Пређи на садржај

Пређи на садржај

4. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

„Тај дух сведочи с нашим духом“

„Тај дух сведочи с нашим духом“

Тај дух сведочи с нашим духом да смо Божја деца (РИМЉ. 8:16)

ПЕСМА 25 Божје драгоцено власништво

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

На Педесетницу је Јехова на спектакуларан начин излио свети дух на око 120 хришћана (Видети 1. и 2. одломак)

1-2. Који се спектакуларан догађај одиграо на Педесетницу 33. н. е.?

ОСВАНУЛО је недељно јутро у Јерусалиму. Био је празник Педесетнице 33. н. е. Отприлике 120 Христових ученика окупило се у горњој соби једне куће (Дела 1:13-15; 2:1). Неколико дана раније, Исус им је рекао да остану у Јерусалиму јер треба да приме један посебан дар (Дела 1:4, 5). Шта се затим догодило?

2 „Одједном је настала хука с неба као код налета јаког ветра.“ Тај звук се чуо у целој кући. Затим се „нешто попут пламених језика“ појавило изнад глава ученика и они су се „испунили светим духом“ (Дела 2:2-4). Јехова је на тај спектакуларан начин излио свој свети дух на те ученике (Дела 1:8). Они су били први који су помазани светим духом * и који су добили наду да ће владати са Исусом на небу.

ШТА СЕ ДЕШАВА ПРИЛИКОМ ПОМАЗАЊА?

3. Зашто ученици на Педесетницу нису нимало сумњали да су помазани светим духом?

3 Да си био један од тих ученика окупљених у горњој соби, никада не би заборавио тај дан. Нешто попут пламеног језика спустило се на твоју главу и почео си да говориш језицима (Дела 2:5-12). Нимало не би сумњао да си помазан светим духом. Али да ли сви који су помазани светим духом добијају помазање на неки спектакуларан начин и у неком одређеном тренутку у животу? Не добијају. Како то знамо?

4. Да ли су сви помазаници у првом веку добили позив у неком одређеном тренутку у свом животу? Објасни.

4 Погледајмо када неко може бити помазан. На Педесетницу није била помазана само та група од отприлике 120 хришћана. Касније истог тог дана, још око 3 000 људи је такође добило обећани свети дух. Они су помазани приликом крштења (Дела 2:37, 38, 41). Али у годинама које су уследиле, нису сви помазани хришћани примили тај позив приликом крштења. Самарићани су помазани неко време након крштења (Дела 8:14-17). А Корнелије и његов дом су свети дух добили чак и пре крштења, што је свакако био изузетак (Дела 10:44-48).

5. Према 2. Коринћанима 1:21, 22, шта се дешава приликом помазања светим духом?

5 Погледајмо и шта се догађа приликом помазања светим духом. Некима је у почетку тешко да прихвате да је Јехова изабрао баш њих. Можда се питају: „Зашто је Бог изабрао баш мене?“ Други се не осећају тако. Каква год да је њихова реакција, Павле објашњава шта се дешава свима који су помазани: „Кад сте поверовали, били [сте] запечаћени * обећаним светим духом, који је залог нашег наследства“ (Еф. 1:13, 14). Према томе, Јехова својим светим духом јасно ставља до знања тим хришћанима да их је изабрао. На тај начин, свети дух је „залог [гаранција или обећање]“ који им пружа чврсто уверење да ће у будућности заувек живети на небу, а не на земљи. (Прочитати 2. Коринћанима 1:21, 22.)

6. Шта је потребно да би неки помазани хришћанин добио своју небеску награду?

6 Ако је неки хришћанин помазан, да ли то значи да ће сигурно добити своју небеску награду? Не значи. Он је сигуран да је изабран да иде на небо. Међутим, мора имати на уму савет: „Зато, браћо, тим више дајте све од себе да бисте потврдили свој позив и избор, јер ако то чините, никада нећете посрнути“ (2. Петр. 1:10). Према томе, иако је неки помазани хришћанин изабран, то јест добио је позив да иде на небо, своју награду ће добити једино ако остане веран Богу (Фил. 3:12-14; Јевр. 3:1; Откр. 2:10).

КАКО НЕКО ЗНА ДА ЈЕ ПОМАЗАН?

7. Како помазаници знају да имају небески позив?

