Пређи на садржај

Пређи на садржај

3. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Јехова твој Бог те цени!

Јехова твој Бог те цени!

Он нас се сетио у понижењу нашем (ПС. 136:23)

ПЕСМА 33 Баци своје бреме на Јехову

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. С каквим се проблемима суочавају многе Јеховине слуге и како то може утицати на њих?

ПОГЛЕДАЈМО следеће три ситуације: Млади брат сазнаје да је озбиљно болестан. Вредан средовечан брат остаје без посла и упркос свем труду не успева да нађе други. Старија сестра све мање тога може учинити у служби за Јехову.

2 Ако и ти пролазиш кроз неку сличну ситуацију, можда сматраш да од тебе више нема никакве користи. Такве ситуације те могу лишити радости, уништити твоје самопоштовање и лоше утицати на односе с другима.

3. Како се Сатана и они који су под његовим утицајем односе према људском животу?

3 Овај свет одражава Сатанино гледиште о животу. Он се одувек понашао према људима као да ништа не вреде. Колико је бездушан види се по томе што је Еви понудио слободу иако је врло добро знао да је казна за непослушност Богу смрт. Трговински и политички системи овог света, као и све религије одувек су под његовим утицајем. Зато није чудо што многи бизнисмени, политичари и верске вође исто тако не цене људски живот и достојанство.

4. О чему ће бити речи у овом чланку?

4 С друге стране, Јехова жели да ценимо себе и помаже нам када се због нечега осећамо безвредно (Пс. 136:23; Римљ. 12:3). У овом чланку ћемо говорити о томе како нам Јехова помаже у следећим ситуацијама: (1) Када се боримо с болешћу, (2) када имамо финансијских проблема и (3) када због старости мислимо да више ништа не можемо учинити у служби. Али погледајмо најпре зашто можемо бити сигурни да Јехова цени свакога од нас.

ЈЕХОВА НАС ЦЕНИ

5. Шта те уверава да Јехова цени људе?

5 Иако смо створени од земаљског праха, вредимо много више од тога (Пост. 2:7). Погледајмо само неколико разлога због којих смо уверени да смо Јехови драгоцени. Он је створио људе са способношћу да испољавају особине какве он има (Пост. 1:27). Тиме нас је издигао изнад свега што је створио на земљи и поверио нам одговорност да бринемо о нашој планети и животињама (Пс. 8:4-8).

6. Због чега још можемо бити сигурни да Јехова цени несавршене људе?

6 И након што је Адам сагрешио, Јехова је и даље ценио људе чак до те мере да је свог вољеног Сина Исуса дао као откупнину за њихове грехе (1. Јов. 4:9, 10). На основу те откупне жртве, Јехова ће ускрснути „и праведнике и неправеднике“, који су умрли због последица Адамовог греха (Дела 24:15). Његова Реч показује да смо му драгоцени без обзира на наше здравље, финансијску ситуацију и године (Дела 10:34, 35).

7. Које додатне доказе Божје слуге имају да их Јехова цени?

7 Ми као Јеховине слуге имамо додатне разлоге на основу којих можемо закључити да нас Јехова цени. Он нас је привукао себи и запазио је како смо реаговали на добру вест (Јов. 6:44). Како смо се приближавали Јехови, тако се и он приближавао нама (Јак. 4:8). Јехова такође улаже време и труд да нас поучава, чиме показује колико смо му вредни. Он зна какви смо и какви можемо бити. Опомиње нас зато што нас воли (Посл. 3:11, 12). То су заиста чврсти докази да нас Јехова цени!

8. Како речи из Псалма 18:27-29 могу утицати на наше виђење ситуације у којој се налазимо?

8 Неки су сматрали да је краљ Давид био вредан презира, али он је знао да га Јехова воли и подржава. То му је помогло да исправно сагледа своју ситуацију (2. Сам. 16:5-7). Када смо потиштени или у проблемима, Јехова нам може помоћи да ствари сагледамо из другог угла и да савладамо све препреке. (Прочитати Псалам 18:27-29.) Када имамо његову подршку, ништа нас не може спречити да му радосно служимо (Римљ. 8:31). Погледајмо сада три конкретне ситуације у којима је нарочито важно да не изгубимо из вида да нас Јехова воли и цени.

