Пређи на садржај

Пређи на садржај

1. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

„Зато идите и стварајте ученике“

„Зато идите и стварајте ученике“

ГОДИШЊИ ЦИТАТ ЗА 2020: Идите и стварајте ученике, крстећи их (МАТ. 28:19)

ПЕСМА 79 Поучимо их да буду непоколебљиви

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. Шта је анђео рекао женама на Исусовом гробу и које упутство им је дао сам Исус?

У ЦИК зоре, 16. нисана 33. н. е., неколико богобојазних жена, сломљених од бола, запутило се до места где је више од 36 сати пре тога положено тело Господа Исуса Христа. Хтеле су да га намажу мирисним уљима и другим мирисима. Међутим, када су стигле до гробнице, изненадиле су се што је била празна! Један анђео је женама рекао да је Исус устао из мртвих, а затим је додао: „Иде пред вама у Галилеју. Тамо ћете га видети“ (Мат. 28:1-7; Лука 23:56; 24:10).

2 Након што су жене отишле, срео их је сам Исус и дао им следеће упутство: „Идите, јавите мојој браћи да пођу у Галилеју. Тамо ће ме видети“ (Мат. 28:10). Мора да је имао нешто веома важно да каже својим ученицима, будући да је одмах након ускрсења желео да се састане с њима!

КОМЕ ЈЕ ДАТА ЗАПОВЕСТ?

Када се Исус након ускрсења састао са апостолима и другим ученицима у Галилеји, рекао им је: „Идите и стварајте ученике“ (Видети 3. и 4. одломак)

3-4. Зашто можемо рећи да се заповест из Матеја 28:19, 20 није односила само на апостоле? (Видети слику на насловној страни.)

3 Прочитати Матеја 28:16-20Када се Исус састао са ученицима, објаснио им је који важан посао стоји пред њима – посао који и ми данас обављамо. Он им је рекао: „Зато идите и стварајте ученике од људи из свих народа [...] учећи их да се држе свега што сам вам заповедио.“

4 Исус жели да сви његови ученици проповедају добру вест. Он своју заповест није ограничио само на 11 верних апостола. Како то знамо? Па, да ли су само апостоли били присутни када је Исус на гори у Галилеји заповедио да се стварају ученици? Присетимо се да је анђео женама рекао да ће Исуса видети у Галилеји. Према томе, мора да је међу присутнима било и жена које су верно служиле Богу. Међутим, то није све. Апостол Павле је написао да се Исус „појавио пред више од петсто браће истовремено“ (1. Кор. 15:6). Где се то догодило?

5. Зашто сматрамо да је Павле у 1. Коринћанима 15:6 говорио о ономе што се догодило у Галилеји?

5 Имамо добре разлоге да верујемо да је Павле имао на уму управо то што се десило у Галилеји, о чему се говори у 28. поглављу Матејевог јеванђеља. Који су то разлози? Као прво, већина Исусових ученика била је из Галилеје. Зато је било лакше окупити толико људи на гори у Галилеји него у нечијој кући у Јерусалиму. Као друго, ускрснули Исус се већ састао са својих 11 верних апостола у једној кући у Јерусалиму. Да је желео само апостолима да заповеди да проповедају и стварају ученике, могао је то да уради у Јерусалиму, а не да од њих, жена и других ученика тражи да дођу у Галилеју (Лука 24:33, 36).

6. Како Матеј 28:20 показује да заповест да се стварају ученици важи и данас и који се резултати постижу?

6 Узмимо у обзир и трећи разлог. Ова Исусова заповест није важила само за хришћане у првом веку. Зашто то кажемо? Исус је смернице које је дао својим следбеницима завршио следећим речима: „И ја сам с вама у све дане до свршетка овог поретка“ (Мат. 28:20). У складу с његовим речима, данас је дело стварања ученика у пуном јеку. Размисли шта то значи! Сваке године се скоро 300 000 људи крштавају као Јеховини сведоци и постају Исусови ученици!

7. Шта ћемо размотрити и зашто?

7 Многи који проучавају Библију напредују до крштења. Међутим, неки који редовно проучавају с нама оклевају да постану Исусови ученици. Воле да проучавају Библију, али не напредују до крштења. Уколико с неким водиш библијски курс, сигурно желиш да му помогнеш да примењује оно што учи и да постане Исусов ученик. У овом чланку ћемо видети како некоме с ким проучавамо можемо помоћи да духовно напредује. Зашто је потребно да размотримо ову тему? Зато што ћемо у једном тренутку морати да одлучимо да ли ћемо наставити библијски курс или нећемо.

ПОМОЗИ ОСОБИ ДА ЗАВОЛИ ЈЕХОВУ

8. Зашто је понекад тешко помоћи особи да заволи Јехову?

