Пређи на садржај

Пређи на садржај

ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 3

Како да сачувамо своје срце?

Како да сачувамо своје срце?

Више од свега што се чува, чувај срце своје (ПОСЛ. 4:23)

ПЕСМА 36 Чувајмо своје срце

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-3. (а) Зашто је Јехова волео Соломона и како га је благословио? (б) На која питања ћемо добити одговор у овом чланку?

СОЛОМОН је био врло млад кад је постао краљ Израела. На почетку његове владавине, Јехова му се појавио у сну и рекао му: „Тражи шта хоћеш да ти дам.“ Соломон је одговорио: „Ја сам млад и још немам искуства [...] Зато дај свом слузи послушно срце да може судити твом народу“ (1. Краљ. 3:5-10). Тиме што је тражио „послушно срце“, Соломон је показао колико је скроман. Није чудо што га је Јехова волео! (2. Сам. 12:24). Јехова је толико био задовољан одговором овог младог краља да му је дао „мудро и разумно срце“ (1. Краљ. 3:12).

2 Све док је Соломон био веран Јехови, имао је пуно благослова. Указана му је част да изгради храм „имену Јехове, Израеловог Бога“ (1. Краљ. 8:20). Такође, постао је познат по мудрости коју је добио од Бога. Оно што је рекао под Божјим надахнућем записано је у три библијске књиге. Једна од њих је књига Пословица.

3 У књизи Пословица срце се спомиње око сто пута. На пример, у Пословицама 4:23 пише: „Више од свега што се чува, чувај срце своје.“ На шта се односи „срце“ у овом стиху? У наставку ћемо осмотрити одговор на то питање. Добићемо одговор на још два питања: Како Сатана покушава да зарази, то јест исквари, наше срце? Како можемо сачувати своје срце? Да бисмо верно служили Богу, морамо разумети одговоре на ова важна питања.

ШТА СРЦЕ ПРЕДСТАВЉА

4-5. (а) Како нам Псалам 51:6 помаже да разумемо на шта се односи израз „срце“? (б) Који пример нам помаже да разумемо колико је важно водити рачуна о свом фигуративном срцу?

4 У Пословицама 4:23, изразом „срце“ указује се на оно што је дубоко у нама. (Прочитати Псалам 51:6.) Другим речима, срце се односи на наше мисли, осећања, мотиве и жеље. Односи се на то какви смо ми заправо, а не само какав утисак остављамо.

5 Размотримо како се на примеру нашег физичког здравља види колико је важно да водимо рачуна о свом фигуративном срцу. Као прво, да би наше тело било здраво, морамо се здраво хранити и редовно вежбати. Слично томе, да бисмо у духовном погледу били здрави, морамо се хранити здравом духовном храном и јачати своју веру. Да би наша вера јачала, потребно је да примењујемо оно што учимо и да другима говоримо о својој вери (Римљ. 10:8-10; Јак. 2:26). Као друго, можда делује да смо здрави иако заправо болујемо од нечега. На сличан начин, ако рутински обављамо теократске активности, можда ћемо имати утисак да је наша вера јака и нећемо приметити да се у нама развијају неисправне жеље (1. Кор. 10:12; Јак. 1:14, 15). Не смемо заборавити да Сатана жели да нас зарази својим начином размишљања. На које конкретне начине то може покушати? Како да се заштитимо?

КАКО САТАНА ПОКУШАВА ДА ИСКВАРИ НАШЕ СРЦЕ

6. Шта је Сатанин циљ и како покушава да га постигне?

6 Сатана жели да будемо попут њега – бунтовници који игноришу Јеховина мерила и које мотивише себичност. Сатана нас не може натерати да размишљамо и поступамо као он. Зато покушава да свој циљ оствари на друге начине. На пример, труди се да будемо окружени људима које је он већ искварио (1. Јов. 5:19). Нада се да ћемо проводити време с њима иако знамо да лоше друштво квари наше мисли и поступке (1. Кор. 15:33). Та тактика је успела код краља Соломона. Женио се многим паганкама, које су „завеле његово срце“ и утицале на њега да престане да служи Јехови (1. Краљ. 11:3).

Како можеш сачувати своје срце од Сатаниног утицаја? (Видети 7. одломак) *

7. Шта још Сатана користи да би промовисао свој начин размишљања и зашто морамо бити опрезни?

