Пређи на садржај

Пређи на садржај

Посветимо се духовном напретку!

Посветимо се духовном напретку!

По духу живите (ГАЛ. 5:16)

ПЕСМЕ: 22, 75

1, 2. Шта је један брат предузео у вези са својом духовношћу?

ЈЕДАН брат по имену Роберт крстио се када је био тинејџер, али није озбиљно схватао истину. Он каже: „Никада нисам ни у чему згрешио, али сам једноставно формално обављао ствари. Изгледало је да сам духовно јак. Присуствовао сам свим састанцима и неколико пута годишње служио као помоћни пионир. Али нешто је недостајало.“

2 Роберт је тек касније схватио шта је то било. Када је ступио у брак, он и супруга су се договорили да повремено постављају једно другом библијска питања. Његова супруга, која је била духовно јака, лако је давала одговоре, али Роберт често није знао да одговори и због тога му је било веома непријатно. Он каже: „Као да ништа нисам знао. Зато сам рекао себи: ’Ако хоћеш да будеш духовни поглавар својој супрузи, мораш нешто предузети.‘“ И предузео је. Он каже: „Марљиво сам проучавао Библију и коцкице су почеле да се слажу. Тако сам стекао знање, и што је најважније, зближио сам се с Јеховом.“

3. (а) Шта можемо научити из оног што се десило Роберту? (б) На која ћемо питања сада добити одговоре?

3 Из оног што се десило Роберту можемо извући важне поуке. Можда донекле познајемо Библију и редовни смо на састанцима, али то не мора да значи да смо духовне особе. С друге стране, можда смо у извесној мери духовно напредовали, али када боље размислимо, увиђамо да има још простора за побољшање (Фил. 3:16). У овом чланку ћемо добити одговоре на три важна питања која нам могу помоћи да наставимо да духовно напредујемо. То су: (1) Како можемо проверити колико смо духовно јаки? (2) Како можемо још више напредовати у духовном погледу? (3) Како нам јака духовност помаже у свакодневном животу?

КАКО МОЖЕМО ПРОВЕРИТИ КОЛИКО СМО ДУХОВНО ЈАКИ

4. На кога се односи савет из Ефешанима 4:23, 24?

4 Када смо постали Јеховине слуге, много тога смо дотад већ променили у животу. Међутим, нисмо ту стали. Наставили смо да примењујемо библијски савет да се обнављамо у сили која покреће наш ум (Еф. 4:23, 24). Пошто смо несавршени, важно је да и даље напредујемо. Чак и ако дуги низ година служимо Јехови, треба да пазимо на своју духовност (Фил. 3:12, 13).

5. Која нам питања могу помоћи да се преиспитамо?

5 Да бисмо проверили колико смо духовно јаки, треба да се искрено преиспитамо, и то без обзира да ли смо млади или стари. У томе нам могу помоћи следећа питања: „Да ли код себе примећујем промене из којих се види да духовно напредујем? Да ли сам све сличнији Христу? Шта мој став и понашање на састанцима показују? Шта моје речи откривају о томе шта ми је важно у животу? Да ли редовно и смисаоно проучавам? Какав утисак остављам на друге својим целокупним изгледом? Како реагујем кад ми неко скрене пажњу на нешто? Како реагујем кад се нађем у неком искушењу? Да ли сам у духовном погледу постао одрасла особа?“ (Еф. 4:13). Оваква питања нам могу помоћи да проверимо колико смо духовно напредовали.

6. Шта је још потребно да бисмо видели колико смо духовно јаки?

6 Да бисмо видели колико смо духовно јаки, понекад нам је потребна помоћ других. Апостол Павле је рекао да телесна особа не увиђа да својим начином живота вређа Бога. С друге стране, духовна особа разуме Божје гледиште и зна да телесан начин живота није Богу по вољи (1. Кор. 2:14-16; 3:1-3). Да бисмо видели где ми стојимо, понекад нам је потребна помоћ старешина, јер они имају „Христов ум“. Зато често могу да запазе прве знаке телесног размишљања. Уколико то запазе и код нас и скрену нам пажњу на нешто, да ли прихватамо њихов савет и онда гледамо да исправимо оно што је потребно? Ако тако чинимо, показујемо да желимо да будемо духовно зреле особе (Проп. 7:5, 9).

КАКО МОЖЕМО ЈОШ ВИШЕ ДУХОВНО НАПРЕДОВАТИ

7. Шта је поред доброг познавања Библије потребно да бисмо били духовно јаки?