7 Али како неко зна да је добио небески позив? Одговор на то питање дао је апостол Павле када је хришћанима у Риму, „позванима да буду свети“, рекао: „Нисте примили дух ропства да се опет бојите, него сте примили дух посињења, који нас подстиче да вичемо: ’Ава, Оче!‘ Тај дух сведочи с нашим духом да смо Божја деца“ (Римљ. 1:7; 8:15, 16). Дакле, путем свог светог духа Бог јасно ставља до знања помазаницима да су добили небески позив (1. Сол. 2:12).

8. Како 1. Јованова 2:20, 27 показује да помазаним хришћанима није потребна ничија потврда да су помазани?

8 Јехова не оставља никакво место сумњи у уму и срцу оних којима је упутио небески позив. (Прочитати 1. Јованову 2:20, 27.) Наравно, помазаницима је неопходно да их Јехова поучава путем скупштине, као што то чини са свима другима. Али није им потребна ничија потврда да су помазани. Јехова је користио најмоћнију силу у свемиру, свој свети дух, да би им пружио чврсто уверење да су помазани.

ОНИ СУ ПОНОВО РОЂЕНИ

9. Према Ефешанима 1:18, какву промену особа доживљава приликом помазања?

9 Већина Божјих слугу данас не може разумети шта се тачно дешава некоме када га Бог помаже светим духом. То је нормално пошто они нису помазани. Бог је људе створио да заувек живе на земљи, а не на небу (Пост. 1:28; Пс. 37:29). Али Јехова је изабрао неке да живе на небу. Зато, када их помаже светим духом, он из корена мења њихову наду и начин размишљања тако да се радују животу на небу. (Прочитати Ефешанима 1:18.)

10. Шта значи бити поново рођен? (Видети и фусноту.)

10 Хришћани који су помазани светим духом поново су рођени. * Исус је такође рекао да је некоме ко није помазан немогуће тачно објаснити шта значи бити поново рођен, то јест бити „рођен од духа“ (Јов. 3:3-8).

11. Објасни до какве промене долази код помазаних хришћана.

11 До какве промене у начину размишљања долази код помазаних хришћана? Пре него што их је Јехова помазао, ти хришћани су се надали да ће вечно живети на земљи. Радовали су се времену када ће Јехова уништити све зло и земљу претворити у рај. Можда су замишљали како дочекују ускрснуле чланове породице или пријатеље. Али након помазања, почели су другачије да размишљају. Зашто је дошло до тога? Није ствар у томе да више нису били задовољни земаљском надом. Нису почели другачије да размишљају услед неког стреса или патње коју су доживели. Нису одједном почели да мисле да ће им вечни живот на земљи бити досадан. Уместо тога, Јехова је помоћу свог светог духа променио њихов начин размишљања и њихову наду.

12. Према 1. Петровој 1:3, 4, како помазани хришћани гледају на своју наду?

12 Неко ко је помазан можда сматра да није достојан тако велике части. Али он нимало не сумња у то да га је Јехова изабрао. Када размишља о својој нади, испуњен је радошћу и захвалношћу. (Прочитати 1. Петрову 1:3, 4.)

13. Како помазаници гледају на свој живот на земљи?

13 Да ли то онда значи да помазаници желе да умру? Апостол Павле даје одговор. Он је њихово људско тело упоредио са шатором и рекао: „Наиме, ми који смо у овом шатору уздишемо оптерећени, јер не желимо да свучемо овај, него да обучемо други, да живот прогута оно што је смртно“ (2. Кор. 5:4). Ови хришћани нису изгубили вољу за животом нити желе да се њихов живот што пре заврши. Напротив, они уживају у животу и желе да сваког дана служе Јехови с породицом и пријатељима. Па ипак, шта год да раде, увек имају на уму своју предивну наду (1. Кор. 15:53; 2. Петр. 1:4; 1. Јов. 3:2, 3; Откр. 20:6).

ДА ЛИ ТЕ ЈЕ ЈЕХОВА ПОМАЗАО?

14. Шта не доказује да је неко помазан светим духом?

