Пређи на садржај

Пређи на садржај

ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 1

„Не осврћи се плашљиво, јер сам ја твој Бог“

„Не осврћи се плашљиво, јер сам ја твој Бог“

Не бој се, јер сам ја с тобом. Не осврћи се плашљиво, јер сам ја твој Бог. Ја ћу те ојачати и помоћи ћу ти (ИС. 41:10)

ПЕСМА 7 Јехова је наша снага

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. (а) Како су речи из Исаије 41:10 утицале на нашу сестру Јошико? (б) За кога је Јехова сачувао те речи?

НАША сестра Јошико сазнала је лоше вести. Докторка јој је рекла да јој је остало још само неколико месеци живота. Како је Јошико реаговала на то? Сетила се свог омиљеног библијског стиха, Исаије 41:10. (Прочитати.) Затим је сасвим смирено рекла да се не плаши, јер је Јехова чврсто држи за руку. * Утешне мисли из овог стиха помогле су нашој драгој сестри да се потпуно узда у Јехову. Оне и нама могу помоћи да останемо прибрани у тешким ситуацијама. Али погледајмо најпре зашто је Јехова подстакао Исаију да запише те речи.

2 Јехова је надахнуо Исаију да запише ове речи првенствено да би пружио утеху Јудејцима који су касније били изгнани у Вавилон. Међутим, он је желео да та порука остане сачувана не само за јудејске изгнанике већ и за све његове слуге до дан-данас (Ис. 40:8; Римљ. 15:4). Времена у којима живимо су „нарочито тешка“ и охрабрење које се налази у Исаијиној књизи потребније нам је него икада раније (2. Тим. 3:1).

3. (а) Која обећања налазимо у Исаији 41:10, годишњем цитату за 2019? (б) Зашто нам та обећања много значе?

3 У овом чланку ћемо се усредсредити на три Јеховина обећања * која јачају нашу веру и која су забележена у Исаији 41:10: (1) Јехова ће бити с нама, (2) он је наш Бог и (3) он ће нам помоћи. Та обећања нам много значе зато што се и у нашем животу могу појавити озбиљни проблеми, као и код сестре Јошико. Лоша ситуација у свету такође може бити узрок наших проблема. Неки од нас трпе жестоко прогонство од стране власти. Размотримо сада свако од тих обећања.

„ЈА [САМ] С ТОБОМ“

4. (а) Како гласи Јеховино обећање? (Видети и фусноту.) (б) Како Јехова изражава своја осећања према нама? (в) Како те речи утичу на тебе?

4 Прво обећање гласи: Не бој се, јер сам ја с тобом.“ * Јехова је с нама у том смислу што нам пружа пажњу и љубав. Запазимо како изражава дубину својих осећања: „Пошто си драгоцен у мојим очима, достојан си части и ја те волим“ (Ис. 43:4). Ниједна сила у свемиру не може натерати Јехову да напусти оне који му служе – његова верност према нама је постојана (Ис. 54:10). Његова љубав и пријатељство нам уливају храброст. Он ће и нас штитити, као што је штитио свог пријатеља Аврама (Аврахама). Јехова му је рекао: „Не бој се, Авраме. Ја сам твој штит“ (Пост. 15:1).

Уз Јеховину помоћ можемо пребродити све кушње које се попут велике воде и пламена могу обрушити на нас (Видети 5. и 6. одломак) *

5-6. (а) На основу чега знамо да Јехова жели да нам помогне у нашим проблемима? (б) Шта можемо научити од наше сестре Јошико?

5 Јехови је стало до нас и жели да нам помогне у нашим кушњама. То знамо на основу онога што је обећао свом народу: „Ако пођеш преко воде, ја ћу бити с тобом. Ако пођеш преко река, оне те неће потопити. Ако пођеш кроз ватру, нећеш изгорети, нити ће те пламен ухватити“ (Ис. 43:2). Шта ове речи значе?

6 Јехова није обећао да ће уклонити проблеме који нам загорчавају живот, али неће дозволити да нас „река“ проблема преплави нити да нам „пламен“ кушњи нанесе трајну штету. Он обећава да ће бити с нама и да ће нам помоћи да пребродимо кушње. Шта ће Јехова учинити? Он ће умањити наше страхове да бисмо могли да останемо беспрекорни пред њим, чак и ако се суочимо са смрћу (Ис. 41:13). У то се уверила и наша сестра Јошико, коју смо споменули на почетку. Њена ћерка каже: „Просто је невероватно колико је мама била смирена. Било је очигледно да јој је Јехова дао унутрашњи мир. До задњег дана је причала медицинским сестрама и другима о Јехови и његовим обећањима.“ Шта можемо научити из њеног примера? Ако се ослонимо на Јеховино обећање да ће бити с нама, имаћемо храбрости и снаге да поднесемо кушње.

„ЈА [САМ] ТВОЈ БОГ“

7-8. (а) Шта је као друго Јехова обећао и шта то значи? (б) Зашто је Јехова Јудејцима рекао да се не осврћу плашљиво? (в) Које су речи из Исаије 46:3, 4 сигурно помогле Божјем народу да се не плаши?

