Пређи на садржај

Пређи на садржај

35. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Верни старији хришћани су благо

Верни старији хришћани су благо

Седа коса је предивна круна (ПОСЛ. 16:31)

ПЕСМА 138 Лепота седе косе

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. (а) Према Пословицама 16:31, како треба да гледамо на старију браћу и сестре? (б) На која питања ћемо добити одговор у овом чланку?

 НЕОБРАЂЕНИ дијаманти не сијају и не изгледају привлачно. Дешава се да људи у природи наиђу на дијаманте и само прођу поред њих, јер нису свесни да су управо видели благо.

2 На неки начин, наша старија браћа и сестре су попут таквих дијаманата. Њихова седа коса се у Божјој Речи упоређује с круном. (Прочитати Пословице 16:31; 20:29.) Међутим, лако би се могло десити да превидимо колико су они драгоцени. Млађа браћа и сестре који препознају вредност старијих могу од њих добити нешто далеко драгоценије од дословног блага. У овом чланку добићемо одговоре на три питања: Зашто Јехова на старије хришћане гледа као на право благо? Какву улогу старија браћа и сестре имају у Јеховиној организацији? Шта можемо научити од њих?

ЗАШТО ЈЕХОВА СТАРИЈЕ СМАТРА БЛАГОМ

Верна старија браћа и сестре су драгоцени и Јехови и свима нама (Видети 3. одломак)

3. Према речима из Псалма 92:12-15, зашто су старији драгоцени Јехови?

3 Наша старија браћа и сестре су драгоцени Јехови. Он их најбоље познаје, свестан је свих њихових лепих особина и цени их због тога. Драго му је кад преносе млађима драгоцено искуство које су стекли током многих година верне службе (Јов 12:12; Посл. 1:1-4). Јехова цени и њихову истрајност (Мал. 3:16). Многима од њих живот није био нимало лак, али се никад нису поколебали у вери. Заправо, њихова нада је сада чвршћа него кад су упознали истину. Јехова их воли зато што „и у старости“ објављују његово име. (Прочитати Псалам 92:12-15.)

4. Шта би могло охрабрити нашу старију браћу и сестре?

4 Ако си зашао у године, буди сигуран да Јехова памти све што си чинио за њега (Јевр. 6:10). Ревно си проповедао и то га је радовало. Пребродио си многе кушње, можда чак неке од најтежих. Држао си се праведних библијских начела, верно си обављао своја задужења и обучавао друге. Давао си све од себе да би ишао у корак с Јеховином организацијом која брзо напредује. Пружао си подршку онима који су у пуновременој служби. Јехова те много воли због тога што му одано служиш. Обећао је да „неће напустити своје верне слуге“ (Пс. 37:28). Он каже: „И кад вам коса оседи, ја ћу вас подржавати“ (Ис. 46:4). Зато немој закључити да због поодмаклих година немаш важну улогу у Јеховиној организацији. И те како имаш!

СТАРИЈИ ИМАЈУ ВАЖНУ УЛОГУ У ЈЕХОВИНОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ

5. Шта старији треба да имају на уму?

5 Старији могу много тога да пруже. Премда нису снажни као некад, имају богато искуство које су стицали годинама. Јехова и даље може да их користи на различите начине, као што показују следећи примери из прошлости и садашњости.

6-7. Наведи библијске примере из којих се види како је Јехова наградио старије који су му верно служили.

6 У Библији налазимо примере верних људи који су много чинили за Јехову и након што су зашли у године. На пример, Мојсије је имао око 80 година кад је почео да служи као пророк и вођа израелског народа. Данило је служио као Јеховин пророк чак и кад је прешао деведесету. А апостол Јован је по свему судећи имао преко 90 година кад га је Бог надахнуо да напише књигу Откривење.