7 Сатана користи филмове и серије да би промовисао свој начин размишљања. Он је свестан да добро испричана прича постиже више од тога да нас забави – учи нас како да размишљамо и поступамо и шта да осећамо. Исус је користио приче да би поучавао. Неки примери тога су његова поређења о милосрдном Самарићанину и сину који је отишао од куће и протраћио своје наследство (Мат. 13:34; Лука 10:29-37; 15:11-32). Међутим, они који су под утицајем Сатаниног размишљања својим причама могу лоше утицати на нас. Зато морамо бити уравнотежени. Филмови и серије нас могу забавити и образовати, а да притом не искваре наше размишљање. Будимо опрезни кад бирамо забаву. Добро је да се питамо: „Да ли ми овај филм или серија поручују да је у реду препустити се телесним жељама?“ (Гал. 5:19-21; Еф. 2:1-3). Шта би требало да урадиш ако приметиш да оно што гледаш у позитивном светлу приказује Сатанин начин размишљања? Бежи од тога као од заразне болести!

8. Како родитељи могу помоћи деци да чувају своје срце?

8 Родитељи, ви имате важну одговорност да заштитите своју децу од Сатаниног утицаја. Без сумње дајете све од себе да децу чувате од дословне заразе. Редовно чистите дом и бацате све чиме бисте се ви и они могли заразити. Исто тако, децу морате чувати и од филмова, серија, игрица и веб-сајтова који их могу такорећи заразити Сатаниним размишљањем. Јехова вам је поверио одговорност да се бринете о духовном здрављу ваше деце (Посл. 1:8; Еф. 6:1, 4). Зато се немојте устезати да поставите кућна правила која се темеље на библијским мерилима. Кад су деца мала, кажите им шта смеју а шта не смеју да гледају и помозите им да разумеју разлоге за ваше одлуке (Мат. 5:37). Док расту, учите их да на основу Јеховиних мерила сама разаберу шта је исправно а шта погрешно (Јевр. 5:14). Запамтите да на вашу децу много утиче оно што говорите али још више оно што радите (Пон. зак. 6:6, 7; Римљ. 2:21).

9. У шта Сатана жели да верујемо и зашто је то опасно?

9 Сатана покушава да исквари наше срце и тако што нас наводи да се уздамо у људску мудрост а не у Јеховину (Кол. 2:8). Једна од идеја које долазе од Сатане јесте да је у животу најважније да се обогатиш. Они који тако размишљају можда ће се обогатити, а можда и неће. У сваком случају, они су у великој опасности. Зашто? Зато што постају толико посвећени свом циљу да су спремни да жртвују своје здравље, породичне односе и чак пријатељство с Богом (1. Тим. 6:10). Заиста смо захвални што нам наш небески Отац помаже да имамо уравнотежен став према новцу (Проп. 7:12; Лука 12:15).

КАКО ДА ЧУВАМО СВОЈЕ СРЦЕ?

Попут стражара и вратара из прошлости, буди на опрезу и не дозволи да штетан утицај допре до твог срца (Видети 10. и 11. одломак) *

10-11. (а) Шта морамо радити да бисмо се заштитили? (б) Шта су радили стражари у древна времена и како наша савест може бити попут стражара?

10 Да бисмо успели да сачувамо своје срце, морамо бити у стању да препознамо опасност и да брзо реагујемо. Реч која се у Пословицама 4:23 преводи са „чувај“ подсећа нас на задатак који су имали стражари. У време краља Соломона, они су чували стражу на градским зидинама и дигли би узбуну кад би угледали опасност. Тај пример нам помаже да разумемо шта морамо радити да бисмо спречили Сатану да исквари наше размишљање.

11 У древна времена, стражари су блиско сарађивали са градским вратарима (2. Сам. 18:24-26). Заједно су бринули да град буде безбедан и да градска врата буду затворена у случају да се појави непријатељ (Нем. 7:1-3). Наша савест обликована на темељу Библије * може бити наш стражар који ће нас упозорити кад Сатана покуша да нападне наше срце – другим речима, кад покуша да утиче на наше мисли, осећања, мотиве и жеље. Кад год нас савест упозори на опасност, морамо је послушати и такорећи затворити врата.

12-13. У каквом искушењу се можемо наћи и како треба да реагујемо?

12 Осмотримо на једном примеру како се можемо заштитити од Сатаниног утицаја. Јехова нас је поучио да се „блуд и свака нечистоћа или похлепа и не спомињу“ међу нама (Еф. 5:3). Али како ћемо поступити ако колеге на послу или вршњаци у школи почну да причају о неморалним стварима? Знамо да треба да се „одрекнемо безбожности и светских жеља“ (Титу 2:12). Наша савест – наш стражар – можда ће нас упозорити на опасност (Римљ. 2:15). Али да ли ћемо је послушати? Можда ћемо бити у искушењу да слушамо о чему они причају или да погледамо слике које гледају. Али то је тренутак кад треба такорећи да затворимо градска врата, тако што ћемо променити тему или се удаљити.

13 Потребна нам је храброст да се одупремо притиску других да размишљамо или поступамо на неисправан начин. Можемо бити сигурни да Јехова види наш труд и да ће нам дати снагу и мудрост да се одупремо Сатанином размишљању (2. Лет. 16:9; Ис. 40:29; Јак. 1:5). Шта још можемо радити да бисмо сачували своје срце?