7 Друго обећање гласи: Не осврћи се плашљиво, јер сам ја твој Бог.“ Шта то у ствари значи? Хебрејска реч која је преведена изразом „не осврћи се плашљиво“ носи мисао о човеку који „у страху гледа преко рамена очекујући да ће му се сваког часа десити нешто лоше“.

8 Зашто је Јехова рекао Јудејцима који су били изгнани у Вавилон да се не осврћу плашљиво? Зато што је знао да ће становнике те земље обузети страх. Шта ће их толико плашити? Пред крај 70-годишњег изгнанства Јудејаца, Вавилон ће напасти моћна медо-персијска војска. Јехова ће користити ту војску да ослободи свој народ из вавилонског заробљеништва (Ис. 41:2-4). Када би Вавилонци и други народи сазнали да им се непријатељ приближава, храбрили би једни друге речима: „Буди јак.“ Осим тога, латили би се прављења идола, надајући се да ће их они заштитити (Ис. 41:5-7). Међутим, Јехова је изгнане Јудејце умирио следећим речима: „А ти, Израеле, ти си [за разлику од околних народа] слуга мој [...] Не осврћи се плашљиво, јер сам ја твој Бог“ (Ис. 41:8-10). Запази да је Јехова рекао: „Ја [сам] твој Бог.“ Он је тим речима уверио своје верне слуге да их није заборавио, да је он и даље њихов Бог и да су они и даље његов народ. Рекао им је: „Ја ћу вас носити [...] и избављати.“ Нема сумње да су ове речи утешиле и охрабриле изгнане Јудејце. (Прочитати Исаију 46:3, 4.)

9-10. Који пример показује зашто не треба да будемо уплашени?

9 Људи око нас су више него икада раније забринути због све горег стања у свету. Наравно, ни нас не заобилазе проблеми. Али не треба да се плашимо. Јехова нам каже: „Ја [сам] твој Бог.“ Зашто нам те речи дају добар разлог да останемо смирени?

10 Погледајмо следећи пример: Два путника, Филип и Никола, налазе се у авиону који је улетео у јаку турбуленцију. Док је авион тако понирао, пилот се преко разгласа обратио путницима: „Молимо вас да останете везани. Још неко време ћемо имати турбуленције.“ Филип се поприлично уплашио. Али онда је пилот додао: „Не плашите се. Обраћа вам се ваш капетан.“ Филип је у том тренутку одмахнуо главом и рекао: „Каква ми је то гаранција?“ А онда је приметио да се Никола није нимало забринуо. Филип га је упитао: „Како то да си тако смирен?“ Никола се насмешио и рекао: „Зато што добро знам пилота. То ми је отац!“ Затим је још рекао: „Сигурно ћеш се и ти смирити кад ти испричам нешто о свом оцу и кад схватиш колико је добар пилот.“

11. Шта можемо научити из приче о два путника?

11 Шта из овог примера можемо научити? Попут Николе, ни ми не губимо мир зато што добро познајемо нашег небеског Оца, Јехову. Знамо да ће нас безбедно провести кроз последње дане овог света у ком се проблеми попут олује могу сручити на нас (Ис. 35:4). Ми се уздамо у Јехову и зато остајемо смирени док је остатак света преплављен страхом (Ис. 30:15). И ми, као и Никола, радо говоримо другима зашто имамо такво поуздање у Бога. Тако и они могу стећи поуздање да ће им Јехова помоћи шта год да им се у животу деси.

„ЈА ЋУ ТЕ ОЈАЧАТИ И ПОМОЋИ ЋУ ТИ“

12. (а) Шта је као треће Јехова обећао? (б) На коју чињеницу нас подсећа израз Јеховина „мишица“?

12 Погледајмо шта је Јехова као треће обећао: Ја ћу те ојачати и помоћи ћу ти.“ Исаија је већ описао како ће Јехова ојачати свој народ, када је рекао: „Суверени Господ Јехова доћи ће као силан јунак, његова ће мишица за њега владати“ (Ис. 40:10). Реч „мишица“ у Библији често означава моћ. Зато нас изјава да ће Јеховина мишица владати подсећа на чињеницу да је Јехова моћан Краљ. Он је својом ненадмашном снагом подржавао и штитио своје слуге у прошлости и исто тако јача и штити оне који му данас служе (Пон. зак. 1:30, 31; Ис. 43:10).

Никакво оружје не може бити моћније од Јеховине снажне мишице (Видети одломке 12-16) *

13. (а) Када се Јехова нарочито држи свог обећања да ће нас ојачати? (б) Које обећање нам улива снагу и поуздање?

13 Јехова се држи свог обећања да ће нас ојачати нарочито када нас непријатељи прогоне. У неким деловима света наши непријатељи свим силама покушавају да зауставе дело проповедања и да забране активности наше организације. Па ипак, нисмо претерано забринути због тога. Јехова нам је дао обећање које нам улива снагу и поуздање. Он је рекао: „Никакво оружје начињено против тебе неће бити успешно“ (Ис. 54:17). Та изјава нас подсећа на три важне чињенице.

