Пређи на садржај

Пређи на садржај

3. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Чему нас уче Исусове сузе

Чему нас уче Исусове сузе

Исус је заплакао (ЈОВ. 11:35)

ПЕСМА 17 „Хоћу“

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-3. Због чега понекад плачемо?

 КАДА си задњи пут заплакао? Можда су то биле сузе радоснице. Али много чешће плачемо јер смо сломљени од бола. На пример, плачемо када изгубимо вољену особу. Наша сестра Лорали *, која живи у Сједињеним Државама, написала је: „Било је тренутака када је бол због губитка ћерке био толико јак да ме ништа није могло утешити. Питала сам се како моје сломљено и скрхано срце још увек куца.“

2 Понекад плачемо из других разлога. Хироми, пионирка из Јапана, рекла је: „С времена на време се обесхрабрим због равнодушности људи на мом подручју. Понекад се са сузама у очима молим Јехови да ми помогне да нађем некога ко тражи истину.“

3 Многа браћа и сестре се боре са сличним осећањима. Да ли си и ти међу њима? (1. Петр. 5:9). Ми желимо да радосно служимо Јехови, али понекад му служимо са сузама јер смо изгубили некога кога волимо, обесхрабрени смо или се боримо с проблемима који нам отежавају да му останемо верни (Пс. 6:6; 100:2). Шта нам може помоћи кад се тако осећамо?

4. О чему ће бити речи у овом чланку?

4 Исусов пример нам може помоћи када се боримо с болним осећањима. И он је у неким ситуацијама био толико потресен да је заплакао (Јов. 11:35; Лука 19:41; 22:44; Јевр. 5:7). У наставку ћемо осмотрити те ситуације и видећемо шта нам оне откривају о Исусу и о Јехови. Видећемо и шта конкретно можемо урадити кад пролазимо кроз неки тежак период.

ПЛАКАО ЈЕ СА СВОЈИМ ПРИЈАТЕЉИМА

Попут Исуса, буди уз оне који су ожалошћени (Видети одломке 5-9) *

5. Шта нам догађај који је описан у Јовану 11:32-36 открива о Исусу?

5 У зиму 32. године, Исусов добар пријатељ Лазар се разболео и умро (Јов. 11:3, 14). Лазар је имао две сестре, Марију и Марту. Исус их је све много волео. Марта и Марија су биле скрхане због губитка свог вољеног брата. Након Лазареве смрти, Исус се запутио у село Витанију где су оне живеле. Када је Марта чула да он долази, пожурила му је у сусрет. Замисли само с каквим болом у гласу је рекла: „Господе, да си ти био овде, мој брат не би умро“ (Јов. 11:21). Мало касније, кад је видео како Марија и други плачу, и Исус је заплакао. (Прочитати Јована 11:32-36.)

6. Зашто је Исус заплакао?

6 Зашто је Исус тада плакао? У једној библијској енциклопедији је речено: „Лазарева смрт и туга његових ожалошћених сестара толико су потресле Исуса да је заплакао.“ * Исус је можда размишљао о болу који је Лазар трпео током болести и о томе како се осећао кад је схватио да му се живот ближи крају. Заплакао је кад је видео колико Марија и Марта пате због смрти свог брата. Ако си изгубио блиског пријатеља или члана породице, сигурно ти је много тешко. Погледајмо три ствари које можемо научити из овог догађаја.

7. Шта о Јехови учимо из тога што је Исус заплакао?

7 Јехова разуме како се осећаш. Исус је „верна слика“ свог Оца (Јевр. 1:3). Његова реакција на Лазареву смрт открива нам како се Јехова осећа у таквим ситуацијама (Јов. 14:9). Ако си изгубио драгу особу, можеш бити сигуран да Јехова види колико патиш и да саосећа с тобом. Он жели да залечи твоје сломљено срце (Пс. 34:18; 147:3).

8. Зашто можемо бити сигурни да ће Исус ускрснути наше вољене?

8 Исус жели да ускрсне наше вољене. Кратко пре него што је заплакао, Исус је рекао Марти: „Твој брат ће ускрснути“ и она му је веровала (Јов. 11:23-27). Пошто је служила Јехови, Марта је сигурно знала за ускрсења која су у прошлости извршили пророци Илија и Јелисеј (1. Краљ. 17:17-24; 2. Краљ. 4:32-37). Вероватно је чула да је и Исус већ ускрснуо неке људе (Лука 7:11-15; 8:41, 42, 49-56). И ти можеш бити сигуран да ћеш поново видети своје вољене. То што је Исус плакао док је тешио своје ожалошћене пријатеље уверава нас да он једва чека да ускрсне умрле!

