Пређи на садржај

Пређи на садржај

2. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Шта учимо од Исусовог млађег брата

Шта учимо од Исусовог млађег брата

Јаков, Божји роб и роб Господа Исуса Христа (ЈАК. 1:1)

ПЕСМА 88 Дај да упознам путеве твоје

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Опиши Јаковљеву породицу.

 ИСУСОВ брат Јаков одрастао је у духовно јакој породици. * Његови родитељи Јосиф и Марија много су волели Јехову и служили му свим срцем. Осим тога, његов старији брат је постао Месија. Стварно је била велика част одрастати у таквој породици!

Јаков је добро познавао Исуса зато што је одрастао с њим (Видети 2. одломак)

2. У чему је све Јаков могао да се угледа на свог старијег брата?

2 Јаков је имао много разлога да се угледа на свог старијег брата (Мат. 13:55). На пример, Исус је са само 12 година толико добро познавао Писмо да је одушевио учитеље у Јерусалиму (Лука 2:46, 47). Јаков је вероватно радио са Исусом као тесар. У том случају, могао је да добро упозна свог брата. Натан Нор је често говорио: „Док радиш с неким, добро ћеш га упознати.“ * Јаков је могао да види да је Исус „напредовао у мудрости и уживао све већу наклоност Бога и људи“ (Лука 2:52). Зато би било логично закључити да је постао један од првих Исусових ученика. Али то се није десило.

3. Како је Јаков реаговао када је Исус почео са својом службом?

3 Током Исусове службе на земљи, Јаков није постао његов ученик (Јов. 7:3-5). Можда је и он, као остали рођаци, мислио да је Исус “сишао [...] с ума“ (Мар. 3:21). Нема никаквог наговештаја да је био уз њихову мајку Марију док је Исус умирао на мученичком стубу (Јов. 19:25-27).

4. О чему ће бити речи у овом чланку?

4 Касније је Јаков поверовао у Исуса и постао је старешина у хришћанској скупштини. У овом чланку ћемо видети две ствари које можемо научити од Јакова: (1) зашто је важно да будемо понизни и (2) како можемо бити добри учитељи.

БУДИ ПОНИЗАН ПОПУТ ЈАКОВА

Након што му се ускрснули Исус појавио, Јаков је понизно прихватио да је он Месија и постао је његов веран следбеник (Видети одломке 5-7)

5. Како је на Јакова утицао сусрет са ускрснулим Исусом?

5 Када је Јаков постао Исусов следбеник? Након што је ускрснуо, Исус се „појавио Јакову, а онда свим апостолима“ (1. Кор. 15:7). Тај сусрет са Исусом био је прекретница у његовом животу. Из Библије сазнајемо да је био са апостолима кад су се састајали у једној соби у Јерусалиму (Дела 1:13, 14). Касније је постао члан водећег тела у првом веку (Дела 15:6, 13-22; Гал. 2:9). Нешто пре 62. године био је надахнут да напише посланицу помазаним хришћанима. Та посланица користи свима нама, било да имамо наду да ћемо живети на небу било да се надамо животу на земљи (Јак. 1:1). Према Јосифу Флавију, историчару из првог века, Јаков је био погубљен по наређењу првосвештеника Ананија, Аниног сина. Остао је веран Јехови до краја свог живота на земљи.

6. По чему се Јаков разликовао од верских вођа?

6 Јаков је био понизан. Зашто то можемо рећи? Осмотримо како је он гледао на Исуса, за разлику од већине верских вођа. Кад је видео непобитан доказ да је Исус Божји Син, понизно је то прихватио. То није био случај са свештеничким поглаварима у Јерусалиму. На пример, они нису могли да порекну да је Исус ускрснуо Лазара. Али уместо да признају да је Исуса послао Јехова, они су покушали да убију и њега и Лазара (Јов. 11:53; 12:9-11). Касније, када је и сам Исус ускрснуо, они су сковали план да то сакрију од народа (Мат. 28:11-15). Били су толико поносни да су одбацили Месију.

7. Зашто морамо да се чувамо поноса?