КАДА СЕ БОРИМО С БОЛЕШЋУ

Јеховине речи ће нам помоћи да се изборимо с негативним емоцијама које болест доноси (Видети одломке 9-12)

9. Како болест може утицати на наше самопоуздање?

9 Због болести бисмо могли бити толико емотивно исцрпљени да мислимо да од нас нема више никакве користи. Можда нас је срамота што људи примећују колико смо болесни или што зависимо од туђе помоћи. Чак и ако други не знају за нашу болест, можда се боримо с таквим осећањима јер смо свесни колико нас она спутава. Како нам у тако тешким ситуацијама Јехова може помоћи?

10. Према Пословицама 12:25, шта нам може помоћи када смо болесни?

10 Када смо болесни, „добра реч“ нас може орасположити. (Прочитати Пословице 12:25.) Јехова је у Библији сачувао многе лепе речи које нас подсећају да му је стало до нас иако смо болесни (Пс. 31:19; 41:3). Ако читамо те надахнуте речи, па чак и више пута, Јехова ће нам помоћи да се изборимо с негативним емоцијама које су последица таквог стања.

11. Како је један брат осетио Јеховину помоћ?

11 Погледајмо кроз шта је прошао наш брат Хорхе. Као младић се озбиљно разболео и стање му се нагло погоршавало због чега се осећао потпуно безвредно. Он каже: „Нисам уопште био спреман на оно што ме је задесило и нисам могао ни претпоставити колико ће ме бити срамота што сам због своје болести привлачио погледе. Како ми се стање погоршавало, размишљао сам о томе колико ће ми се живот променити. Био сам очајан и преклињао сам Јехову да ми помогне.“ Како му је Јехова помогао? „Пошто ми је било тешко да се концентришем, читао сам кратке одломке из Псалама из којих се види колико се Јехова брине за своје слуге. Сваког дана сам читао тих неколико стихова и они су ми пружали утеху и охрабрење. С временом су други приметили да ми се вратио осмех на лице. Чак су ми рекли да их мој позитиван став храбри. Увидео сам да је Јехова услишио моје молитве! Помогао ми је да другачије гледам на себе. Усмерио сам пажњу на то шта његова Реч каже о томе како гледа на мене упркос томе што сам болестан.“

12. Како можеш осетити Јеховину помоћ када се бориш с неком болешћу?

12 Ако се и ти бориш с неком болешћу, буди сигуран да Јехова добро зна кроз шта пролазиш. Преклињи га да ти помогне да исправно сагледаш своју ситуацију. Затим у Библији потражи добре речи које је Јехова сачувао за тебе. Усредсреди се на стихове који показују колико Јехова цени своје слуге. Тако ћеш увидети да је он добар према свима који му верно служе (Пс. 84:11).

КАДА СМО У ФИНАНСИЈСКИМ ПРОБЛЕМИМА

Јеховина обећања да ће бринути о нама помоћи ће нам кад не можемо да нађемо посао (Видети одломке 13-15)

13. Како би се муж и отац могао осећати кад остане без посла?

13 Сваки муж и отац жели да својој породици обезбеди оно што је потребно за живот. Међутим, претпоставимо да неки брат остане без посла, али не својом кривицом. Труди се да нађе други посао, али без успеха. У таквим околностима, можда се осећа потпуно безвредно. Како ће му размишљање о Јеховиним обећањима помоћи?

14. Зашто Јехова испуњава своја обећања?

14 Јехова увек испуњава своја обећања (Ис. Нав. 21:45; 23:14). Он то чини из више разлога. Као прво, у питању је његово име, то јест репутација. Јехова је дао реч да ће се бринути о својим верним слугама и осећа обавезу да испуни то обећање (Пс. 31:1-3). Осим тога, Јехова зна да бисмо, као део његове породице, били потпуно разочарани ако не би бринуо о нама. Обећао је да ће подмирити наше и материјалне и духовне потребе и ништа га неће спречити да испуни то обећање (Мат. 6:30-33; 24:45).

