Пређи на садржај

Пређи на садржај

40ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Буди истрајан попут Петра

Буди истрајан попут Петра

Господе, иди од мене јер сам грешан човек (ЛУКА 5:8)

ПЕСМА 38 Бог ће те ојачати

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1. Како се Петар осећао када му је Исус чудом помогао да улови много риба?

 ПЕТАР је целу ноћ ловио рибу, али ништа није уловио. Зато се сигурно изненадио кад му је Исус рекао: „Отплови тамо где је дубоко, па баците мреже и ловите“ (Лука 5:4). Петар је сумњао у то да ће ишта уловити, али је послушао Исуса. Спустили су мреже у море и оне су почеле да се цепају под тежином улова. Петар и они који су били с њим запањили су се јер су схватили да су управо видели чудо. Петар је рекао: „Господе, иди од мене јер сам грешан човек“ (Лука 5:6-9). Вероватно је сматрао да није достојан чак ни да буде близу Исуса.

2. Зашто је добро да осмотримо Петров пример?

2 Петар је био у праву када је за себе рекао да је „грешан човек“. Из Библије видимо да се дешавало да каже или уради нешто због чега се касније кајао. Да ли се понекад осећаш као Петар? Да ли се бориш с неком лошом особином или дубоко укорењеном грешном склоношћу? Ако је тако, охрабриће те оно што будеш сазнао из Петровог примера. Зашто то кажемо? Размисли о следећем: Јехова је могао да се побрине да се у Библији уопште не спомињу Петрове грешке. Међутим, надахнуо је њене писце да их забележе како бисмо нешто научили из њих (2. Тим. 3:16, 17). Петар је био обичан човек с манама и особинама попут наших и његов пример нам може помоћи да разумемо да Јехова не очекује да будемо савршени. Он жели да будемо истрајни и да не одустајемо упркос нашим манама.

3. Зашто треба да будемо истрајни?

3 Зашто је важно да будемо истрајни? Зато што је истрајност кључ за успех. Следећи пример ће нам помоћи да то боље разумемо. Музичар може годинама вежбати да свира неки инструмент како би постао вешт. Док то ради, можда ће одсвирати на хиљаде погрешних нота. Али ако настави да вежба, сигурно ће се поправити. Чак и ако постане прави виртуоз, повремено би се могло десити да погреши. Упркос томе, он не одустаје него и даље неуморно вежба. Слично томе, чак и ако сматрамо да смо се изборили с неком маном, могло би се десити да она поново исплива на површину. Али нећемо због тога одустати од свог циља. Сви кажемо или урадимо нешто због чега се касније кајемо. Па ипак, ако истрајемо, Јехова ће нам помоћи да будемо све бољи (1. Петр. 5:10). Петров пример лепо показује колико је истрајност важна. Саосећање које му је Исус показао упркос његовим грешкама може нас мотивисати да постојано служимо Јехови.

ПЕТРОВЕ БОРБЕ И БЛАГОСЛОВИ

Како би се осећао када би се нашао у сличној ситуацији као Петар? (Видети 4. одломак)

4. Према Луки 5:5-10, шта је Петар мислио о себи и како га је Исус охрабрио?

4 Библија не открива због чега је Петар рекао за себе да је „грешан човек“ нити на какве грехе је мислио. (Прочитати Луку 5:5-10.) Али могуће је да је направио неке озбиљне грешке. Исус је могао да види да се Петар уплашио, можда због тога што себе није сматрао достојним да буде његов ученик. Али видео је и Петров потенцијал. Зато му је благо рекао: „Не бој се.“ Исус је имао поверења у њега и то је дубоко утицало на Петров живот. Петар и његов брат Андрија су касније престали да се баве риболовом и придружили су се Исусу у његовој служби. Та одлука им је донела неизмерне благослове (Мар. 1:16-18).

5. Које благослове је Петар доживео зато што је наставио да следи Исуса упркос негативном мишљењу о себи?

5 Петар је доживео многе невероватне ствари зато што је био Христов следбеник. Видео је како Исус лечи болесне, истерује демоне и чак ускрсава мртве (Мат. 8:14-17; Мар. 5:37, 41, 42). b У једној запањујућој визији, видео је Исуса у његовој будућој улози Краља Божјег Краљевства (Мар. 9:1-8; 2. Петр. 1:16-18). Петар то никад није заборавио. Као Исусов ученик видео је ствари о којима није могао ни да сања. Сигурно је био срећан што није дозволио да због негативних осећања пропусти прилику да доживи све те дивне благослове.

6. Да ли се Петар брзо изборио са својим манама? Објасни.

