Пређи на садржај

Пређи на садржај

6. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Да ли си чврсто уверен да Јехова увек исправно поступа?

Да ли си чврсто уверен да Јехова увек исправно поступа?

Он је Стена, његова дела су савршена, сви његови путеви су праведни. Он је веран Бог, никад не чини неправду, праведан је и воли истину (ПОН. ЗАК. 32:4)

ПЕСМА 3 Јехова нам улива наду и снагу

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. (а) Зашто су данас многи неповерљиви према онима који имају неки ауторитет? (б) Шта ћемо осмотрити у овом чланку?

 ДАНАС су многи неповерљиви према онима који имају неки ауторитет. Они виде како правни и политички системи штите богате и моћне, а ускраћују правду сиромашнима. У Библији је то овако описано: „Човек влада над човеком на његову штету“ (Проп. 8:9). Осим тога, због лошег понашања неких верских вођа, људи губе веру у Бога. Зато, кад проучавамо Библију с неким, треба да му помогнемо да стекне поверење у Јехову и у његову организацију.

2 Наравно, они који проучавају Библију нису једини који треба да развију поверење у Јехову и његову организацију. Чак и они који већ годинама служе Јехови никад не треба да изгубе из вида да он увек поступа исправно. Неке ситуације би могле испитати наше поверење у то. У овом чланку ћемо осмотрити три такве ситуације: (1) кад читамо неке делове Библије, (2) кад добијемо неко упутство од Јеховине организације и (3) кад се у будућности будемо суочили с тешкоћама.

ИМАЈ ПОВЕРЕЊА У ЈЕХОВУ КАД ЧИТАШ БИБЛИЈУ

3. Како би неки делови Библије могли испитати наше поверење у Јехову?

 3 Док читамо Библију, можда се питамо зашто је Јехова поступао с неким људима на одређени начин и зашто је донео неке одлуке. На пример, у књизи Бројеви читамо да је Јехова осудио једног Израелца на смрт због тога што је сакупљао дрва на сабат. Из Друге Самуилове сазнајемо да је вековима касније опростио краљу Давиду прељубу и убиство (Бр. 15:32, 35; 2. Сам. 12:9, 13). Можда се питамо: „Зашто је Јехова опростио Давиду тако тешке грехе, а другог човека осудио на смрт за много мањи преступ?“ Да бисмо добили одговор на то питање, осмотримо три ствари које треба да имамо на уму док читамо Библију.

4. Како нам оно што је записано у Постанку 18:20, 21 и Поновљеним законима 10:17 јача поверење у Јеховине одлуке?

4 Библија не открива увек све појединости о неком догађају. На пример, знамо да се Давид искрено покајао за своје грехе (Пс. 51:2-4). Али не знамо какав је био човек који је прекршио закон о сабату. Да ли му је било жао због тога? Да ли је и раније кршио Јеховине законе? Да ли је игнорисао претходна упозорења или се чак бунио кад су га опомињали? Библија ништа не каже о томе. Међутим, у једно можемо бити сигурни: Јехова „никад не чини неправду“ (Пон. зак. 32:4). Кад доноси одлуке, он узима у обзир све чињенице. На њега не утичу гласине, предрасуде или било шта друго што често искривљује људско просуђивање. (Прочитати Постанак 18:20, 21 и Поновљене законе 10:17.) Што боље упознамо Јехову и његова мерила, имаћемо више поверења у његове одлуке. Може се десити да нам се док читамо Библију јаве питања на која сада немамо одговор. Али ми знамо довољно о нашем Богу да бисмо били сигурни да је он „праведан на свим својим путевима“ (Пс. 145:17).

5. Како несавршеност утиче на наш осећај за правду? (Видети и оквир „ Несавршеност искривљује наш поглед на ствари“.)

5 Несавршеност искривљује наш осећај за правду. Пошто смо створени по Божјој слици, боли нас када се према другима неправедно поступа (Пост. 1:26). Међутим, због несавршености можемо погрешно проценити ситуацију. То се дешава чак и кад мислимо да знамо све чињенице. Примера ради, сети се колико је Јона био незадовољан због тога што је Јехова одлучио да поштеди становнике Ниниве када је видео да су се покајали (Јона 3:10–4:1). Али размисли до чега је довело то што је Јехова био милосрдан. Спасени су животи преко 120 000 људи! На крају се испоставило да је Јона погрешно проценио ситуацију, а не Јехова.

6. Зашто Јехова није дужан да нам објашњава разлоге за своје одлуке?

6 Јехова не мора да објашњава људима разлоге за своје одлуке. Истина је да је Јехова у прошлости дозволио неким својим слугама да кажу шта мисле о неким његовим одлукама (Пост. 18:25; Јона 4:2, 3). Понекад је образложио своју одлуку (Јона 4:10, 11). Међутим, он није дужан да то ради. Он је наш Створитељ и зато му није потребна наша сагласност да би нешто урадио или наше одобравање након тога (Ис. 40:13, 14; 55:9).

ИМАЈ ПОВЕРЕЊА У ЈЕХОВУ КАД ДОБИЈЕШ НЕКО УПУТСТВО

7. Шта нам је понекад тешко и зашто?