15. (а) Са чим су се суочили хришћани у првом веку? (б) Какво нам поуздање пружа Псалам 37:18, 19?

15 Ако имамо на уму зашто Јехова испуњава своја обећања, бићемо сигурни да ће нам помоћи када се нађемо у финансијским проблемима. Погледајмо пример хришћана у првом веку. Када је наступило велико прогонство скупштине у Јерусалиму, „сви осим апостола“ су се разбежали (Дела 8:1). Последица тога сигурно су били и финансијски проблеми. Хришћани су вероватно остали без својих домова и извора прихода. Али Јехова их није напустио нити су изгубили радост због свега што им се догодило (Дела 8:4; Јевр. 13:5, 6; Јак. 1:2, 3). Као што је Јехова помагао тим верним хришћанима, тако ће помагати и нама. (Прочитати Псалам 37:18, 19.)

КАДА ЗБОГ СТАРОСТИ ПОСУСТАЈЕМО

Јехова нас цени ако се упркос годинама трудимо да у служби учинимо све што можемо (Видети одломке 16-18)

16. Због чега можда мислимо да више нисмо вредни Јехови?

16 Како старимо, тако нам се чини да све мање тога можемо дати Јехови. Краљ Давид се можда борио са сличним осећањима како је залазио у године (Пс. 71:9). Како нам Јехова може помоћи?

17. Шта можемо научити из онога што се догодило нашој сестри Џери?

17 Погледајмо шта се догодило нашој сестри Џери. Она је позвана на састанак на коме се пружала обука за одржавање наших објеката, али није желела да иде. Сматрала је да од ње нема много користи јер је удовица у поодмаклим годинама и нема никаквих вештина. Вече пре састанка молила се Јехови и искрено му рекла како се осећа. Када је сутрадан стигла у Дворану Краљевства, и даље се питала да ли је уопште требало да дође. Један од говорника је током програма нагласио да је наша најважнија вештина управо то што смо спремни да нас Јехова поучава. Џери каже: „Помислила сам да управо ту вештину имам! Заплакала сам се кад сам схватила да је Јехова одговорио на моју молитву. Уверио ме је да ипак имам нешто вредно да му дам и да жели да ме поучава.“ Присећајући се тога, она каже: „Кад сам дошла, имала сам трему и била сам обесхрабрена и нерасположена, али након састанка била сам пуна самопоуздања, охрабрила сам се и схватила да ипак вредим.“

18. Како Библија показује да Јехова цени своје слуге и кад остаре?

18 Иако старимо, можемо бити сигурни да код Јехове још увек има посла за нас (Пс. 92:12-15). Исус нас је поучио да Јехова цени све што чинимо за њега иако ми мислимо да је то мало (Лука 21:2-4). Зато се усредсреди на оно што можеш учинити. На пример, можеш говорити другима о Јехови, молити се са браћом и храбрити их да му остану верни. Јехова те сматра својим сарадником не због онога што постижеш већ због тога што си му послушан (1. Кор. 3:5-9).

19. У шта нас уверавају речи из Римљанима 8:38, 39?

19 Заиста смо срећни што служимо Јехови, Богу који истински цени своје слуге. Створио нас је да чинимо оно што је њему угодно и то даје прави смисао нашем животу (Откр. 4:11). Иако свет можда сматра да ништа не вредимо, Јехова нас се не стиди (Јевр. 11:16, 38). Када смо обесхрабрени због болести, финансијских проблема или старости, сетимо се да нас ништа не може лишити љубави нашег небеског Оца. (Прочитати Римљанима 8:38, 39.)

^ одл. 5 Да ли си се некада нашао у ситуацијама у којима си се осећао потпуно безвредно? Овај чланак ће те подсетити колико те Јехова цени и како да сачуваш самопоштовање шта год да ти се дешава у животу.

ПЕСМА 30 Мој Отац, Бог, Пријатељ