Пређи на садржај

Пређи на садржај

38. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Млади – изаберите прави живот

Млади – изаберите прави живот

Разборитост ће те чувати (ПОСЛ. 2:11)

ПЕСМА 135 Јехова позива младе да буду мудри

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1. У каквој ситуацији су се нашли Јоас, Озија и Јосија?

 ЗАМИСЛИ да постанеш краљ Божјег народа док си још дете или тинејџер! Како би користио своју моћ и власт? Библија говори о неколико младих који су постали краљеви Јуде. На пример, Јоас је имао седам година, Озија шеснаест, а Јосија осам када су почели да владају. Замисли само под каквим су притиском били! Сигурно им није било лако. Али захваљујући помоћи коју су добили од Јехове и неких људи, учинили су много добрих ствари.

2. Зашто треба боље да упознамо Јоаса, Озију и Јосију?

2 Ми нисмо краљеви или краљице, али можемо научити много тога вредног од ове три библијске личности. Они су доносили добре, али и лоше одлуке. Из њиховог примера ћемо видети зашто морамо бирати добро друштво, остати понизни и трудити се да угодимо Јехови у свему.

БИРАЈ ДОБРО ДРУШТВО

Ако слушамо савете добрих пријатеља, поступаћемо попут краља Јоаса (Видети 3. и 7. одломак) c

3. Како је Јодај помогао краљу Јоасу да доноси добре одлуке?

3 Доноси добре одлуке попут Јоаса. Јоас је остао без оца још у раном детињству. Одгајио га је првосвештеник Јодај, који га је поучавао као да је његов рођени син. Због тога је Јоас доносио добре одлуке. Одлучио је да служи Јехови и да предводи народ у томе. Чак је организовао обнову Јеховиног храма (2. Лет. 24:1, 2, 4, 13, 14).

4. Зашто је за наше добро да живимо по Јеховиним заповестима? (Пословице 2:1, 10-12).

4 Ако си од детињства поучаван томе да волиш Јехову и да живиш по његовим мерилима, добио си нешто веома вредно. (Прочитати Пословице 2:1, 10-12.) Родитељи те могу поучавати на многе начине. Погледајмо како је сестри Катји отац помогао да доноси добре одлуке. Сваког дана је разговарао с њом о дневном цитату док ју је водио у школу. Она каже: „Ти разговори су ми помогли да савладам потешкоће на које бих наишла током дана.“ Међутим, шта ако ти се чини да твоји родитељи постављају правила која те превише ограничавају? Шта ти може помоћи да им будеш послушан? Анастасија се сећа да су њени родитељи издвајали време да јој објасне зашто су поставили нека правила. Она каже: „Тако сам разумела да они не постављају правила да би ме контролисали већ да би ме заштитили и зато што ме воле.“

5. Како ће твоји поступци утицати на твоје родитеље и Јехову? (Пословице 22:6; 23:15, 24, 25).

5 Твоји родитељи ће бити срећни ако слушаш њихове савете који се темеље на Библији. Што је још важније, обрадоваћеш Бога и изградићеш чврсто пријатељство с њим. (Прочитати Пословице 22:6; 23:15, 24, 25.) Зар то није добар разлог да се угледаш на младог Јоаса?

6. Кога је Јоас почео да слуша и до чега је то довело? (2. Летописа 24:17, 18).

6 Учи из Јоасових лоших одлука. После Јодајеве смрти, Јоас се уплео у лоше друштво. (Прочитати 2. Летописа 24:17, 18.) Одлучио је да послуша Јудине кнезове који нису волели Јехову. Вероватно се слажеш да је требало да их се клони јер су чинили зло (Посл. 1:10). Уместо тога, он је слушао своје назови пријатеље. Када је његов рођак Захарија покушао да га уразуми, Јоас је наредио да га убију (2. Лет. 24:20, 21; Мат. 23:35). Било је то неразумно и подло! Јоас је у почетку био добар краљ, али нажалост касније је постао отпадник и убица. На крају су га његове слуге убиле (2. Лет. 24:22-25). Живот би му био сасвим другачији да је слушао Јехову и његове верне слуге! Шта си научио из његовог примера?

7. Какве пријатеље треба да изабереш? (Видети и слику.)

7 Из лоше одлуке коју је Јоас донео учимо да је избор пријатеља веома битан. Треба да се дружимо с људима који ће добро утицати на нас, који воле Јехову и желе да га усреће. Не треба да ограничимо круг пријатеља само на своје вршњаке. Сети се да је Јоас био много млађи од свог пријатеља Јодаја. Размисли о својим пријатељима и питај се: „Да ли ми помажу да ојачам своју веру у Јехову? Да ли живе по Божјим мерилима и подстичу и мене да чиним исто? Да ли разговарају о Јехови и о ономе што уче из његове Речи? Да ли ми говоре само оно што желим да чујем или имају довољно храбрости да ми укажу на неку грешку?“ (Посл. 27:5, 6, 17). Искрено говорећи, ако твоји пријатељи не воле Јехову, онда ти нису ни потребни. Али ако имаш пријатеље који га воле, буди уз њих јер су они добро друштво за тебе (Посл. 13:20).

