Пређи на садржај

Пређи на садржај

38. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Ојачај љубав према Јехови и браћи и сестрама

Ојачај љубав према Јехови и браћи и сестрама

Одлазим код свог Оца и вашег Оца (ЈОВ. 20:17)

ПЕСМА 3 Јехова нам улива наду и снагу

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Како верни људи могу гледати на Јехову?

 ЈЕХОВИНУ породицу чине Исус, „првенац свега што је створено“ и мноштво анђела (Кол. 1:15; Пс. 103:20). Из онога што је Исус говорио док је био на земљи разумемо да верни људи могу гледати на Јехову као на свог Оца. Док је разговарао са својим ученицима, Исус је на Јехову указивао као на свог и њиховог Оца (Јов. 20:17). Када смо свој живот предали Јехови и крстили се, добили смо многобројну браћу и сестре који нас воле (Мар. 10:29, 30).

2. О чему ће бити речи у овом чланку?

2 Некима је тешко да на Јехову гледају као на Оца који их воли. Има и оних који не знају да покажу браћи и сестрама колико их воле. Из овог чланка сазнаћемо како је Исус показао да на Јехову можемо гледати као на брижног Оца с којим можемо бити блиски. Такође ћемо видети како се можемо угледати на Јехову у опхођењу с браћом и сестрама.

ЈЕХОВА ЖЕЛИ ДА МУ СЕ ПРИБЛИЖИШ

3. Како се из молитве Оченаш види да можемо бити блиски с Јеховом?

3 Јехова је Отац који нас много воли. Исус жели да Јехову видимо онако како га он види – као родитеља пуног љубави и топлине, ком можемо да се обратимо у свако доба, а не као на неког ко је хладан и захтеван. Када је учио своје следбенике за шта да се моле, ту молитву започео је речима „Оче наш“ (Мат. 6:9). Исус је могао да нам каже да се Јехови обраћамо као „Свемоћном“, „Створитељу“ или „Краљу вечности“. То би било на месту јер се у Библији Јехова описује тим изразима (Пост. 49:25; Ис. 40:28; 1. Тим. 1:17). Међутим, Исус се обратио Јехови са „Оче“, што је израз који одише топлином.

4. Како знамо да Јехова жели да будемо блиски с њим?

4 Да ли ти је тешко да на Јехову гледаш као на Оца који те воли? Некима јесте, можда зато што је њихов отац био груб и није им показивао љубав. Али они могу наћи утеху у сазнању да их Јехова потпуно разуме. Он жели да буде близак са сваким од нас. У његовој Речи налазимо следећи подстицај: „Приближите се Богу и он ће се приближити вама“ (Јак. 4:8). Јехова нас воли и жели да нам буде најбољи Отац којег бисмо икада могли имати.

5. Према речима из Луке 10:22, како нам Исус помаже да се приближимо Јехови?

5 Исус нам може помоћи да се приближимо Јехови. Он га најбоље познаје и савршено одражава његове особине. Зато је рекао: „Ко је видео мене, видео је и Оца“ (Јов. 14:9). Исус нам је попут старијег брата који нас учи како да поштујемо Оца и да му будемо послушни, као и шта да радимо да га не бисмо разочарали већ обрадовали. Његов живот на земљи нам најбоље открива колико је Јехова добар и пун љубави. (Прочитати Луку 10:22.) У наставку ћемо навести неколико примера.

Јехова је брижан Отац и зато је послао анђела да ојача његовог Сина (Видети 6. одломак) *

6. Наведи неколико ситуација у којима је Јехова слушао Исусове молитве.

6 Јехова слуша молитве своје деце. Шта се може рећи за молитве његовог прворођеног Сина? Док је Исус био на земљи, Јехова га је много пута слушао како се моли (Лука 5:16). На пример, пре доношења важних одлука, као што је био избор 12 апостола (Лука 6:12, 13). Слушао га је и док је био у тешкој душевној патњи. Пре него што га је Јуда издао, Исус се усрдно молио свом Оцу у вези с том тешком кушњом која је стајала пред њим. Јехова није само слушао Исуса док се молио, него је послао и анђела да га ојача (Лука 22:41-44).

7. Како на тебе утиче сазнање да Јехова слуша наше молитве?

7 Јехова и данас слуша молитве својих слугу и одговара на њих у право време и на најбољи начин (Пс. 116:1, 2). Погледајмо како се једна сестра из Индије лично уверила у то. Она се борила са озбиљним емоционалним проблемима и усрдно се молила Јехови за помоћ. Она пише: „Много ми је значила наша месечна емисија за мај 2019, у којој је било речи о томе како се борити с бригама и анксиозношћу. Био је то одговор на моје молитве.“

8. Како је Јехова показао да воли Исуса?