14 Можда се питаш да ли си помазан светим духом. У том случају размисли о следећим важним питањима: Да ли жарко желиш да радиш оно што је по Јеховиној вољи? Да ли сматраш да си посебно реван у служби проповедања? Да ли уживаш у проучавању Божје Речи и радо истражујеш „дубине Божје“? (1. Кор. 2:10). Да ли мислиш да си захваљујући Јехови постигао много у служби проповедања? Да ли осећаш велику одговорност да другима помогнеш у духовном погледу? Да ли си видео доказе да ти је Јехова на конкретне начине помогао у животу? Ако је твој одговор на сва ова питања потврдан, да ли то значи да имаш небески позив? Не значи. Зашто? Зато што се све Божје слуге могу осећати тако, било да су помазане или нису. Путем свог светог духа, Јехова помаже свим својим слугама, без обзира на њихову наду. У ствари, сама чињеница да се питаш да ли си помазан светим духом значи да ниси. Они које је Јехова позвао не питају се да ли су помазани или нису. Они знају да јесу.

Јехова је путем свог светог духа омогућио Аврахаму, Сари, Давиду и Јовану Крститељу да учине изванредне ствари, али их није тим духом изабрао да живе на небу (Видети 15. и 16. одломак) *

15. Како знамо да нису сви који су добили Божји свети дух изабрани да живе на небу?

15 У Библији има доста примера људи који су имали јаку веру у Бога и добили свети дух, али се нису надали животу на небу. Давид је имао Јеховин дух (1. Сам. 16:13). Свети дух му је помогао да разуме важне ствари о Јехови и тим духом је био надахнут да напише неке делове Библије (Мар. 12:36). Па ипак, апостол Петар је рекао да Давид „није узашао на небо“ (Дела 2:34). Јован Крститељ је био „пун светог духа“ (Лука 1:13-16). Исус је рекао да ниједан човек није већи од Јована Крститеља, али је затим рекао и да Јован неће бити у небеском Краљевству (Мат. 11:10, 11). Јехова је путем свог светог духа омогућио овим људима да учине изванредне ствари, али их није тим духом изабрао да живе на небу. Да ли то значи да нису били тако верни као они који су изабрани да владају на небу? Не. То једноставно значи да ће их Јехова ускрснути да живе у рају на земљи (Јов. 5:28, 29; Дела 24:15).

16. Којој награди се данас радује већина Божјих слугу?

16 У данашње време, већина Божјих слугу на земљи нема небеску наду. Попут Аврахама, Саре, Давида, Јована Крститеља и многих других мушкараца и жена из библијских времена, они се радују животу на земљи под влашћу Божјег Краљевства (Јевр. 11:10).

17. Која питања ћемо обрадити у следећем чланку?

17 Пошто су неки помазаници данас још увек међу Божјим народом, нека питања се сама по себи намећу (Откр. 12:17). На пример, како помазаници треба да гледају на себе? Ако неко у твојој скупштини почне да узима симболе на Спомен-свечаности, како треба да се понашаш према њему? И шта ако број оних који кажу да су помазани настави да расте? Да ли то треба да нас брине? Одговоре на ова питања ћемо добити у следећем чланку.

^ одл. 5 Од Педесетнице 33. н. е., Јехова је неким хришћанима дао посебну наду – наду да ће владати с његовим Сином на небу. Међутим, како ти хришћани знају да су баш они изабрани? Шта се догађа када неко добије тај позив? Овај чланак се заснива на чланку из Стражарске куле од јануара 2016. и пружиће нам одговоре на та занимљива питања.

^ одл. 2 ОБЈАШЊЕЊЕ ИЗРАЗА: Помазани светим духом. Јехова својим светим духом бира особу која ће владати са Исусом на небу. Путем свог духа он јој даје обећање, то јест „залог“ за оно што је очекује у будућности (Еф. 1:13, 14). Хришћани који имају ту наду могу рећи да свети дух „сведочи“, то јест јасно им говори да ће њихова награда бити на небу (Римљ. 8:16).

^ одл. 5 ОБЈАШЊЕЊЕ ИЗРАЗА: Печат. Тај печат није трајног карактера. Помазаници ће бити завршно обележени печатом или непосредно пре него што умру као верне Божје слуге или непосредно пре избијања велике невоље (Еф. 4:30; Откр. 7:2-4; видети „Питања читалаца“ у Стражарској кули од априла 2016).

^ одл. 10 За даљње објашњење тога шта значи бити поново рођен видети Стражарску кулу од 1. априла 2009, стр. 3-12.

ПЕСМА 27 Објављивање Божјих синова

^ одл. 57 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Било да смо у затвору због своје вере или слободно проповедамо добру вест, можемо се радовати животу на земљи под влашћу Божјег Краљевства.