Пређи на садржај

Пређи на садржај

7. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 51 Предани смо Богу

Шта учимо од назиреја

Шта учимо од назиреја

Све време док је назиреј он је свет пред Јеховом (БР. 6:8)

СРЖ

Шта од назиреја можемо научити о томе како да самопожртвовано и одважно служимо Јехови.

1. Који изврстан став су имале Јеховине слуге у древно доба?

 ДА ЛИ ти је пријатељство с Јеховом важније од свега? Нема сумње да јесте. Још од древног доба, небројено мноштво људи је осећало исто (Пс. 104:33, 34). Многи су били спремни на жртве зарад службе Јехови. Међу њима су били и назиреји у древном Израелу. Ко су били они и шта можемо научити од њих?

2. (а) Ко су били назиреји? (Бројеви 6:1, 2). (б) Зашто су неки Израелци давали назирејски завет?

2 Реч „назиреј“ потиче од хебрејског израза који значи „издвојен“, „посвећен“, „предан“. Тај израз добро описује ревне Израелце који су били спремни на одређене жртве да би на посебан начин служили Јехови. Мојсијев закон је омогућавао мушкарцима и женама да дају тај посебан завет Јехови и да једно време живе као назиреји. a (Прочитати Бројеве 6:1, 2.) Уз тај завет, то јест свечано обећање, долазиле су неке обавезе које за остале Израелце нису важиле. Зашто би се онда један Израелац одлучивао на такав корак? Вероватно је био подстакнут љубављу према Јехови и великом захвалношћу за све његове дарове (Пон. зак. 6:5; 16:17).

3. По чему је Божји народ данас сличан назирејима?

3 Након што је Мојсијев закон био замењен „Христовим законом“, више није постојала могућност да неко буде назиреј (Гал. 6:2; Римљ. 10:4). Међутим, попут назиреја, Јеховин народ данас показује снажну жељу да служи свом небеском Оцу свим срцем, душом, умом и снагом (Мар. 12:30). Ми драговољно дајемо тај завет када предамо свој живот Јехови. Да бисмо живели у складу с њим, морамо поступати по Јеховиној вољи и бити спремни на одређене жртве. Док будемо разматрали како су назиреји живели у складу са својим заветом, научићемо драгоцене лекције о томе како можемо живети у складу са заветом који смо ми дали (Мат. 16:24). b Погледајмо неке примере.

БУДИ САМОПОЖРТВОВАН

4. Према Бројевима 6:3, 4, чега су се назиреји спремно одрицали?

4 Прочитати Бројеве 6:3, 4. Требало је да назиреји избегавају алкохолна пића и производе винове лозе, као што су свеже и суво грожђе. Други људи су уживали у тој храни и пићу и нема ничег лошег у томе. Библија каже да вино „човеку весели срце“ и да је оно дар од Бога (Пс. 104:14, 15). Али назиреји су били спремни да се одрекну свог права да уживају у тој храни и пићу. c

Да ли си попут назиреја спреман на одрицања? (Видети одломке 4-6)


5. На која одрицања су Мадијан и Марсела били спремни и зашто?

5 Попут назиреја, и ми смо спремни на нека одрицања да бисмо учинили више за Јехову. Управо то су урадили Мадијан и Марсела. d Њих двоје су били добро ситуирани. Мадијан је имао фин посао и живели су у прелепом стану. Међутим, желели су да учине више у служби. Да би остварили тај циљ, одлучили су да нешто промене. Они кажу: „Почели смо да трошимо мање новца него раније. Преселили смо се у мањи стан и продали смо кола.“ Мадијан и Марсела нису морали то да ураде. Одлучили су се на тај корак јер су желели да учине више за Јехову. Сада су задовољни и срећни због те одлуке.

6. Зашто су они који служе Јехови спремни на одрицања? (Видети и слику.)

6 Многи који служе Јехови спремни су на разна одрицања да би могли више да учине за њега (1. Кор. 9:3-6). Јехова то не очекује од њих. Такође, ништа од онога чега су се одрекли није само по себи погрешно. На пример, неки су оставили посао који су волели, дом или кућног љубимца. Многи су одлучили да неко време не заснивају породицу. Неки су се преселили на подручје где је потребно више објавитеља, иако је то значило да ће живети далеко од породице и пријатеља. Многи од нас су спремни на такве жртве да бисмо Јехови дали своје најбоље. Буди уверен да он веома цени сваку жртву коју чиниш да би му служио, била она велика или мала (Јевр. 6:10).