9. По узору на Исуса, шта можеш учинити за оне који су ожалошћени? Наведи пример.

9 Буди уз оне који су ожалошћени. Исус није само плакао с Мартом и Маријом већ их је и слушао и тешио их. И ми то можемо чинити за оне који су ожалошћени. Ден, старешина из Аустралије, прича: „Кад ми је умрла супруга, била ми је потребна подршка. Нека браћа и њихове супруге увек су били ту за мене и слушали ме. Пустили су ме да изразим своја осећања и није им било непријатно када сам плакао. Такође су ми помагали око свакодневних послова као што је прање кола, куповина намирница и кување онда кад ја нисам био у стању да то сам урадим. Осим тога, често су се молили са мном. Показали су се као прави пријатељи који су у невољи попут браће“ (Посл. 17:17).

ПЛАКАО ЈЕ ЗБОГ ЉУДИ КОЈИМА ЈЕ ПРОПОВЕДАО

10. Који догађај је описан у Луки 19:36-40 и шта се потом десило?

10 Исус се 9. нисана 33. године упутио у Јерусалим. Док се приближавао граду, народ се окупио и људи су пред њим простирали своје огртаче по путу, као знак да га прихватају за свог краља. То је сигурно била радосна прилика. (Прочитати Луку 19:36-40.) Зато је његове ученике вероватно изненадило оно што се затим десило. „Кад се [Исус] приближио граду и видео га, заплакао је због њега.“ Са сузама у очима, Исус је прорекао страховите невоље које ће задесити становнике Јерусалима (Лука 19:41-44).

11. Зашто је Исус заплакао због становника Јерусалима?

11 Упркос томе што су га срдачно дочекали, Исус се растужио јер је знао да ће већина његових сународника одбацити поруку о Краљевству. Због тога ће Јерусалим бити уништен, а сви преживели Јудејци биће одведени у заробљеништво (Лука 21:20-24). Нажалост, као што је Исус прорекао, већина људи га је одбацила. Да ли је и на твом подручју мало људи заинтересовано за поруку о Краљевству? Ако је тако, како ће ти користити размишљање о томе што је Исус заплакао? Погледајмо још три поуке.

12. Шта о Јехови учимо из тога што је Исус плакао због својих сународника?

12 Јехови је стало до људи. Исусове сузе нас подсећају на то колико је Јехови стало до људи. Он „не жели да ико погине, него да се сви покају“ (2. Петр. 3:9). Ми показујемо да волимо људе тако што им увек изнова проповедамо добру вест о Краљевству (Мат. 22:39).

По угледу на Исуса, буди спреман да се прилагодиш људима (Видети 13. и 14. одломак) *

13-14. Како је Исус показао да саосећа с људима и како ми можемо развијати ту особину?

13 Исус је ревно проповедао. Био је спреман да поучава људе у свакој прилици зато што их је много волео (Лука 19:47, 48). Шта га је још покретало на то? Саосећао је с њима. Понекад би толико народа дошло да га слуша да он и његови ученици „нису имали времена ни да једу“ (Мар. 3:20). А када је један човек желео да разговара са Исусом током ноћи, он је радо пристао на то (Јов. 3:1, 2). Многи људи који су слушали Исуса нису постали његови ученици. Али сви они су добили темељно сведочанство. И ми желимо да свима пружимо прилику да чују добру вест (Дела 10:42). Да бисмо то постигли, понекад је потребно да будемо прилагодљиви у служби.

14 Буди спреман да се прилагођаваш. Ако увек идемо у службу у исто време, можда нећемо пронаћи неке људе који би желели да чују добру вест. Матилда, која служи као пионир, каже: „Мој муж и ја се трудимо да проповедамо у различито време. Рано ујутру сведочимо на пословном подручју. Око поднева, када напољу има много људи, сведочимо помоћу колица. Касније у току дана, кад је већина људи код куће, идемо од врата до врата.“ Можда нам је лакше да идемо у службу у време које нама одговара, али било би боље да се прилагодимо како бисмо проповедали у време када је већа вероватноћа да ћемо наћи више људи. Ако тако радимо, можемо бити сигурни да ће Јехова бити задовољан.

