Пређи на садржај

Пређи на садржај

37. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

„Потрешћу све народе“

„Потрешћу све народе“

Потрешћу све народе и сакупиће се благо из свих народа (АГ. 2:7)

ПЕСМА 24 Пођимо на Јеховину гору

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. Који симболичан потрес је проречен за наше време?

 „ЗА САМО неколико минута продавнице и старе зграде почеле су да се руше као куле од карата.“ „Свуда је владала паника [...] Многи су рекли да је све то трајало око два минута, али мени је изгледало као вечност.“ Ово су изјаве неких који су преживели земљотрес који је погодио Непал 2015. Ако си и ти доживео нешто тако застрашујуће, вероватно то никад нећеш заборавити.

2 Међутим, управо сада доживљавамо другачију врсту потреса. Тај потрес не погађа само један град или земљу него све народе и траје већ деценијама. О њему је пророк Агеј написао: „Овако каже Јехова над војскама: ’Још једном – и то ускоро – потрешћу небо и земљу, море и копно‘“ (Аг. 2:6).

3. По чему се потрес који је Агеј прорекао разликује од дословног земљотреса?

3 За разлику од дословног земљотреса који има само разорно дејство, потресање о ком Агеј говори има и добар исход. Сам Јехова је рекао: „Потрешћу све народе и сакупиће се благо из свих народа, и напунићу овај дом славом“ (Аг. 2:7). Шта је ово пророчанство значило за Агејеве савременике? Шта оно значи за нас данас? Сада ћемо детаљније размотрити одговоре на ова питања и сазнаћемо која је наша улога у потресању народа.

ОХРАБРУЈУЋА ПОРУКА У АГЕЈЕВО ВРЕМЕ

4. Зашто је Јехова послао пророка Агеја свом народу?

4 Јехова је пророку Агеју поверио важан задатак. Размотримо шта је претходило томе. Агеј је вероватно био међу изгнаницима који су се 537. пре н. е. вратили из Вавилона у Јерусалим. Убрзо након повратка, положили су темељ Јеховиног храма (Језд. 3:8, 10). Али нажалост, брзо су престали с градњом јер су се обесхрабрили због противљења околних народа (Језд. 4:4; Аг. 1:1, 2). Зато је 520. пре н. е. Јехова послао Агеја да поново распламса њихову ревност и мотивише их да доврше градњу храма * (Језд. 6:14, 15).

5. Како је Агејева порука утицала на Божји народ?

5 Сврха поруке коју је Агеј преносио била је да ојача веру народа у Јехову. Он је одважно рекао обесхрабреним Јудејцима: „’Будите јаки, сви ви у народу‘, говори Јехова, ’и прионите на посао! Јер ја сам с вама‘, говори Јехова над војскама“ (Аг. 2:4). Израз „Јехова над војскама“ сигурно им је улио храброст. Јехова има огромну војску анђела и зато Јудејци треба да се ослоне на њега да би били успешни.

6. Какав ће бити исход потресања које је Агеј прорекао?

6 Агеј је Јудејцима пренео поруку да ће Јехова потрести све народе. Та објава да ће Јехова потрести Персију, тадашњу светску силу, сигурно је значила обесхрабреним градитељима. Какав ће бити исход тог потреса? Као прво, Божји народ ће завршити градњу храма. Затим ће им се и људи из других народа придружити у служењу Јехови у том храму. Нема сумње да је та порука охрабрила Божји народ! (Зах. 8:9).

ПОТРЕСАЊЕ ЦЕЛЕ ЗЕМЉЕ У НАШЕ ВРЕМЕ

Да ли дајеш свој допринос потресању народа које се данас одвија? (Видети 7. и 8. одломак) *

7. Која је наша улога у потресању свих народа? Објасни.

7 Шта Агејево пророчанство значи за нас данас? Јехова поново потреса све народе, али овог пута и ми имамо удела у томе. Размисли о следећем: Јехова је 1914. поставио Исуса Христа за Краља небеског Краљевства (Пс. 2:6). Успостављање тог Краљевства било је лоша вест за светске вође. Тиме су се завршила „времена незнабожаца“, то јест период у ком ниједан владар није представљао Јеховину власт (Лука 21:24). Зато, посебно од 1919, Јеховин народ указује на Божје Краљевство као на једину наду за човечанство. Проповедање добре вести о Краљевству потреса цео свет (Мат. 24:14).

8. Према Псалму 2:1-3, како већина народа реагује на поруку коју проповедамо?

8 Како људи реагују на ову поруку? Већина њих не жели ни да чује за њу. (Прочитати Псалам 2:1-3.) Та порука је разбеснела народе. Они не желе да прихвате Краља ког је Јехова поставио. За њих порука о Краљевству није добра вест. Заправо, неке власти су чак забраниле да се у њиховој земљи проповеда. Иако већина тих владара тврди да служи Богу, они не желе да се одрекну своје моћи и власти. Док је Исус био на земљи, владари су му се противили. Сада, када је Јеховин помазаник, власти му се противе тако што прогоне његове следбенике (Дела 4:25-28).

