Пређи на садржај

Пређи на садржај

6. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

„Жени је поглавар мушкарац“

„Жени је поглавар мушкарац“

Жени је поглавар мушкарац (1. КОР. 11:3)

ПЕСМА 13 Христ, наш Узор

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Шта сестра треба да се пита кад размишља о будућем брачном другу?

СВИ хришћани су подложни Исусу Христу, који је савршен поглавар. Међутим, када се жена уда, она треба да буде подложна мужу који је несавршен. То није увек лако. Зато, кад размишља о будућем брачном другу, добро је да се пита: „По чему се види да ће тај брат бити добар поглавар породице? Да ли је служење Јехови на првом месту у његовом животу? Ако није, могу ли очекивати да ће након венчања добро предводити породицу у духовном погледу?“ Наравно, сестра треба да постави себи и ова питања: „Чиме ћу ја допринети да наш брак буде срећан? Да ли сам стрпљива и великодушна? Да ли сам блиска с Јеховом?“ (Проп. 4:9, 12). Колико ће жена бити срећна у браку донекле зависи од одлука које доноси пре него што се уда.

2. О чему ће бити речи у овом чланку?

2 Милиони наших сестара пружају нам одличан пример тиме што су подложне својим мужевима. Оне су за сваку похвалу! Срећни смо што служимо Јехови с тим верним сестрама. У овом чланку добићемо одговоре на три питања: (1) С којим тешкоћама се суочавају неке жене? (2) Шта жену мотивише да буде подложна мужу? (3) Шта мужеви и жене могу научити о подложности од Исуса, Авигеје и Марије, Исусове мајке?

С КОЈИМ ТЕШКОЋАМА СЕ СУОЧАВАЈУ УДАТЕ СЕСТРЕ?

3. Зашто не постоји савршен брак?

3 Брак је савршен дар од Бога, али људи су несавршени (1. Јов. 1:8). Зато Божја Реч каже да ће они који ступе у брак имати „нове тешкоће у животу“ (1. Кор. 7:28). Сада ћемо размотрити неке тешкоће с којима се жене суочавају.

4. Зашто би неке жене могле мислити да је за њих понижавајуће да буду подложне мужу?

4 Због средине из које потиче, жена би могла мислити да је за њу понижавајуће да буде подложна свом мужу. Марисол, која живи у Сједињеним Државама, каже: „Тамо где сам одрасла, женама се стално говори да у свему морају бити равноправне с мушкарцима. Знам да је Јехова поставио мужа за поглавара и да жена треба да га поштује. Свесна сам да је и жени дао достојанствену улогу. Па ипак, није лако сачувати исправно гледиште о поглаварству.“

5. Којих небиблијских гледишта се држе неки мушкарци?

5 С друге стране, неким женама је тешко јер њихов муж сматра да су мушкарци важнији од жена. Наша сестра Ивон, која живи у Јужној Америци, каже: „У мојој земљи мушкарци једу први, а жене после њих. Од девојчица се очекује да кувају и чисте, док се дечацима говори да су главни у кући, а мајке и сестре им такорећи служе.“ Сестра Јинглинг из Азије каже: „У мом језику постоји изрека која значи да жена не мора да буде ни паметна, ни способна. Она треба да ради кућне послове и не треба да износи своје мишљење мужу.“ Мушкарац који се води таквим небиблијским ставовима не показује љубав и отежава живот својој жени. Такво понашање је у супротности са Исусовим примером и Јехова га не одобрава (Еф. 5:28, 29; 1. Петр. 3:7).

6. Шта жене треба да раде да би ојачале пријатељство с Јеховом?

6 Као што смо видели у претходном чланку, Јехова очекује од мужева да брину о духовним, емоционалним и материјалним потребама своје породице (1. Тим. 5:8). Међутим, удате сестре треба сваког дана да издвајају време да читају Божју Реч, да дубоко размишљају о њој и да се моле Јехови. То није увек лако. Понекад жене мисле да због брда обавеза немају ни времена ни снаге за то. Али зашто је важно да ипак нађу времена за те активности? Зато што Јехова жели да свако од нас гради блиско пријатељство с њим (Дела 17:27).

7. Шта ће помоћи жени да буде подложна свом мужу?

7 Разумљиво је да ће жена можда морати да уложи пуно труда да би била подложна свом несавршеном мужу. Али биће јој лакше да га поштује и буде му послушна ако разуме зашто Јехова то очекује од ње и слаже се с тим.

ШТА ЖЕНУ МОТИВИШЕ ДА БУДЕ ПОДЛОЖНА МУЖУ?

8. Према Ефешанима 5:22-24, шта жену мотивише да буде подложна мужу?