8 Јехова жели да му људи служе зато што га воле. У складу с тим, наш циљ је да помогнемо онима с којима проучавамо да разумеју да је Јехова веома заинтересован за њих и да их много воли. Желимо да им помогнемо да увиде да је Јехова Отац који „сирочету и удовици помаже“ (Пс. 146:9). Када разумеју колико их Бог воли, вероватно ће и они заволети њега. Некима није лако да на Јехову гледају као на Оца пуног љубави зато што им њихов отац није показивао љубав и наклоност (2. Тим. 3:1, 3). Зато током проучавања истакни Јеховине дивне особине. Помози им да разумеју да наш Бог жели да и они добију вечни живот и да ће им у томе радо помоћи. Шта још можемо урадити?

9-10. Које публикације треба да користимо кад проучавамо са заинтересованим особама и зашто?

9 Користи књиге „Шта Библија заиста научава?“ и „Одржите се у Божјој љубави“. Њихова намена је да нам олакшају да заинтересованим особама помогнемо да заволе Јехову. Примера ради, прво поглавље књиге Шта Библија научава одговара на следећа питања: Да ли је Бог равнодушан и безосећајан? Како Бог гледа на неправде које доживљавамо? Да ли можемо бити блиски с Јеховом? А шта можемо рећи о књизи Одржите се у Божјој љубави? Она ће помоћи особи да разуме како јој примена библијских начела може користити у животу и приближити је Јехови. Чак и ако си с неким раније проучавао ове публикације, сваки пут се добро припреми и имај на уму шта је потребно особи с којом сада проучаваш.

10 Међутим, претпоставимо да особу занима тема која се разматра у некој другој публикацији, а не у онима које користимо за проучавање. Можда је можеш подстаћи да то сама прочита, а ти настави курс с неком од наведених публикација.

Помоли се на почетку курса (Видети 11. одломак)

11. Када треба да уведемо молитву на почетку и на крају курса и како можемо помоћи особи да разуме зашто је молитва важна?

11 Помоли се на почетку курса. Углавном је најбоље да се молитва на почетку и на крају курса уведе што је пре могуће, обично у првих неколико седмица након што се почне с редовним проучавањем. Морамо помоћи особи да увиди да можемо разумети Божју Реч само помоћу Јеховиног светог духа. Неки који воде библијски курс објасне зашто се на почетку и на крају курса молимо тако што прочитају Јаковљеву 1:5, где пише: „Ако неком од вас недостаје мудрости, нека тражи од Бога.“ Затим питају особу како можемо тражити мудрост од Бога. Она ће вероватно рећи да то чинимо путем молитве.

12. Како би искористио Псалам 139:2-4 да би помогао особи с којом проучаваш да побољша квалитет својих молитви?

12 Научи особу да се моли. Увери је да Јехова жели да чује њене искрене молитве. Објасни јој да Јехови у молитви можемо отворити душу и рећи му и оно што можда не бисмо рекли ниједном човеку. Јехова ионако зна наше најдубље мисли. (Прочитати Псалам 139:2-4.) Такође је можемо подстаћи да од Бога тражи помоћ како би исправила своје размишљање и прекинула с лошим навикама. Примера ради, претпоставимо да особа која већ неко време проучава и даље воли неки празник који има паганско порекло. Она зна да се тај празник не допада Јехови, али ужива у неким обичајима који су с њим повезани. Подстакни је да Јехови каже како се тачно осећа и да га усрдно моли да јој помогне да воли само оно што он воли (Пс. 97:10).

Позови особу на састанке (Видети 13. одломак)

13. (а) Зашто треба да оне с којима проучавамо што пре позовемо на састанке? (б) Како можемо помоћи особи да се пријатно осећа у Дворани Краљевства?

13 Што пре позови особу да дође на састанке. Оно што особа чује и види на нашим састанцима може је мотивисати и помоћи јој да напредује. Покажи јој кратак филм Како изгледају састанци у Дворани Краљевства? и срдачно је позови да пође с тобом на састанак. Ако си у могућности, понуди јој помоћ око превоза. Било би добро да на курс зовеш разне објавитеље. Тако ће боље упознати осталу браћу и сестре из скупштине и вероватно ће се пријатније осећати када буде дошла на састанак.

ПОМОЗИ ОСОБИ ДА ДУХОВНО НАПРЕДУЈЕ

14. Шта оне с којима проучавамо може мотивисати да духовно напредују?

14 Наш циљ је да онима с којима проучавамо помогнемо да духовно напредују (Еф. 4:13). Када су почели да проучавају, можда су само размишљали о томе како ће то њима користити. Међутим, како њихова љубав према Јехови расте, тако ће вероватно почети да размишљају о томе како могу помоћи другима, укључујући и оне који су већ део скупштине (Мат. 22:37-39). Када буде прави тренутак, слободно им реци да сви можемо финансијски подупирати дело Краљевства.

Поучи особу како да решава несугласице (Видети 15. одломак)

15. Како можемо помоћи особи с којом проучавамо да исправно поступи кад с неким има несугласице?