7 Многи други верни појединци нису били толико познати и лако се могло десити да буду непримећени. Али Јехова је видео све што су чинили и наградио их је за њихову верност. На пример, о Симеону, који је био „праведан и богобојазан“, Библија не говори много. Али Јехова је запазио тог верног човека и указао му је част да види малог Исуса и изговори пророчанство о њему и његовој мајци (Лука 2:22, 25-35). Размисли и о пророчици Ани, која је била удовица. Имала је 84 године, али „никад није изостајала из храма“. Јехова ју је благословио због тога тако што је и њој пружио прилику да види малог Исуса. Нема сумње да су и Симеон и Ана били драгоцени Јехови (Лука 2:36-38).

Сестра Дидур сада има преко 80 година и још увек верно служи Јехови (Видети 8. одломак)

8-9. Шта сестре које су удовице и даље чине за Јехову и скупштину?

8 И у савремено доба многи старији хришћани су одличан пример млађима. Међу њима је и сестра Лоис Дидур. Имала је само 21 годину кад је почела да служи као специјални пионир у Канади. Она и њен муж Џон су дуго били и у покрајинској служби. Након тога су више од 20 година служили у Бетелу. Затим су били позвани да служе у Украјини. Лоис је тада имала 58 година. Шта су одлучили? Да ли су сматрали да су исувише стари да би се преселили у другу земљу? Нису. Прихватили су позив и Џон је наименован за члана Одбора подружнице у Украјини. Након седам година, Џон је преминуо. Међутим, Лоис је одлучила да остане у тој земљи. Она сада има 81 годину, још увек верно служи Јехови у тамошњој подружници и бетелска породица је много воли.

9 Удовицама као што је Лоис можда се не поклања исто толико пажње као док им је муж био жив, али оне су и даље драгоцени део скупштине. Јехова веома цени сестре које су годинама подржавале своје мужеве, а сада као удовице настављају да му служе са истом ревношћу (1. Тим. 5:3). Осим тога, те драге сестре пружају добар пример младима.

10. Зашто је Тони одличан пример за нас?

10 Многа наша браћа и сестре су везани за кућу или живе у старачким домовима. И они су нам веома драгоцени. На пример, наш брат Тони живи у старачком дому. Крстио се у Пенсилванији, у августу 1942, када је имао 20 година. Убрзо након тога, добио је позив за војску. Пошто је одбио да се прикључи војсци, провео је две и по године у затвору. Он и његова супруга Хилда одгајили су двоје деце која такође верно служе Јехови. Током година, Тони је служио у три скупштине као председавајући надгледник (што је сада координатор старешинства) и као надгледник покрајинског састанка. Такође је ишао у један затвор где је проучавао Библију са затвореницима и водио састанке. Сада има 98 година и још увек је врло активан. Труди се да служи Јехови најбоље што може и да што више сарађује са својом скупштином.

11. Како можемо показати да ценимо оне који су везани за кућу или живе у старачком дому?

11 Како можемо показати да ценимо старије који су везани за кућу или живе у старачком дому? Узимајући у обзир њихове околности, старешине им могу помоћи да присуствују састанцима и да учествују у служби колико могу. Сви можемо показати да нам је стало до њих тако што ћемо их посетити или разговарати с њима преко видео-везе. Посебну пажњу треба да поклонимо старијима који живе у некој установи далеко од своје скупштине. Такве особе лако можемо превидети, што никако не бисмо желели. Неки од њих су по природи затворени или се устручавају да причају о свом животу јер мисле да би тиме скретали превелику пажњу на себе. Али много ће нам значити ако издвојимо време да их тактично подстакнемо да се отворе и слушамо их док нам причају о лепим стварима које су доживели служећи Јехови.

12. Шта можемо открити ако боље упознамо старију браћу и сестре у нашој скупштини?

