Пређи на садржај

Пређи на садржај

38. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 25 Божје драгоцено власништво

Да ли обраћаш пажњу на упозорења?

Да ли обраћаш пажњу на упозорења?

Један ће бити узет, а други остављен (МАТ. 24:40)

СРЖ

Док будемо разматрали три Исусова поређења, видећемо како се она односе на време суда на крају овог злог поретка.

1. Шта ће Исус ускоро учинити?

 НА ПРАГУ смо великих промена! Ускоро ће Исус судити свим људима на земљи. Он је рекао шта ће се дешавати у свету пре него што почне да суди. Својим ученицима је дао пророчански „знак“ своје присутности и „свршетка овог поретка“ (Мат. 24:3). То пророчанство је записано у 24. и 25. поглављу Матеја, као и у 13. поглављу Марка и 21. поглављу Луке.

2. Шта ћемо осматрати у овом чланку и зашто је то корисно за нас?

2 Да би нам помогао да се припремимо за оно што предстоји, Исус је испричао три поређења која служе као својеврсно упозорење. То су поређење о овцама и јарцима, о разборитим и неразумним девицама и о талантима. Из сваког од тих поређења јасно је да ће Исус судити људима на основу њихових поступака. Док их будемо осматрали, видећемо шта можемо научити и како поуке из њих можемо применити. Најпре ћемо осмотрити поређење о овцама и јарцима.

ОВЦЕ И ЈАРЦИ

3. Када ће Исус судити људима?

3 У поређењу о овцама и јарцима Исус је рекао да ће судити људима на основу тога како реагују на добру вест и да ли подупиру његову помазану браћу (Мат. 25:31-46). Он ће им судити током „велике невоље“, непосредно пред Армагедон (Мат. 24:21). Баш као што пастир одваја овце од јараца, Исус ће одвојити оне који верно подупиру његову помазану браћу од оних који их не подупиру.

4. Према Исаији 11:3, 4, зашто можемо бити сигурни да ће Исус праведно судити? (Видети и слику.)

4 Јехова је суђење поверио Исусу, за кога се у библијском пророчанству каже да ће праведно судити. (Прочитати Исаију 11:3, 4.) Исус посматра како се људи понашају, какве ставове имају и шта говоре, као и како се опходе према његовој помазаној браћи (Мат. 12:36, 37; 25:40). Он ће знати ко пружа подршку његовој помазаној браћи и подупире их у њиховој служби. a Служба проповедања је један од најбољих начина да неко пружи подршку Христовој браћи. Они који им помажу на тај начин биће просуђени као праведници и имаће прилику да вечно живе на земљи (Мат. 25:46; Откр. 7:16, 17). То је заиста предивна награда за њихову верну службу! Ако остану верни Јехови током велике невоље и након ње, њихова имена ће бити записана у „књизи живота“ (Откр. 20:15).

Исус ће ускоро судити људима и просудиће ко су овце а ко јарци (Видети 4. одломак)


5. На шта нас подстиче поређење о овцама и јарцима и ко треба да обрати пажњу на њега?

5 Буди веран Јехови и Исусу. Поређење о овцама и јарцима првенствено се односи на оне који се надају животу на земљи. Они своју веру показују тако што помажу Христовој браћи у служби проповедања и тако што верно подупиру вођство мале групе помазане браће коју је Исус изабрао (Мат. 24:45). На упозорење из овог поређења пажњу треба да обрате и они са небеском надом. Зашто? Зато што Исус посматра и шта они говоре, раде и о чему размишљају. Они такође морају доказати да су му верни. Заправо, Исус је друга два поређења, која садрже нека конкретна упозорења, наменио помазаницима. Та поређења се налазе и у 25. поглављу Матеја. Хајде сада да размотримо поређење о разборитим и неразумним девицама.

РАЗБОРИТЕ И НЕРАЗУМНЕ ДЕВИЦЕ

6. По чему се видело да су пет девица разборите? (Матеј 25:6-10).

6 Исус је у овом поређењу говорио о десет девица, које су изашле у сусрет младожењи (Мат. 25:1-4). Све су желеле да га прате на свадбено весеље. Исус је рекао да је било пет „разборитих“ и пет „неразумних“ девица. Разборите су биле спремне за младожењин долазак и будно су га чекале. Биле су спремне да чекају колико год је потребно, чак и ако стигне касно ноћу. Зато су понеле светиљке, којима би осветлиле таму. За случај да младожења касни, понеле су и уље да им се светиљке не би угасиле. (Прочитати Матеја 25:6-10.) Када је младожења стигао, разборите девице су ушле с њим на свадбу. Слично томе, када Исус буде дошао као Младожења, помазани хришћани који су спремни за његов долазак и верно обављају свој задатак добиће награду – придружиће му се у његовом небеском Краљевству (Откр. 7:1-3). b Шта се може рећи за пет неразумних девица?