7 Нема сумње да свако од нас целим срцем верује да Јехова увек чини оно што је исправно. Али можда нам није лако да имамо такво поверење у људе којима је он поверио одговорности у својој организацији. Можда се понекад питамо да ли се они стварно држе Јеховиних смерница или поступају на своју руку. Можда су се то питали и неки који су живели у библијско доба. Погледајмо још једном примере који су наведени у  трећем одломку. Рођак човека који је прекршио закон о сабату могао је да се пита да ли је Мојсије стварно тражио Јеховино вођство пре него што га је осудио на смрт. А неки пријатељ Урије Хетејина могао је да закључи да је Давид злоупотребио свој положај краља да би избегао заслужену казну. У суштини, ради се о томе да ако немамо поверења у људе којима Јехова верује и којима је поверио ауторитет, не може се рећи ни да верујемо њему.

8. Према Делима апостолским 16:4, 5, које сличности постоје између скупштине у првом веку и данас?

8 Данас Јехова води земаљски део своје организације преко верног и разборитог роба (Мат. 24:45). По узору на водеће тело из првог века, верни и разборити роб надгледа активности Божјег народа у целом свету и даје упутства скупштинским старешинама. (Прочитати Дела апостолска 16:4, 5.) Старешине се затим брину да се та упутства примењују у скупштинама. На нама је да покажемо поверење у Јехову тако што ћемо бити послушни смерницама које добијамо од организације и од старешина.

9. Зашто би нам понекад могло бити тешко да подржимо одлуку старешина?

9 Могло би се десити да нам је тешко да подржимо неку одлуку старешина. Примера ради, задњих година су многе скупштине и покрајине реорганизоване. Да би капацитет Дворана Краљевства био што боље искоришћен, старешине су у неким случајевима замолиле поједине објавитеље да пређу у другу скупштину. Ако смо морали да пређемо у нову скупштину док су наши пријатељи и рођаци остали у старој, можда нам је та промена тешко пала. Да ли је Јехова дао старешинама упутство којој скупштини треба да припадне сваки објавитељ? Није. Та чињеница би могла да нам отежа да прихватимо одлуку старешина. Али Јехова је њима поверио одговорност да доносе такве одлуке и зато треба да им верујемо. *

10. Зашто треба да сарађујемо са старешинама? (Јеврејима 13:17).

10 Зашто треба да сарађујемо са старешинама и да подржимо њихове одлуке чак и кад нам се не свиђају? Зато што на тај начин чувамо јединство у Божјем народу (Еф. 4:2, 3). Скупштине лепо напредују када сви подупиру одлуке које је донело старешинство. (Прочитати Јеврејима 13:17.) Што је најважније, када сарађујемо са онима којима је Јехова поверио да брину о нама, показујемо да имамо поверења у њега (Дела 20:28).

11. Како можемо имати још више поверења у одлуке које доносе старешине?

11 Имаћемо више поверења у старешине ако размишљамо о томе да се они моле за свети дух када доносе одлуке које се тичу скупштине. Такође пажљиво разматрају библијска начела и смернице које добијају од Јеховине организације. Свим срцем желе да угоде Јехови и да се брину о његовом народу најбоље што могу. Та верна браћа су свесна да су одговорна Јехови за то како обављају своја задужења (1. Петр. 5:2, 3). Размисли о следећем: У свету који је препун расних, верских и политичких подела, ми уједињено служимо Јехови, једином правом Богу. То је могуће само захваљујући томе што он благосиља своју организацију.

12. Шта све старешине узимају у обзир када процењују да ли се преступник заиста каје?

12 Јехова је старешинама поверио озбиљну одговорност – да чувају чистоћу скупштине. Ако неки хришћанин почини озбиљан грех, Јехова од старешина очекује да одлуче да ли он може остати у скупштини или не. Између осталог, они треба да утврде да ли се стварно каје због онога што је учинио. Он можда каже да се каје. Али да ли је свестан колико је озбиљан грех који је починио и да ли му је жао због тога? Да ли је одлучан да то више никада не понови? Ако га је лоше друштво навело на грех, да ли је спреман да прекине везе с њима? Старешине се моле Јехови, разматрају чињенице и библијска начела која су укључена у то и узимају у обзир став преступника према ономе што је учинио. Након тога доносе одлуку да ли он може да остане у скупштини. У неким случајевима, мора бити искључен (1. Кор. 5:11-13).

13. Која питања би нам могла пролазити кроз мисли када је искључен неки наш пријатељ или рођак?

13 У којој ситуацији би наше поверење у старешине могло бити на испиту? Можда нам није тешко да прихватимо одлуку старешина о искључењу неке особе која нам није блиска. Али како реагујемо када је искључен неко нама близак? Можда се питамо да ли су старешине стварно узеле у обзир све чињенице и да ли су процениле ствар онако како би Јехова проценио. Шта ће нам помоћи да прихватимо одлуку старешина?

14. Шта ће нам помоћи да прихватимо одлуку старешина о искључењу некога ко нам је близак?

