Пређи на садржај

Пређи на садржај

39. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Када члан породице напусти Јехову

Када члан породице напусти Јехову

Колико су му пута наносили бол (ПС. 78:40)

ПЕСМА 102 Помажимо онима који су слаби

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Како се неки осећају због искључења члана породице?

 ДА ЛИ си доживео да неко ко ти је близак буде искључен из скупштине? То је тежак ударац. Сестра по имену Хилда * каже: „Када је мој муж након 41 године брака преминуо, мислила сам да је то нешто најгоре што је могло да ми се деси. Али речима не могу да опишем колико ми је било тешко када је мој син одлучио да напусти истину, своју жену и децу.“

Јехова разуме колико је болно када неко кога волиш напусти истину (Видети 2. и 3. одломак) *

2-3. Према Псалму 78:40, 41, како се Јехова осећа када га неко напусти?

2 Размисли о томе колико је Јехови било тешко када су се неки анђели који су били део његове породице побунили против њега! (Јуд. 6). Сигурно га је болело и то што се његов вољени народ Израел увек изнова бунио против њега. (Прочитати Псалам 78:40, 41.) Нашег небеског Оца боли и кад неко ко је теби близак престане да му служи. Он разуме колико патиш због тога. Зна да су ти потребни утеха и охрабрење и то ће ти и пружити.

3 У овом чланку биће речи о томе какву нам све помоћ Јехова ставља на располагање када доживимо овакав губитак. Такође ћемо видети шта можемо урадити за друге у скупштини који су у оваквој ситуацији. Али пре свега, навешћемо један пример негативног начина размишљања којег треба да се чувамо.

НЕМОЈ КРИВИТИ СЕБЕ

4. Како се многи осећају када им син или ћерка напусте Јехову?

4 Када им дете напусти Јехову, родитељи се често питају да ли су могли да ураде још нешто да би то спречили. Након што му је син био искључен, наш брат Лук је рекао: „Мислио сам да је то моја кривица. Имао сам ноћне море. Понекад сам плакао, а срце ми се цепало од туге.“ Елизабет, која је била у сличној ситуацији, рекла је: „Често сам се питала где сам то погрешила као мајка. Бојала сам се да се нисам довољно трудила да усадим истину у свог сина.“

5. Ко је одговоран за то што је неко напустио Јехову?

5 Треба да имамо на уму да је Јехова сваком од нас дао слободу избора. То значи да је на нама да одлучимо да ли ћемо га слушати или не. Неки млади којима родитељи нису пружили добар пример одлучили су да предају свој живот Јехови и већ годинама му верно служе. Други су имали родитеље који су давали све од себе да их одгајају у складу с библијским начелима, али касније су ипак напустили истину. Према томе, служење Јехови је пре свега ствар личне одлуке (Ис. Нав. 24:15). Иако је сасвим разумљиво што сте тужни због тога што ваше дете више не служи Јехови, одуприте се размишљању да је то ваша кривица.

6. Како би на младу особу могло утицати искључење родитеља?

6 Понекад се деси да родитељ напусти истину, па чак и своју породицу (Пс. 27:10). То може бити страшно искуство за дете које је на родитеља гледало као на узор. Естер, чији је отац био искључен, каже: „Често сам плакала јер сам схватила да он није само духовно ослабио него је свесно одлучио да напусти Јехову. Волим свог оца, тако да сам, након што је искључен, често бринула о томе како је. Чак сам имала и нападе панике.“

7. Шта Јехова осећа према младима чији је родитељ искључен?

7 Млади, уколико вам је родитељ искључен, знајте да нам је жао што пролазите кроз то. Јехова разуме ваш бол. Он вас воли и цени вашу верност, баш као и ми, ваша браћа и сестре. Немојте заборавити да ви нисте одговорни за поступке ваших родитеља. Као што смо већ рекли, Јехова је сваком човеку дао слободу избора. Према томе, свако ко је предао свој живот Јехови и крстио се мора сам „носити свој терет одговорности“ (Гал. 6:5, фусн.).

8. Шта можемо да радимо док чекамо да се неко кога волимо врати Јехови? (Видети и оквир „ Вратите се Јехови“.)

8 Када неко кога волиш напусти Јехову, сасвим је разумљиво што се надаш да ће се једног дана вратити. Шта би било добро да радиш док се то не деси? Ради све што можеш да би остао духовно јак. Тако ћеш бити добар пример другим члановима породице који и даље служе Јехови, а можда чак и ономе ко је искључен. Осим тога, имаћеш снаге да се бориш с болним осећањима. У наставку ће бити речи о неким конкретним корацима које можеш предузети.