7. Шта се догодило неразумним девицама и зашто?

7 За разлику од разборитих, неразумне девице нису биле спремне за младожењин долазак. Њихове светиљке само што се нису угасиле, а нису понеле још уља са собом. Будући да је младожења требало ускоро да стигне, отишле су да купе уље. Када је младожења стигао, оне се још нису вратиле. У том часу, „девице које су биле спремне ушле су с њим на свадбу и врата су се затворила“ (Мат. 25:10). Касније, када су се неразумне девице вратиле и желеле да уђу на свадбу, младожења им је рекао: „Не познајем вас“ (Мат. 25:11, 12). Те девице нису биле спремне да чекају младожењу колико год да треба. Шта помазаници уче из тога?

8-9. Коју поуку помазани хришћани могу извући из поређења о девицама? (Видети и слику.)

8 Будно чекај и буди спреман. Исус овим поређењем није прорекао да ће постојати две групе помазаника – једна која је спремна да чека до краја садашњег света и друга која није. Он је заправо објаснио шта би се десило помазаницима ако не би били спремни да верно истрају до краја. У том случају, не би добили награду (Јов. 14:3, 4). То је заиста отрежњавајућа мисао! Без обзира на то да ли се надамо животу на небу или на земљи, сви треба озбиљно да схватимо упозорење из поређења о девицама. Свако од нас мора будно чекати и бити спреман да истраје до краја (Мат. 24:13).

9 Након што је испричао поређење о девицама да би истакао колико је важно бити спреман и будно чекати, Исус је испричао поређење о талантима. У њему је нагласио колико је важно бити марљив.

Сви ми морамо озбиљно схватити Исусово упозорење из поређења о девицама тако што ћемо будно чекати и бити спремни да истрајемо до самог краја (Видети 8. и 9. одломак)


ТАЛАНТИ

10. По чему се видело да су два роба верно служила свом господару? (Матеј 25:19-23).

10 У поређењу о талантима, Исус је говорио о двојици робова који су били верни свом господару и о једном који није (Мат. 25:14-18). Како је дошла до изражаја верност двојице робова? Они су марљиво радили како би увећали господарев иметак. Пре него што је отпутовао у другу земљу, господар им је поверио таланте, што је била велика количина новца. Два верна роба су била марљива и користила су тај новац мудро. Шта су постигли? Док се њихов господар није вратио, они су удвостручили количину новца који им је он поверио. Господар их је похвалио и сваком од њих рекао: „Радуј се са својим господарем!“ (Прочитати Матеја 25:19-23.) А шта је било са трећим робом? Шта је он радио с новцем који му је господар поверио?

11. Шта се догодило са лењим робом и зашто?

11 Трећи роб је од господара добио један талант. Господар се надао да ће он тај новац мудро користити. Међутим, роб је био лењ и закопао је новац у земљу. Када се господар вратио, видео је да роб није зарадио ништа. Било је јасно да има погрешан став. Уместо да се извини господару што није увећао његову имовину, неоправдано га је назвао захтевним човеком. Господар је био незадовољан тим робом. И не само то – одузео му је талант који му је дао и избацио га из свог домаћинства (Мат. 25:24, 26-30).

12. Кога данас представљају два верна роба?

12 Два верна роба представљају верне помазане хришћане. Њихов Господар Исус позива их да се радују с њим. Они добијају небеску награду, то јест прво ускрсење (Мат. 25:21, 23; Откр. 20:5б). С друге стране, лош пример лењог роба пружа упозорење помазаницима. У ком смислу?

13-14. Шта помазаници могу научити из поређења о талантима? (Видети и слику.)

13 Буди марљив. У поређењу о талантима, као и у поређењу о девицама, Исус није прорекао да ће се помазаници улењити. Само је објаснио шта би се десило ако би престали да му ревно служе. У том случају, не би остали међу онима „које је Бог позвао и изабрао“ и не би им било дозвољено да уђу у небеско Краљевство (2. Петр. 1:10).

14 Исусова поређења о девицама и талантима јасно показују да сви помазани хришћани морају бити спремни, будно чекати и бити марљиви. Да ли им је Исус дао још неко упозорење? Јесте. Оно што је рекао у Матеју 24:40, 41 такође се односи на завршно обележавање помазаника печатом.

