Пређи на садржај

Пређи на садржај

Докажи своју верност Јехови

Докажи своју верност Јехови

„Јехова је довека сведок између мене и тебе, и између мог потомства и твог потомства“ (1. САМ. 20:42)

ПЕСМЕ: 125, 62

1, 2. Зашто је Јонатанова верност Давиду нешто изузетно?

ЈОНАТАН је сигурно био одушевљен кад је видео како се Давид, иако врло млад, супротставио горостасном Голијату. Мало касније, Давид је убио тог Филистејина и донео његову главу пред Јонатановог оца, израелског краља Саула (1. Сам. 17:57). Јонатан се без сумње дивио храбрости тог младића. Било је очигледно да је Бог с Давидом. Јонатан је „склопио савез с Давидом јер га је волео као своју душу“ и њих двојица су постали блиски пријатељи (1. Сам. 18:1-3). До краја живота, Јонатан је остао веран пријатељ Давиду.

2 Његово пријатељство с Давидом није се пољуљало ни након што је Бог изабрао Давида за следећег израелског краља. Јонатан је сазнао да Саул намерава да убије Давида и био је забринут за свог пријатеља. Отишао је у Јудејску пустињу, у Хорес, да га „охрабри у име Божје“. Рекао му је: „Не бој се [...] Ти ћеш бити краљ над Израелом, а ја ћу бити други, одмах до тебе“ (1. Сам. 23:16, 17).

3. Шта је Јонатану било важније од оданости Давиду и како то знамо? (Видети слику на почетку чланка.)

3 Оданост је особина коју скоро сви цене. Међутим, ако бисмо ценили Јонатана само због његове оданости Давиду, изгубили бисмо из вида важну поуку. Зашто је Јонатан у Давиду видео пријатеља, а не супарника? Очигледно је да је нешто друго сматрао важнијим од свог угледа и положаја. Присетимо се да је Јонатан ишао код Давида да га „охрабри у име Божје“. Према томе, верност Богу је Јонатану била важнија од свега. Она је била темељ за његову оданост Давиду. Обојица су се постојано држала заклетве коју су дали један другом: „Јехова је довека сведок између мене и тебе, и између мог потомства и твог потомства“ (1. Сам. 20:42).

4. (а) Шта ће нам донети радост и задовољство? (б) Шта ћемо осмотрити у овом чланку?

4 Сигурно код других ценимо оданост као врлину. Па ипак, то није све. Као хришћани, ми смо одани својој породици, пријатељима и суверницима (1. Сол. 2:10, 11). Али коме првенствено треба да будемо одани, то јест верни? Без сумње, нашем Створитељу, који нам је подарио живот! (Откр. 4:11). Верност њему испуњава нас дубоком радошћу и задовољством. Али да бисмо доказали да смо му верни, морамо остати уз њега и кад се суочавамо с тешким околностима. У овом чланку ћемо осмотрити како нам Јонатанов пример помаже да докажемо своју верност Јехови у четири ситуације: (1) кад особа која има ауторитет лоше поступа, (2) кад треба да одлучимо коме ћемо бити верни, (3) кад нас неко погрешно схвати или лоше протумачи наше поступке и (4) кад верност изискује од нас одређене жртве.

КАД ОСОБА КОЈА ИМА АУТОРИТЕТ ЛОШЕ ПОСТУПА

5. Зашто је израелском народу било тешко да остане веран Богу док је Саул био краљ?

5 Иако је Бог помазао Јонатановог оца Саула за краља, касније га је одбацио јер је постао непослушан (1. Сам. 15:17-23). Пошто га није одмах свргнуо с престола, Саулово лоше поступање било је испит вере за његове поданике и оне који су му били блиски. Није им било лако да остану верни Јехови док је краљ, који је имао част да седне на „Јеховин престо“, својеглаво поступао (1. Лет. 29:23).

6. Из чега се види да је Јонатан свим срцем био веран Јехови?