14 Треба да имамо у виду да је Јехова одредио да преступник који се не каје буде искључен из скупштине. То је за његово добро. Тиме се уједно штити скупштина јер, уколико не би био искључен, могао би лоше да утиче на друге (Гал. 5:9). Осим тога, он можда умањује озбиљност свог греха и не жели да промени своје размишљање и понашање да би обновио пријатељство с Јеховом (Проп. 8:11). Можемо бити сигурни да старешине веома озбиљно схватају своју одговорност да донесу одлуку о искључењу. Они су свесни да, попут судија у древном Израелу, не суде „у име човека, него у име Јехове“ (2. Лет. 19:6, 7).

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ДА САДА ЈАЧАМО СВОЈЕ ПОВЕРЕЊЕ У ЈЕХОВУ

Шта ће нам помоћи да с пуно поверења послушамо упутства која ћемо добити током велике невоље? (Видети 15. одломак)

15. Зашто је сада важније него икада да имамо поверења у вођство које нам Јехова пружа?

15 Крај овог злог света је све ближи и зато је важније него икад да имамо поверења у то да Јехова увек поступа исправно. Током велике невоље добићемо упутства која ће нам можда деловати необично или нелогично. Наравно, Јехова нам се неће директно обратити. Највероватније ће нам пружати упутства преко наименоване браће. То неће бити време да доводимо у питање та упутства и да размишљамо да ли она стварно долазе од Јехове или одговорна браћа раде по своме. Да ли ћеш имати поверења у Јехову и његову организацију током тог пресудног времена у људској историји? Став који сада имаш према упутствима која добијамо од организације открива како ћеш тада реаговати. Ако си сада спреман да прихватиш и послушаш упутства, то ћеш вероватно радити и током велике невоље (Лука 16:10).

16. Како би наше поверење у Јехову могло бити испитано у блиској будућности?

16 Постоји још нешто о чему треба озбиљно да размишљамо – како ћемо реаговати кад Јехова на крају овог поретка донесе завршну пресуду. Још увек има времена да људи почну да служе Јехови. Можда се надамо да ће и наши рођаци прихватити истину. Али кад дође Армагедон, Јехова ће преко Исуса донети коначну одлуку о будућности сваког човека (Мат. 25:31-33; 2. Сол. 1:7-9). Нећемо ми одлучивати ко је достојан Јеховиног милосрђа, а ко није (Мат. 25:34, 41, 46). Да ли ћемо прихватити Јеховину пресуду или ћемо се разочарати и престати да му служимо? Очигледно је да сада морамо јачати своје поверење у Јехову да бисмо му безусловно веровали у будућности.

17. Какав ће бити исход Јеховиних пресуда на крају овог злог поретка?

17 Замисли како ћемо се осећати у новом свету када будемо видели исход Јеховиних пресуда. Нестаће све религије које су погрешно приказивале Бога. Неће више бити ни похлепног трговачког система, ни политичких институција које су угњетавале људе и током целе историје проузроковале огромну патњу. Болест, старост и смрт биће ствар прошлости. Сатана и демони ће бити бачени у бездан на хиљаду година. Јехова ће отклонити сву штету коју је проузроковала њихова побуна (Откр. 20:2, 3). Нема сумње да ћемо бити веома срећни што смо се потпуно уздали у њега!

18. Шта учимо из онога што је записано у Бројевима 11:4-6 и 21:5?

18 Да ли ће и у новом свету бити неких ствари које ће испитати наше поверење у Јехову? Размисли о ономе што се десило кратко након што су Израелци ослобођени ропства у Египту. Неки су почели да гунђају јер им је недостајала свежа храна коју су тамо јели и с презиром су гледали на ману коју им је Јехова дао. (Прочитати Бројеве 11:4-6; 21:5.) Да ли би нешто слично могло да се деси и нама по завршетку велике невоље? Не знамо колико ћемо морати да радимо да бисмо очистили земљу и постепено је претворили у рај. Вероватно ће бити много посла и у почетку неће све ићи глатко. Да ли ћемо се усудити да приговарамо јер смо незадовољни оним што нам Јехова даје? Једно је сигурно: Ако смо сада захвални за оно што добијамо од Јехове, бићемо захвални и тада.

19. Шта си научио из овог чланка?

19 Важно је да будемо уверени у то да Јехова увек исправно поступа. Осим тога, треба да имамо поверења и у браћу преко које нам он даје упутства. Увек имајмо на уму речи које је Јехова упутио својим слугама преко пророка Исаије: „Ако сачувате мир и поуздање, то ће бити ваша снага“ (Ис. 30:15).

ПЕСМА 98 Свето писмо је надахнуто од Бога

^ одл. 5 Из овог чланка сазнаћемо зашто је важно да ојачамо своје поверење у Јехову и у браћу којој је поверио одређена задужења. Видећемо како нам то користи већ сада и како нас припрема за оно што нас чека у будућности.

^ одл. 9 У неким случајевима, постоје посебне околности због којих неки појединац или породица могу остати у скупштини у којој тренутно служе. Видети Рубрику питања у Нашој служби за Краљевство од новембра 2002.