ПЛАКАО ЈЕ ЗБОГ БРИГЕ ЗА ОЧЕВО ИМЕ

Кад ти је тешко, усрдно се моли Јехови попут Исуса (Видети одломке 15-17) *

15. Према Луки 22:39-44, шта се догодило последње ноћи Исусовог живота на земљи?

15 Касно увече 14. нисана 33. године, Исус је отишао у Гетсимански врт. Тамо је у молитви Јехови рекао све што му је лежало на срцу. (Прочитати Луку 22:39-44.) У тим најтежим тренуцима у животу, он је „са силним вапајима и сузама упућивао усрдне молитве“ (Јевр. 5:7). За шта се Исус молио те ноћи пред своју смрт? За снагу да остане веран Јехови и да изврши његову вољу. Јехова је видео бол свог Сина и послао је анђела да га ојача.

16. Шта је мучило Исуса?

16 Исус је плакао у Гетсиманском врту јер га је оптерећивало то што ће бити оптужен да хули на Бога. Био је свестан тога да на њему лежи велика одговорност да посвети име свог Оца. Ако и ти пролазиш кроз неку тешку ситуацију због које је на испиту твоја верност Јехови, шта можеш научити од Исуса? Погледајмо још три ствари које учимо из тога што је Исус плакао.

17. Шта о Јехови учимо из тога како је одговорио на Исусове молитве?

17 Јехова слуша наше усрдне молитве. Јехова је слушао Исуса док се молио јер је његова главна брига била да остане веран свом Оцу и да посвети његово име. Ако је и нама најважније да останемо верни Јехови и да посветимо његово име, он ће услишити наше молитве и помоћи нам (Пс. 145:18, 19).

18. Зашто можемо рећи да је Исус пријатељ који нас разуме?

18 Исус разуме како се осећамо. Кад нас нешто оптерећује, значи нам да поред себе имамо пријатеља који разуме како се осећамо, посебно ако је и сам прошао кроз нешто слично. Исус је управо такав пријатељ. И њему је било тешко и била му је потребна помоћ. Зато може да нас разуме и помоћи ће нам (Јевр. 4:15, 16). Баш као што је Исус прихватио помоћ анђела у Гетсиманском врту, и ми треба да прихватимо помоћ коју нам Јехова пружа, било да је то преко неке публикације, видеа, говора, старешине или неког зрелог пријатеља.

19. Како нас Јехова јача? Наведи пример.

19 Јехова ће нам дати свој мир. Како нас Јехова јача? Кад се молимо, добијамо „Божји мир који превазилази оно што човек може разумети“ (Фил. 4:6, 7). Мир који нам Јехова даје умирује наше срце и помаже нам да сталоженије размишљамо. У то се уверила и сестра по имену Лус. Она каже: „Борим се са усамљеношћу. Због тога понекад мислим да ме Јехова не воли. Али кад се то деси, одмах кажем Јехови како се осећам. Молитва ми помаже да одагнам таква осећања.“ Као што показује пример ове сестре, и ми можемо повратити унутрашњи мир путем молитве.

20. Шта смо научили из ситуација у којима је Исус заплакао?

20 Из ситуација у којима је Исус заплакао научили смо доста тога што нам може помоћи у служби или нас утешити кад нам је тешко. Подсетили смо се колико је важно да будемо уз наше ожалошћене пријатеље. Уверили смо се у то да ће нам Јехова и Исус помоћи да поднесемо губитак вољене особе. Видели смо да су Јехова и Исус саосећајни и то нас подстиче да и ми саосећајно проповедамо и поучавамо друге. Теши нас сазнање да Јехова и његов Син разумеју како се осећамо, саосећају с нама и желе да нам помогну да истрајемо. Дајмо све од себе да примењујемо оно што смо научили у овом чланку док чекамо дан када ће Јехова испунити своје обећање да ће „обрисати сваку сузу [с наших] очију“ (Откр. 21:4).

ПЕСМА 120 Будимо благи попут Исуса

^ У неким ситуацијама, Исуса су снажне емоције довеле до суза. У овом чланку биће речи о три такве ситуације и о томе шта учимо из њих.

^ Нека имена су промењена.

^ Видети Insight on the Scriptures, 2. том, стр. 69.

^ ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Исус је тешио Марију и Марту. И ми можемо тешити ожалошћене.

^ ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Исус је био спреман да поучава Никодима касно увече. И ми треба да проучавамо Библију с људима у време које њима одговара.

^ ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Исус се молио за снагу да би остао веран Јехови. Када смо у кушњама, и ми морамо чинити то исто.