8. О чему треба да размишљамо ако користимо друштвене мреже?

8 Друштвене мреже нам могу помоћи да останемо у контакту с породицом и пријатељима. Међутим, многи људи користе овај вид комуникације како би импресионирали друге, објављујући фотографије и видео-снимке о томе шта су купили или где су били. Ако и ти користиш друштвене мреже, питај се: „Да ли је мој циљ да оставим утисак на друге? Да ли желим да их изградим или само да истакнем себе? Да ли допуштам да преко друштвених мрежа други негативно утичу на моје размишљање, говор и поступке?“ Брат Натан Нор, који је служио као члан Водећег тела, рекао је следеће: „Не покушавајте да угодите људима. На крају ћете завршити као неко ко никоме не може да угоди. Угодите Јехови и тада ћете угодити свима који воле Јехову.“

ВАЖНО ЈЕ ОСТАТИ ПОНИЗАН

9. Како је Јехова помагао Озији? (2. Летописа 26:1-5).

9 Доноси добре одлуке попут Озије. Краљ Озија је у младости био понизан. Научио је „да се боји правог Бога“. Живео је 68 година и Јехова га је благосиљао већи део његовог живота. (Прочитати 2. Летописа 26:1-5.) Озија је поразио многе израелске непријатеље и ојачао је одбрану Јерусалима (2. Лет. 26:6-15). Сигурно је био веома срећан због свега што је успео да постигне уз Божју помоћ (Проп. 3:12, 13).

10. Шта се догодило Озији?

10 Учи из Озијиних лоших одлука. Краљ Озија је навикао да наређује другима. Да ли је због тога мислио да може да ради шта му се прохте? Једног дана је ушао у Јеховин храм и дрзнуо се да пали ка̂д на кадионом олтару, што није било дозвољено краљевима (2. Лет. 26:16-18). Када је првосвештеник Азарија покушао да га спречи, Озија се разбеснео. Нажалост, одбацио је Јехову и он га је казнио губом (2. Лет. 26:19-21). Његов живот је могао да буде много другачији да је остао понизан.

Не треба да се хвалимо оним што смо постигли већ заслугу за то треба да припишемо Јехови (Видети 11. одломак) d

11. Шта нам помаже да будемо понизни? (Видети и слику.)

11 Када је постао моћан, Озија је заборавио да је Јехова извор његове моћи и успеха. Шта учимо из тога? Треба да имамо на уму да је Јехова заслужан за све што постижемо у животу и у служби. Не треба да се хвалимо својим достигнућима већ заслугу за све то треба да припишемо Јехови (1. Кор. 4:7). b Морамо бити скромни и признати себи да смо несавршени и да нам је потребна исправка. Један брат који има око 60 година написао је: „Схватио сам да не треба да будем преосетљив када ми други укажу на грешку. Понекад поступим непромишљено и када ме неко опомене због тога, трудим се да то исправим и да идем даље.“ Ако желимо да будемо срећни, јасно је да морамо имати страхопоштовање према Јехови и остати понизни (Посл. 22:4).

ТРУДИ СЕ ДА УГОДИШ ЈЕХОВИ

12. Како се Јосија као млади краљ трудио да угоди Јехови? (2. Летописа 34:1-3).

12 Доноси добре одлуке попут Јосије. Јосија се већ са 16 година трудио да угоди Јехови. Желео је да сазна што више о њему и да поступа по његовој вољи. Међутим, живот тог младог краља није био лак. У то време, већина људи је служила лажним боговима и била му је потребна храброст да би стао на пут томе. Али он је то ипак урадио. Пре него што је напунио 20 година, почео је да из свог краљевства уклања све што је имало везе с лажном религијом. (Прочитати 2. Летописа 34:1-3.)

13. Како ће предање Јехови утицати на твој живот?

13 Чак и ако си веома млад, можеш поступати по узору на Јосију тако што ћеш учити о Јехови и његовим дивним особинама. То ће те покренути да му се предаш. Како ће предање утицати на твој свакодневни живот? Лука, који се крстио са 14 година, на дан свог предања је рекао: „Од сада па надаље, служење Јехови ће ми бити на првом месту у животу и трудићу се да га усрећим“ (Мар. 12:30). Ако и ти желиш да чиниш исто, доживећеш много лепих ствари!

14. Како неки млади поступају по узору на краља Јосију? Наведи пример.

