Пређи на садржај

Пређи на садржај

36. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 89 Послушност води до среће

„Поступајте у складу с њом“

„Поступајте у складу с њом“

Немојте само слушати реч, већ и поступајте у складу с њом (ЈАК. 1:22)

СРЖ

Овај чланак неће ојачати само нашу жељу да сваког дана читамо Божју Реч него и да дубоко размишљамо о њој и још боље примењујемо њене поуке.

1-2. Због чега су Божје слуге срећне? (Јаковљева 1:22-25).

 ЈЕХОВА и његов вољени Син желе да будемо срећни. Писац 119. псалма у 2. стиху каже: „Срећни су они који се држе његових опомена, који га траже свим својим срцем.“ Исус је то потврдио, рекавши: „Срећни су они који слушају Божју реч и поступају по њој!“ (Лука 11:28).

2 Ми који служимо Јехови смо срећни. Шта томе доприноси? Могли бисмо набројати многе разлоге, а међу њима и један нарочито важан: Ми сваког дана читамо Божју Реч и трудимо се да примењујемо оно што учимо из ње. (Прочитати Јаковљеву 1:22-25.)

3. Како на наш живот утиче то што примењујемо оно што читамо у Божјој Речи?

3 Када поступамо у складу с Божјом Речју, доживљавамо много тога доброг. Примера ради, тако угађамо Јехови и то нас чини срећнима (Проп. 12:13). Захваљујући томе што примењујемо оно што читамо у Божјој надахнутој Речи, наш породични живот је све бољи, а пријатељства с браћом и сестрама све јача. Нема сумње да си се лично уверио у то. Осим тога, поштеђени смо многих проблема који погађају људе који се не држе Јеховиних мерила. Зато се у потпуности слажемо с краљем Давидом, који је о Јеховином закону, наредбама и пресудама рекао: „Ко их се држи, добија велику награду“ (Пс. 19:7-11).

4. Зашто није лако поступати по Божјој Речи?

4 Искрено говорећи, није увек лако поступати по Божјој Речи. Сви имамо много обавеза и морамо наћи времена за читање и проучавање Библије да бисмо разумели шта Јехова жели да радимо. Хајде зато да размотримо неке предлоге који нам могу помоћи да читамо Библију свакодневно. Такође ћемо размотрити шта ће нам помоћи да размишљамо о ономе што читамо и како можемо применити оно што учимо.

ОДРЕДИ ВРЕМЕ ЗА ЧИТАЊЕ БОЖЈЕ РЕЧИ

5. Које одговорности изискују много времена?

5 Већина нас има много обавеза. Доста времена нам одлази на оно што Библија каже да је важно. На пример, многи од нас раде да би збринули себе и своју породицу (1. Тим. 5:8). Многи брину о болесним или старим члановима породице. А сви ми бринемо и о свом здрављу, што опет изискује време. Поред тих обавеза, имамо и задужења у скупштини. Важно је и да ревно проповедамо добру вест. С обзиром на све то, како можеш стићи да сваки дан читаш Библију, размишљаш о њеним поукама и примењујеш их?

6. Шта можеш урадити да би свакодневно читао Библију? (Видети и слику.)

6 Неопходно је да одредимо време за читање Библије јер је то једна од најважнијих ствари у животу сваког хришћанина (Фил. 1:10). Већ у првом псалму се каже да је срећан човек који „ужива у Јеховином закону и пажљиво чита његов закон дан и ноћ“ (Пс. 1:1, 2). То очигледно значи да треба редовно да читамо Библију. Када је најбоље време за то? Одговор се разликује од особе до особе. Али једноставно речено, то је време у које сваког дана можеш читати Библију. Виктор каже: „Иако нисам јутарњи тип, волим да читам Библију ујутру зато што тада има мање ствари које ми одвраћају пажњу. Ум ми је бистрији и имам бољу концентрацију.“ Да ли је и с тобом тако? Питај се: „Када мени највише одговара да читам Библију?“

Када је најбоље читати Библију? Које време теби највише одговара? (Видети 6. одломак)


РАЗМИШЉАЈ О ПРОЧИТАНОМ

7-8. Због чега се може десити да нам читање Библије не користи у пуној мери? Наведи пример.

7 Можда доста читамо, али то не допире до нас. Да ли ти се некада десило да кратко након читања ниси могао да се сетиш шта си прочитао? Свима нам се то догађа. Нажалост, то може да се деси и са читањем Библије. Можда смо зацртали да сваког дана прочитамо одређени број поглавља. То је лепо. И треба да постављамо циљеве и трудимо се да их остваримо (1. Кор. 9:26). Али читање Библије је само почетак – добар, али и даље је само почетак. Потребно је нешто више ако желимо да нам читање Божје Речи заиста користи.

8 Размисли о следећем поређењу: Вода, која нам често стиже у облику кише, неопходна је за живот. Али ако за кратко време падне превише кише, земља не може да стигне да је упије. Тада не би било корисно да падне још кише. Потребно је време да тло упије воду како би је биљке искористиле. Слично томе, Библију не треба да читамо толико брзо да не стигнемо да упијемо, запамтимо и применимо њене поуке (Јак. 1:24).

Као што треба времена да тло упије воду и искористи је, тако и нама треба времена да размислимо о ономе што читамо у Божјој Речи и то применимо (Видети 8. одломак)


9. Шта треба да радимо ако приметимо да смо развили навику да пребрзо читамо Библију?

