Пређи на садржај

Пређи на садржај

39. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 125 „Срећни су милосрдни“

Давање усрећује

Давање усрећује

Више усрећује давање него примање (ДЕЛА 20:35)

СРЖ

Шта све можемо давати другима и како то утиче на нас.

1-2. Зашто нас је Јехова створио тако да смо срећнији кад нешто дајемо него кад примамо?

 ЈЕХОВА је створио људе тако да им више радости причињава давање него примање (Дела 20:35). Да ли то значи да не осећамо никакву радост кад нешто добијемо? Не значи. Ми знамо колико је лепо добити поклон. Па ипак, још већу радост осећамо када ми некоме нешто поклонимо. Добро је што нас је Јехова створио на тај начин. Због чега?

2 Тиме што нас је створио да будемо такви, Јехова нам је ставио у руке кључ наше среће. Своју радост можемо повећати тако што тражимо прилике да учинимо нешто за друге. Стварно је дивно што нас је Јехова створио на такав начин! (Пс. 139:14).

3. Зашто је Јехова срећан?

3 С обзиром на то да давање усрећује, разумљиво је што Библија описује Јехову као „срећног Бога“ (1. Тим. 1:11). Он је први који је почео да даје другима, а и нико није дарежљивији од њега. Као што је апостол Павле рекао, „захваљујући њему имамо живот, крећемо се и постојимо“ (Дела 17:28). Управо тако – „сваки добар дар и сваки савршен поклон“ долази од њега (Јак. 1:17).

4. Шта ће допринети томе да будемо још радоснији?

4 Вероватно бисмо сви желели да осетимо још већу радост која проистиче из давања. То можемо тако што смо великодушни попут Јехове (Еф. 5:1). Док будемо говорили о томе, запазимо шта можемо урадити ако нам се учини да други не цене што смо великодушни према њима. То ће нас подстаћи да и даље будемо дарежљиви, због чега ћемо осећати још већу радост.

БУДИ ВЕЛИКОДУШАН ПОПУТ ЈЕХОВЕ

5. Шта од Јехове добијамо у материјалном погледу?

5 Шта нам све Јехова даје? Погледајмо неколико примера. Јехова нам даје оно што нам треба у материјалном погледу. Можда не живимо луксузно, али захваљујући Јехови већина нас има оно што нам треба. На пример, имамо храну, одећу и кров над главом (Пс. 4:8; Мат. 6:31-33; 1. Тим. 6:6-8). Да ли се Јехова брине за наше физичке потребе само из осећаја обавезе? Не. Зашто онда чини све то за нас?

6. Шта учимо из Матеја 6:25, 26?

6 Јехова брине за наше физичке потребе зато што нас воли. Размотримо Исусове речи из Матеја 6:25, 26. (Прочитати.) Исус је ту навео примере из света природе. Рекао је да птице „не сеју нити жању нити сакупљају у житнице“. Па ипак, у наставку је рекао да их наш „небески Отац храни“. Затим је питао: „Зар ви нисте вреднији од њих?“ Шта је тиме хтео да истакне? Јехова своје слуге сматра много вреднијим од животиња. Ако брине о животињама, колико више ће бринути о нама! Попут брижног оца, Јехова из љубави брине о својој породици (Пс. 145:16; Мат. 6:32).

7. Како можемо бити великодушни по узору на Јехову? (Видети и слику.)

7 И ми попут Јехове можемо из љубави давати оно што имамо у материјалном погледу. Примера ради, да ли знаш неког суверника коме су потребни храна или одећа? Јехова му преко тебе може помоћи. Поред тога, Јеховин народ је познат по томе што великодушно помаже другима у ванредним ситуацијама. На пример, за време пандемије коронавируса, браћа и сестре су обезбеђивали храну, одећу и друге потрепштине онима који су оскудевали у томе. Многи су великодушно давали прилоге и за наше међународне активности. Тако су обезбеђена средства за хуманитарну помоћ за браћу широм света. Они који су тада били великодушни, водили су се речима из Јеврејима 13:16: „Не заборављајте да чините добро и да делите с другима оно што имате, јер се таквим жртвама угађа Богу.“

Сви можемо бити великодушни по узору на Јехову (Видети 7. одломак)


8. За шта нам све Јехова даје снагу? (Филипљанима 2:13).

8 Јехова нам даје снагу. Јехова је извор неограничене снаге и радо даје снагу својим верним слугама. (Прочитати Филипљанима 2:13.) Да ли си га икада молио за снагу да се одупреш искушењу или да издржиш невољу? Можда си га молио и да само прегураш дан. Када си видео да те је услишио, вероватно си се осећао као апостол Павле, који је написао: „Све могу уз помоћ онога који ми даје снагу“ (Фил. 4:13).