8 Жена жели да буде подложна мужу зато што Јехова то очекује од ње. (Прочитати Ефешанима 5:22-24.) Она има поверења у свог небеског Оца, зна да је он воли и да је оно што тражи од ње увек за њено добро (Пон. зак. 6:24; 1. Јов. 5:3).

9. Зашто је добро да жена поштује свог мужа?

9 Данашњи свет подстиче жене да се не обазиру на Јеховина мерила и да подложност сматрају нечим понижавајућим. Али они који унапређују такве идеје не познају нашег Бога који је оличење љубави. Јехова својим драгоценим ћеркама никада не би дао заповест која би била понижавајућа за њих. Сестра која је послушна Јехови и поштује свог мужа доприноси миру у породици (Пс. 119:165). То је добро и за њеног мужа, и за њу и за њихову децу.

10. Шта можемо научити из онога што је рекла Керол?

10 Жена која је подложна свом несавршеном мужу показује да воли и поштује Јехову који му је поверио улогу поглавара. „Свесна сам тога да ће мој муж правити грешке“, каже Керол, која живи у Јужној Америци. „Али јасно ми је да моја реакција на његове грешке открива колико ценим своје пријатељство с Јеховом. Желим да обрадујем свог небеског Оца и зато се трудим да будем подложна мужу.“

11. Шта помаже сестри Анис да опрашта и шта можемо научити од ње?

11 Жени може бити тешко да поштује мужа и да му буде подложна ако сматра да он не узима у обзир њена осећања. Али запази шта сестра по имену Анис ради кад се то деси. Она каже: „Не дозвољавам да ме обузме љутња. Свесна сам да сви грешимо. Желим да попут Јехове од срца опраштам. Када опростим, опет осећам унутрашњи мир“ (Пс. 86:5). Жени која је спремна да опрости лакше је да буде подложна мужу.

ШТА УЧИМО ОД НЕКИХ БИБЛИЈСКИХ ЛИЧНОСТИ?

12. О каквим личностима говори Библија?

12 Неки мисле да је подложност показатељ слабости. Али то је далеко од истине. Библија говори о многима који су били снажне личности, а ипак су били подложни. Погледајмо шта можемо научити од Исуса, Авигеје и Марије.

13. Зашто је Исус подложан Јехови? Објасни.

13 Исус је подложан Јехови, али то не значи да није довољно интелигентан или способан. Само неко ко је изузетно интелигентан може поучавати једноставно и јасно попут Исуса (Јов. 7:45, 46). Јехова је знао да је Исус веома способан и зато му је дозволио да му помаже док је стварао свемир (Посл. 8:30; Јевр. 1:2-4). А након што га је ускрснуо, Јехова му је дао сву власт на небу и на земљи (Мат. 28:18). Исус и поред свих својих способности и даље тражи Јеховино вођство. То чини зато што воли свог Оца (Јов. 14:31).

14. Шта мужеви уче (а) из Јеховиног гледишта о женама? (б) из онога што пише у 31. поглављу Пословица?

14 Поука за мужеве. Јехова није одредио да жене буду подложне мужевима зато што сматра да су оне мање вредне од мушкараца. То је јасно ставио до знања тиме што је изабрао и жене и мушкарце да владају заједно са Исусом (Гал. 3:26-29). Јехова је показао да има поверења у свог Сина када му је дао власт. Слично томе, разуман муж даје својој жени да доноси одређене одлуке. Библија описује способну жену и каже да она води бригу о домаћинству, купује и продаје земљу и бави се трговином. (Прочитати Пословице 31:15, 16, 18.) Она није роб који нема право гласа. Напротив, муж има поверења у њу и слуша њене предлоге. (Прочитати Пословице 31:11, 26, 27.) Кад се муж опходи са женом с таквим поштовањем, она ће му радо бити подложна.

Шта жене могу научити из тога што је Исус подложан Јехови? (Видети 15. одломак)

15. Шта жене могу научити од Исуса?

15 Поука за жене. Иако је чинио велике ствари, Исус није сматрао да је за њега понижавајуће да буде подложан Јехови (1. Кор. 15:28; Фил. 2:5, 6). Слично томе, жени која се угледа на Исуса неће бити испод части да буде подложна мужу иако је веома способна. Она ће га подупирати, не само зато што воли њега, већ првенствено због тога што воли и поштује Јехову.

Након што је послала храну Давиду и његовим људима, Авигеја је дошла код Давида. Затим му се поклонила лицем до земље и преклињала га да се не свети и тако постане крив за проливену крв (Видети 16. одломак)

16. Према 1. Самуиловој 25:3, 23-28, које проблеме је Авигеја имала? (Видети слику на насловној страни.)