8 Јехова нас воли и брине о нама, баш као што је волео Исуса и бринуо о њему током читаве његове службе на земљи (Јов. 5:20). Пружао је Исусу све што му је било потребно у духовном, емоционалном и материјалном погледу. Осим тога, говорио је свом Сину да га воли и да је задовољан њиме (Мат. 3:16, 17). Исус се никада није осећао усамљено, јер је знао да је његов небески Отац увек ту за њега (Јов. 8:16).

9. Како знамо да нас Јехова воли?

9 Попут Исуса, сви смо се много пута уверили у то колико нас Јехова воли. Он нас је привукао к себи и дао нам је много дивне браће и сестара, у чијем друштву уживамо и који нам помажу и теше нас када нам је тешко (Јов. 6:44). Такође нам редовно даје обиље духовне хране. Помаже нам и да имамо оно што нам је потребно у материјалном погледу (Мат. 6:31, 32). Кад размишљамо о томе колико нас Јехова воли, наша љубав према њему је још јача.

ОПХОДИ СЕ С ДРУГИМА ПОПУТ ЈЕХОВЕ

10. Шта ће нам помоћи да покажемо браћи и сестрама да их волимо?

10 Јехова воли нашу браћу и сестре. Али нама понекад није лако да их волимо и да им то покажемо. Понекад је проблем то што потичемо из различитих култура или смо одрасли у другачијим околностима. Осим тога, свако од нас ту и тамо каже или уради нешто чиме иритира или повреди друге. Па ипак, сви можемо допринети томе да у нашој духовној породици влада љубав. Од нашег небеског Оца треба да учимо како да показујемо љубав према браћи и сестрама (Еф. 5:1, 2; 1. Јов. 4:19). Погледајмо шта можемо научити из његовог примера.

11. Како се из Исусових поступака види да је Јехова самилостан?

11 Јехова је веома самилостан (Лука 1:78). Самилосној особи је жао кад види да други пате и тражи начине да им помогне и утеши их. Из Исусовог опхођења с људима види се колико је Јехови стало до њих (Јов. 5:19). Кад је једном приликом видео мноштво народа, „сажалио се на њих, јер су били измучени и расути као овце без пастира“ (Мат. 9:36). Самилост га је покренула и да нешто конкретно уради за њих. Излечио је болесне и окрепио оне који су били „изморени и оптерећени“ (Мат. 11:28-30; 14:14).

По узору на Јехову, буди самилостан и великодушан према својој браћи и сестрама (Видети одломке 12-14) *

12. Како можемо показати саосећање према браћи и сестрама?

12 Да бисмо показали саосећање према нашој браћи и сестрама, најпре треба да знамо с каквим проблемима се суочавају. На пример, можда нека сестра има озбиљне здравствене проблеме. Можда не прича о томе, али то јој отежава живот и значила би јој конкретна помоћ. Вероватно јој није лако да обавља кућне послове. Да ли бисмо могли да јој помогнемо око кувања или око чишћења куће? Можда је неки брат остао без посла. Да ли бисмо могли да му дамо нешто новца, да му се нађе док се поново не запосли? Он чак не мора ни да зна да је то од нас.

13-14. Како можемо бити великодушни попут Јехове?

13 Јехова је великодушан (Мат. 5:45). Не треба да чекамо да браћа и сестре траже нашу помоћ да бисмо урадили нешто за њих. Можемо направити први корак, баш као и Јехова. Он се побринуо да сваког дана уживамо у сунчевој светлости, не чекајући да га молимо за то. Осим тога, сунце греје све нас, а не само оне који су захвални за то. Јехова се брине за све наше потребе, што је јасан доказ да нас воли. И ми много волимо њега зато што је толико добар и великодушан.

14 По узору на Јехову, многа наша браћа и сестре великодушно помажу другима. Примера ради, супертајфун Хаијан је 2013. опустошио једно подручје на Филипинима. Велики број браће и сестара је остао без куће и имовине. Али суверници из целог света су им брзо притекли у помоћ. Многи су прилагали новац, а неки су се пријавили да лично помажу, тако да је за мање од годину дана обновљено или поново изграђено скоро 750 кућа. И током пандемије коронавируса, Сведоци се труде да помажу једни другима. Када чинимо све што можемо за браћу и сестре, показујемо да их волимо.

15-16. Према Луки 6:36, како се можемо угледати на нашег небеског Оца?

15 Јехова је милосрдан и спреман да опрости. (Прочитати Луку 6:36.) Он нам опрашта иако свакодневно грешимо (Пс. 103:10-14). И Исус је био милосрдан. Знао је да су његови следбеници несавршени и опраштао им је. Чак је био спреман да жртвује свој живот да би нам греси били опроштени (1. Јов. 2:1, 2). Нема сумње да још више волимо Јехову и Исуса кад размишљамо о томе колико су милосрдни и спремни да опросте.

