Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Зашто се неки изрази у Библији понављају?

БИБЛИЈСКИ писци су понекад од речи до речи понављали неке изразе. Осмотримо три могућа разлога зашто су то радили.

Период у ком су писали. У древном Израелу већина људи није имала свој примерак Мојсијевог закона. Углавном су слушали читање Закона када су били окупљени код светог шатора (Пон. зак. 31:10-12). Нема сумње да је много тога могло да им одвуче пажњу док су сатима стајали у мноштву људи (Нем. 8:2, 3, 7). Понављање кључних израза или појединих речи сигурно им је помогло да запамте одређене одредбе и да их се држе. То је било посебно корисно када су у питању одредбе с пуно детаља (Лев. 18:4-22; Пон. зак. 5:1).

Стил писања. Отприлике десет посто Библије чине песме, међу којима су Псалми, Песма над песмама и Тужбалице. У рефрену појединих песама неке речи су се понављале да би се истакла тема песме. Захваљујући томе, слушаоци су лакше могли да запамте текст. Пример тога налазимо у Псалму 115:9-11: „Израеле, уздај се у Јехову – он је твоја помоћ и твој штит. Аронови потомци, уздајте се у Јехову – он је ваша помоћ и ваш штит. Ви који се бојите Јехове, уздајте се у Јехову – он је ваша помоћ и ваш штит.“ Речи које су се понављале могле су лакше да се урежу у мисли и срце певача.

Потреба да се важне ствари нагласе. Библијски писци су понекад понављали важне изразе. На пример, када је заповедио Израелцима да не једу крв, Јехова је рекао Мојсију да им више пута понови разлог за ту забрану. Бог је желео да нагласи да је живот сваког живог бића у његовој крви, то јест да крв представља живот (Лев. 17:11, 14). Вековима касније, када су апостоли и старешине у Јерусалиму написали чега хришћани треба да се клоне ако желе да угоде Богу, нагласили су и да треба да се уздржавају од крви (Дела 15:20, 29).

Иако се неки изрази у Библији више пута понављају, то не значи да Јехова очекује од нас да их и ми понављамо. Исус је рекао: „Кад се молите, не говорите увек једно те исто“ (Мат. 6:7). Након што је то рекао, навео је неколико ствари за које би било прикладно да се молимо (Мат. 6:9-13). Дакле, премда ћемо избегавати да у молитви понављамо једне те исте речи, сасвим је на месту да се више пута молимо за исту ствар (Мат. 7:7-11).

У Божјој надахнутој Речи се неки изрази с добрим разлогом понављају више пута. То је само један од многих начина на које нас наш Величанствени Учитељ поучава за наше добро (Ис. 48:17, 18).