9. Како по угледу на Јехову своју снагу можемо великодушно користити за друге? (Видети и слику.)

9 Иако смо ми само несавршени људи, можемо се угледати на Јехову у погледу тога како користимо снагу. Не можемо дословно улити снагу другима, али своју снагу можемо користити да бисмо им помагали. Примера ради, можемо ићи у куповину за старе и немоћне или урадити неке кућне послове за њих. Ако смо у могућности, можемо учествовати у чишћењу и одржавању Дворане Краљевства. Тиме што своју снагу користимо на те начине, чинимо много добра нашој браћи и сестрама.

Своју снагу можемо користити да чинимо добро другима (Видети 9. одломак)


10. Како можемо ојачати друге својим речима?

10 Важно је имати на уму и да речи имају моћ. Познајеш ли некога коме би значила искрена похвала? Да ли је некоме потребна утеха? Шта год да је случај, зашто не би урадио нешто чиме ћеш показати тој особи да ти је стало до ње? Можеш је посетити, телефонирати јој или јој можда послати писамце, мејл или поруку. Немој се оптерећивати тиме да мораш рећи нешто посебно. Неколико једноставних речи од срца можда су управо оно што је твом брату или сестри потребно да остану верни Јехови још један дан или да позитивније гледају на своју ситуацију (Посл. 12:25; Еф. 4:29).

11. Како Јехова користи своју мудрост?

11 Јехова нам даје мудрост. Исусов ученик Јаков је написао: „Ако неком од вас недостаје мудрости, нека је тражи од Бога и он ће му је дати. Наиме, Бог свима даје великодушно и не тражећи грешке“ (Јак. 1:5; фусн.). Као што се види из ових речи, Јехова не чува мудрост за себе, већ је великодушно даје другима. Запази и да Јехова даје мудрост „без прекоравања“, то јест „не тражећи грешке“. Он не жели да нам буде непријатно што га молимо за помоћ. Баш супротно, подстиче нас да тражимо да нам помогне (Посл. 2:1-6).

12. У којим приликама можемо делити своје знање с другима?

12 Како је с нама? Можемо ли се угледати на Јехову и делити своје знање с другима? (Пс. 32:8). Јеховине слуге имају много прилика да међусобно деле оно што су научили. Примера ради, помажемо новима у служби проповедања. Старешине стрпљиво обучавају слуге помоћнике и другу браћу да обављају задужења у скупштини. А они који имају искуства у градњи и одржавању обучавају мање искусне.

13. Како се можемо угледати на Јехову када обучавамо друге?

13 Они који обучавају друге могу много научити из Јеховиног примера. Као што знамо, он великодушно даје мудрост. По узору на њега, и ми великодушно делимо своје знање и искуство са онима који уче. Не задржавамо нешто свог знања за себе из страха да би особа коју обучавамо могла с временом преузети наше задужење. Такође, не размишљамо у стилу: „Ни мене нико није обучавао, нек се сам снађе.“ Међу Јеховиним народом нема места за такав став. Сасвим супротно, не само што онима које обучавамо радо преносимо своје знање него смо спремни и да се жртвујемо за њих (1. Сол. 2:8). Жеља нам је да с временом буду „оспособљени да поучавају друге“ (2. Тим. 2:1, 2). На тај начин, када великодушно делимо оно што знамо, и ми и они којима преносимо своје знање постајемо радоснији.

АКО ИЗГЛЕДА ДА НАМ ДРУГИ НИСУ ЗАХВАЛНИ

14. Како људи обично реагују када урадимо нешто за њих?

14 Када смо великодушни, посебно према браћи и сестрама, они нам обично на неки начин изразе захвалност. Можда нам напишу писамце или ураде нешто друго (Кол. 3:15). Онда нам је још драже што смо урадили нешто за њих.

15. Чега треба да се сетимо ако нам неко не изрази захвалност за оно што смо урадили за њега?

15 Међутим, понекад захвалност изостане. Можда смо због некога потрошили време, снагу и новац, али он то као да није приметио нити је свестан наше жртве. Ако се то деси, како да нас то не погоди и да не постанемо огорчени? Сетимо се нашег водећег цитата, Дела апостолских 20:35, да давање усрећује. Наша радост не зависи од тога да ли су нам други захвални на ономе што смо урадили за њих. Можемо решити да ћемо бити срећни самим тим што дајемо, чак и ако то неко не буде ценио. Како да то постигнемо? Следи неколико предлога.

16. Шта ће нам бити мотивација да увек чинимо добро другима?