16 Слично томе, и љубав међу браћом и сестрама је јача кад од срца опраштамо једни другима (Еф. 4:32). Наравно, то је понекад лакше рећи него урадити и зато морамо да уложимо доста труда. Једна сестра је рекла да јој је у томе помогао чланак из Стражарске куле под насловом „Спремно опраштајмо једни другима“ *. Она је написала: „Проучавајући тај чланак, схватила сам зашто је за мене добро да опраштам другима. У њему је било објашњено да спремност да опростимо другима не значи да одобравамо њихово лоше понашање нити да умањујемо озбиљност онога што су урадили. Опростити некоме значи не гајити озлојеђеност и задржати унутрашњи мир.“ Када од срца опраштамо својој браћи и сестрама, ми показујемо да их волимо и да поступамо попут нашег Оца Јехове.

БУДИ ЗАХВАЛАН ЗА ТО ШТО СИ ДЕО ЈЕХОВИНЕ ПОРОДИЦЕ

И деца и одрасли показују да воле своју браћу и сестре (Видети 17. одломак) *

17. Према Матеју 5:16, како можемо прославити нашег небеског Оца?

17 Срећни смо што припадамо породици коју чине браћа и сестре из целог света и у којој влада љубав. Жеља нам је да нам се што више људи придружи у служењу Јехови. Зато пазимо да не урадимо ништа чиме бисмо нанели срамоту Јехови или његовом народу. Увек се трудимо да се лепо понашамо, у нади да ће људи који нас посматрају пожелети да упознају нашег небеског Оца и да му служе. (Прочитати Матеја 5:16.)

18. Шта ће нам помоћи да одважно проповедамо?

18 Дешава се да нас неки критикују или чак прогоне због тога што смо послушни свом небеском Оцу. Шта ако се плашимо да говоримо другима о својим веровањима? Можемо рачунати на то да ће нам Јехова и Исус помоћи. Исус је рекао својим ученицима да не брину о томе како ће или шта ће говорити. Објаснио им је: „Јер ће вам се у тај час дати шта да говорите. Јер нећете говорити само ви, него ће дух вашег Оца говорити преко вас“ (Мат. 10:19, 20).

19. Испричај како је неко храбро сведочио.

19 Погледајмо шта се десило Роберту из Јужноафричке Републике. У време кад је тек почео да проучава и није много знао о Библији, морао је да се појави пред војним судом и да објасни због чега одбија да служи војску. Из онога што је рекао видело се да жели да буде део Јеховине породице. Он је храбро објаснио да воли своју хришћанску браћу и да због тога не жели да буде у војсци. На то га је један судија изненада упитао: „Ко су та твоја браћа?“ Роберт није очекивао то питање. Али истог тренутка се сетио дневног цитата за тај дан који је узет из Матеја 12:50: „Ко год чини оно што је по вољи мог Оца који је на небу, он ми је брат и сестра и мајка.“ Иако Роберт тада још није добро познавао Библију, Јеховин дух му је помогао да одговори на то и друга питања. Јехова је сигурно био поносан на њега. А поносан је и на нас када се уздамо у њега и одважно сведочимо у тешким ситуацијама.

20. Шта треба да нам буде циљ? (Јов. 17:11, 15).

20 Стварно смо захвални што припадамо тако дивној духовној породици. Имамо најбољег Оца и много браће и сестара који нас воле. Никада то немојмо узети здраво за готово. Сатана и његови следбеници покушавају да нас наведу да посумњамо у то да нас Јехова воли и да униште наше јединство. Зато се Исус молио свом Оцу да нас чува и да нам помогне да останемо уједињени. (Прочитати Јована 17:11, 15.) Јехова је услишио ту молитву. Попут Исуса, немојмо никада сумњати у то да нас наш небески Отац воли и да ће нам увек помагати. Дајмо све од себе да ојачамо љубав према Јехови и према нашој браћи и сестрама.

ПЕСМА 99 Велико мноштво браће

^ Дивно је што имамо браћу и сестре који су нам као породица. Сви желимо да ојачамо љубав која влада у тој породици. Како то можемо учинити? Тако што ћемо од Јехове, Исуса и наше браће и сестара учити како да покажемо љубав.

^ ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Јехова је послао анђела да ојача Исуса у Гетсиманском врту.

^ ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Током пандемије коронавируса, многи су паковали и разносили храну својој браћи и сестрама.

^ ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Мајка помаже својој ћеркици да нацрта нешто за брата у затвору.