Пређи на садржај

Пређи на садржај

36. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Дели своје искуство с младима

Дели своје искуство с младима

Младићима је слава њихова снага (ПОСЛ. 20:29)

ПЕСМА 88 Дај да упознам путеве твоје

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Који циљ би старији могли да поставе себи?

 ДОК залазимо у године, може нас плашити помисао да више нећемо моћи да чинимо за Јехову колико смо некада могли. Иако можда више немамо снаге као кад смо били млађи, стекли смо знање и искуство које можемо поделити с младима. Тако ћемо им помоћи да прихвате нове одговорности у Јеховиној организацији и да искористе своју снагу и способности на најбољи могући начин. Један дугогодишњи старешина је рекао: „Када сам приметио да због година неке ствари више не могу да обављам, био сам срећан што у скупштини имамо млађу браћу која могу да преузму те одговорности.“

2. О чему ће бити речи у овом чланку?

2 У претходном чланку смо видели зашто је за младе добро да боље упознају старије у скупштини. У овом чланку биће речи о томе како особине као што су понизност, скромност, захвалност и великодушност помажу старијима да добро сарађују с млађима. Таква сарадња ће значити целој скупштини.

БУДИ ПОНИЗАН

3. Према Филипљанима 2:3, 4, какав став има понизан хришћанин и зашто је то добро?

3 Да би помогли млађима, старији морају бити понизни. Понизна особа сматра друге „већима од себе“. (Прочитати Филипљанима 2:3, 4.) Старији који су понизни свесни су да се већина послова може добро обавити на више начина, а да притом сви они буду у складу с библијским начелима. Зато не очекују да се све обавља онако како су они то некада радили (Проп. 7:10). Премда имају драгоцено искуство које могу поделити с младима, свесни су да се „мења [...] сцена овог света“ и да ће можда морати да се прилагоде новим околностима (1. Кор. 7:31).

Старији великодушно деле своје искуство с другима (Видети 4. и 5. одломак) *

4. По чему су покрајински надгледници слични Левитима?

4 Понизна старија браћа прихватају чињеницу да више не могу да раде исто колико и раније. Узмимо као пример покрајинске надгледнике. Кад напуне 70 година, више не служе у том својству, већ добијају ново задужење. Некима то тешко пада јер су волели да на такав начин служе својој браћи и још увек имају жарку жељу да помажу другима. Али они разумеју да је најбоље да млађа браћа преузму то задужење. По томе су слични Левитима у древном Израелу који су морали да прекину своју службу у светом шатору кад напуне 50 година. Радост тих Левита није зависила од задужења која обављају. Посветили су се ономе што су могли да раде и помагали су млађима да обављају своје дужности (Бр. 8:25, 26). Браћа која су као покрајински надгледници раније посећивала многе скупштине сада то не могу да чине, али пружају много скупштини којој су додељени.

5. Шта учимо од Дена и Кејти?

5 Брат Ден је служио као покрајински надгледник 23 године. Када је напунио 70 година, он и његова супруга Кејти позвани су да служе као специјални пионири. Како су се навикли на нове околности? Ден каже да има више посла него икада раније. Има пуно скупштинских одговорности, помаже браћи да постану слуге помоћници и обучава их за сведочење у затворима и на јавним местима. Драга старија браћо, без обзира на то да ли сте у пуновременој служби или не, ви можете много помоћи другима. Прилагодите се новим околностима, постављајте нове циљеве и усредсредите се на оно што сада можете да радите.

БУДИ СКРОМАН

6. Зашто је добро бити скроман? Наведи пример.

6 Скроман човек је свестан својих граница (Посл. 11:2). Не очекује превише од себе. Захваљујући томе, ради оно што може и задовољан је. Скромног човека бисмо могли упоредити с возачем који прилагођава брзину кад наиђе на успон. Он пребацује у нижу брзину да би наставио да се креће узбрдо. Додуше, кретаће се спорије, али и даље ће ићи напред. Слично томе, скроман човек зна када је време да успори да би остао активан у служби (Фил. 4:5).

