Пређи на садржај

Пређи на садржај

39. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Нека благост буде твоја снага

Нека благост буде твоја снага

Господов роб не сме да се свађа, него треба да буде благ према свима (2. ТИМ. 2:24)

ПЕСМА 120 Будимо благи попут Исуса

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1. Шта би колеге или школски другови могли да нас питају?

 КАКО се осећаш када ти колега или школски друг постави неко питање у вези с твојим веровањима? Да ли се унервозиш? Већина нас се тако осећа. Али такво питање ти пружа увид у то шта та особа мисли и у шта верује. Захваљујући томе, лакше ћеш јој пренети добру вест. Понекад нам неко ко се не слаже с нама постави питање да би оспорио наша веровања или да би нас увукао у расправу. То не треба да нас изненади зато што неки људи имају погрешну представу о ономе у шта ми верујемо (Дела 28:22). Поред тога, живимо „у последњим данима“, када су многи „неспремни за било какав договор“, па чак и окрутни (2. Тим. 3:1, 3).

2. Зашто треба да будемо благи?

2 Можда се питаш: „Како да будем смирен и тактичан када неко жели да се расправља са мном?“ Благост ће ти помоћи у томе. Блага особа остаје смирена када је испровоцирана или када није сигурна како да одговори на неко питање (Посл. 16:32). Међутим, можда мислиш да је то лакше рећи него урадити. Како се развија благост? Како можеш благо реаговати када неко оспорава твоја веровања? Ако си родитељ, како можеш поучити своју децу да с благошћу бране своју веру? Хајде да видимо.

КАКО СЕ РАЗВИЈА БЛАГОСТ

3. Зашто можемо рећи да су благи људи јаки, а не слаби? (2. Тимотеју 2:24, 25).

3 Благост није слабост, већ одлика јаких људи. Потребна је унутрашња снага да останемо смирени када се нађемо у тешкој ситуацији. Благост је плод светог духа (Гал. 5:22, 23). Грчка реч која се преводи са „благост“ понекад се користила како би се описао дивљи коњ који је укроћен. Замисли дивљег коња ког је неко укротио. Иако је сада питом, он је и даље снажан. Како ми можемо бити благи, а у исто време јаки? То не можемо постићи сами. Морамо молити Бога да нам да свој дух и помогне да развијемо ову предивну особину. Искуство показује да је то могуће. Многа наша браћа и сестре су остали благи када су се суочили с противницима, што је позитивно утицало на оне који су то посматрали. (Прочитати 2. Тимотеју 2:24, 25.) Како благост може бити и твоја снага?

4. Шта о благости учимо од Исака?

4 Многи догађаји описани у Библији сведоче о томе колико је благост вредна особина. Осмотримо Исаков пример. Када се населио у долини Герар, где су живели Филистеји, његове завидне комшије су затрпале бунаре које су ископале слуге његовог оца. Али он се није свађао с њима већ се преселио на друго место и ископао нове бунаре (Пост. 26:12-18). Филистеји су тврдили да је и та вода њихова. Упркос томе, Исак се није упуштао у свађу (Пост. 26:19-25). Како је успео да остане благ чак и када је деловало да други намерно хоће да изазову сукоб? Нема сумње да је много научио посматрајући свог оца Аврахама, који је био благ, и своју мајку Сару, која је била „мирног и благог духа“ (1. Петр. 3:4-6; Пост. 21:22-34).

5. Како родитељи могу поучавати своју децу томе колико је благост драгоцена особина? Наведи пример.

5 Родитељи, и ви можете поучити своју децу томе колико је благост вредна особина. То се види из примера 17-годишњег Максенса. Он је и у школи и у служби наилазио на непријатне и грубе људе. Његови родитељи су га стрпљиво поучавали како да остане благ. Они кажу: „Максенс је разумео да је лако планути или бити насилан, и да је смиреност заправо показатељ колико је неко снажан.“ Максенс је с временом развио такву снагу и постао благ.

6. Како нам молитва може помоћи да будемо благи?

6 Шта можемо урадити када се нађемо у напетој ситуацији, на пример, када неко лоше говори о нашем Богу или исмева Библију? Треба да се молимо Јехови за његов дух и мудрост како бисмо остали смирени. Шта ако касније схватимо да нисмо реаговали онако како је требало? Можемо се опет молити и размишљати како да поступимо боље следећи пут. Тада ће нам Јехова дати свети дух како бисмо контролисали своју нарав и били благи.

7. Како нам неки библијски стихови могу помоћи да се не упуштамо у расправе? (Пословице 15:1, 18).