7 Поука за нас: Чувај се поноса и буди спреман да се мењаш. Баш као што болест може отврднути срчане артерије и отежати рад срца, понос може отврднути наше фигуративно срце и отежати нам да прихватимо Јеховино вођство. Фарисејима је због поноса срце толико отврднуло да су затворили очи пред јасним доказима да Исус има Божји дух и да је Божји Син (Јов. 12:37-40). То је имало погубне последице – изгубили су могућност да живе вечно (Мат. 23:13, 33). Веома је важно да прихватимо да нас Јехова путем своје Речи и свог духа обликује и да утиче на наше размишљање и одлуке (Јак. 3:17). Јаков је био понизан и спреман да се мења. Као што ћемо видети у наставку, управо је због своје понизности постао добар учитељ.

ПОУЧАВАЈ ПО УЗОРУ НА ЈАКОВА

8. Шта ће нам помоћи да постанемо добри учитељи?

8 Јаков није био високообразован. Нема сумње да су верске вође на њега гледале исто као и на апостоле Петра и Јована – као на необразованог и обичног човека (Дела 4:13). Али Јаков је постао добар учитељ, што можемо видети док читамо посланицу која носи његово име. Попут Јакова, можда ни ми немамо високо образовање. Па ипак, захваљујући Јеховином духу и обуци коју добијамо од његове организације, и ми можемо постати добри учитељи. У наставку ће бити речи о томе какав је учитељ Јаков био и шта можемо научити од њега.

9. Како је Јаков поучавао?

9 Јаков се није служио звучним речима или компликованим објашњењима. Због тога су они који су га слушали увек знали шта треба да раде и како. Ево једног примера. Он је једноставним речима објаснио да хришћани треба да буду спремни да трпе неправду без огорчености. Написао је: „Оне који су истрајали називамо срећнима. Чули сте за Јовову истрајност и знате шта је Јехова на крају учинио за њега – знате да је Јехова веома самилостан и милосрдан“ (Јак. 5:11). Вреди запазити да се оно чему је Јаков поучавао темељило на Светом писму. Користио је Божју Реч да помогне својим слушаоцима да увиде да Јехова увек награђује оне који су му верни попут Јова. Притом се служио једноставним речима и логиком. Тако је сву пажњу усмерио на Јехову, а не на себе.

10. У чему се можемо угледати на Јакова када поучавамо?

10 Поука за нас: Поучавај једноставно и на темељу Божје Речи. Наш циљ не треба да буде да импресионирамо друге тиме колико ми знамо, него тиме колико Јехова зна и колико му је стало до њих (Римљ. 11:33). То можемо постићи тако што ћемо своје поучавање увек темељити на Светом писму. Примера ради, не би било добро да онима с којима проучавамо говоримо шта бисмо ми урадили да смо на њиховом месту. Треба да им помогнемо да размишљају о библијским примерима и да разумеју Јеховино гледиште и осећања. Тада ће примењивати оно што уче зато што желе да угоде Јехови, а не нама.

11. Са чим су се борили неки хришћани у Јаковљево време и какав им је савет он дао? (Јаковљева 5:13-15).

11 Јаков је био реалан. Из његове посланице се види да је био свестан шта је проблем код неке браће и сестара и дао им је јасан савет како да се изборе с тим. На пример, неки нису примењивали оно што су учили (Јак. 1:22). Други су повлађивали богатима (Јак. 2:1-3). А некима је било тешко да контролишу свој језик (Јак. 3:8-10). Све су то били озбиљни проблеми, али Јаков је веровао да његови суверници могу да се промене. Саветовао их је љубазно, али отворено. Онима који су били духовно слаби саветовао је да потраже помоћ старешина. (Прочитати Јаковљеву 5:13-15.)

12. Шта ће нам помоћи да будемо позитивни када је реч о онима с којима проучавамо?

12 Поука за нас: Буди реалан, али и позитиван када су у питању други. Многима с којима проучавамо Библију тешко је да примењују оно што уче (Јак. 4:1-4). Можда им је потребно више времена да одбаце лоше навике и развију хришћанске особине. Попут Јакова, морамо бити храбри и рећи им на чему треба да раде. У исто време, треба да будемо позитивни, да верујемо да Јехова привлачи понизне људе к себи и да ће им дати снагу да се промене (Јак. 4:10).

13. Према Јаковљевој 3:2, чега је Јаков био свестан?

13 Јаков је имао реално гледиште о себи. Није мислио да је важнији од других хришћана због тога што је био Исусов брат нити због тога што је имао важна задужења. Суверницима се обраћао са „моја вољена браћо“ (Јак. 1:16, 19; 2:5). Није остављао утисак да је савршен. Када је рекао: „Сви често грешимо“, мислио је и на себе. (Прочитати Јаковљеву 3:2.)