7 Задржимо на уму да то што можда добро познајемо Библију не значи да смо духовне особе. Краљ Соломон је знао много тога о Јехови, а неке његове мудре изјаве су постале део Библије. Међутим, касније је духовно ослабио и није остао веран Јехови (1. Краљ. 4:29, 30; 11:4-6). Шта је онда још потребно поред библијског знања? Потребно је да стално духовно напредујемо (Кол. 2:6, 7). Али како то можемо чинити?

8, 9. (а) Шта ће нам помоћи да стекнемо и задржимо духовну стабилност? (б) Шта треба да буде наш циљ када проучавамо Библију и дубоко размишљамо о њој? (Видети слику на почетку чланка.)

8 Апостол Павле је подстакао хришћане у првом веку да духовно напредују. Рекао је: „Напредујмо према зрелости“ (Јевр. 6:1). Како то и ми данас можемо чинити? Један важан начин је да проучавамо књигу „Одржите се у Божјој љубави“. Важно је да завршимо проучавање ове књиге, јер ће нам она помоћи да научимо како да у животу примењујемо библијска начела. Након тога, можемо проучавати неки други материјал који ће нам помоћи да будемо постојани у вери (Кол. 1:23). Такође је важно да дубоко размишљамо о оном што проучавамо и да молимо Јехову да нам помогне да увидимо како то можемо применити у животу.

9 Док проучавамо Библију и дубоко размишљамо о њој, наш циљ треба да буде да развијемо снажну жељу да га у свему слушамо и обрадујемо његово срце (Пс. 40:8; 119:97). У исто време, откривамо оно што би могло да нас спречи да напредујемо у духовном погледу и трудимо се да то исправимо (Титу 2:11, 12).

10. Шта млади могу радити да би били духовно јаки?

10 Такође је битно да имамо јасне духовне циљеве. То посебно важи за оне који су млади. Један брат који служи у Бетелу често пре програма на покрајинским састанцима разговара с онима који ће се крстити и пита их које духовне циљеве имају. Многи од њих су млади. Код многих се види да имају јасну визију како желе да служе Јехови. На пример, неки би волели да започну с пуновременом службом или да се преселе где је потребно више објавитеља. Међутим, понекад има и оних који не знају шта да кажу јер можда не увиђају важност духовних циљева. Ако си млад, важно је да се преиспиташ. На пример, можеш себи поставити следећа питања: „Да ли идем на састанке и у службу проповедања само због родитеља? Да ли је Јехова и мој пријатељ?“ Наравно, подстрек да имамо духовне циљеве не односи се само на младе, већ на све нас. Духовни циљеви могу ојачати нашу духовност (Проп. 12:1, 13).

11. (а) Шта је потребно да бисмо духовно напредовали? (б) Наведи пример који можемо опонашати.

11 Када утврдимо где треба да се побољшамо, онда треба нешто и да предузмемо, будући да је веома важно да будемо духовне особе. Заправо, то је питање живота и смрти (Римљ. 8:6-8). Међутим, бити духовно јак не значи бити савршен. Јехова то не очекује од нас, али жели да нам помогне да духовно напредујемо. Зато нам даје свој свети дух. Али и ми морамо уложити труд. Када је брат Бар, који је служио као члан Водећег тела, у једном предавању објашњавао Луку 13:24 рекао је: „Многи не успевају [да уђу на уска врата] јер се не труде довољно да би били јаки.“ Колико је важно да се напрежемо види се у Јаковљевом примеру. Он се с једним анђелом борио све док није био благословљен (Пост. 32:26-28). Будимо и ми попут њега и наставимо да се боримо. У том погледу је важно да читамо Библију. Иако сигурно уживамо у томе, ипак се то разликује од читања неке друге књиге. У ком смислу? Остале књиге читамо из разоноде, а Библију читамо да бисмо пронашли неки духовни бисер.

12, 13. (а) Шта ће нам помоћи да размишљамо попут Христа? (б) Како нам Петров пример и његов савет могу помоћи да духовно напредујемо? (в) Шта ти можеш учинити да би духовно напредовао? (Видети оквир „Како можемо духовно напредовати“.)

12 Док се трудимо да духовно растемо, свети дух ће нам помоћи да променимо начин размишљања. Тада ћемо постепено почети да размишљамо као Христ (Римљ. 15:5). Свети дух ће нам такође помоћи да одбацимо погрешне жеље и развијемо особине које ће радовати Бога (Гал. 5:16, 22, 23). Уколико приметимо да материјалистичко размишљање и телесне жеље почињу да хватају корен у нашем уму, не треба да се предамо. Истрајно се молимо Јехови за његов дух и он ће нам помоћи да из свог ума искоренимо оно што је лоше и да се концентришемо на оно што је добро (Лука 11:13). Сетимо се апостола Петра. Неколико пута у животу није реаговао као духован човек (Мат. 16:22, 23; Лука 22:34, 54-62; Гал. 2:11-14). Али се није предао. Јехова му је помогао и он је постепено научио да размишља попут Христа. То исто можемо и ми.