14. Зашто нисмо изненађени што нас Божји непријатељи нападају?

14 Као прво, будући да смо Христови следбеници, очекујемо да нас други мрзе (Мат. 10:22). Исус је прорекао да ће његови ученици бити жестоко прогоњени током последњих дана (Мат. 24:9; Јов. 15:20). Као друго, Исаијино пророчанство нас упозорава да нас наши непријатељи неће само мрзети, већ да ће користити разно оружје против нас. То оружје обухвата лукаво извртање истине о нама, безочне лажи и брутално прогонство (Мат. 5:11). Јехова неће спречити наше непријатеље да користе то оружје у рату против нас (Еф. 6:12; Откр. 12:17). Али не треба да се плашимо. Зашто то кажемо?

15-16. (а) Која је трећа чињеница коју не смемо изгубити из вида и како то потврђују речи из Исаије 25:4, 5? (б) Према речима из Исаије 41:11, 12, како ће проћи они који се боре против нас?

15 Погледајмо и трећу чињеницу коју не смемо изгубити из вида. Јехова је рекао да „никакво оружје“ које се користи против нас „неће бити успешно“. Као што нам скровиште пружа заклон од страшне олује, тако нас Јехова штити када „насилник навали“ на нас. (Прочитати Исаију 25:4, 5.) Наши непријатељи никада неће успети да нам нанесу трајну штету (Ис. 65:17).

16 Јехова нас јача и тако што детаљно описује какав ће бити крај оних који се „гневе“ на нас. (Прочитати Исаију 41:11, 12.) Ма колико да се наши непријатељи окоме на нас и ма колико да је жесток тај рат, исход ће бити исти: Сви Божји непријатељи „биће као ништа и изгинуће“.

КАКО ЈАЧАМО СВОЈЕ ПОУЗДАЊЕ У ЈЕХОВУ

Своје поуздање у Јехову јачамо редовним читањем Библије (Видети 17. и 18. одломак) *

17-18. (а) Како нам читање Библије помаже да ојачамо своје поуздање у Јехову? Наведи неки пример. (б) Како ће нам помоћи дубоко размишљање о годишњем цитату за 2019?

17 Своје поуздање у Јехову можемо ојачати тако што ћемо га још боље упознати. А једини начин на који заиста можемо добро упознати Бога јесте да пажљиво читамо Библију и да затим дубоко размишљамо о ономе што смо прочитали. У Библији је записано како је Јехова у прошлости штитио свој народ. То нам гарантује да ће тако штитити и нас данас.

18 Погледајмо каквим прелепим речима Исаија описује како нас Јехова штити. Јехову назива пастиром, а Божје слуге јагањцима. Исаија за Јехову каже: „Својом руком скупиће јагањце, у недрима ће их носити“ (Ис. 40:11). Када читамо о томе да нас Јехова такорећи носи у наручју, осећамо се заштићено и спокојно. Да би нам помогао да останемо смирени упркос проблемима с којима се суочавамо, верни и разборити роб је као годишњи цитат за 2019. изабрао Исаију 41:10, где Јехова каже: Не осврћи се плашљиво, јер сам ја твој Бог.“ Дубоко размишљај о тим утешним речима. Оне ће ти улити снагу да се ухватиш у коштац са проблемима који те могу снаћи.

ПЕСМА 38 Бог ће те ојачати

^ одл. 5 У годишњем цитату који је изабран за 2019. наводе се три разлога због којих можемо остати мирни чак и када се нешто лоше дешава у свету или у нашем животу. У овом чланку ћемо размотрити те разлоге и видећемо како да не будемо претерано забринути и уплашени и како да се више ослањамо на Јехову. Дубоко размишљај о том стиху. Покушај да га научиш напамет. Те речи ће ти дати снаге да се избориш са изазовима које доноси будућност.

^ одл. 3 ОБЈАШЊЕЊЕ ИЗРАЗА: Јеховино обећање је истинита изјава да ће се нешто сигурно догодити. Јеховина обећања нам помажу да не будемо толико забринути када се у нашем животу појаве озбиљни проблеми.

^ одл. 4 У Исаији 41:10, 13 и 14 израз „не бој се“ појављује се три пута. У тим стиховима на више места се користи лична заменица „ја“, која се односи на Јехову. Зашто је Јехова надахнуо Исаију да тако често користи ту заменицу? Да би нагласио једну важну чињеницу – своје страхове можемо умањити само ако се уздамо у Јехову.

^ одл. 52 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Чланови једне породице се суочавају са кушњама на послу, здравственим проблемом, непријатељством у служби и подсмевањем у школи.

^ одл. 54 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Полиција упада на састанак који Сведоци имају у једном дому, али браћа и сестре остају смирени.

^ одл. 56 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Редовно породично проучавање даје нам снаге да истрајемо.