БУДИМО НА ОПРЕЗУ

14-15. (а) Чему треба да изложимо своје срце и како то можемо постићи? (б) Како нам савети из Пословица 4:20-22 помажу да нам читање Библије буде још корисније? (Видети и оквир „ Предлози за дубоко размишљање“.)

14 Да бисмо сачували своје срце, није довољно само да спречимо лош утицај већ је неопходно и да срце изложимо позитивном утицају. Присетимо се поређења о градским зидинама. Вратар је затварао врата да би зауставио најезду непријатеља, али у другим приликама је отварао врата да би се град снабдео храном и другим стварима. Ако се врата никад не би отварала, становници би изгладнели. Исто тако, ми морамо своје срце излагати Божјем начину размишљања.

15 Библија открива како Јехова размишља, тако да сваки пут кад је читамо ми допуштамо да Јеховине мисли обликују наше размишљање, осећања и поступке. Како да нам читање Библије буде још корисније? Неопходно је да се молимо. Једна наша сестра каже: „Пре него што почнем да читам Библију, помолим се Јехови и тражим да ми помогне да запазим све дивне ствари у ономе што будем читала“ (Пс. 119:18). Важно је и да дубоко размишљамо о ономе што читамо. Кад се молимо, читамо Библију и размишљамо о томе, Божја Реч допире до нашег срца, и због тога ћемо заволети Јеховин начин размишљања. (Прочитати Пословице 4:20-22; Пс. 119:97.)

16. Како многима користи то што гледају нашу телевизију?

16 Божјем начину размишљања се излажемо и када гледамо нашу телевизију JW Broadcasting®. Један брачни пар каже: „Месечне емисије су прави одговор на наше молитве! Ојачају нас и подигну нам дух сваки пут кад смо тужни и обесхрабрени. А наше савремене песме се стално могу чути у нашем дому. Слушамо их док кувамо, чистимо или једноставно пијемо чај.“ Такав материјал нам помаже да чувамо своје срце. Такође нас учи како да размишљамо попут Јехове и како да се одупремо Сатанином размишљању.

17-18. (а) Какав ће бити резултат ако примењујемо оно што пише у 1. Краљевима 8:61? (б) Шта учимо из примера краља Језекије? (в) За шта се можемо молити, у складу са Давидовим речима из Псалма 139:23, 24?

17 Сваки пут кад видимо резултате исправног поступања, наша вера је јача (Јак. 1:2, 3). Осећамо се добро јер Јехова може с поносом да нас сматра својом децом и наша жеља да му угодимо је самим тим још већа (Посл. 27:11). Свака кушња је заправо прилика да покажемо да нашем брижном Оцу не служимо подељеног срца (Пс. 119:113). Тада можемо доказати Јехови да га волимо целим срцем, и да смо решени да будемо послушни његовим заповестима и да вршимо његову вољу. (Прочитати 1. Краљевима 8:61.)

18 Да ли ћемо грешити? Да, несавршени смо. Ако ти се тако нешто деси, сети се краља Језекије. Он је грешио. Али покајао се и наставио да служи Јехови „целим срцем“ (Ис. 38:3-6; 2. Лет. 29:1, 2; 32:25, 26). Зато не дозволимо Сатани да исквари наше размишљање. Молимо се за помоћ да стекнемо „послушно срце“ (1. Краљ. 3:9; прочитати Псалам 139:23, 24). Остаћемо верни Јехови ако више од свега чувамо своје срце.

ПЕСМА 54 „То је пут“

^ одл. 5 Да ли ћемо остати верни Јехови или ћемо дозволити Сатани да нас удаљи од нашег Бога? Одговор не зависи од тога колико су велике наше кушње већ од тога колико добро чувамо своје срце. На шта се односи израз „срце“? Како Сатана покушава да исквари наше срце? Како га можемо чувати? У овом чланку ћемо добити одговоре на ова важна питања.

^ одл. 11 ОБЈАШЊЕЊЕ ИЗРАЗА: Јехова нам је дао способност да преиспитамо своје мисли, осећања и поступке и затим донесемо суд о себи. У Библији се та способност назива савешћу (Римљ. 2:15; 9:1). Ако неко има савест обликовану на темељу Библије, то значи да на основу Јеховиних мерила која се налазе у њој просуђује да ли су његове мисли, поступци и речи добри или лоши.

^ одл. 56 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Крштени брат гледа телевизију и појављује се неморална сцена. Он сад мора да одлучи како ће поступити.

^ одл. 58 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Стражар јавља вратарима да је угледао опасност у даљини и они одмах реагују тако што затварају градска врата и закључавају их.