Пређи на садржај

Пређи на садржај

2. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Поуке од ученика „кога је Исус нарочито волео“

Поуке од ученика „кога је Исус нарочито волео“

Волимо једни друге, јер љубав потиче од Бога (1. ЈОВ. 4:7)

ПЕСМА 105 „Бог је љубав“

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Како се осећаш због тога што те Бог воли?

„БОГ је љубав“, написао је апостол Јован (1. Јов. 4:8). Та једноставна изјава подсећа нас на важну чињеницу: Бог није само Извор живота већ и Извор љубави. Јехова нас воли. Захваљујући његовој љубави осећамо се безбедно, срећни смо и задовољни.

2. Према Матеју 22:37-40, које су две највеће заповести и зашто нам може бити тешко да будемо послушни другој?

2 За хришћане љубав према другима није ствар избора. То је заповест. (Прочитати Матеја 22:37-40.) Кад добро упознамо Јехову, није нам тешко да будемо послушни првој заповести. На крају крајева, Јехова је савршен и увек је брижан и добар према нама. Али може нам бити тешко да будемо послушни другој заповести. Због чега? Због тога што су наша браћа и сестре, који су нам међу најближима, несавршени. Понекад могу рећи или урадити нешто што ће нас повредити. Јехова је знао да ће се то дешавати и зато је надахнуо неке библијске писце да пишу о томе зашто је важно да показујемо љубав и како то можемо чинити. Један од тих писаца био је Јован (1. Јов. 3:11, 12).

3. Шта је Јован истицао у својим књигама?

3 У својим књигама, Јован је истицао да хришћани морају показивати љубав. Пишући о Исусовом животу, користио је речи „љубав“ и „волети“ много више него остали писци јеванђеља заједно. Јован је имао око сто година када је написао своје јеванђеље и три посланице. Ти надахнути списи откривају да љубав мора бити мотив за све што један хришћанин ради (1. Јов. 4:10, 11). Међутим, Јовану је требало време да и сам то научи.

4. Да ли је Јован увек показивао љубав?

4 У младости, Јован није увек показивао љубав. Једном приликом, Исус је са ученицима путовао у Јерусалим кроз Самарију. Мештани једног самарићанског села нису хтели да им укажу гостопримство. Како је Јован реаговао? Он и његов брат су хтели да призову ватру с неба да уништи цело село! (Лука 9:52-56). Другом приликом, Јован није показао љубав према осталим апостолима. По свему судећи, он и његов брат Јаков наговорили су своју мајку да пита Исуса да им да истакнута места у Краљевству. Када су остали апостоли сазнали за то, наљутили су се (Мат. 20:20, 21, 24). Па ипак, упркос свим Јовановим манама, Исус га је волео (Јов. 21:7).

5. О чему ће бити речи у овом чланку?

5 У овом чланку ћемо размотрити Јованов пример и оно што је писао о љубави. Док то будемо радили, видећемо како можемо показати да волимо своју браћу и сестре. Осим тога, осмотрићемо како један поглавар показује да воли своју породицу.

ЉУБАВ СЕ ПОКАЗУЈЕ ДЕЛИМА

Јехова је показао да нас воли тако што је послао свог Сина на земљу да умре за нас (Видети 6. и 7. одломак)

6. Како нам Јехова показује да нас воли?

6 Многи мисле да је љубав само пријатно осећање које се изражава лепим речима. Али права љубав се мора показати и делима. (Упоредити с Јаковљевом 2:17, 26.) На пример, Јехова нас воли (1. Јов. 4:19). Он своју љубав изражава предивним речима које су забележене у Библији (Пс. 25:10; Римљ. 8:38, 39). Међутим, ми смо уверени да нас Бог воли не само због оног што каже него и због оног што ради. Јован је написао: „Бог је показао љубав према нама тако што је послао свог јединорођеног Сина у свет да преко њега добијемо живот“ (1. Јов. 4:9). Јехова је дозволио да његов вољени Син пати и умре за нас (Јов. 3:16). Има ли икаквог разлога да сумњамо да нас Јехова воли?

7. Како је Исус доказао да нас воли?

7 Исус је говорио својим ученицима да их воли (Јов. 13:1; 15:15). Дубину своје љубави према њима показао је не само оним што је говорио већ и оним што је радио. „Нема веће љубави од оне кад неко да свој живот за своје пријатеље“, рекао је Исус (Јов. 15:13). На шта треба да нас подстакне размишљање о ономе што су Јехова и Исус учинили за нас?

8. Према 1. Јовановој 3:18, шта треба да радимо?