6 И поред свега што је видео и чуо, Петар се и даље борио са својим манама. Погледајмо неколико примера. Када је Исус говорио о томе да ће патити и умрети, као што је проречено у Писму, Петар је почео да га прекорава (Мар. 8:31-33). Осим тога, он и други апостоли су се више пута расправљали око тога ко је највећи међу њима (Мар. 9:33, 34). Последње ноћи пре Исусове смрти, Петар је непромишљено поступио и одсекао је ухо једном човеку (Јов. 18:10). Те исте ноћи, савладао га је страх од људи и три пута се одрекао свог пријатеља Исуса (Мар. 14:66-72). Због тога је горко плакао (Мат. 26:75).

7. Која прилика се пружила Петру након Исусовог ускрсења?

7 Исус није напустио свог обесхрабреног апостола. Након што је ускрснуо, дао је Петру прилику да му покаже да га и даље воли. Позвао га је да као пастир брине о његовим овчицама (Јов. 21:15-17). Петар је радо прихватио Исусов позив. Био је у Јерусалиму на Педесетницу и међу првима је био помазан светим духом.

8. Коју озбиљну грешку је Петар направио у Антиохији?

8 Чак и након што је помазан светим духом, Петар је морао да се бори са својим манама. Бог га је 36. године послао код Корнелија, који није био Јеврејин. Тада је Корнелије помазан светим духом, што је био јасан доказ да „Бог није пристрастан“ и да људи из других народа могу припадати хришћанској скупштини (Дела 10:34, 44, 45). Након тога, Петар је јео с браћом из других народа, што раније никада не би учинио (Гал. 2:12). Међутим, неки хришћани јеврејског порекла сматрали су да Јевреји и нејевреји не треба да једу заједно. Када су неки који су имали такво гледиште дошли у Антиохију, Петар је престао да једе с браћом из других народа, вероватно из страха да ће увредити своје сународнике. То је било лицемерно и апостол Павле га је пред свима прекорио због тога (Гал. 2:13, 14). Иако је направио грешку, Петар се није обесхрабрио и одустао од служења Јехови. Шта му је помогло?

ШТА ЈЕ ПОМОГЛО ПЕТРУ ДА ИСТРАЈЕ?

9. Како се из Јована 6:68, 69 види Петрова оданост Богу и Христу?

9 Петар је био одан Богу. Ничему није дозволио да га наведе да престане да следи Исуса. То је показао када је Исус једном приликом рекао нешто што његови ученици нису разумели. (Прочитати Јована 6:68, 69.) Многи нису сачекали ни тражили објашњење већ су одмах напустили Исуса. Али не и Петар. Остао је уз Исуса и рекао је да само он има „речи вечног живота“.

Зашто је за тебе охрабрујуће то што је Исус имао поверења у Петра? (Видети 10. одломак)

10. Из чега се видело да Исус има поверења у Петра? (Видети и слику.)

10 Исус није изгубио поверење у Петра. Током последње ноћи свог живота на земљи, Исус је знао да ће га Петар и остали апостоли оставити. Упркос томе, рекао је Петру да је сигуран да ће се он вратити и да ће верно служити Богу (Лука 22:31, 32). Исус је разумео да је „дух [. . .] срчан, али је тело слабо“ (Мар. 14:38). Због тога није напустио Петра чак ни након што је он порекао да га познаје. Након свог ускрсења, Исус се појавио Петру и разговарао je с њим – по свему судећи насамо (Мар. 16:7; Лука 24:34; 1. Кор. 15:5). То је сигурно много охрабрило тог утученог апостола!

11. Како је Исус уверио Петра да ће му Јехова пружати подршку?

11 Исус је уверио Петра да има Јеховину подршку. Након свог ускрсења, још једним чудом је њему и другим апостолима омогућио да улове много риба (Јов. 21:4-6). То чудо је несумњиво уверило Петра да се Јехова лако може побринути за његове материјалне потребе. Можда се тада сетио Исусових речи да ће се Јехова бринути за оне који најпре траже Краљевство (Мат. 6:33). У складу с тим, Петар је на прво место у свом животу ставио службу, а не риболов. Храбро је проповедао на Педесетницу 33. године, након чега су хиљаде прихватиле добру вест (Дела 2:14, 37-41). Касније је помогао Самарићанима и људима из других народа да постану Христови следбеници (Дела 8:14-17; 10:44-48). Нема сумње да је Петар био важна алатка у Јеховиним рукама. Током своје службе помагао је свим врстама људи да се придруже хришћанској скупштини.

ПОУКА ЗА НАС

12. Како нам Петров пример помаже ако се увек изнова боримо са истом слабошћу?

