Пређи на садржај

Пређи на садржај

5. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

„Мудро користите време“

„Мудро користите време“

Добро пазите како живите – немојте живети као немудри, него као мудри. Мудро користите време (ЕФ. 5:15, 16)

ПЕСМА 8 Јехова је наше уточиште

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Како проводимо време с Јеховом?

 СВИ волимо да проводимо време с људима који су нам драги. Брачни парови уживају у томе да на крају дана буду заједно у опуштеној атмосфери. Млади воле да буду са својим друштвом. Прија нам да будемо у друштву браће и сестара. Али највише волимо да проводимо време с нашим Оцем Јеховом. То радимо тако што му се молимо, читамо његову Реч и размишљамо о његовој намери и његовим дивним особинама. Нема сумње да нам је сваки тренутак проведен с њим драгоцен! (Пс. 139:17).

2. Зашто нам је понекад тешко да издвојимо време за молитву и проучавање?

2 Иако волимо да се молимо Јехови и да проучавамо Библију, због брзог темпа живота није увек лако наћи време за то. Посао, породичне одговорности и друге обавезе нам могу одузимати толико времена да не стижемо да се молимо, проучавамо или дубоко размишљамо.

3. На шта нам понекад оде много времена?

3 Постоји још нешто што нам може одузети време. Понекад можда потрошимо пуно времена на активности које саме по себи нису лоше, али нам онда остане мало времена за Јехову. Узмимо за пример рекреацију. Свима нам прија да се с времена на време мало одморимо и опустимо. Иако у томе нема ничег лошег, ако превише времена трошимо на рекреацију, трпеће наша духовност. Увек треба да задржимо на уму шта је најважније (Посл. 25:27; 1. Тим. 4:8).

4. О чему ће бити речи у овом чланку?

4 У овом чланку биће речи о томе зашто је важно да исправно поставимо приоритете. Видећемо и како да време које посветимо Јехови буде квалитетно и како ће нам то користити.

МУДРЕ ОДЛУКЕ И ПРАВИ ПРИОРИТЕТИ

5. Како ће савет из Ефешанима 5:15-17 помоћи младима да изаберу најбољи животни пут?

5 Изабери најбољи животни пут. Млади често размишљају о томе чему би било најбоље да посвете свој живот. С једне стране, наставници и чланови породице који нису у истини подстичу их да упишу факултет и да тако себи обезбеде добар посао. Али високо образовање захтева много времена. С друге стране, родитељи и пријатељи из скупштине подстичу младе да посвете свој живот служењу Јехови. Да би млада особа која воли Јехову донела мудру одлуку, добро је да дубоко размишља о савету који налазимо у Ефешанима 5:15-17. (Прочитати.) Могла би да се пита: „Шта је Јеховина воља? Какву одлуку би он волео да донесем? Која одлука ће ми помоћи да мудро користим своје време?“ Имај на уму да су „дани зли“ и да ће овај свет којим влада Сатана ускоро доћи свом крају. Зато је мудро да своје време посветимо ономе што ће нас приближити Јехови.

6. Зашто је Исус рекао да је Марија „изабрала оно што је најбоље“?

6 Исправно постави приоритете. Исправно постављање приоритета понекад подразумева избор између двеју активности које саме по себи нису лоше. То се јасно види из онога што се догодило кад је Исус био код Марте и Марије. Марта је била толико срећна што им је Исус дошао у госте да се трудила да припреми што бољи ручак за њега. За то време је њена сестра Марија седела код Исусових ногу и слушала оно што је говорио. Премда је Марта сигурно имала добре намере, Исус је рекао да је Марија „изабрала оно што је најбоље“ (Лука 10:38-42). После неког времена, Марија је вероватно заборавила која храна је била послужена том приликом, али можемо бити сигурни да никад није заборавила оно што је научила од Исуса. Баш као што је њој било важно да буде у Исусовом друштву, тако је и нама важно време које можемо да посветимо Јехови. Како можемо што боље искористити време које смо одвојили за Јехову?

КАКО ДА НАЈБОЉЕ ИСКОРИСТИШ ВРЕМЕ КОЈЕ СИ ПОСВЕТИО ЈЕХОВИ

7. Зашто је важно да се молимо, проучавамо и дубоко размишљамо?

7 Молитва, проучавање и дубоко размишљање део су наше свете службе. Молитва је начин на који комуницирамо с нашим небеским Оцем који нас неизмерно воли (Пс. 5:7). Кад проучавамо Библију, ми стичемо „знање о Богу“, који је извор све мудрости (Посл. 2:1-5). Кад дубоко размишљамо, ми још боље схватамо колико су Јеховине особине дивне и шта ће он учинити за нас и за све што је створио. Има ли бољег начина да проведемо своје време? Али шта можемо учинити да би време које смо посветили Јехови било што квалитетније?