7 Како да благо разговарамо са онима који желе да нас увуку у расправу? У томе нам могу помоћи неки библијски стихови, на које нас може подсетити Божји дух (Јов. 14:26). На пример, начела из Пословица доприносе томе да будемо благи. (Прочитати Пословице 15:1, 18.) Та књига показује и зашто је добро да останемо смирени у напетим ситуацијама (Посл. 10:19; 17:27; 21:23; 25:15).

КАКО НАМ РАЗБОРИТОСТ ПОМАЖЕ ДА БУДЕМО БЛАГИ

8. Шта треба да имамо на уму кад нам неко постави питање у вези с нашим веровањима?

8 Разборитост нам такође може помоћи (Посл. 16:20). Разборита особа показује самоконтролу када неко жели да се препире с њом око њених веровања. Нека питања или провокације су попут леденог брега. Већи део се налази испод површине. Примера ради, иза неког питања може стајати скривени мотив или нека бојазан. Пре него што одговоримо на то питање, добро је да имамо на уму да ми не знамо шта је навело нашег саговорника да га постави (Посл. 16:23).

9. Како је Гедеон поступио разборито и благо када је разговарао с људима из Јефремовог племена?

9 Погледајмо како је Гедеон одговорио људима из Јефремовог племена. Они су га љутито упитали зашто их није раније позвао у битку против израелских непријатеља. Шта је био прави разлог за њихову љутњу? Да ли им је можда био повређен понос? Шта год да је био случај, Гедеон је поступио разборито. Покушао је да разуме због чега су стварно узнемирени и благо им је одговорио. Након тога, „они су се смирили“ (Суд. 8:1-3).

10. Какав став ће нам помоћи кад одговарамо на питања у вези с нашим веровањима? (1. Петрова 3:15).

10 Можда нас колега или школски друг пита зашто се држимо неког библијског мерила. Потрудићемо се да што боље објаснимо зашто сматрамо да је то за наше добро. У исто време, треба да покажемо да поштујемо ту особу и њено право да има своје мишљење. (Прочитати 1. Петрову 3:15.) Таква питања не треба да схватимо као критику или напад на нас већ треба да размислимо шта нам она откривају о нашем саговорнику. Без обзира на разлог због ког нам је поставио питање, добро је да благо одговоримо. Наш одговор га може покренути да преиспита своје гледиште. Чак и ако је неко непристојан или саркастичан, ми нећемо узвраћати истом мером (Римљ. 12:17).

Тактичније ћемо реаговати ако најпре размислимо зашто нас неко зове на прославу рођендана (Видети 11. и 12. одломак)

11-12. (а) Шта би требало да радимо пре него што одговоримо на неко незгодно питање? (Видети и слику.) (б) Наведи пример који показује како би то могло водити до пријатељског разговора.

11 Претпоставимо да те колега пита зашто Сведоци не славе рођендане. Пре него што му одговориш, размисли о следећем: Да ли то пита зато што мисли да ми не смемо да се забављамо? Или сматра да бисмо својим ставом могли нарушити лепу атмосферу на послу? Било би добро да га прво похвалимо што му је важна добра сарадња и да га затим уверимо да и ми желимо да уживамо у пријатној радној средини. Тако бисмо у опуштеном разговору могли да објаснимо шта се из Библије може закључити о рођенданима.

12 Сличан приступ бисмо могли користити и када се поведе разговор о некој другој осетљивој теми. На пример, шта ако нам школски друг каже да Јеховини сведоци треба да промене свој став о хомосексуалности? Да ли он то каже јер није разумео наше гледиште о томе или можда зато што је његов пријатељ или рођак хомосексуалац? Да ли претпоставља да не волимо људе који воде такав живот? Треба да га уверимо да нам је стало до свих људи и да поштујемо свачије право да изабере какав ће живот водити (1. Петр. 2:17). b Након тога ћемо можда имати прилику да му објаснимо зашто је добро држати се библијских моралних мерила.

13. Како можемо помоћи некоме ко с подсмехом гледа на веру у Бога?

13 Када се неко снажно противи нашим веровањима, не треба брзо да закључимо да знамо у шта он верује (Титу 3:2). На пример, шта ако ти се школски друг подсмева због тога што верујеш у Бога? Да ли то значи да он чврсто верује у еволуцију и зна пуно о томе? Заправо, он можда није много размишљао о тој теми. Нема потребе да се упушташ у неку научну дебату. Много је боље да неким питањем наведеш свог друга на размишљање. Могао би да му предложиш да погледа неки материјал о стварању на веб-сајту jw.org. Можда ће он касније желети да разговара о чланку или видеу који је ту пронашао. Твој пријатељски став ће га можда покренути да испита оно што Библија каже.