12 Док служимо Јехови, можемо рачунати на његову помоћ. Није лако истрајати, нарочито ако се дуго боримо са истом слабошћу. Понекад нам се чини да се суочавамо с тежим проблемима него Петар. Али Јехова нам може дати снагу да истрајемо (Пс. 94:17-19). Примера ради, пре него што је упознао истину, један брат се годинама упуштао у хомосексуалне везе. Касније је у потпуности променио свој живот и ускладио га с библијским мерилима. Упркос томе, понекад се борио с погрешним жељама. Шта му је помогло да им се не препусти? „Јехова нас јача“, каже он и додаје: „Схватио сам да је [. . .] уз његов дух могуће живети по његовој вољи [. . .] Јехова ме прихвата као свог слугу и упркос мојим слабостима, стално ми даје снагу.“

Хорст Хеншел је започео с пуновременом службом 1. јануара 1950. Шта мислиш, да ли је зажалио зато што је свој живот посветио Јехови? (Видети 13. и 15. одломак) d

13. Према Делима апостолским 4:13, 29, 31, како можемо поступати по узору на Петра? (Видети и слику.)

13 Као што смо видели, Петар је више пута подлегао страху од човека. Али када се молио Јехови за храброст, он му је помогао да буде одважан. (Прочитати Дела апостолска 4:13, 29, 31.) И ми се можемо изборити са својим страховима. Осмотри шта се десило младом брату Хорсту, који је живео у нацистичкој Немачкој. Више пута је подлегао притиску у школи и рекао: „Хајл Хитлер!“ Али родитељи га нису грдили због тога већ су се молили с њим тражећи од Јехове да му да храброст. Захваљујући помоћи родитеља и томе што се ослањао на Јехову, с временом је смогао снаге и био непоколебљив. Он је касније рекао: „Јехова [ме] никада није напустио.“ c

14. Како брижне старешине могу помоћи онима који су обесхрабрени?

14 Јехова и Исус нас неће напустити. Петар се нашао на важној животној прекретници након што се одрекао Христа. Да ли ће престати да га следи или ће истрајно ићи његовим стопама? Исус је молио Јехову да Петрова вера не ослаби. Рекао је Петру за шта се молио, као и да верује да ће он касније моћи да јача своју браћу (Лука 22:31, 32). Петар се сигурно радо сећао тих Исусових речи! Када се нађемо пред важном одлуком у животу, Јехова нам преко брижних пастира може помоћи да му и даље верно служимо (Еф. 4:8, 11). Дугогодишњи старешина по имену Пол труди се да буде ослонац браћи. Онима који мисле да не могу даље он каже да се сете како их је Јехова привукао истини. Затим их уверава у то да Јехова због своје верне љубави никада неће дићи руке од њих. Пол каже: „Много пута сам видео како обесхрабрена браћа и сестре истрајавају у служби уз Јеховину помоћ.“

15. Како примери апостола Петра и брата Хорста потврђују оно што је речено у Матеју 6:33?

15 Баш као што је бринуо о Петру и другим апостолима, Јехова ће бринути и о нама ако Краљевство ставимо на прво место у животу (Мат. 6:33). Хорст, ког смо раније споменули, након Другог светског рата је размишљао о пионирској служби. Међутим, био је веома сиромашан и сумњао је у то да ће као пионир моћи да зарађује довољно за живот. Шта је урадио? Одлучио је да искуша Јехову и током посете покрајинског надгледника провео је целу седмицу у служби. На његово велико изненађење, покрајински надгледник му је на крају те седмице дао коверту у којој је било довољно новца да неколико месеци буде у пионирској служби. Хорст никада није сазнао од кога је добио тај новац. На тај поклон је гледао као на доказ да ће га Јехова подржавати. Од тада па надаље, Краљевство је увек било на првом месту у његовом животу (Мал. 3:10).

16. Зашто је добро да сазнамо више о Петру и о ономе што је писао у својим посланицама?

16 Петар је сигурно био веома срећан што га Исус није послушао када му је рекао: „Господе, иди од мене.“ Христ је наставио да усмерава и поучава Петра да буде веран апостол и изузетан пример за хришћане. Оно што је записано о томе садржи многе драгоцене поуке за све нас. Неке од тих поука и још много тога Петар је укључио у своје две надахнуте посланице, које је послао хришћанима у првом веку. У следећем чланку ће бити речи о неким саветима из тих посланица и о томе како их можемо применити данас.

ПЕСМА 126 Бдимо, будимо непоколебљиви, јаки

a Овај чланак је намењен онима који су обесхрабрени због својих мана. Он ће их уверити да се могу изборити с њима и истрајно служити Јехови упркос свему.

b Многи стихови који су наведени у овом чланку узети су из Марковог јеванђеља. По свему судећи, Марко је записао оно што је чуо од Петра, који је био очевидац свих тих догађаја.

c Видети животну причу Хорста Хеншела, „Мотивисан лојалношћу моје породице према Богу“, у часопису Пробудите се! од 22. фебруара 1998.

d ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Хорстови родитељи су се молили с њим и помогли му да буде непоколебљив упркос притисцима.