6 Упркос томе што је његов отац почео да поступа бунтовно, Јонатан је остао веран Јехови (1. Сам. 13:13, 14). Пророк Самуило је рекао: „Јехова неће оставити свој народ ради свог великог имена“ (1. Сам. 12:22). Јонатан је показао веру у те речи када су се Израелци суочили са огромном филистејском војском која је имала 30 000 бојних кола. Саулова војска је бројала свега 600 људи, а једино су он и Јонатан имали оружје! Па ипак, Јонатан је отишао до филистејске страже само са слугом који му је носио оружје. „Јехову ништа не може спречити да спасе, било с много или с мало људи“, рекао је он тада. У окршају с том стражом, њих двојица су побила двадесетак људи. Потом се земља затресла и „завладао је страх од Бога“. У пометњи, Филистеји су „окренули мач једни на друге“. Јонатанова вера у Бога водила је до победе (1. Сам. 13:5, 15, 22; 14:1, 2, 6, 14, 15, 20).

7. Како је Јонатан показао поштовање према свом оцу?

7 Саул се постепено све више удаљавао од Бога, али Јонатан му је и даље пружао подршку кад год се то није косило с Божјом вољом. Примера ради, борио се раме уз раме с њим, бранећи Божји народ од непријатеља (1. Сам. 31:1, 2).

8, 9. Како поштовање према онима који имају ауторитет доказује да смо верни Богу?

8 Попут Јонатана, и ми можемо показати да смо верни Јехови тиме што смо, кад је то на месту, послушни онима који имају ауторитет, чак и кад нам се чини да неки од њих не заслужују поштовање. Примера ради, можда је неки владин службеник непоштен, али ми ипак поштујемо његов положај јер смо у релативној подложности „властима над собом“. (Прочитати Римљанима 13:1, 2.) Надаље, верност Јехови показујемо када поштујемо и све остале којима је он поверио известан ауторитет (1. Кор. 11:3; Јевр. 13:17).

Верност Јехови показујемо када поштујемо брачног друга иако не служи Јехови (Видети 9. одломак)

9 У прилог томе говори искуство наше сестре Олге,  [1] која живи у Јужној Америци. Она је своју верност Богу доказала тиме што је поштовала свог мужа и кад то није било нимало лако. Њеном мужу је сметало што је она Јеховин сведок и годинама је отворено показивао нетрпељивост према њој. Био је груб, вређао ју је, одбијао да разговара с њом и претио да ће узети децу и напустити је. Али Олга није враћала зло за зло. Свесрдно се трудила да буде добра супруга, спремала му је оброке, прала одећу и бринула о деци (Римљ. 12:17). Ишла је с њим у посету његовој породици и колегама кад год је могла. На пример, кад је он хтео да оде на сахрану свог оца у други град, спремила је децу за пут и спаковала све што је било потребно. Чекала га је испред цркве док се церемонија није завршила. Олгино дугогодишње стрпљење и поштовање уродили су плодом. Став њеног мужа је много блажи и он је сада вози у Дворану Краљевства и чак је подстиче да иде на састанке. Понекад и он дође с њом (1. Петр. 3:1).

КАД ТРЕБА ДА ОДЛУЧИМО КОМЕ ЋЕМО БИТИ ВЕРНИ

10. Како је Јонатан увидео коме треба да буде веран?

10 Будући да је Саул хтео да убије Давида, Јонатан се нашао у незавидној ситуацији. Желео је да се држи савеза с Давидом, али и да буде подложан свом оцу. Знао је да је Бог уз Давида, а не уз Саула. Зато је оданост Давиду ставио испред оданости свом оцу. Рекао је Давиду да се сакрије, а затим је похвално говорио о њему пред Саулом. (Прочитати 1. Самуилову 19:1-6.)

11, 12. Како нам љубав према Богу помаже да му останемо верни?

11 Верност Богу помогла је Алис, сестри из Аустралије, да одлучи ко првенствено заслужује њену верност. Кад је почела да проучава Библију, причала је својој породици о добрим стварима које је учила. Касније им је рекла да више неће славити Божић и објаснила им је због чега. Њихово разочарање је постепено прерасло у огорченост и љутњу. Сматрали су да им је окренула леђа. Алис прича: „Мама је на крају рекла да ме се одриче. То ме је шокирало и страшно повредило јер много волим своју породицу. Упркос томе, одлучила сам да ће на првом месту у мом срцу бити Јехова и његов Син. Крстила сам се на следећем покрајинском састанку“ (Мат. 10:37).