14 С којим потешкоћама би се могли суочити млади који служе Јехови? Јохан, који се крстио са 12 година, каже да његови школски другови упорно покушавају да га наговоре да пуши електронске цигарете. Да би се одупро том притиску, Јохан стално подсећа себе да би пушење тих цигарета нарушило и његово здравље и пријатељство с Јеховом. Рејчел, која се крстила са 14 година, објашњава шта њој помаже да се избори с потешкоћама у школи. Она каже: „Покушавам да пронађем ствари које ме подсећају на Библију и Јехову. На пример, нека лекција на часу историје може да ме подсети на неки библијски догађај или пророчанство. Понекад док разговарам с неким у школи, падне ми на памет библијски стих који бих могла да поделим с том особом.“ Можда проблеми које ти имаш нису исти као проблеми с којима се суочавао краљ Јосија, али и ти попут њега можеш бити мудар и веран Јехови. Кушње с којима се данас суочаваш припремиће те за проблеме који те чекају у будућности.

15. Шта је помогло Јосији да верно служи Јехови? (2. Летописа 34:14, 18-21).

15 Када је одрастао, краљ Јосија је започео са обновом храма. Током радова, пронађена је књига „Јеховиног закона, добијеног преко Мојсија“. Када је чуо шта у њој пише, Јосија је одмах предузео нешто како би народ поступао у складу са оним што је речено у њој. (Прочитати 2. Летописа 34:14, 18-21.) Да ли би желео да редовно читаш Библију? Ако се већ трудиш да је читаш сваки дан, како ти иде? Да ли бележиш стихове који би могли да ти помогну? Лука, ког смо раније споменули, записује у једну свеску занимљиве мисли које пронађе. Можда би нешто слично могло да помогне и теби да се сетиш библијских стихова или поука које си научио из њих. Што боље упознаш и заволиш Библију, имаћеш јачу жељу да служиш Јехови. Божја Реч ће подстаћи и тебе на добра дела, баш као што је подстакла краља Јосију.

16. Зашто је Јосија направио озбиљну грешку и шта учимо из тога?

16 Учи из Јосијиних лоших одлука. Када је имао отприлике 39 година, Јосија је направио грешку која га је коштала живота. Није тражио вођство од Јехове, већ се поуздао у себе (2. Лет. 35:20-25). Из тога учимо нешто важно. Без обзира на то колико имамо година или колико дуго проучавамо Библију, морамо се трудити да угодимо Јехови. Треба да га молимо за вођство, проучавамо његову Реч и слушамо савете зрелих хришћана. То ће нас заштитити од озбиљних грешака и помоћи нам да будемо срећни (Јак. 1:25).

МЛАДИ, ПРЕД ВАМА ЈЕ ЛЕПА БУДУЋНОСТ

17. Шта учимо од тројице младих јудејских краљева?

17 Младима се пружа мноштво добрих прилика. Примери Јоаса, Озије и Јосије показују да млади могу доносити добре одлуке и угодити Јехови. Међутим, као што смо видели, неће увек све глатко ићи. Али ако по узору на њих чиниш добро и трудиш се да не правиш исте грешке као и они, и ти можеш бити срећан.

Давид се још у младости зближио с Јеховом, верно му је служио и био је срећан (Видети 18. одломак)

18. Који примери из Библије показују да и ти можеш имати срећан и испуњен живот? (Видети и слику.)

18 У Библији се говори и о другим младим људима који су били блиски с Јеховом, имали његово одобравање и били задовољни животом. Један од њих био је и Давид. Он је још у младости одлучио да служи Јехови и касније је постао добар краљ. Мора се признати да је повремено правио грешке, али и поред тога Јехова га је сматрао верним (1. Краљ. 3:6; 9:4, 5; 14:8). Оно што будеш сазнао о Давидовом животу и служби охрабриће те и подстаћи да и ти верно служиш Јехови. Осим тога, током проучавања би могао да истражиш нешто више о Марку или Тимотеју. И они су од своје младости верно служили Јехови. Тиме су га обрадовали и били су срећни.

19. Од чега зависи како ће твој живот изгледати у будућности?

19 Какву ћеш будућност имати умногоме зависи од тога какав живот сада водиш. Немој се уздати у себе већ у Јехову и он ће ти помоћи да доносиш мудре одлуке (Посл. 20:24). Можеш имати срећан и испуњен живот. Имај на уму да Јехова цени све што радиш за њега. Ништа ти неће донети више радости од одлуке да служиш нашем вољеном небеском Оцу.

ПЕСМА 144 Гледајмо на награду!

a Млади, Јехова зна да вам је понекад тешко да радите оно што је исправно и да останете блиски с њим. Како можете доносити добре одлуке којима ћете радовати свог небеског Оца? У овом чланку ћемо осмотрити примере три јудејска краља који су почели да владају још као дечаци. Видећемо шта млади могу научити из њихових одлука.

b Видети оквир „Чувај се лажне скромности“, који се налази на веб-сајту jw.org, у чланку „Колико је важна популарност на друштвеним мрежама?“

c ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Старија сестра даје добар савет млађој сестри.

d ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Сестра која има интервју на покрајинском састанку узда се у Јехову и њему приписује заслугу за оно што је постигла.