7. По чему се види да је Варзелај био скроман?

7 Варзелај је имао 80 година кад га је краљ Давид позвао да живи на двору. Варзелај је био скроман и одбио је ту понуду. Пошто је знао да због својих година неће моћи много да уради за краља, предложио је да уместо њега на двор оде млађи човек, Химам (2. Сам. 19:35-37). Попут Варзелаја, и данас су старија браћа срећна када могу да препусте млађима различита задужења у Јеховиној организацији.

Краљ Давид је прихватио Божју одлуку да је његов син изабран да изгради храм (Видети 8. одломак)

8. Како је краљ Давид показао скромност?

8 Краљ Давид је такође одличан пример скромности. Он је свим срцем желео да изгради Јеховин храм. Али када му је Јехова рекао да је изабрао Соломона за тај задатак, Давид је прихватио ту одлуку и пружио пуну подршку свом сину (1. Лет. 17:4; 22:5). Он није мислио да би боље обавио тај посао од Соломона који је био млад и неискусан (1. Лет. 29:1). Био је свестан да успех тог подухвата зависи од Јеховиног благослова, а не од година или искуства оних који га организују. Попут Давида, и данас старији остају активни након што им се задужење промени. Сигурни су да ће Јехова благословити младе који обављају задужења која су они некад имали.

9. Како је један члан Одбора подружнице показао скромност?

9 У наше време, леп пример скромности пружио је брат по имену Шигео. Почео је да служи у Одбору подружнице 1976, када је имао 30 година, а 2004. је постао координатор тог одбора. Касније је схватио да нема више снаге као некада и да му треба много више времена да би обавио своје задатке. Молио се у вези с тим и дошао је до закључка да би било боље да неки млађи брат преузме његово задужење. Иако више није координатор, Шигео је и даље члан Одбора подружнице. Као што показује пример Варзелаја, краља Давида и Шигеа, неко ко је понизан и скроман не види у младима само неискуство већ и њихове способности. На њих гледа као на сараднике, а не као на супарнике (Посл. 20:29).

БУДИ ЗАХВАЛАН

10. Како старији гледају на младе у скупштини?

10 За старије, млади су дар од Јехове – дар за који су захвални. Они имају све мање снаге, али срећни су што су ту млади који су спремни да своју снагу и способности користе да би служили браћи и сестрама у скупштини.

11. Према Рути 4:13-16, зашто је добро да старији прихвате помоћ млађих?

11 Један библијски пример показује колико је добро када старији прихватају помоћ млађих. Реч је о Нојемини. Кад јој је син умро, она је подстицала своју снаху Руту да се врати својој породици. Али Рута нипошто није желела да је остави, тако да су се заједно преселиле у Витлејем. Показало се да је било добро што је Нојемина прихватила њену помоћ (Рута 1:7, 8, 18). Заправо, обема је много значило што су остале заједно. (Прочитати Руту 4:13-16.) И данас старији који су понизни попут Нојемине радо прихватају помоћ млађих.

12. Како је апостол Павле изражавао своју захвалност?

12 Апостол Павле је био захвалан за то што су му браћа помагала. Једном приликом је захвалио хришћанима у Филипима који су се побринули за његове материјалне потребе (Фил. 4:16). Био је захвалан и за помоћ коју му је Тимотеј пружио (Фил. 2:19-22). Захвалио је Богу када је угледао браћу која су дошла да га охрабре док су га водили у Рим као затвореника (Дела 28:15). Павле је био човек од акције који је пропутовао хиљаде километара да би проповедао и јачао скупштине. Па ипак, није био поносан и прихватао је помоћ своје браће и сестара.

13. Како старији могу показати да су захвални за младе у својој скупштини?