15 Поучи особу како да решава несугласице. На пример, замисли да је особа с којом проучаваш постала некрштени објавитељ и да ти каже да ју је повредио неко из скупштине. Немој стати ни на чију страну, већ јој објасни које могућности има према ономе што каже Библија. Једна могућност је да опрости свом брату. Уколико не може да пређе преко онога што се догодило, треба да му љубазно приступи с циљем да придобије свог брата. (Упоредити с Матејем 18:15.) Помози јој да се припреми за оно што ће рећи. Покажи јој како да савете за решавање тог проблема пронађе користећи апликацију JW Library®, Водич кроз публикације Јеховиних сведока и веб-сајт jw.org®. Ако пре крштења научи да решава несугласице, вероватно ће се након крштења добро слагати с другима у скупштини.

16. Зашто је корисно да позовеш сувернике да присуствују курсу?

16 Позови друге из скупштине, као и покрајинског надгледника током његове посете, да присуствују курсу. Зашто је то добро? Поред разлога које смо већ навели, још један разлог је што су други објавитељи можда у бољој позицији да помогну него ти. Рецимо да је особа с којом проучаваш већ неколико пута покушавала да прекине с пушењем, али безуспешно. Позови на курс суверника који се ослободио те лоше навике, можда након неколико неуспешних покушаја. Можда ће тај суверник моћи да пружи корисне савете који су потребни особи с којом проучаваш. Ако ти је нелагодно да водиш курс у присуству искусног суверника, замоли њега да то учини. У сваком случају, искористи туђе искуство. Имај на уму да је наш циљ да помогнемо особи да духовно напредује.

ТРЕБА ЛИ ДА ПРЕКИНЕМ КУРС?

17-18. Шта треба да узмеш у обзир када одлучујеш о томе треба ли да прекинеш курс?

17 Ако се особа с којом проучаваш не мења, у једном тренутку ћеш морати да одлучиш да ли да прекинеш тај курс. Док размишљаш о томе, узми у обзир њене способности. Некима је потребно више времена да би напредовали. Питај се: „Да ли особа с којом проучавам напредује у складу са својом ситуацијом? Да ли је почела да се држи онога што учи, то јест да то примењује?“ (Мат. 28:20). Особа може споро напредовати, али је важно да напредује сигурним кораком.

18 Међутим, шта ако неко ко већ проучава једно време показује мало или нимало цењења за курс? Замисли следећу ситуацију: Особа је завршила проучавање књиге Шта Библија научава, а можда је чак и почела да проучава књигу Одржите се у Божјој љубави, али није била ни на једном састанку, чак ни на Спомен-свечаности! Осим тога, често из безначајних разлога отказује курс. У тој ситуацији, било би добро да с њом отворено разговараш. *

19. Шта би могао рећи особи која изгледа да не цени свој библијски курс и о чему ћеш морати да размислиш?

19 Разговор би могао започети тако што ћеш је питати шта јој је највећа препрека да постане Јеховин сведок. Особа ће можда одговорити да воли да проучава, али да никада неће постати Јеховин сведок! Ако је то њен став након што је проучавала једно време, да ли онда уопште има смисла да се курс настави? С друге стране, можда ће то бити први пут да ти каже шта омета њен напредак. На пример, можда мисли да никада неће моћи да проповеда од врата до врата. Пошто сада знаш како се осећа, бићеш у бољој позицији да јој помогнеш.

Немој проучавати с неким ко се не мења (Видети 20. одломак)

20. Како нам Дела апостолска 13:48 могу помоћи да проценимо треба ли да наставимо курс?

20 Нажалост, неки с којима проучавамо су попут Израелаца из времена пророка Језекиља. Јехова је Језекиљу рекао следеће: „Ти си им као љубавна песма, као певач лепог гласа који на жицама лепо свира. Слушају твоје речи, али их нико од њих не извршава“ (Језек. 33:32). Можда ти неће бити лако да особи кажеш да више нећеш проучавати с њом. Међутим, Библија каже: „Мало је времена преостало“ (1. Кор. 7:29). Зато би било боље да прекинеш курс уколико се особа не мења и да се потрудиш да пронађеш некога ко показује да исправно гледа „на вечни живот“. (Прочитати Дела апостолска 13:48.)

Можда на твом подручју има још оних који се моле за помоћ (Видети 20. одломак)

21. Како гласи годишњи цитат за 2020. и зашто је одговарајућ?

21 Годишњи цитат ће нам помоћи да се током 2020. усредсредимо на то да квалитетније обављамо дело стварања ученика. То су Исусове речи које је изговорио на том историјском окупљању на гори у Галилеји: „Идите и стварајте ученике [...] крстећи их“ (Мат. 28:19).

Дајмо све од себе да квалитетније обављамо дело стварања ученика и да помогнемо онима с којима проучавамо да се крсте (Видети 21. одломак)

ПЕСМА 70 Тражимо достојне

^ одл. 5 Годишњи цитат за 2020. подстиче нас да стварамо ученике. Ова заповест важи за све Јеховине слуге. Како можемо помоћи онима с којима проучавамо Библију да постану Христови ученици? У овом чланку ћемо видети како им можемо помоћи да се приближе Јехови. Такође ћемо размотрити како да проценимо да ли да наставимо или да прекинемо библијски курс.

^ одл. 18 На телевизији JW Broadcasting® погледај кратак филм Прекинути библијски курс ако особа не напредује.