Пређи на садржај

Пређи на садржај

2. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Буди извор велике утехе

Буди извор велике утехе

Они су моји једини сарадници у служби за Божје краљевство, они су ми помагали и јачали ме (КОЛ. 4:11)

ПЕСМА 90 Храбримо једни друге

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. У каквим се ситуацијама налазе многе Јеховине слуге?

ШИРОМ света, многе Јеховине слуге пролазе кроз веома тешке и болне ситуације. Да ли си то приметио и у својој скупштини? Неки су тешко болесни или су некога изгубили. Други много пате зато што је неко из њихове породице или неки добар пријатељ напустио истину. Неки се боре с последицама елементарних непогода. Свима њима је потребна утеха. Како им можемо помоћи?

2. Зашто је апостолу Павлу понекад била потребна утеха?

2 Апостолу Павлу је више пута живот висио о концу (2. Кор. 11:23-28). Трпео је и „трн у телу“, што се вероватно односило на неки здравствени проблем (2. Кор. 12:7). Разочарао се када га је Димас, с којим је једно време сарађивао, напустио „зато што је заволео садашњи свет“ (2. Тим. 4:10). Иако је Павле био храбар помазани хришћанин који је несебично помагао другима, понекад је и сам био обесхрабрен (Римљ. 9:1, 2).

3. Од кога је Павле добио утеху и подршку?

3 Како је апостол Павле добио утеху и подршку када му је то било потребно? Јехова га је сигурно ојачао помоћу свог светог духа (2. Кор. 4:7; Фил. 4:13). Утешио га је и преко суверника. Павле је за неке своје сараднике рекао да су му помагали и јачали га (Кол. 4:11). Међу онима које је споменуо били су Аристарх, Тихик и Марко. Они су јачали Павла и помагали му да истраје. Које су особине красиле ове хришћане? Како по узору на њих можемо тешити и храбрити једни друге?

ВЕРНИ ПОПУТ АРИСТАРХА

Попут Аристарха, покажимо да смо прави пријатељи тако што ћемо бити уз нашу браћу и сестре „у невољи“ (Видети 4. и 5. одломак) *

4. Како је Аристарх доказао Павлу да му је прави пријатељ?

4 Један од Павлових добрих пријатеља био је Аристарх, Македонац из Солуна. Он се у Библији први пут спомиње у извештају о Павловој посети Ефесу на трећем мисионарском путовању. У том извештају се каже да га је руља одвукла са собом (Дела 19:29). Када је био ослобођен, није се повукао на неко безбедно место већ је остао с Павлом. Неколико месеци касније, када су у Грчкој противници претили да ће убити Павла, он је и даље био с њим (Дела 20:2-4). Отприлике 58. н. е., када је Павле као затвореник послат у Рим, Аристарх га је пратио на том дугом путовању на коме су доживели бродолом (Дела 27:1, 2, 41). У Риму је по свему судећи неко време био с Павлом у затвору (Кол. 4:10). Није чудо што је Павлу такав пријатељ био прави извор охрабрења и утехе!

5. Према Пословицама 17:17, како можемо показати некоме да смо му прави пријатељ?

5 Попут Аристарха, и ми можемо показати да смо прави пријатељи тако што ћемо бити уз нашу браћу и сестре не само када им је добро већ и када су „у невољи“. (Прочитати Пословице 17:17.) Чак и када наша браћа и сестре изађу из неког тешког периода, можда им је и даље потребна утеха. Наша сестра Франсес *, којој су за само три месеца и отац и мајка умрли од рака, каже: „Мислим да последице великих кушњи дуго трају. Ценим добре пријатеље који су свесни тога да ми је још увек тешко иако је прошло неко време од смрти мојих родитеља.“

6. Шта значи бити прави пријатељ?

6 Прави пријатељи су спремни да жртвују време и снагу за своје сувернике. На пример, наш брат Питер је сазнао да болује од неизлечиве болести која веома брзо напредује. Његова супруга Кетрин каже: „Један брачни пар из наше скупштине био је с нама код лекара када смо сазнали дијагнозу. Истог трена су решили да неће дозволити да кроз ту тешку ситуацију пролазимо сами и били су уз нас кад год нам је било потребно.“ Заиста је утешно имати праве пријатеље који нам помажу да издржимо кушње!

ПОУЗДАНИ ПОПУТ ТИХИКА

Попут Тихика, будимо поуздани пријатељи онима који пролазе кроз неке тешке ситуације (Видети одломке 7-9) *

7-8. Према Колошанима 4:7-9, како је Тихик доказао да је поуздан?