8 Љубав према Јехови и Исусу показујемо тиме што смо им послушни (Јов. 14:15; 1. Јов. 5:3). Исус нам је заповедио да волимо једни друге (Јов. 13:34, 35). Своју љубав према браћи и сестрама треба да показујемо не само речима већ и делима. (Прочитати 1. Јованову 3:18.) Шта конкретно можемо урадити да им покажемо да их волимо?

ВОЛИ БРАЋУ И СЕСТРЕ

9. На шта је љубав подстакла Јована?

9 Јован је могао да остане са својим оцем и да зарађује бавећи се риболовом. Уместо тога, он је остатак свог дугог живота посветио помагању другима да сазнају истину о Јехови и Исусу. Живот који је Јован изабрао није био лак. Био је прогоњен и крајем првог века, када је већ био веома стар, завршио је у изгнанству (Дела 3:1; 4:1-3; 5:18; Откр. 1:9). Чак и док је био у затвору због проповедања о Исусу, Јован је мислио на друге. На пример, док је био на острву Патмос, написао је Откривење и послао га скупштинама како би биле упознате са оним „што ће се ускоро догодити“ (Откр. 1:1). Затим, вероватно након што је био ослобођен с Патмоса, Јован је написао јеванђеље о Исусовом животу и служби. Осим тога, саставио је и три посланице у којима је храбрио и јачао браћу и сестре. Како можеш бити самопожртвован попут Јована?

10. Како можеш показати да волиш људе?

10 Љубав према људима можеш показати кад бираш чему ћеш посветити живот. Сатанин свет жели да те наведе да време и снагу трошиш на себе, тако што се трудиш да зарадиш што више новца и постанеш неко и нешто. Насупрот томе, самопожртвовани објавитељи Краљевства дају приоритет проповедању добре вести и помагању људима да се приближе Јехови. Неки чак пуновремено проповедају.

Љубав према браћи и сестрама и својој породици показујемо оним што радимо за њих (Видети 11. и 17. одломак) *

11. Како многи показују да воле Јехову и своју браћу и сестре?

11 Многа наша браћа и сестре морају да раде пуно радно време како би издржавали породицу. Па ипак, ти верни објавитељи дају све од себе како би подупрли Божју организацију. На пример, неки учествују у пружању хуманитарне помоћи, други раде на грађевинским пројектима, а сви добровољним прилозима подупиру проповедање широм света. Они све то раде из љубави према Богу и ближњима. Показујемо да волимо браћу и сестре тако што сваке седмице идемо на скупштинске састанке и учествујемо на њима. Редовно долазимо иако смо понекад уморни. Коментаришемо иако имамо трему. И премда сви имамо проблеме, храбримо једни друге пре и после састанка (Јевр. 10:24, 25). Колико смо само захвални за све што наша браћа и сестре раде!

12. Како је Јован још показао да воли браћу и сестре?

12 Јован је показао да воли своју браћу и сестре не само тако што их је хвалио већ и тако што им је давао савете када је то било потребно. На пример, у својим посланицама похвалио је браћу и сестре за њихову веру и добра дела, али их је и упозорио на грех (1. Јов. 1:8–2:1, 13, 14). Слично томе, и ми треба да похваљујемо браћу и сестре за добре ствари које чине. Али ако неко почне да развија лош став или навику, показаћемо да га волимо тако што ћемо му тактично скренути пажњу на то. Потребна нам је храброст да бисмо пријатељу дали савет, али Библија каже да прави пријатељи оштре, то јест исправљају један другога (Посл. 27:17).

13. Шта не треба да радимо?

13 Понекад своју љубав према браћи и сестрама показујемо оним што не радимо. На пример, нећемо се лако наљутити због нечега што кажу. Погледајмо шта се догодило док је Исус био на земљи. Он је једном приликом рекао својим ученицима да морају јести његово тело и пити његову крв да би добили вечни живот (Јов. 6:53-57). Многи ученици су били шокирани због тих речи и напустили су га, али не и његови прави пријатељи, међу којима је био Јован. Остали су уз њега иако су и они вероватно били изненађени његовим речима и нису разумели шта је хтео да каже. Нису закључили да је оно што је рекао погрешно нити су се наљутили због тога. Напротив, имали су поверења у њега јер су знали да говори истину (Јов. 6:60, 66-69). Веома је важно да се не вређамо брзо због нечега што наши пријатељи кажу. Много је боље да им пружимо прилику да објасне шта су мислили (Посл. 18:13; Проп. 7:9).

14. Зашто не смемо гајити мржњу према браћи и сестрама?