Можеш ли наћи неко мирно место за проучавање? (Видети 8. и 9. одломак)

8. Шта је Исус радио док је био у пустињи и шта ми учимо из тога?

8 Ако је могуће, пронађи неко мирно место. Погледајмо какав нам је пример Исус оставио. Пре него што је започео своју службу, провео је 40 дана у пустињи (Лука 4:1, 2). У том мирном окружењу могао је да се моли и да дубоко размишља о томе шта је Јеховина воља за њега. То га је сигурно припремило за кушње које су га чекале. Како се ми можемо угледати на њега? Ако имаш велику породицу, можда не можеш увек да нађеш неко мирно место код куће. У том случају, могао би да га потражиш ван куће. То ради наша сестра Џули која живи у Француској. Пошто живи с мужем у гарсоњери, није увек изводљиво да нађе миран кутак да би се молила Јехови. Она каже: „Сваког дана идем у шетњу у оближњи парк. Тамо могу да будем сама, да се потпуно посветим молитви и кажем Јехови све што ми лежи на срцу.“

9. По чему се видело да је Исусу било важно да издваја време за молитву?

9 Исус је водио веома активан живот. Док је проповедао од места до места, пратило га је мноштво људи, и сви они су желели да им посвети време и пажњу. Једном приликом, „цео град се окупио пред вратима“ куће у којој се налазио. Чак и тада, Исус је нашао времена за молитву. Пре сванућа, отишао је на „једно пусто место“ где је могао на миру да разговара са својим Оцем (Мар. 1:32-35).

10-11. Према Матеју 26:40, 41, шта је Исус рекао својим ученицима и шта се након тога десило?

10 Исус је и током последње ноћи свог живота на земљи потражио мирно место где би могао да дубоко размишља и да се моли. Нашао га је у Гетсиманском врту (Мат. 26:36). Том приликом је својим ученицима пружио важну поуку у вези с молитвом.

11 Погледајмо шта се десило када су Исус и апостоли стигли у Гетсимански врт, вероватно након поноћи. Исус им је рекао да остану будни и отишао је да се моли (Мат. 26:37-39). Али док се молио, они су заспали. Када их је затекао како спавају, поново им је рекао: „Бдите и молите се.“ (Прочитати Матеја 26:40, 41.) Био је свестан да су под великим стресом и да су веома уморни. Пошто је био саосећајан, знао је да је „тело слабо“. Још два пута је отишао да се помоли и сваки пут када се вратио, нашао их је како спавају (Мат. 26:42-45).

Моли се Јехови онда када си одморнији (Видети 12. одломак)

12. Шта можемо урадити ако смо превише уморни или оптерећени бригама да бисмо се молили?

12 Одабери право време. Понекад смо можда под великим притиском или смо превише уморни да бисмо се молили. Шта можеш урадити ако се то и теби дешава? Они који имају навику да се увече моле Јехови приметили су да је боље ако се моле мало раније, док нису толико уморни. Други су приметили да имају бољу концентрацију кад седе или клече док се моле. Али шта ако си превише забринут или оптерећен? Онда реци Јехови како се осећаш. Он је милосрдан и разумеће те (Пс. 139:4).

Да ли је неопходно да читаш поруке и мејлове током састанка? (Видети 13. и 14. одломак)

13. Како би нас електронски уређаји могли ометати током молитве, проучавања или састанака?

13 Побрини се да ти ништа не одвлачи пажњу током проучавања. Поред молитве, проучавање Божје Речи и присуствовање састанцима такође нам помажу да се приближимо Богу. Шта би могао да урадиш да би ти састанци и проучавање више користили? Размисли шта ти ремети концентрацију. Да ли су то телефонски позиви, мејлови или поруке? Данас ретко ко не користи неки електронски уређај. Неки стручњаци кажу да ће нам бити тешко да се на нешто концентришемо ако нам је телефон у видокругу. У вези с тим, један професор психологије је рекао: „Ако ти је телефон при руци, размишљаћеш о томе шта твоји пријатељи тренутно раде. Твоја пажња ће бити подељена и нећеш моћи да се концентришеш на оно што радиш.“ Пре почетка конгресног програма обично смо замољени да своје електронске уређаје подесимо тако да не ометају друге. Да ли би то исто могао да урадиш док проучаваш, да тебе не би ништа ометало?

14. Према Филипљанима 4:6, 7, како ће нам Јехова помоћи да имамо бољу концентрацију?