КАКО ДА ОСТАНЕШ ДУХОВНО ЈАК

9. Како можемо добијати снагу од Јехове? (Видети и оквир „ Библијски стихови који ти могу пружити утеху“.)

9 Сачувај добре навике које си стекао у служењу Јехови. Неопходно је да јачаш своју духовност и духовност осталих чланова породице. Црпи снагу од Јехове тако што ћеш редовно читати његову Реч, дубоко размишљати о ономе што си прочитао и бити редован на састанцима. Џоана, чији су отац и сестра напустили истину, каже: „Када у Библији читам о људима као што су Авигеја, Јестира, Јов, Јосиф и Исус, осећам мир. То ми испуњава срце и ум позитивним мислима које ублажавају мој бол. Много ми значе и наше савремене песме.“

10. Како ти речи из Псалма 32:6-8 могу помоћи када те обузме очај?

10 Повери своје бриге Јехови у молитви. Немој престати да се молиш ни кад те обузме очај. Моли Јехову да ти помогне да на ситуацију гледаш из његовог угла, да ти да разборитости и поучи те „којим путем да идеш“. (Прочитати Псалам 32:6-8.) Наравно, може бити тешко причати о својим најдубљим осећањима. Али Јехова потпуно разуме твој бол. Он те много воли и жели да му кажеш све што ти је на срцу (Изл. 34:6; Пс. 62:7, 8).

11. Према Јеврејима 12:11, зашто се искључење може сматрати изразом Јеховине љубави? (Видети и оквир „ Искључење – дисциплинска мера иза које стоји Јеховина љубав“.)

11 Подржи одлуку старешина. Искључење је један од начина на које Јехова укорава и поучава своје слуге, и то је за добробит свих, па и самог преступника. (Прочитати Јеврејима 12:11.) Неко у скупштини би могао довести у питање одлуку старешина. Међутим, такви појединци обично прелазе преко озбиљних грешака искључене особе. Важно је да разумемо да једноставно не знамо све чињенице. Према томе, мудро је имати поверења у старешине које су предузеле дисциплинске мере јер се они труде да се држе библијских начела и свесни су да суде „у име Јехове“ (2. Лет. 19:6).

12. Наведи искуство неког ко се уверио у то колико је добро подржати одлуку старешина и прекинути контакт са искљученом особом.

12 Тиме што подупиреш одлуку старешина о искључењу члана своје породице, ти му заправо помажеш да се врати Јехови. Елизабет каже: „Наш син је већ био пунолетан, али и даље нам је било изузетно тешко да прекинемо контакт с њим. Међутим, након што се вратио Јехови, рекао је да сматра да је с правом био искључен. Касније је рекао да је искључење за њега било добра животна лекција. А и ја сам схватила вредност те дисциплинске мере.“ Њен муж Марк додаје: „Након доста времена, наш син ми је рекао да је желео да се врати делом због тога што смо ми радили управо оно што је требало да радимо. Толико сам срећан што нам је Јехова помогао да будемо послушни.“

13. Шта ти може помоћи да се бориш с болним осећањима?

13 Повери се пријатељу који може да те разуме. Дружи се са зрелим хришћанима који ти могу помоћи да задржиш позитиван став (Посл. 12:25; 17:17). Џоана, коју смо поменули раније, каже: „Дубоко у себи, била сам усамљена. Али разговори с поверљивим пријатељима помагали су ми да се борим с тим.“ Али шта да радиш ако у скупштини од неких чујеш коментаре због којих се још горе осећаш?

14. Зашто треба да подносимо једни друге и од срца опраштамо једни другима?

14 Имај разумевања за своју браћу и сестре. Није реално очекивати да ће свако знати да нам каже праву ствар у правом тренутку (Јак. 3:2). Сви смо несавршени и зато не треба да те изненади ако неко не зна шта да каже или каже нешто што те заболи. Имај на уму савет апостола Павла: „Подносите једни друге и од срца опраштајте једни другима, чак и ако имате оправдане притужбе“ (Кол. 3:13). Једна сестра, чији је син био искључен, каже: „Јехова ми је помогао да опростим браћи која су ме, у жељи да ме утеше, ненамерно повредила.“ Али шта можемо учинити за браћу и сестре чији је члан породице искључен?

БРАЋА И СЕСТРЕ МОГУ БИТИ ОД ВЕЛИКЕ ПОМОЋИ

15. Шта можемо урадити за браћу и сестре кад им члан породице напусти истину?