14 Јован нас је такође подстакао да не гајимо мржњу према браћи и сестрама. Ако не бисмо послушали тај савет, Сатана би могао да манипулише нама (1. Јов. 2:11; 3:15). То се догодило некима пред крај првог века. Сатана је на све начине покушавао да унесе мржњу и раздор међу Божји народ. До времена када је Јован написао своју посланицу, у скупштину су се увукли људи који су испољавали исти дух као Сатана. На пример, Диотреф је стварао озбиљне поделе у скупштини (3. Јов. 9, 10). Није показивао поштовање према представницима водећег тела. Чак је покушавао да из скупштине избаци све који су били гостољубиви према браћи која му се нису свиђала. Колико је само био арогантан! Сатана и даље свим силама настоји да уништи јединство Божјег народа. Никада немојмо дозволити мржњи да нас раздвоји!

ВОЛИ СВОЈУ ПОРОДИЦУ

Исус је бригу о физичким и духовним потребама своје мајке поверио Јовану. Данас поглавари породице морају бринути о потребама својих укућана (Видети 15. и 16. одломак)

15. Шта поглавар породице мора имати на уму?

15 Поглавар породице показује да воли своје укућане тако што им, између осталог, обезбеђује оно што им је потребно (1. Тим. 5:8). Међутим, мора имати на уму да материјалне ствари не могу задовољити духовне потребе његове породице (Мат. 5:3). Запази какав је пример Исус оставио поглаварима. Према Јовановом јеванђељу, Исус је мислио на своју породицу чак и док је умирао на мученичком стубу. Недалеко од стуба видео је Јована и своју мајку Марију. Иако је трпео ужасне болове, рекао је Јовану да брине о њој (Јов. 19:26, 27). Исус је имао браћу и сестре који би без сумње бринули о Маријиним материјалним потребама, али изгледа да тада нико од њих није био његов ученик. Зато је желео да буде сигуран да ће она бити збринута и у материјалном и у духовном погледу.

16. Које одговорности је имао Јован?

16 Јован је имао озбиљне одговорности. Био је апостол и зато је ревно проповедао. Можда је био ожењен, што је значило да је морао да збрине своју породицу и у материјалном и у духовном погледу (1. Кор. 9:5). Шта из тога уче поглавари породице?

17. Зашто је важно да поглавар брине о духовности своје породице?

17 Брат који је породичан човек има бројне одговорности. На пример, он мора вредно да ради на свом послу како би његово понашање пружило лепу слику о Јехови (Еф. 6:5, 6; Титу 2:9, 10). Осим тога, можда има одговорности у скупштини, као што је брига о браћи и сестрама. Такође треба да пружи пример у служби проповедања. У исто време, веома је важно да редовно проучава Библију са женом и децом. Они ће му бити веома захвални на свему што чини да би они били срећни и здрави и да би наставили да служе Јехови (Еф. 5:28, 29; 6:4).

„ОСТАНИТЕ У МОЈОЈ ЉУБАВИ“

18. У шта је Јован био сигуран?

18 Јован је имао дуг и испуњен живот. Прошао је многе кушње које су му могле ослабити веру. Али увек је давао све од себе да буде послушан Исусовим заповестима, укључујући и заповест да воли своју браћу и сестре. Зато је био уверен да га Јехова и Исус воле и да ће му дати снагу да издржи сваку кушњу (Јов. 14:15-17; 15:9, 10; 1. Јов. 4:16). Сатана и његов свет нису могли да спрече Јована да воли своју браћу и сестре и да ту љубав показује речима и делима.

19. На шта нас подстиче 1. Јованова 4:7 и зашто?

19 Попут Јована и ми живимо у свету чији је владар Сатана, који је испуњен мржњом (1. Јов. 3:1, 10). Иако то жели, не може нас спречити да волимо своју браћу и сестре осим ако му то не дозволимо. Наставимо да волимо своју браћу и да ту љубав показујемо и речима и делима. Тада ћемо бити срећни што смо део Јеховине породице, за шта вреди живети. (Прочитати 1. Јованову 4:7.)

ПЕСМА 88 Дај да упознам путеве твоје

^ одл. 5 Сматра се да је апостол Јован ученик „кога је Исус нарочито волео“ (Јов. 21:7). Према томе, мора да је још као младић имао многе изванредне особине. Годинама касније, Јехова га је надахнуо да пише о љубави. У овом чланку ће бити речи о неким стварима које је Јован записао и о томе шта можемо научити од њега.

^ одл. 59 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Брат који има породицу учествује у пружању хуманитарне помоћи, својим прилозима подупире проповедање добре вести и позива друге да се придруже његовој породици током проучавања.