12 Могли бисмо се изненадити кад сазнамо кроз шта су све прошла старија браћа и сестре у нашој скупштини. Примера ради, наша сестра Харијет је деценијама верно служила Јехови у својој скупштини у Њу Џерсију. Затим се преселила код своје ћерке. Браћа и сестре у њеној новој скупштини издвојили су време да је боље упознају и открили су да је она изузетан пример вере. Причала им је како је било у служби проповедања 1920-их, кад је она упознала истину. У то време увек је носила са собом четкицу за зубе, за случај да буде ухапшена у служби. Заправо, она је 1933. двапут провела по недељу дана у затвору. За то време је њен муж бринуо о њихово троје мале деце. Иако није био Јеховин сведок, пружао јој је велику подршку. Верна браћа и сестре као што је Харијет свакако заслужују наше поштовање.

13. Зашто се може рећи да старија браћа и сестре имају важну улогу у Јеховиној организацији?

13 Дакле, наша старија браћа и сестре имају важну улогу у Јеховиној организацији. Јехова их је током живота много пута благословио на различите начине. Видели су и како благосиља своју организацију. Много тога су научили и из својих грешака. Учи из њиховог искуства јер су они права ризница мудрости (Посл. 18:4). Ако их боље упознаш, од сваког од њих научићеш нешто важно. Осим тога, дружење с њима ојачаће ти веру.

ШТА МОЖЕМО НАУЧИТИ ОД СТАРИЈИХ

Као што је Јелисеј много научио од Илије, тако и ми можемо много научити од браће и сестара који већ деценијама служе Јехови (Видети 14. и 15. одломак)

14. Који подстицај налазимо у Поновљеним законима 32:7?

14 Разговарај са старијима у својој скупштини. (Прочитати Поновљене законе 32:7.) Можда их вид не служи као некада, ноге их полако издају, а глас им подрхтава. Али у срцу су још увек млади и имају „добро име“ код Јехове (Проп. 7:1). Увек имај на уму зашто су они драгоцени Јехови и показуј им поштовање. Буди попут Јелисеја који није хтео да остави Илију. Током последњег дана који су провели заједно, три пута му је рекао: „Нећу те оставити“ (2. Краљ. 2:2, 4, 6).

15. Шта бисмо могли да питамо старију браћу и сестре?

15 Занимај се за старије и замоли их да ти испричају нешто о себи (Посл. 1:5; 20:5; 1. Тим. 5:1, 2). На пример, могао би да их питаш: „Шта те је уверило да си пронашао истину?“, „Када си посебно осетио да ти је Јехова помогао?“, „Како си током свих ових година успео да сачуваш радост у служби Јехови?“ (1. Тим. 6:6-8). Пажљиво их слушај док ти причају догађаје из свог живота.

16. Како ће разговор са старијима користити и теби и њима?

16 Разговор са старијима значиће и теби и њима (Римљ. 1:12). Ти ћеш се још више уверити у то да Јехова брине за своје верне слуге, а старији ће се осећати вољено. Сигурно ће уживати док ти причају шта је све Јехова учинио за њих.

17. У ком смислу су наша старија браћа и сестре с проласком година све лепши?

17 Спољашња лепота с годинама бледи, али не и унутрашња. Јехови су његове верне слуге из године у годину све лепше (1. Сол. 1:2, 3). То је зато што су све то време дозвољавали да их Јехова обликује путем свог духа и тако су развили прелепе особине. Што боље упознамо нашу драгу старију браћу и сестре и што више учимо од њих, више ћемо их поштовати и сматраћемо их непроцењивим благом.

18. О чему ће бити речи у следећем чланку?

18 Да би скупштина била јака, важно је да млади поштују старије, али важно је и да старији цене младе. У следећем чланку ћемо видети како старији могу показати цењење за младе.

ПЕСМА 144 Гледајмо на награду

^ Наша старија браћа и сестре су право благо. Овај чланак ће нам помоћи да их још више ценимо и подстаћи ће нас да учимо из њиховог богатог искуства. Такође ће подсетити старије да су важан део Јеховине организације.