7 Тихик, хришћанин из римске провинције Азије, показао се као Павлов верни сапутник (Дела 20:4). Отприлике 55. н. е., Павле је организовао скупљање прилога за хришћане у Јудеји и могуће је да му је Тихик помагао у том важном послу (2. Кор. 8:18-20). Када је касније Павле први пут био у затвору у Риму, Тихик је био његова десна рука. Он је носио Павлова писма и поруке охрабрења скупштинама у Азији (Кол. 4:7-9).

8 Тихик је до краја остао Павлов поуздан пријатељ (Титу 3:12). У то време било је мало оних на које је Павле могао да се ослони. Отприлике 65. н. е., док је други пут био у затвору, написао је да су се многи хришћани у Азији дистанцирали од њега, можда зато што су се бојали противника (2. Тим. 1:15). Али Павле је могао да се ослони на Тихика и послао га је да изврши још један задатак (2. Тим. 4:12). Нема сумње да је ценио таквог пријатеља као што је био Тихик.

9. Како се можемо угледати на Тихика?

9 И ми се можемо угледати на Тихика тако што ћемо другима бити поуздани пријатељи. На пример, нећемо некоме само рећи да ћемо му помоћи већ ћемо нешто конкретно и урадити (Мат. 5:37; Лука 16:10). Када они којима треба помоћ знају да се могу ослонити на нас, то им пружа истинску утеху. Једна сестра је то овако објаснила: „Велика је ствар што не морате да се додатно оптерећујете тиме да ли ће онај ко је понудио помоћ доћи на време и урадити оно што је обећао.“

10. Према Пословицама 18:24, ко може пружити утеху онима који пролазе кроз неку кушњу или су обесхрабрени?

10 Они који пролазе кроз неку кушњу или су обесхрабрени често се осећају боље када се повере неком поузданом пријатељу. (Прочитати Пословице 18:24.) Наш брат Биџаји доживео је велико разочарање када му је син био искључен. Он каже: „Било ми је потребно да некоме у кога имам поверења испричам како се осећам.“ Наш брат Карлос је због грешке коју је направио остао без скупштинског задужења које је много волео. Он каже: „Имао сам потребу да некоме искрено кажем како се осећам без бојазни да ће ме осуђивати.“ Такву утеху је пронашао у старешинама, које су му помогле да преброди ту ситуацију. Утеху му је пружило и сазнање да ће све што им је рекао остати међу њима.

11. Како некоме можемо бити поуздан пријатељ?

11 Да бисмо некоме били поуздан пријатељ, морамо развијати стрпљење. Када ју је оставио муж, Жана је пронашла утеху у блиским пријатељима којима је могла да исприча како се осећа. Она каже: „Стрпљиво су ме слушали иако сам вероватно стално понављала једно те исто.“ И ти можеш показати да си добар пријатељ тако што стрпљиво слушаш.

СУСРЕТЉИВИ ПОПУТ МАРКА

Као што је Марко на конкретне начине помагао Павлу да истраје, тако и ми можемо помагати нашој браћи и сестрама кад их задеси нека невоља (Видети одломке 12-14) *

12. Ко је био Марко и како се ставио на располагање?

12 Марко је био хришћанин јеврејског порекла из Јерусалима. Његов рођак Варнава био је познати мисионар (Кол. 4:10). Марко је по свему судећи био из добростојеће породице, али новац и поседи нису му били најважнији. Он се целог свог живота спремно стављао на располагање и био је срећан што може да служи другима. На пример, помагао је и апостолу Павлу и апостолу Петру док су обављали своју службу. Можда им је набављао храну, проналазио место где ће одсести и обављао неке друге послове (Дела 13:2-5; 1. Петр. 5:13). Павле је рекао да је Марко један од његових сарадника „у служби за Божје краљевство“ и да му је помагао и јачао га (Кол. 4:10, 11).

13. Како 2. Тимотеју 4:11 показује да је Павле ценио оно што је Марко чинио за њега?

13 Марко је био Павлов близак пријатељ. На пример, када је Павле последњи пут био у затвору у Риму, отприлике 65. н. е., написао је другу посланицу Тимотеју. У том писму је замолио Тимотеја да дође у Рим и да поведе Марка (2. Тим. 4:11). Нема сумње да је ценио све што је Марко раније чинио за њега и зато је хтео да у тим тешким тренуцима буде с њим. Марко је нешто конкретно чинио за Павла, можда му је набављао храну или прибор за писање. Павлу су таква подршка и охрабрење сигурно много значили у данима пре његовог погубљења.