9 Да ли си приметио да понекад само прелетиш преко страница Библије? Шта треба да радиш? Успори да би могао да размишљаш о ономе што читаш. То не мора да буде компликовано. Можда ћеш одлучити да продужиш време за лично проучавање како би стигао и да дубоко размишљаш о ономе што си читао. С друге стране, можда ћеш решити да читаш мање стихова и да преостало време размишљаш о њима. Виктор каже: „Не читам много, можда само једно поглавље. Пошто читам рано ујутру, онда током целог дана могу да размишљам о томе.“ Који год приступ да користиш, важно је да читаш темпом који ти омогућава да дубоко размишљаш о ономе што си прочитао (Пс. 119:97; видети оквир „ Размисли о следећим питањима“).

10. Како можеш примењивати оно што читаш? (1. Солуњанима 5:17, 18).

10 Без обзира на то када читаш Библију и колико времена одвајаш за то, обавезно размисли како прочитано можеш применити. Док читаш, питај се: „Како ово могу применити сада или у блиској будућности?“ Рецимо да си управо прочитао 1. Солуњанима 5:17, 18. (Прочитати.) Након ова два стиха, могао би застати и размислити колико често се молиш Јехови и то од срца. Такође, могао би размислити о томе за шта си му захвалан. Можда одлучиш да му захвалиш за три конкретне ствари. Ако за такво размишљање одвојиш само неколико минута, то ће ти помоћи да боље разумеш Божју Реч и поступаш у складу с њом. Помисли како ће на тебе утицати ако тако будеш радио сваког дана! Приметићеш да још више поступаш по Божјој Речи. Али шта ако ти изгледа да има превише тога на чему треба да радиш?

ПОСТАВЉАЈ РАЗУМНЕ ЦИЉЕВЕ

11. Зашто бисмо се могли обесхрабрити? Наведи пример.

11 Када читаш Библију и размишљаш о примени, можда схватиш да има много тога на чему треба да радиш. Замисли следеће: Данас си прочитао да не треба да будемо пристрасни (Јак. 2:1-8). Помислиш да би требало да се поправиш у томе како се опходиш према другима и решиш да нешто промениш. То је за сваку похвалу! Сутрадан прочиташ колико је важно да пазимо шта причамо (Јак. 3:1-12). Схватиш да си понекад негативан и одлучиш да будеш позитивнији. Сутрадан прочиташ упозорење да не треба да будемо пријатељи свету (Јак. 4:4-12). Закључиш да би требало мало више да припазиш на избор забаве. До четвртог дана имаш осећај да је превише тога на чему треба да радиш и да нећеш успети.

12. Зашто не треба да клонеш духом ако запазиш да има доста тога што треба да мењаш код себе? (Видети и фусноту.)

12 Немој клонути духом ако си запазио да има доста тога што треба да мењаш или у чему треба да се побољшаш. То је показатељ да си понизан и да имаш исправне мотиве. Човек који је понизан и искрен према себи чита Библију са циљем да пронађе у чему може да се побољша. a Сети се и да је облачење „нове личности“ сталан процес (Кол. 3:10). Шта ће ти помоћи да и даље поступаш у складу с Божјом Речју?

13. Како да лакше примениш оно што прочиташ? (Видети и слику.)

13 Немој покушавати да одједном примениш све што прочиташ. Боље је да изабереш један или два циља (Посл. 11:2). Пробај следеће: Направи списак ствари на којима треба да радиш и онда изабери једну или две, а остале остави за касније. Од чега можеш кренути?

Биће ти лакше ако поставиш реалне циљеве уместо да се трудиш да у исто време радиш на свему што прочиташ у Библији. Могао би поставити један или два циља (Видети 13. и 14. одломак)


14. Од чега би могао да почнеш?

14 Почни од оног што ти је лакше или од онога у чему ти је најпотребније да се мењаш. Кад си утврдио на чему би да радиш, истражи ту тему у нашим публикацијама. У томе ти може помоћи Индекс публикација или Водич кроз публикације Јеховиних сведока. Моли се Јехови да ти помогне да имаш „и жељу и снагу да [чиниш] оно што је њему угодно“ (Фил. 2:13). Затим спроведи у дело оно што си научио. Кад оствариш напредак на једном циљу, имаћеш више мотивације да пређеш на други. Заправо, када се побољшаш на једном подручју живота или у једној особини, вероватно ће ти бити лакше да се побољшаш и у другим стварима.

НЕКА БОЖЈА РЕЧ ДЕЛУЈЕ У ТЕБИ

15. По чему се Јеховин народ разликује од многих који читају Библију? (1. Солуњанима 2:13).

15 Неки људи тврде да су прочитали Библију на десетине пута. Али да ли заиста верују у оно што у њој пише? Да ли се држе тога и да ли то утиче на њихове одлуке у животу? Нажалост, одговор је често не. Јеховин народ сасвим другачије гледа на Библију. Попут хришћана из првог века, ми је прихватамо „као Божју реч, што она заиста и јесте“. Осим тога, трудимо се да живимо у складу с њеним учењима. (Прочитати 1. Солуњанима 2:13.)

16. Шта нам може помоћи да поступамо по Божјој Речи?

16 Није увек лако читати Божју Реч и примењивати прочитано. Некада нам је проблем да нађемо време. Можда читамо пребрзо и не успевамо да размишљамо о ономе што смо прочитали. А можда нам се чини да има превише тога на чему треба да радимо и да нећемо успети. Са којом год препреком да се ти суочаваш, она није несавладива. Уз Јеховину помоћ, можеш је савладати. Зато прихватимо његову помоћ и немојмо „само слушати реч, већ и [поступајмо] у складу с њом“. Једно је сигурно: што више читамо Божју Реч и примењујемо је у свом животу, то ћемо бити срећнији (Јак. 1:25).

ПЕСМА 94 Захвалност за Божју Реч

a На веб-сајту jw.org погледати видео Читање Библије.