13 Петар је касније чак навео конкретне особине које можемо развијати. (Прочитати 2. Петрову 1:5-8.) Потребно је да се свесрдно трудимо да развијамо особине као што су самосавладавање, истрајност и братска љубав. Тада ћемо духовно напредовати и постати зреле особе. Зато је добро да се сваког дана питамо: „Шта данас могу учинити како бих духовно напредовао?“

ПРИМЕНА БИБЛИЈСКИХ НАЧЕЛА У СВАКОДНЕВНОМ ЖИВОТУ

14. Како духовност утиче на наш живот?

14 Уколико размишљамо попут Христа, то ће се одразити на наш говор, наше понашање на послу и у школи, као и на одлуке које доносимо сваки дан. Наше одлуке ће показати да ли се напрежемо да будемо попут Христа. Када смо духовно јаки, онда нећемо допустити да ишта угрози нашу блискост с Јеховом, нашим небеским Оцем. То значи да, уколико имамо Христов ум, нећемо поклекнути пред неким искушењем. Зато је важно да приликом доношења одлука размислимо о следећим питањима: „Која библијска начела ми могу помоћи? Шта би Христ урадио да је на мом месту? Која ће одлука обрадовати Јехову?“ Овакво размишљање треба да постане део нас. Да бисмо успели у томе, погледајмо неколико примера. У сваком од њих осмотрићемо библијско начело које нам може помоћи да донесемо мудру одлуку.

15, 16. Објасни како нам библијска начела могу помоћи (а) при избору брачног друга (б) при избору пријатеља.

15 Избор брачног друга. Библијско начело које у овом случају треба узети у обзир налази се у 2. Коринћанима 6:14, 15. (Прочитати.) Павлове речи показују да духовна особа нема ништа заједничко с телесном особом. Како се ово може применити на избор брачног друга?

16 Избор пријатеља. Запазимо библијско начело из 1. Коринћанима 15:33. (Прочитати.) Духовна особа се неће дружити с неким ко може лоше утицати на њену духовност. Размислимо како можемо ово начело применити у свом животу — на пример, када је реч о друштвеним мрежама или игрању игрица на интернету с непознатим особама.

Да ли ће ми моје одлуке помоћи да духовно напредујем? (Видети 17. одломак)

17-19. Шта ће нам помоћи (а) да избегавамо оно што је безвредно и бесмислено? (б) да постављамо добре циљеве у животу? (в) кад имамо неке размирице?

17 Дела која нас могу спречити да духовно напредујемо. Апостол Павле је дао једно важно упозорење у Јеврејима 6:1. (Прочитати.) Шта спада у „мртва дела“ која се наводе у овом стиху? Све оно што је безвредно и бесмислено у духовном погледу. Ово библијско начело нам може помоћи да одговоримо на следећа питања: „Да ли оно што радим спада у ’мртва дела‘? Да ли треба да прихватим неки пословни подухват? Зашто не треба да се прикључим било којој групи која жели да промени стање у свету?“

Да ли ће ми моје одлуке помоћи да постављам добре циљеве? (Видети 18. одломак)

18 Духовни циљеви. Колико је важно имати духовне циљеве види се из Исусове Проповеди на гори (Мат. 6:33). Духовна особа тежи за духовним циљевима и Божје Краљевство је на првом месту у њеном животу. Ово библијско начело нам може помоћи да одговоримо на питања као што су: „Да ли треба да тежим за високим образовањем? Да ли треба да прихватим одређени посао?“

Да ли ће ми моје одлуке помоћи да будем миротворац? (Видети 19. одломак)

19 Размирице. Како нам у решавању размирица може помоћи савет који је Павле дао хришћанима у Риму? (Римљ. 12:18). Пошто желимо да се угледамо на Христа, настојимо да будемо „у миру са свим људима“. Али како реагујемо када дође до неких размирица? Да ли смо познати као они који „мир творе“ или нам је тешко да попустимо? (Јак. 3:18).

20. Зашто желиш да духовно напредујеш?

20 Ово су само неки примери из којих се може видети како нам размишљање о библијским начелима може помоћи да доносимо одлуке које би донела духовна особа. Духовност нам може помоћи да имамо срећнији и испуњенији живот. Роберт, ког смо поменули на почетку чланка, каже: „Када сам продубио своје пријатељство с Јеховом постао сам бољи супруг и бољи отац. Такође сам постао срећнији и задовољнији.“ Уколико наставимо да духовно напредујемо, и ми можемо доживети многе лепе ствари. Водићемо срећнији живот сада и можемо очекивати „прави живот“ у будућности (1. Тим. 6:19).