БУДИ СПРЕМАН ДА СЕ РАЗЛИКУЈЕШ ОД ОСТАЛИХ

7. Због чега је назирејима понекад било тешко да се држе завета који су дали Јехови? (Бројеви 6:5; видети и слику).

7 Прочитати Бројеве 6:5. Назиреји су се заветовали да се неће шишати. То је био начин да покажу потпуну подложност Јехови. Ако би се Израелац заветовао да ће дуже време бити назиреј, коса би му порасла и други би то видели. То не би био проблем ако би га људи у његовој средини подупирали у жељи да се држи назирејског завета. Нажалост, било је периода када Израелци нису поштовали назиреје нити су их подупирали. У време пророка Амоса, отпаднички Израелци су „давали назирејима да пију вино“, по свему судећи да би их навели да прекрше свој завет (Ам. 2:12). Назирејима је понекад била потребна велика храброст да би се држали свог завета и разликовали се од других.

Назиреји су били спремни да се због свог завета разликују од осталих (Видети 7. одломак)


8. Шта те је охрабрило из онога што је мали Бењамин доживео?

8 Можда смо по природи стидљиви и повучени, али уз Јеховину помоћ, и ми можемо бити храбри и разликовати се од осталих. Размотримо пример Бењамина, 10-годишњег Сведока из Норвешке. У његовој школи се одржавала приредба у знак подршке Украјини. Требало је да се деца обуку у боје украјинске заставе и да отпевају песму. Бењамин је хтео да избегне све то и да се држи по страни. Али учитељица га је видела и довикнула му: „Дођи овамо, сви те чекамо!“ Бењамин јој је храбро пришао и рекао: „Ја сам неутралан и не подржавам ништа што има везе с политиком. Многи Јеховини сведоци су у затвору зато што одбијају да иду у рат.“ Учитељица је прихватила то објашњење и рекла му да не мора да учествује у приредби. Међутим, другови из разреда су почели да га запиткују зашто неће да им се придружи. Бењамину је било толико тешко да је умало заплакао. Ипак, храбро је пред целим разредом поновио оно што је рекао учитељици. Након тога, рекао је родитељима да је осетио да му је Јехова помогао да заступа своја веровања.

9. На који начин радујемо Јехову?

9 Будући да смо решени да у свему будемо послушни Јехови, људи запажају да се разликујемо од њих. Потребна нам је храброст да бисмо на послу или у школи рекли да смо Јеховини сведоци. Надаље, како се ставови и поступци људи у свету све више погоршавају, вероватно ће нам бити све теже да живимо по библијским мерилима и да проповедамо добру вест (2. Тим. 1:8; 3:13). Међутим, увек имај на уму да радујемо Јехову када имамо храбрости да будемо другачији од оних који му не служе (Посл. 27:11; Мал. 3:18).

НЕКА ТИ ЈЕХОВА БУДЕ НА ПРВОМ МЕСТУ У ЖИВОТУ

10. Зашто је оно што је записано у Бројевима 6:6, 7 могло бити испит вере за назиреје?

10 Прочитати Бројеве 6:6, 7. Назиреји нису смели да се приближавају телу преминуле особе. На први поглед, то не изгледа као велика жртва. Али у библијска времена, назиреј ком би преминуо члан породице могао се наћи у веома незгодној ситуацији. Тадашњи погребни обичаји су налагали да ожалошћени буду близу тела преминулог (Јов. 19:39, 40; Дела 9:36-40). Због свог завета назиреј не би могао да учествује у тим обичајима. Чак и непосредно након смрти члана породице, назиреји су показивали снажну веру тиме што су се држали свог завета. Јехова им је сигурно давао снагу да издрже тако тешке испите вере.

11. Шта нам је најважније када је реч о породичним односима? (Видети и слику.)

11 Као хришћани, ми веома озбиљно схватамо своје предање Јехови. Оно утиче на наше одлуке и поступке када је реч о породици. Ми се свесрдно трудимо да бринемо о члановима своје породице, али никада не стављамо њихове жеље испред онога што Јехова очекује од нас (Мат. 10:35-37; 1. Тим. 5:8). Понекад ће то значити да ћемо донети одлуку због које би се наши укућани или рођаци могли наљутити на нас.

Да ли си спреман да и у најтежим околностима поступаш по Јеховиној вољи? (Видети 11. одломак) e


12. Шта је Александру радио, а шта није радио док му се супруга противила?