9. Како Јехова реагује на то што народи одбацују његову власт?

9 Како Јехова реагује на то што народи одбацују његову власт? У Псалму 2:10-12 пише: „Зато, краљеви, поступите разборито! Прихватите укор, судије земаљске! Служите Јехови са страхом, с дубоким поштовањем и радошћу. Искажите поштовање сину, да се Бог не разгневи и да не изгинете на свом путу, јер би његов гнев могао брзо планути. Срећни су сви који код њега траже уточиште.“ Јехова је добар и пружа прилику онима који му се противе да се промене и прихвате његову власт. Али није остало још много времена. Живимо у „последњим данима“ овог злог света (2. Тим. 3:1; Ис. 61:2). Сада је хитније него икад да људи упознају истину и донесу праву одлуку.

ПОЗИТИВАН ИСХОД ПОТРЕСА

10. Који добар исход произлази из потреса описаног у Агеју 2:7-9?

10 Неки људи добро реагују на потрес који је Агеј прорекао. Према пророчанству, због тог потресања сакупља се „благо из свих народа“. Мисли се на добре људе који ће служити Јехови. * (Прочитати Агеја 2:7-9.) И Исаија и Михеј су прорекли сличан развој догађаја „у последњим данима“ (Ис. 2:2-4; Мих. 4:1, 2).

11. Како је реаговао један брат када је први пут чуо поруку о Краљевству?

11 Погледајмо како је порука која потреса народе утицала на Кена који служи у нашем главном седишту. Он је поруку о Краљевству чуо пре око 40 година и још увек се живо сећа тога. Кен каже: „Када сам први пут чуо добру вест из Божје Речи, био сам срећан што сам сазнао да живимо у последњим данима овог поретка. Схватио сам да морам да прекинем везе са овим несигурним светом и да станем на Јеховину страну да бих имао његову наклоност и добио вечни живот. Одлучио сам да то одмах учиним и рекао сам то Јехови у молитви. Више не полажем наде у овај свет већ сам пронашао сигурност у Божјем Краљевству које се не може уздрмати.“

12. Како се Јеховин духовни храм пуни славом током последњих дана?

12 Очигледно је да Јехова пружа подршку свом народу. Током последњих дана, све више расте број оних који му служе. Године 1914. било нас је само неколико хиљада, а сада нас има преко осам милиона. Сваке године Спомен-свечаности присуствују још милиони других људи. На тај начин се „благо из свих народа“ сакупља у земаљском дворишту Јеховиног духовног храма. Тај храм представља уређење путем ког је Бог омогућио људима да му служе на исправан начин. Они који почну да служе Јехови мењају свој начин живота, такорећи облаче „нову личност“, и тиме доносе славу његовом имену (Еф. 4:22-24).

Божји народ по целом свету радосно проповеда о Божјем Краљевству (Видети 13. одломак)

13. Која се још пророчанства испуњавају? (Видети слику на насловној страни.)

13 Овај занимљив развој догађаја представља испуњење и других пророчанстава, као што је пророчанство из 60. поглавља Исаије. У 22. стиху тог поглавља пише: „Од малог ће постати хиљада и од незнатног моћан народ. Ја, Јехова, убрзаћу то кад буде време.“ Приливом толико много људи који почињу да служе Јехови постиже се још нешто. Ти људи, који су описани као „драгоцено благо“, поседују различите способности и таленте, као и жељу да проповедају добру вест о Краљевству. На тај начин Јеховином народу стоји на располагању „млеко народа“, како је то Исаија рекао (Ис. 60:5, 16). Уз помоћ тих драгоцених мушкараца и жена добра вест се проповеда у 240 земаља и територија, а наша литература се преводи на преко 1000 језика.

ВРЕМЕ ДА СЕ ЗАУЗМЕ СТРАНА

14. Коју одлуку сваки човек мора да донесе?

14 У овим последњим данима, кад Јехова потреса народе, људи морају да одлуче на чију страну ће стати. Да ли ће подржати Божје Краљевство или ће своју наду положити у људске власти? То је одлука коју сваки човек мора да донесе. Иако Јеховине слуге поштују законе државе у којој живе, потпуно су неутрални у свим политичким збивањима (Римљ. 13:1-7). Они знају да само Божје Краљевство може решити све људске проблеме. А то Краљевство није део овог света (Јов. 18:36, 37).

15. Како Откривење показује да ће верност Божјих слугу бити испитана?