Исус жели да помазаници вредно раде до самог краја (Видети 13. и 14. одломак) d


КО ЋЕ „БИТИ УЗЕТ“?

15-16. Како се у Матеју 24:40, 41 истиче да помазаници морају остати будни до самог краја?

15 Пре него што је испричао три поређења која смо управо осмотрили, Исус је говорио о времену када ће бити процењено ко је од помазаника достојан да буде завршно обележен печатом. Говорио је о два мушкарца који раде на њиви и о две жене које мељу на млину. У оба случаја, изгледало је да раде исти посао, али Исус је рекао да ће један „бити узет, а други остављен“. (Прочитати Матеја 24:40, 41.) Затим је подстакао своје следбенике: „Зато бдите, јер не знате ког дана долази ваш Господ“ (Мат. 24:42). Нешто слично је рекао и након што је испричао поређење о девицама (Мат. 25:13). Да ли су ти коментари повезани? По свему судећи јесу. Само прави помазаници који верно служе Богу биће „узети“ и Исус ће их примити у небеско Краљевство (Јов. 14:3).

16 Остани будан до краја. Помазаници који не остану духовно будни неће бити међу изабранима, које ће анђели сакупити (Мат. 24:31). Исусово упозорење се односи и на остале хришћане. Без обзира на то коју наду имамо, сви морамо остати будни и верни до самог краја.

17. Зашто не треба да правимо питање око тога да ли ће и када Јехова помазати некога својим духом?

17 Будући да смо добро упознали Јехову, потпуно смо уверени да је све што он ради праведно. Зато не правимо питање ако и у наше време одлучи да некога помаже својим духом. c Сећамо се шта је у поређењу о винограду Исус рекао о онима који су почели да раде од једанаестог сата (Мат. 20:1-16). Радници које је господар унајмио пред крај дана добили су исту плату као и они који су у винограду радили од јутра. Слично томе, без обзира на то када је неко помазан светим духом, добиће небеску награду ако остане веран до краја.

ОБРАТИ ПАЖЊУ НА УПОЗОРЕЊА

18-19. Које поуке и упозорења смо осмотрили у овом чланку?

18 Шта смо до сада размотрили? За оне који се надају да ће живети вечно на земљи, поређење о овцама и јарцима показује колико је важно да остану верни и одани Јехови, како сада тако и у предстојећој великој невољи. У времену које је пред нама, Исус ће судити људима и оне који су верни прогласиће достојнима да добију „вечни живот“ (Мат. 25:46).

19 Такође смо осмотрили два поређења која садрже упозорење за помазанике. У поређењу о разборитим и неразумним девицама, пет њих је поступило мудро. Оне су се припремиле за младожењин долазак, будно су га чекале и биле су спремне да то чине колико год треба. Али неразумне девице нису биле спремне. Зато их младожења није пустио да уђу на свадбу. И ми морамо бити спремни да чекамо колико год је потребно док Исус не оконча садашњи зли свет. Надаље, у поређењу о талантима било је речи о два верна роба који су били марљиви. Они су се свесрдно трудили да увећају имовину свог господара и он је био задовољан њима. Међутим, избацио је лењог роба из свог дома. Шта је поука за нас? Морамо ревно служити Јехови до самог краја. Такође смо видели да помазаници морају остати будни да би били „узети“, то јест да би им Исус дао небеску награду. Они једва чекају да их анђели сакупе како би били са Исусом на небу. Након Армагедона, уследиће Јагњетова свадба, на којој ће они бити Исусова невеста (2. Сол. 2:1; Откр. 19:9).

20. Шта ће Јехова учинити за оне који обраћају пажњу на његова упозорења?

20 Иако се време када ће нам Исус судити брзо приближава, не морамо бити уплашени. Ако му останемо верни, наш небески Отац ће нам дати изузетну снагу како бисмо опстали и „могли стати пред Сина човечјег“ (2. Кор. 4:7; Лука 21:36). Без обзира на то да ли се надамо животу на небу или на земљи, наш Отац ће бити задовољан нама ако обраћамо пажњу на упозорења из Исусових поређења. Захваљујући Јеховиној незаслуженој доброти, наша имена ће бити записана у књизи живота (Дан. 12:1; Откр. 3:5).

ПЕСМА 26 Мени сте учинили

a Видети чланак „Шта знамо о Јеховином предстојећем суду?“, у Стражарској кули од маја 2024.

b Више појединости се може наћи у чланку „Да ли ћеш ’бдети‘?“, у Стражарској кули од 15. марта 2015.

d ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Сестра која је помазаник проучава Библију са женом коју је пронашла у служби проповедања.