16 Авигеја је била удата за Навала, који је био себичан, поносан и незахвалан човек. Да је Авигеја хтела да оконча свој брак, могла је да пусти да Давид и његови људи убију Навала. Али није тако поступила. Учинила је све што је могла да би заштитила мужа и остале укућане. Замисли колика храброст јој је била потребна да стане пред 400 наоружаних људи и да с поштовањем разговара с Давидом. Чак је била спремна да на себе преузме кривицу за поступке свог мужа. (Прочитати 1. Самуилову 25:3, 23-28.) Давид је одмах разумео да му је Јехова преко ове одважне жене пружио потребан савет и спречио га да направи озбиљну грешку.

17. Шта мужеви могу научити од Давида?

17 Поука за мужеве. Авигеја је била мудра жена. Добро је што је Давид послушао њен савет. Захваљујући томе је избегао кривицу за смрт недужних људи. По угледу на њега, разборит муж ће узети у обзир мишљење своје жене када доноси важне одлуке. Можда ће управо због њеног савета избећи лошу одлуку.

18. Шта жене могу научити од Авигеје?

18 Поука за жене. Жена која воли и поштује Јехову може позитивно утицати на своју породицу, чак и ако њен муж није Јеховин сведок или је духовно ослабио и не држи се Божјих мерила. Она неће покушавати да пошто-пото оконча свој брак. Сасвим супротно, поштоваће мужа и биће му подложна, надајући се да ће га својим добрим примером подстаћи да упозна Јехову (1. Петр. 3:1, 2). Али чак и ако се то не деси, Јехова цени оданост коју она показује тиме што је подложна свом мужу.

19. Када жена неће послушати свог мужа?

19 Жена која је одана Јехови свесна је тога да подложност мужу не значи да треба да га послуша ако захтева од ње да прекрши библијске законе и начела. Примера ради, замисли да муж који није у истини тражи од наше сестре да лаже, краде или на неки други начин крши библијска начела. Сви хришћани, па и удате сестре, првенствено треба да буду послушни Јехови. Зато ће у таквој ситуацији сестра с поштовањем, али одлучно објаснити мужу зашто не може да га послуша (Дела 5:29).

(Видети 20. одломак) *

20. Како знамо да је Марија била блиска с Јеховом?

20 Марија је била блиска с Јеховом. Очигледно је добро познавала свете списе. У разговору с Јелисаветом, мајком Јована Крститеља, више од 20 пута је указала на хебрејски део Светог писма (Лука 1:46-55). Вреди размислити и о следећем: Иако је Марија била верена за Јосифа, Јеховин анђео се није појавио прво њему. Најпре је разговарао с Маријом и рекао јој да ће родити Божјег Сина (Лука 1:26-33). Јехова је добро познавао Марију и био је уверен да ће она с пуно љубави бринути о његовом Сину. А нема сумње да је Маријино пријатељство с Јеховом остало јако чак и након Исусове смрти и ускрсења на небо (Дела 1:14).

21. Шта мужеви уче из онога што Библија каже о Марији?

21 Поука за мужеве. Разборит муж је срећан што његова жена добро познаје Библију. Он се не боји да ће то угрозити његов ауторитет. Свестан је да жена која добро познаје Библију и библијска начела много значи својој породици. Наравно, чак и ако је жена образованија од мужа, он је одговоран да предводи у породичном проучавању и другим теократским активностима (Еф. 6:4).

Шта жене могу научити о проучавању и дубоком размишљању од Исусове мајке Марије? (Видети 22. одломак) *

22. Шта жене могу научити од Марије?

22 Поука за жене. Иако зна да муж има одговорност да предводи у служењу Јехови, жена разуме да мора и сама да јача своју веру (Гал. 6:5). Зато је потребно да издваја време за лично проучавање и дубоко размишљање. То ће јој помоћи да и даље воли и поштује Јехову и да радо буде подложна свом мужу.

23. Како подложност користи женама, њиховој породици и скупштини?

23 Жене које љубав према Јехови подстиче да буду подложне својим мужевима срећније су и задовољније од оних које не поштују мужеве као поглаваре. Сем тога, пружају и добар пример младима. Такође доприносе лепој атмосфери, не само у породици него и у скупштини (Титу 2:3-5). Међу онима који данас служе Јехови већина су жене (Пс. 68:11). Међутим, сви ми, и мушкарци и жене, имамо важну улогу у скупштини. У следећем чланку ћемо видети како свако од нас може испунити ту улогу.

ПЕСМА 131 „Што је Бог саставио“

^ одл. 5 Јехова је одредио да удата жена буде подложна свом мужу. Шта то заправо значи? И мужеви и жене могу много научити о подложности од Исуса и жена о којима читамо у Библији.

^ одл. 68 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: У разговору с Јелисаветом, мајком Јована Крститеља, Марија је цитирала одломке из хебрејског дела Библије.

^ одл. 70 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Сестра издваја време за проучавање Библије да би сачувала јаку веру.