намесника Немије, краља Давида и Марије, Исусове мајке.

^ одл. 1 ОБЈАШЊЕЊЕ ИЗРАЗА: Речи подложити се и подложност имају негативан призвук онима који су присиљени да некога слушају. Међутим, Божје слуге су својевољно одлучиле да слушају Бога и зато подложност за њих нема такав призвук.

^ одл. 7 Нека имена су промењена.

^ одл. 62 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Старешина ради са својим сином на одржавању Дворане Краљевства, баш као што је Немија учествовао у обнови јерусалимских зидина.

^ одл. 64 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Отац се усрдно моли Јехови са својом породицом.

^ одл. 66 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Дечак је сатима играо видео-игрице и није средио своје ствари нити је урадио домаћи задатак. Иако уморна од посла, мајка га опомиње смирено и без грубих речи.