12 Размотримо пример Александруа и његове жене Дорине. Након што су проучавали Библију годину дана, Дорина је одлучила да прекине и желела је да и он то уради. Међутим, он јој је мирно и тактично рекао да жели да настави с проучавањем. Њој се то није допало и покушала је да га натера да ипак прекине. Александру каже да се трудио да разуме зашто она тако реагује, али да му није баш било лако. Понекад, кад га је критиковала и грубо му се обраћала, помишљао је да ипак прекине курс. Упркос томе, Јехова му је био на првом месту, а успео је и да све време показује љубав и поштовање својој супрузи. На крају ју је његов изврстан пример подстакао да настави с проучавањем Библије и да прихвати истину. (На веб-сајту jw.org погледати видео Александру и Дорина Вакар: Љубав је стрпљива и добра, у оквиру серије видеа „Истина мења животе“.)

13. Како можемо показати да волимо Јехову и своју породицу?

13 Јехова је оснивач породице и жели да наш породични живот буде срећан (Еф. 3:14, 15). Да бисмо били истински срећни, важно је да поступамо у складу с његовом вољом. Буди сигуран да он цени жртве које чиниш да би му служио док бринеш о члановима своје породице и опходиш се с њима с љубављу и поштовањем (Римљ. 12:10).

ПОДСТИЧИМО ЈЕДНИ ДРУГЕ ДА БУДЕМО ПОПУТ НАЗИРЕЈА

14. Кога нарочито треба да храбримо речима?

14 Сви који одлуче да служе Јехови треба да буду спремни на жртве из љубави према њему. Понекад то није лако. Како можемо помагати једни другима да будемо самопожртвовани? Тако што храбримо једни друге речима (Јов 16:5). Да ли у твојој скупштини има оних који се труде да поједноставе живот како би могли више да пруже у служби Јехови? Да ли познајеш младе који имају храбрости да се разликују од школских другова иако им то уопште није лако? Има ли оних који проучавају Библију, као и браће и сестара који доживљавају противљење у породици? Добро је да користимо сваку прилику да храбримо те дивне људе и да им кажемо колико ценимо њихову самопожртвованост и храброст (Филим. 4, 5, 7).

15. Како неки подупиру браћу и сестре који су у пуновременој служби?

15 Понекад можемо урадити нешто конкретно за браћу и сестре који су у пуновременој служби (Посл. 19:17; Јевр. 13:16). То је желела једна старија сестра која живи на Шри Ланки. Кад јој је пензија повећана, желела је да помогне двема младим пиониркама како би упркос финансијским тешкоћама наставиле са својом службом. Одлучила је да им сваког месеца даје одређену суму за телефонски рачун. Стварно предиван став!

16. Шта учимо од назиреја?

16 Доста тога можемо научити из изврсног примера назиреја! Осим тога, назирејски завет нам открива много и о нашем небеском Оцу Јехови. Он зна да ми желимо да му угодимо и да смо спремни на жртве да бисмо показали да живимо у складу са својим предањем. Он поштује наше достојанство тако што нам дозвољава да покажемо да га волимо (Посл. 23:15, 16; Мар. 10:28-30; 1. Јов. 4:19). Из свега што смо рекли о назирејима види се да Јехова запажа и цени жртве које чинимо да бисмо му служили. Зато наставимо да му ревно служимо и спремно дајемо најбоље што имамо.

КАКО БИ ОДГОВОРИО?

  • По чему се видело да су назиреји били самопожртвовани и храбри?

  • Како можемо подстицати једни друге да будемо попут назиреја?

  • Шта из примера назиреја учимо о Јехови?

ПЕСМА 124 Будимо верни

a Премда је неке Израелце Јехова изабрао да буду назиреји, већина се вероватно сама одлучивала на такав корак. (Видети оквир „ Назиреји које је изабрао Јехова“.)

b У нашим публикацијама су назиреји понекад упоређивани с браћом и сестрама у пуновременој служби. Међутим, у овом чланку ће бити речи о томе како све предане Јеховине слуге могу бити попут назиреја.

c Изгледа да уз свој завет назиреји нису добијали никакав додатни задатак.

d На веб-сајту jw.org видети чланак „Пар који је одлучио да поједностави живот“, у серији чланака „Из живота Јеховиних сведока“.

e ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Назиреј коме је умро вољени члан породице посматра с крова куће погребну поворку. Због завета који је дао, он не може да буде на сахрани.