14 Моли Јехову за добру концентрацију. Ако приметиш да ти током проучавања или током састанка мисли лутају, моли Јехову да ти помогне да се концентришеш. Ако те нешто мучи, можда ти није лако да оставиш бриге по страни и да се усредсредиш на оно што читаш или слушаш. Али то је свакако вредно труда. Моли се за мир који ће чувати не само твоје срце, већ и твој ум. (Прочитати Филипљанима 4:6, 7.)

КАКО НАМ КОРИСТИ ВРЕМЕ ПРОВЕДЕНО С ЈЕХОВОМ

15. Како ће на нас утицати време проведено с Јеховом?

15 Користиће ти ако издвајаш време да разговараш с Јеховом, да га слушаш и да размишљаш о њему. Као прво, доносићеш боље одлуке. У Библији пише: „Ко се дружи с мудрима, постаће мудар“ (Посл. 13:20). Док проводиш време с Јеховом, најмудријом особом у свемиру, постаћеш мудрији. Боље ћеш разумети како да доносиш одлуке које ће га обрадовати и да избегнеш оне које ће га разочарати.

16. Како ће време проведено с Јеховом утицати на наше поучавање?

16 Као друго, постаћеш бољи учитељ. Кад проучавамо Библију с неким, један од наших најважнијих циљева јесте да му помогнемо да се приближи Јехови. Што више комуницирамо с нашим небеским Оцем, више ћемо га волети и ту љубав ћемо пренети и на оне које поучавамо. То се лепо види из Исусовог примера. Он је с толико љубави и топлине говорио о свом Оцу да су га и његови ученици заволели (Јов. 17:25, 26).

17. Како нам молитва и проучавање јачају веру?

17 Као треће, твоја вера ће бити јача. Сваки пут кад молимо Јехову за вођство, утеху или подршку и кад видимо како он одговара на наше молитве, наша вера ће бити јача (1. Јов. 5:15). Шта ће нам још ојачати веру? Лично проучавање. Библија каже да се вера стиче „слушањем поруке“ (Римљ. 10:17). Међутим, да бисмо имали снажну веру, није довољно да само стичемо знање. Потребно је још нешто.

18. Зашто је важно да дубоко размишљамо? Наведи пример.

18 Важно је да дубоко размишљамо о ономе што учимо. Осмотримо пример писца 77. псалма. Био је узнемирен јер је мислио да су он и његови сународници изгубили Јеховину наклоност. То га је толико бринуло да ноћу није могао да спава (стихови 2-8). Шта је он урадио? У молитви је рекао Јехови: „Дубоко ћу размишљати о свим твојим делима, промишљаћу о твојим поступцима“ (12. стих). Он је добро знао шта је Јехова чинио за свој народ у прошлости, али ипак се питао: „Зар је Бог заборавио да нам се смилује? Зар нам је због свог гнева ускратио милосрђе?“ (9. стих). Псалмиста је дубоко размишљао о Јеховиним делима и о томе како је у прошлости био милосрдан и саосећајан према свом народу (11. стих). Како је то утицало на њега? Уверио се да Јехова никада неће напустити свој народ (15. стих). И твоја вера ће јачати док размишљаш о томе шта је све Јехова већ учинио за свој народ и о томе шта чини за тебе лично.

19. Како још време проведено с Јеховом утиче на нас?

19 Четврто и најважније, још више ћеш волети Јехову. Љубав је најснажнија мотивација. Она ће нас покренути да будемо послушни Јехови, да се жртвујемо и да истрајемо у било којој кушњи (Мат. 22:37-39; 1. Кор. 13:4, 7; 1. Јов. 5:3). Нема ничег вреднијег од Јеховине љубави и блиског пријатељства с њим! (Пс. 63:1-8).

20. Који предлог из овог чланка планираш да примениш?

20 Имај на уму да су молитва, проучавање и дубоко размишљање део наше свете службе. Попут Исуса, потражи неко мирно место на ком можеш проводити време с Јеховом. Побрини се да те ништа не омета. Моли Јехову да ти помогне да се концентришеш на оно што читаш или слушаш. Ако се сада трудиш да мудро користиш своје време, Јехова ће те наградити вечним животом у новом свету (Мар. 4:24).

ПЕСМА 28 Будимо Јеховини пријатељи

^ Јехова је наш најбољи пријатељ. Пријатељство с њим нам много значи и желимо да га што боље упознамо. Потребно је време да бисмо неког добро упознали, а то важи и за Јехову. С обзиром на брз темпо живота, како можемо наћи време да негујемо пријатељство с нашим небеским Оцем и како ће нам то користити?