14. Зашто треба да признамо да и ми грешимо?

14 Поука за нас: Имај на уму да сви грешимо. Никада не треба с висине да гледамо на оне које поучавамо. Ако бисмо одавали утисак да смо безгрешни, ученик би могао закључити да никада неће успети да удовољи Божјим мерилима. Али ако му искрено кажемо да ни нама није увек било лако да применимо библијска начела и ако му објаснимо како нам је Јехова помогао, он ће схватити да служење Јехови није недостижан циљ.

Јаковљева поређења су била јасна, једноставна и ефектна (Видети 15. и 16. одломак) *

15. Како би описао Јаковљева поређења? (Јаковљева 3:2-6, 10-12).

15 Јаковљева поређења су допирала до срца. У томе му је сигурно помогао свети дух, али доста тога је научио и размишљајући о Исусовим поређењима. Поређења из Јаковљеве посланице су једноставна, а њихова примена јасна. (Прочитати Јаковљеву 3:2-6, 10-12.)

16. Зашто треба да користимо одговарајућа поређења?

16 Поука за нас: Користи поређења која допиру до срца. Кад користиш одговарајућа поређења, помажеш својим слушаоцима да замисле оно о чему причаш. Те слике ће им се урезати у мисли и тако ће запамтити важна библијска учења. Исус је веома вешто користио поређења, а његов брат Јаков се угледао на њега. Хајде да осмотримо једно Јаковљево поређење и да видимо зашто је оно било толико ефектно.

17. Зашто је поређење из Јаковљеве 1:22-25 толико ефектно?

17 Прочитати Јаковљеву 1:22-25. Јаковљево поређење о огледалу је из више разлога ефектно. Хтео је да поучи своје сувернике колико је важно не само да читају Божју Реч него и да примењују оно што уче из ње. Јаков је изабрао поређење које су сви лако могли разумети – човек који се гледа у огледало. Шта је била поента тог поређења? Не би имало смисла да се неко погледа у огледало, види шта треба да промени, али ништа не предузме. Исто тако, не би имало смисла читати Божју Реч, схватити да треба да променимо нешто код себе, а не урадити ништа поводом тога.

18. Да би поређење било добро, која три услова треба да испуни?

18 По узору на Јаковљева поређења, добро поређење треба да испуни три услова: (1) треба да одговара теми, (2) треба да говори о нечему што је слушаоцима познато и (3) примена треба да буде јасна. Ако ти је тешко да смислиш одговарајуће поређење, погледај Индекс публикација. Под одредницом „Поређења“ налази се мноштво примера које можеш користити. Међутим, имај на уму да су поређења попут микрофона. Она наглашавају оно о чему говоримо. Зато их користи само да би истакао главне мисли. Наравно, кључни разлог зашто желимо да будемо бољи учитељи није да скренемо пажњу на себе, него да помогнемо што већем броју људи да постану део Јеховине срећне породице.

19. По чему ће се видети да волимо браћу и сестре?

19 Јаков је одрастао са савршеним старијим братом. Ми нисмо имали савршеног брата, али имамо част да служимо Јехови у великој породици коју чине наша браћа и сестре. Ми их волимо и зато проводимо време с њима, учимо од њих и проповедамо и поучавамо раме уз раме с њима. Када се угледамо на Јакова у свом ставу, понашању и начину поучавања, доносимо част нашем вољеном небеском Оцу Јехови и помажемо искреним људима да му се приближе.

ПЕСМА 114 Опонашајмо Јеховино стрпљење

^ Јаков је одрастао под истим кровом са Исусом. Зато је познавао савршеног Божјег Сина боље од већине људи тог времена. У овом чланку видећемо шта можемо научити од тог човека који је постао један од стубова хришћанске скупштине у првом веку. Осмотрићемо неке његове особине и какав је био као учитељ.

^ Ради једноставности, у овом чланку ћемо о Јакову говорити као о Исусовом брату, иако је он био његов полубрат. По свему судећи, он је написао посланицу која носи његово име.

^ Натан Нор је био члан Водећег тела. Он је завршио свој живот на земљи 1977.

^ ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Да би објаснио колико је опасно ако не пазимо на свој језик, Јаков је користио поређење о малој ватри, које су људи лако могли разумети.