15 Из књиге Откривење сазнајемо да ће у последњим данима верност Божјих слугу бити испитана. Ти испити ће бити све жешћи и жешћи. Власти овог света захтеваће од нас искључиву оданост и прогониће оне који одбију да им пруже такву подршку (Откр. 13:12, 15). Присиљаваће „све људе – мале и велике, богате и сиромашне, слободне и робове – да приме жиг на десну руку или на чело“ (Откр. 13:16). У древно доба, робови су жигосани како би се видело коме припадају. Слично томе, у данашње време људи су присиљени да приме симболичан жиг на руку или на чело. По њиховом начину размишљања и поступцима видеће се да су део неког политичког система и да га подржавају.

16. Зашто је важно да сада јачамо своју оданост Јехови?

16 Да ли ћемо бити међу онима који ће прихватити тај симболичан жиг и пружити подршку неком политичком систему? Они који одбију да приме жиг наилазе на проблеме и ризикују много тога. У Откривењу пише: „Нико не може ни да купује ни да продаје, осим онога ко има жиг“ (Откр. 13:17). Али ми знамо какав крај чека оне који приме жиг (Откр. 14:9, 10). Зато ћемо, симболично говорећи, на својој руци написати „Јеховин“ (Ис. 44:5). Сада је време да покажемо да смо у свему верни Јехови. Ако то будемо радили, он ће с поносом моћи да каже да смо његови.

ЗАВРШНИ ПОТРЕС

17. Шта треба да задржимо на уму у вези с Јеховиним стрпљењем?

17 Током ових последњих дана Јехова је показао колико је стрпљив. Он не жели да ико буде уништен (2. Петр. 3:9). Зато свима пружа прилику да се покају и да почну да му служе. Али његово стрпљење има границе. Они који одбијају да се подложе Јеховиној власти наћи ће се у сличној ситуацији као фараон који је владао у Мојсијево време. Њему је Јехова рекао: „До сада сам већ могао да пружим руку и да тебе и твој народ ударим помором, па бих те збрисао са земље. Али поштедео сам те да ти покажем своју моћ и да се моје име објави по целој земљи“ (Изл. 9:15, 16). На крају ће сви народи морати да признају да је Јехова једини прави Бог (Језек. 38:23). Шта ће их навести на то?

18. (а) Какав потрес је описан у Агеју 2:6, 20-22? (б) Како знамо да ће се то пророчанство испунити у будућности?

18 Прочитати Агеја 2:6, 20-22. Вековима након што је Агеј записао ове речи, апостол Павле је рекао да ће се то пророчанство испунити у будућности. Написао је: „Сада он обећава: ’Још једном ћу потрести не само земљу него и небо.‘ То што је речено ’још једном‘ значи да ће бити уклоњено оно што се може уздрмати, то јест оно што није створио Бог, како би остало оно што се не може уздрмати“ (Јевр. 12:26, 27). Потрес на који је Павле указао разликује се од потресања које је описано у Агеју 2:7. Овај потрес означава вечно уништење за све оне који попут фараона одбијају да прихвате Јеховину врховну власт.

19. Шта неће бити уздрмано и како то знамо?

19 Шта неће бити уздрмано, то јест уклоњено? Павле у наставку каже: „Пошто треба да примимо Краљевство које се не може уздрмати, останимо достојни Божје незаслужене доброте, захваљујући којој можемо служити Богу у складу с његовом вољом, са страхом и страхопоштовањем“ (Јевр. 12:28). Током тог завршног потреса, само Божје Краљевство неће бити уздрмано. Једино оно ће вечно постојати! (Пс. 110:5, 6; Дан. 2:44).

20. Пред којом одлуком сви људи стоје и како им можемо помоћи?

20 Нема времена за губљење! Људи морају донети одлуку: Да ли ће и даље живети као што живи овај свет који ће бити уништен или ће ускладити свој живот с Божјом вољом и живети вечно? (Јевр. 12:25). Кад проповедамо људима, ми им заправо помажемо да донесу ту важну одлуку. Потрудимо се да још многима помогнемо да се подложе Божјем Краљевству. Увек имајмо на уму речи нашег Господа Исуса: „Ова добра вест о Краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима и тада ће доћи крај“ (Мат. 24:14).

ПЕСМА 40 Коме припадамо?

^ У овом чланку се налази најновије објашњење Агеја 2:7. Током разматрања сазнаћемо која је наша улога у потресању свих народа. Као што ћемо видети, на то потресање неки људи реагују позитивно, а неки негативно.

^ Знамо да је народ послушао Агеја јер је храм био завршен 515. пре н. е.

^ Ово је измена у односу на то како смо до сада разумели ове стихове. Раније смо говорили да то што добри људи почињу да служе Јехови није резултат потресања свих народа. Видети „Питања читалаца“ у Стражарској кули од 15. маја 2006.

^ ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Агеј подстиче Божји народ да буде реван и да доврши градњу храма. У савремено доба, Божје слуге ревно објављују поруку о Краљевству. Брачни пар објављује поруку о завршном потресу који ће ускоро уследити.