14. Како је Нил помоћу нашег веб-сајта отклонио заблуду коју је његов школски друг имао о Јеховиним сведоцима?

14 Тинејџер по имену Нил је помоћу нашег веб-сајта отклонио неке заблуде о Јеховиним сведоцима. Он каже: „Један школски друг ми је стално говорио да не узимам у обзир научне чињенице већ верујем некој књизи пуној митова и легенди.“ Будући да му није дозволио да објасни зашто верује у Библију, Нил га је упутио на веб-сајт jw.org, на део „Наука и Библија“. Касније је Нил запазио да је његов друг вероватно читао материјал с нашег веб-сајта и да је спремнији да разговара о пореклу живота. И ти можеш доживети нешто слично.

ПРИПРЕМАЈТЕ СЕ КАО ПОРОДИЦА

15. Како родитељи могу помоћи својој деци да буду блага када им се школски другови подсмевају због њихових веровања?

15 Родитељи могу поучавати децу да не реагују грубо када им се други подсмевају због њихове вере (Јак. 3:13). Неки родитељи током породичног проучавања вежбају с децом како да разговарају о темама које се могу појавити у школи. Затим деца уче да благо и на леп начин објасне наша веровања. (Видети оквир „ Вежбајте током породичног проучавања“.)

16-17. Како младима помаже то што током породичног проучавања вежбају како да одговоре на нека питања?

16 Када се млади припреме за одређене ситуације тако што их вежбају с родитељима, биће сигурнији у своја веровања и биће им лакше да објасне другима разлоге због којих верују у нешто. Од помоћи им могу бити серија чланака „Млади питају“ и радни листови за тинејџере, који су доступни на веб-сајту jw.org. Сврха тог материјала је да помогне младима да ојачају своју веру и буду спремни да својим речима одговоре на питања других. Цела породица га може заједно проучавати и тако ће сви научити да благо и с поштовањем бране своју веру.

17 Метју каже да њему много значи то што с родитељима вежба како да објасни наша веровања. Током породичног проучавања често осматрају теме које би се могле појавити на неком часу. Он каже: „Размишљамо о питањима која би могла да искрсну, а затим вежбамо како да одговоримо на њих на основу материјала који смо пронашли. Када у глави имам јасне разлоге зашто верујем у нешто, осећам се сигурно и лакше ми је да будем благ док разговарам с другима.“

18. Шта је истакнуто у Колошанима 4:6?

18 Чак и када ствари објаснимо јасно и уверљиво, неће сви прихватити оно што им кажемо. Али важно је да будемо тактични и благи. (Прочитати Колошанима 4:6.) Разговор о нашим веровањима се може упоредити с бацањем лопте. Можемо је бацити лагано или можемо некога гађати њом. Када је бацимо лагано, већа је вероватноћа да ће је други играч ухватити и да ће се игра наставити. Слично томе, када смо тактични и благи, људи ће бити спремнији да нас саслушају и наставе разговор. Наравно, ако неко има циљ да победи у расправи или да исмева наша веровања, најбоље је да прекинемо разговор (Посл. 26:4). Али већина људи неће бити таква. Заправо, многи ће нас вероватно саслушати.

19. Због чега треба да будемо благи док бранимо своју веру?

19 Нема сумње да ће нам то што се трудимо да будемо благи донети много добра. Моли се Јехови за снагу да останеш благ када одговараш на осетљива питања или када те неко неоправдано критикује. Ако благо реагујемо, опречна мишљења неће прерасти у свађу. Штавише, благ одговор пун поштовања може навести нашег саговорника да промени своје гледиште о нама и о Библији. Буди увек спреман да браниш своју веру и чини то „благо и с дубоком поштовањем“ (1. Петр. 3:15). Нека твоја благост буде твоја снага!

ПЕСМА 88 Дај да упознам путеве твоје

a У овом чланку ће бити речи о томе како на благ начин можемо бранити своја веровања када их други оспоравају или желе да се расправљају с нама.

b Практични предлози се могу наћи у чланку „Шта Библија каже о хомосексуалности?“, у часопису Пробудите се! бр. 4/2016.

c Корисни предлози се могу наћи на веб-сајту jw.org, у серијама чланака „Млади питају“ и „Уобичајена питања о Јеховиним сведоцима“.