14-15. Како нам Матеј 7:12 помаже да разумемо како да помогнемо другима?

14 Прочитати Матеја 7:12. Кад пролазимо кроз неки тежак период, сигурно смо захвални онима који нам на конкретан начин помажу. „Има толико ситница које једноставно нисте у стању да урадите када вас задеси нека трагедија“, каже Рајан коме је отац погинуо у једној несрећи. „Конкретна помоћ, чак и у неким наизглед малим стварима, много значи.“

15 Ако обраћамо пажњу на друге, вероватно ћемо наћи начина да им помогнемо. На пример, једна сестра је решила да раније споменутом Питеру и Кетрин помогне око одласка код лекара. Пошто више нису могли да возе, та сестра је направила распоред да их увек неко из скупштине вози на прегледе. Да ли им је то значило? Кетрин каже: „Имали смо осећај да смо се решили великог терета.“ Никада немој изгубити из вида колико другима могу значити чак и неке мале ствари које за њих учиниш.

16. Коју важну поуку можемо извући из Марковог примера?

16 Исусов ученик Марко је сигурно имао доста обавеза. Имао је велике одговорности, у шта је спадало и писање јеванђеља које носи његово име. Али је ипак нашао времена да помогне Павлу, а ни Павле се није устручавао да тражи његову помоћ. Наша сестра Анђела, којој је убијен један члан породице, каже да јој је много значила сусретљивост оних који су били уз њу. „Браћа која су хтела да помогну била су врло приступачна. Није изгледало као да то раде преко воље нити да оклевају.“ Свако од нас може да се пита да ли је спреман да нешто конкретно учини за оне који су у некој невољи.

ТРУДИМО СЕ ДА ПРУЖИМО УТЕХУ

17. Како нас размишљање о 2. Коринћанима 1:3, 4 може подстаћи да некоме пружимо утеху?

17 Сигурно знамо браћу и сестре којима је потребна утеха. Можемо их утешити речима којима су други утешили нас. Наша сестра Нино којој је бака умрла каже: „Јехова преко нас може утешити друге ако му то дозволимо.“ (Прочитати 2. Коринћанима 1:3, 4.) Раније споменута Франсес каже: „Заиста је тачно оно што пише у 2. Коринћанима 1:4. Утехом коју смо примили можемо тешити друге.“

18. (а) Зашто се неки устежу да теше друге? (б) Како некога можемо утешити? Наведи пример.

18 Иако се можда плашимо да нећемо знати шта да кажемо или урадимо, треба да тражимо начине да помогнемо онима који су се нашли у некој тешкој ситуацији. На пример, један старешина који се зове Пол сећа се како су се неки трудили да га утеше након што му је отац умро. „Видео сам да им није било лако да ми приђу. Нису знали шта да кажу. Али ми је значило што су желели да ме утеше и да ми помогну.“ Слично се осећао и брат Таџон након што је преживео снажан земљотрес: „Искрено речено, не сећам се свих порука које сам добио после земљотреса, али сећам се да ме нису заборавили.“ И ми можемо утешити друге ако покажемо да нам је стало до њих.

19. Зашто си решио да другима будеш извор утехе?

19 Како се ближимо крају овог поретка, стање у свету ће бити све горе, а живот све компликованији (2. Тим. 3:13). И даље ће нам бити потребна утеха јер се боримо с проблемима који су последица наше несавршености и наслеђеног греха. Апостол Павле је остао веран Јехови до краја живота, између осталог захваљујући и утехи коју су му пружали суверници. Будимо и ми верни попут Аристарха, поуздани попут Тихика и сусретљиви попут Марка. Тако ћемо помоћи нашој браћи и сестрама да остану чврсти у вери (1. Сол. 3:2, 3).

^ одл. 5 Апостол Павле је у животу пролазио кроз многе тешке ситуације. Неки од његових сарадника су му у тим тренуцима били извор велике утехе. У овом чланку ћемо говорити о три особине захваљујући којима су ти људи знали да утеше друге. Видећемо како се и ми можемо угледати на њих.

^ одл. 5 Нека имена у овом чланку су промењена.

ПЕСМА 111 Многи разлози за радост

^ одл. 56 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Аристарх и Павле су доживели бродолом.

^ одл. 58 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Павле је задужио Тихика да однесе писма скупштинама.

^ одл. 60 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Марко је на конкретне начине помагао Павлу.