16 Најважније је то што се угледаш на Јехову. Он даје добре ствари људима без обзира на то да ли су му захвални за њих (Мат. 5:43-48). Ако по узору на Јехову чинимо добро другима „не надајући се ничему“ заузврат, наша „награда [ће] бити велика“ (Лука 6:35). Према томе, немој се разочарати ако ти други не изразе захвалност. Без обзира на то, Јехова ће те наградити зато што чиниш добро за друге, јер он „воли онога ко радосно даје“ (Посл. 19:17; 2. Кор. 9:7).

17. Како и даље можемо давати са исправним ставом? (Лука 14:12-14).

17 Да бисмо се у давању угледали на Јехову, помаже нам и начело из Луке 14:12-14. (Прочитати.) Није погрешно бити гостољубив или на неки начин великодушан према онима који могу да нам узврате. Али шта ако приметимо да дајемо зато што бар донекле очекујемо да нам се некако узврати? Било би добро да пробамо да урадимо оно што је Исус рекао. Можемо бити гостољубиви према некоме за кога знамо да није у могућности да уради слично за нас. Тада ћемо бити срећни зато што се угледамо на Јехову. Исто то ће нам помоћи да будемо срећни и када нам неко не изрази захвалност за оно што смо урадили за њега.

18. Шта не треба да радимо и зашто?

18 Немој одмах закључити да је неко незахвалан (1. Кор. 13:7). Ако неко не покаже захвалност, питајмо се: „Да ли је стварно незахвалан или је само заборавио да нам захвали?“ Можда из неких других разлога није реаговао као што смо очекивали. Неки људи дубоко у себи осећају захвалност, али им је тешко да је изразе. Можда им је непријатно што им неко помаже, поготово ако су навикли да они помажу другима. Шта год да је разлог, хришћанска љубав ће нас подстаћи да имамо разумевања за сувернике и да и даље будемо срећни кад дајемо (Еф. 4:2).

19-20. Зашто је добро да будемо стрпљиви када помажемо другима? (Видети и слику.)

19 Буди стрпљив. Мудри краљ Соломон је написао: „Баци свој хлеб на воду, јер ћеш га после много дана опет наћи“ (Проп. 11:1). Као што се види из ових речи, понекад ће се десити да људи тек након много времена, то јест „после много дана“ изразе захвалност за нешто што смо учинили за њих. Погледајмо један пример који то лепо потврђује.

20 Пре доста година, супруга једног покрајинског надгледника послала је срдачно писамце новокрштеној сестри и подстакла је да настави да верно служи Јехови. Око осам година касније, та сестра јој је написала писмо у ком је стајало: „Морала сам да ти напишем колико си ми свих ових година помагала, а да тога ниси ни била свесна.“ Још је написала: „Твоје писамце је одисало топлином, али оно што ми је посебно значило био је библијски стих који ми се урезао у срце.“ a Након што је описала проблеме с којима се суочавала, сестра је рекла: „Понекад сам хтела да дигнем руке од свега – од истине, од обавеза, од свега. Али онда бих се сетила стиха који си ми написала и он ми је давао снагу да идем даље.“ Затим је додала: „Током тих осам година, највише су ми значили твоје писамце и тај стих.“ Замисли колико је супрузи покрајинског надгледника било драго када је добила то писмо „после много дана“! И нама се може догодити да нам неко захвали дуго након што смо урадили нешто за њега.

Понекад се деси да прође много времена пре него што нам неко захвали за нешто (Видети 20. одломак) b


21. На шта те је овај чланак подстакао?

21 Као што смо већ рекли, Јехова нас је створио тако да смо срећнији када дајемо него када примамо. Добро се осећамо када можемо да помогнемо суверницима. Срећни смо када нам изразе захвалност за то. Али ако то и не ураде, драго нам је што чинимо праву ствар. Никад немој заборавити – колико год да ти дајеш другима, „Јехова ти може дати много више од тога“ (2. Лет. 25:9). Не можемо им ми дати више него што нас Јехова може наградити. И нема веће радости од тога да ти сам Јехова узврати за то што дајеш другима. Зато немојмо дозволити да нас ишта поколеба да и даље поступамо попут нашег великодушног Оца Јехове.

ПЕСМА 17 „Хоћу“

a Стих који је супруга покрајинског надгледника написала сестри био је 2. Јованова 8, где стоји: „Пазите на себе, да не изгубите оно што смо постигли својим трудом, већ да добијете потпуну награду.“

b ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: На сликама је приказано оно о чему је било речи у 20. одломку. Супруга покрајинског надгледника написала је охрабрујуће писамце једној сестри. После много година, од те сестре је добила писмо захвалности.