Пређи на садржај

Пређи на садржај

Питања читалаца

Питања читалаца

Ко ће бити ускрснут на земљи и које ускрсење их очекује?

Погледајмо шта Библија каже о томе.

Дела апостолска 24:15 кажу да ће Бог „ускрснути и праведнике и неправеднике“. Праведници су они који су били послушни Богу пре него што су умрли, тако да су њихова имена уписана у књигу живота (Мал. 3:16). У неправеднике, између осталог, спадају и они који нису имали прилику да упознају Јехову. Њихова имена се не налазе у књизи живота.

Јован 5:28, 29 говори о две исте групе које су споменуте у Делима апостолским 24:15. Исус је рекао да ће „они који су чинили добро“ изаћи „у ускрсење живота, а они који су чинили зло у ускрсење суђења“. Праведници су чинили добре ствари пре него што су умрли. Они ће добити „ускрсење живота“ зато што се њихова имена и даље налазе у књизи живота. Међутим, неправедници су чинили зло пре него што су умрли. Њих чека „ускрсење суђења“. Њихова имена се још увек не налазе у књизи живота и они ће морати да прођу период суђења или процењивања. Током тог периода, они ће имати прилику да упознају Јехову и да им имена буду записана у књизи живота.

Откривење 20:12, 13 каже да ће сви ускрснули морати да се држе „онога што је написано у тим свицима“, то јест мораће да поштују нове законе које ће Бог дати у новом свету. Они који не буду послушни тим законима, биће уништени (Ис. 65:20).

Данило 12:2 каже да ће се неки од оних који спавају пробудити, „једни за вечни живот, а други за срамоту и вечни презир“. Овај стих говори о завршном суђењу ускрснулима које чека „вечни живот“ односно „вечни презир“. Дакле, на крају Хиљадугодишње владавине неки ће добити вечни живот, а неки ће бити заувек уништени (Откр. 20:15; 21:3, 4).

Прикажимо то једним примером. Праведници и неправедници који ће ускрснути могу се упоредити с људима који желе да живе у некој страној земљи. Праведници су попут оних који су добили радну визу или имају боравак, на основу чега уживају одређена права и слободе. С друге стране, неправедници су попут странаца који су добили неку привремену или туристичку визу. Странци ће морати да испуне одређене захтеве да би им се дозволило да и даље живе у тој земљи. У складу с тим, ако неправедници који ће ускрснути буду желели да живе у рају, мораће да поштују Јеховине законе и докажу да воле правду. Без обзира на то коју визу добију када уђу у страну земљу, неки људи с временом добију држављанство, док други буду депортовани. Одлука зависи од тога да ли су поштовали законе и шта су радили док су боравили у тој земљи. Слично томе, коначна одлука за све ускрснуле зависиће од њихове верности Јехови и од њихових поступака у новом свету.

Јехова није само Бог љубави, већ и Бог правде (Пон. зак. 32:4; Пс. 33:5). Он ће показати своју љубав тако што ће ускрснути и праведнике и неправеднике. Али од свих ће очекивати да поштују његова мерила за исправно и погрешно. Једино ће онима који га буду волели и живели у складу с његовим мерилима бити дозвољено да остану у новом свету.