12 Ако нисмо довољно пажљиви, могло би се десити да наша верност Богу постепено ослаби због привржености нацији, школи или спортском тиму. На пример, Хенри воли да игра шах. Дуги низ година, његова школа је побеђивала на турнирима и он је желео да да̂ све од себе да би тако било и надаље. Али искрено је рекао: „Мало-помало, верност школи потиснула је у други план моју верност Богу. Викендом сам више времена посвећивао шаху него хришћанским активностима. Зато сам одлучио да напустим шаховски тим“ (Мат. 6:33).

13. Како нам верност Богу помаже при решавању породичних проблема?

13 Понекад морамо одлучити коме ћемо бити одани и када су у питању чланови наше породице. Примера ради, Кен каже: „Желео сам да редовно посећујемо моју мајку, као и да она повремено долази код нас. Али моја супруга и она се нису добро слагале. У почетку сам био у недоумици шта да радим, јер нисам могао да угодим и једној и другој. Онда сам схватио да у таквој ситуацији на првом месту треба да буде оданост мојој супрузи. Зато сам се потрудио да нађем решење с којим би се она сложила.“ Верност Богу и поштовање према његовој Речи помогли су Кену да објасни својој жени зашто треба да буде љубазна према његовој мајци, као и да објасни мајци зашто треба да поштује његову жену. (Прочитати Постанак 2:24 и 1. Коринћанима 13:4, 5.)

КАД НАС НЕКО ПОГРЕШНО ПРОЦЕНИ

14. Какву је неправду доживео Јонатан?

14 Наша верност Јехови може бити на испиту ако нас неко ко има ауторитет погрешно процени. Нешто слично се десило и Јонатану. Премда је краљ Саул био Божји помазаник, неправедно је поступао са својим сином. Знао је да је Јонатан привржен Давиду али није разумео због чега. Једном приликом се због тога толико разбеснео на Јонатана да се пред свима извикао на њега. Међутим, Јонатан му није узвратио истом мером. Није се поколебао у својој оданости Богу и Давиду, који је касније постао краљ Израела (1. Сам. 20:30-41).

15. Како треба да реагујемо ако је неки суверник неправедан према нама?

15 Браћа која предводе у скупштинама труде се да буду правична према свима. Међутим, и они су несавршени и могло би се десити да погрешно протумаче наше поступке (1. Сам. 1:13-17). Ако нам се икад деси да нас неко погрешно схвати или буде неправедан према нама, нипошто се немојмо удаљити од Јехове већ му останимо верни.

КАД ВЕРНОСТ ИЗИСКУЈЕ ЖРТВЕ

16. У којим околностима верност Богу изискује самопожртвованост?

16 Саул је подстицао Јонатана да гледа само своју корист (1. Сам. 20:31). Али због своје оданости Богу, Јонатан је остао веран пријатељ Давиду и није желео да постане следећи краљ. Будимо несебични попут њега, имајући на уму да Јехова воли онога ко „заклетву своју не пориче, макар му и на штету била“ (Пс. 15:4). Јонатан није порекао своју заклетву Давиду. И ми тако треба да гледамо на своја обећања. На пример, ако склопимо пословни договор и касније установимо да га је тешко испоштовати, верност Богу и поштовање према библијским начелима треба да нас мотивишу да одржимо своју реч. Шта ако нам се у браку појаве неочекивани проблеми? Из љубави према Богу, бићемо одани свом брачном другу. (Прочитати Малахију 2:13-16.)

Верност Богу и библијска начела помоћи ће нам да се држимо пословних договора (Видети 16. одломак)

17. Која поука из овог чланка ти се посебно допада?

17 Кад размишљамо о Јонатану, нема сумње да желимо да будемо одани Богу попут њега. Немојмо гледати само своју корист. Докажимо своју верност Јехови тако што ћемо бити одани његовим слугама, чак и онима који нас разочарају. Кад смо верни Јехови упркос тешкоћама, радујемо његово срце и осећамо дубоко задовољство (Посл. 27:11). Ако му останемо верни, уверићемо се да он увек има на уму добробит оних који га воле. У следећем чланку ћемо видети шта можемо научити од добрих и лоших људи који су били Давидови савременици.

^ [1] (9. одломак) Нека имена су промењена.