13 Драги наши старији, постоји много начина да покажете захвалност за младе које имате у скупштини. Немојте их одбити ако вам понуде превоз, помоћ око куповине или других ствари. На такву помоћ гледајте као на израз Јеховине љубави. Осим тога, они који вам помажу могу постати ваши добри пријатељи. Реците им колико вам је драго што се толико залажу у скупштини и помажите им да се још више приближе Јехови. Проводите време с њима и причајте им о ономе што сте доживели. На тај начин, показаћете да сте захвални Јехови за младе у скупштини (Јов. 6:44; Кол. 3:15; 1. Сол. 5:18).

БУДИ ВЕЛИКОДУШАН

14. Како је краљ Давид показао великодушност?

14 Старији могу да се угледају на краља Давида у још нечему. Он је био великодушан и дао је велики део свог богатства као прилог за градњу храма (1. Лет. 22:11-16; 29:3, 4). Урадио је то иако је знао да ће сва заслуга припасти његовом сину Соломону. Ако више немамо снаге да учествујемо у градњи наших објеката, можемо је подупирати добровољним прилозима у складу са својим могућностима. Осим тога, можемо помагати младима тако што ћемо с њима великодушно делити искуство које смо стекли током година.

15. Шта је Павле великодушно делио с Тимотејем?

15 И апостол Павле је био великодушан. Позвао је Тимотеја да иде с њим на мисионарска путовања и великодушно му је преносио своје знање. Поучавао га је како да буде још делотворнији у проповедању и поучавању других (Дела 16:1-3). Оно што је научио од Павла помогло је Тимотеју да буде вешт проповедник добре вести (1. Кор. 4:17). Касније је и сам користио исте методе да би обучавао другу браћу.

16. Због чега је Шигео обучавао друге?

16 Старији се не плаше да ће постати бескорисни ако обуче млађе да преузму њихове одговорности у скупштини. Примера ради, Шигео је током година обучавао млађу браћу која су служила у Одбору подружнице. Био је свестан да ће то користити свим објавитељима у његовој земљи. Захваљујући томе, када он више није могао да служи као координатор, један млађи брат је могао да преузме његове одговорности. Шигео је члан Одбора подружнице више од 45 година и још увек преноси своје знање и искуство млађима. Браћа попут њега су право благо!

17. Шта старији могу да пруже другима? (Лука 6:38).

17 Старија браћо и сестре, ви сте живи доказ да је служење Јехови свим срцем најбољи начин живота. Ваш пример показује да је вредно сваког труда упознати библијска начела и живети по њима. Ви имате искуства и знате како су се ствари обављале у прошлости, али такође видите и потребу да се прилагодите новонасталим околностима. Ви који сте се недавно крстили, такође можете много да пружите. Можете причати другима колико вам је радости донело то што сте упознали Јехову у позним годинама. Младима ће бити драго да чују шта сте све доживели и које поуке сте извукли из тога. Ако имате навику да делите своје искуство с другима, Јехова ће вас богато благословити. (Прочитати Луку 6:38.)

18. Како ће и младима и старима користити заједничка сарадња и дружење?

18 Драги старији, ако се потрудите да се зближите с млађима, увидећете да ће то значити и вама и њима (Римљ. 1:12). Свако има нешто драгоцено што може да подели с другима. Старији имају мудрост и искуство које су стекли током година, а млађи су пуни снаге и живота. Када млађи и старији сарађују раме уз раме, то доноси хвалу Јехови, а скупштина цвета.

ПЕСМА 90 Храбримо једни друге

^ Срећни смо што у нашим скупштинама има много младе браће и сестара који спремно троше своје време и снагу да би подупирали Јеховину организацију. Без обзира на културу из које потичу, старији могу помоћи младима да у потпуности искористе свој потенцијал.

^ ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Када је један покрајински надгледник напунио 70 година, он и његова супруга добили су ново задужење. Своје дугогодишње искуство користе да обучавају друге у скупштини у којој сада служе.