15 Буди срдачан и поклони пажњу онима којима је члан породице искључен. Наша сестра Миријам каже да јој је било тешко да иде на састанке након што јој је брат био искључен. „Плашила сам се шта би други могли да кажу. Али схватила сам да је и другима у скупштини било тешко због тога што је мој брат искључен. Нико није рекао ништа лоше о њему. Захваљујући њима нисам имала осећај да сам сама у свом болу.“ Једна друга сестра каже: „Након што нам је син био искључен, наши пријатељи су били уз нас. Неки су једноставно рекли да не знају шта да кажу. Неки су плакали с нама, а други су нам послали охрабрујућа писма. Не могу да опишем колико ми је то све значило!“

16. Како можемо наставити да пружамо подршку онима којима је члан породице напустио истину?

16 Настави да пружаш подршку онима којима је члан породице искључен и након што прође неко време. Твоја љубав и подршка им је преко потребна (Јевр. 10:24, 25). Понекад чланови породице искључене особе имају осећај да су их браћа и сестре у скупштини искључили из свог друштвеног живота. Ми сигурно не бисмо желели да се они тако осећају. Похвала и охрабрење су посебно потребни младима чији су родитељи престали да служе Јехови. Марија, чији је муж напустио истину и породицу, каже: „Нека браћа и сестре су долазили код нас да би нам нешто скували и побринули се да као породица редовно проучавамо. Видели су колико ми је било тешко и плакали су са мном. Чак су ме бранили када су почеле да круже неке неистините приче о мени. Такви пријатељи су ми стварно подизали дух!“ (Римљ. 12:13, 15).

Браћа и сестре у скупштини могу бити велика подршка онима чији је члан породице напустио истину (Видети 17. одломак) *

17. Шта старешине могу да ураде за оне којима је срце сломљено?

17 Старешине, користите сваку прилику да ојачате браћу и сестре којима је неко из породице искључен. Ви имате важну одговорност да им пружите утеху (1. Сол. 5:14). Разговарајте с њима пре и после састанка. Посећујте их и молите се с њима. Идите с њима у службу или их с времена на време позовите на своје породично проучавање. Брижне старешине показују да воле оне којима је сломљено срце, да им је стало до њих и поклањају им пажњу (1. Сол. 2:7, 8).

УЗДАЈ СЕ У ЈЕХОВУ И НЕ ГУБИ НАДУ

18. Према 2. Петровој 3:9, шта би Јехова желео да ураде они који су престали да му служе?

18 Јехова „не жели да ико погине, него да се сви покају“. (Прочитати 2. Петрову 3:9.) Чак и када неко почини озбиљан грех, Богу је његов живот још увек драгоцен. Јехова је платио високу цену за све грешне људе – дао је живот свог драгог Сина. Он жели да помогне онима који су напустили истину да му се врате. Нада се да ће му се они вратити, баш као што се надао и отац из Исусове приче о изгубљеном сину (Лука 15:11-32). Многи су се заиста и вратили свом небеском Оцу. Браћа и сестре у скупштини су их дочекали раширених руку. Елизабет, коју смо раније поменули, доживела је ту радост да види како јој се син вратио у истину. Она каже: „Срећна сам што смо имали пријатеље који су нас храбрили да никада не губимо наду.“

19. Зашто увек можемо веровати Јехови?

19 Јехови увек можемо веровати. Он никада не би тражио од нас нешто што би нам нашкодило. Јехова је великодушан и саосећајан Отац који неизмерно воли оне који воле њега и служе му. Сигурно ће бити уз тебе док пролазиш кроз неки тежак период (Јевр. 13:5, 6). Марк, ког смо раније поменули, каже: „Јехова нас никад неће напустити. Помоћи ће нам да изађемо на крај с било којим проблемом који би могао да нас задеси.“ Јехова ће и теби давати изузетну снагу (2. Кор. 4:7). Ти можеш наставити да верно служиш Јехови, а да притом никада не изгубиш наду да ће се твој члан породице који је искључен једног дана вратити у истину.

ПЕСМА 44 Молитва у тескоби

^ Тежак је ударац када члан породице напусти истину. У овом чланку биће речи о томе како се Бог осећа када се то деси. Биће речи и о томе шта верни чланови породице могу урадити да би се изборили с болом и остали духовно јаки. Такође ћемо видети како сви у скупштини могу пружити подршку и утеху породици искључене особе.

^ Нека имена у овом чланку су промењена.

^ ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Када брат напусти Јехову и своју породицу, његова жена и деца много пате.

^ ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Двојица старешина су дошли да охрабре самохрану мајку с двоје деце.