Пређи на садржај

Пређи на садржај

2. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

„Преобразите [се] мењајући свој начин размишљања“

„Преобразите [се] мењајући свој начин размишљања“

Преобразите се мењајући свој начин размишљања, да се уверите шта је Божја воља – шта је добро, угодно и савршено (РИМЉ. 12:2)

ПЕСМА 88 Дај да упознам путеве твоје

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1-2. Шта морамо радити и након крштења? Објасни.

 КОЛИКО често чистиш своју кућу? Можда си је пре усељења темељно очистио. Али шта ако си је након тога запустио? Као што знаш, прашина и прљавштина се брзо накупе. Да би твој дом био уредан, мораш га редовно чистити.

2 Слично томе, сталан труд је потребан и када је реч о нашем размишљању и нашој целокупној личности. Наравно, пре крштења смо се трудили да направимо неопходне промене у животу како бисмо се очистили „од сваке прљавштине тела и духа“ (2. Кор. 7:1). Сада, у складу са саветом апостола Павла, и даље треба да усвајамо „нов начин размишљања“ (Еф. 4:23). Зашто је неопходно да се поправљамо? Зато што нас овај свет лако може упрљати. Да бисмо то избегли и остали чисти пред Јеховом, морамо се редовно преиспитивати и пазити на своје размишљање, жеље и особине.

НАСТАВИ ДА СЕ МЕЊАШ

3. Шта значи променити свој начин размишљања? (Римљанима 12:2).

3 Шта треба да радимо да бисмо променили свој начин размишљања? (Прочитати Римљанима 12:2.) Грчки израз који је преведен са „мењати свој начин размишљања“, може се превести и као „обнављати свој ум“. Обнављање нечега подразумева више од површних промена. Примера ради, обновити, то јест реновирати кућу, не значи само донети неколико украса у њу. Слично томе, ако такорећи украсимо свој живот с неколико добрих дела, не значи да смо обновили свој ум. Да бисмо то урадили, морамо разумети шта је дубоко у нама и променити све што је потребно како бисмо свој живот што више ускладили с Јеховиним мерилима. То је нешто што се не ради само једном већ непрестано.

Да ли твоје одлуке у погледу образовања и запослења показују да ти је Краљевство на првом месту у животу? (Видети 4. и 5. одломак) c

4. Како можемо спречити да овај свет обликује наше размишљање?

4 Када будемо савршени, све што будемо радили биће у складу с Јеховином вољом. До тада се морамо много трудити како бисмо постигли тај циљ. Запази да је Павле у Римљанима 12:2 рекао да морамо променити свој начин размишљања да бисмо разумели шта је Божја воља. Дакле, нећемо само седети скрштених руку и пустити да нас овај свет обликује, већ ћемо се преиспитивати да бисмо утврдили у којој мери на наше циљеве и одлуке утиче Божје размишљање, а у којој мери гледиште света.

5. Како можемо проверити да ли имамо исправно гледиште о близини Јеховиног дана? (Видети слику.)

5 Размисли о следећем: Јехова жели да имамо на уму његов дан (2. Петр. 3:12). Питај се: „Да ли мој начин живота показује да разумем колико је близу крај овог света? Да ли моје одлуке у погледу образовања или запослења показују да ми је служење Јехови најважније? Да ли верујем да ће се он бринути за мене и моју породицу или сам стално забринут због материјалних ствари?“ Размишљај о томе колико је Јехова срећан кад види да свој живот усклађујеш с његовом вољом (Мат. 6:25-27, 33; Фил. 4:12, 13).

6. Шта и даље треба да радимо?

6 Важно је да се редовно преиспитујемо и да затим код себе мењамо све што је потребно. Павле је рекао Коринћанима: „Испитујте да ли сте у вери, сами себе проверавајте“ (2. Кор. 13:5). Бити „у вери“ подразумева више од повременог присуствовања састанцима и учествовања у служби проповедања. То обухвата и наше размишљање, склоности и мотиве. Према томе, треба да наставимо да се мењамо тако што ћемо читати Божју Реч, учити да размишљамо попут Јехове и затим радити све што је неопходно да бисмо поступали у складу с његовом вољом (1. Кор. 2:14-16).

ОБУЦИ „НОВУ ЛИЧНОСТ“

7. Према Ефешанима 4:31, 32, шта још треба да радимо и зашто је то понекад тешко?

7 Прочитати Ефешанима 4:31, 32. Коју још промену треба да направимо? Морамо обући „нову личност“ (Еф. 4:24). За то је потребан велики труд. Између осталог, морамо се снажно напрезати да се ослободимо лоших особина као што су огорченост, љутња и гнев. Зашто то није увек лако? Зато што су неке особине дубоко укорењене у нама. На пример, Библија каже да су неки људи склони гневу и да се лако љуте (Посл. 29:22). Неко с таквим особинама мораће и након крштења да улаже напор да би се променио. То показује и следеће искуство.

8-9. Како оно што је Стивен испричао показује да се стално морамо борити с лошим особинама које су одлика старе личности?

8 Брату који се зове Стивен није било лако да контролише бес. Он каже: „Након крштења сам и даље морао да се трудим да контролишем своју нарав. На пример, док сам једном приликом проповедао од куће до куће, појурио сам лопова који ми је украо радио из аута. Кад сам га скоро стигао, бацио је радио и побегао. Након што сам онима који су били са мном испричао како сам вратио радио, један старешина ми је рекао: ’Стивене, шта би урадио да си га стигао?‘ То питање ме је навело на размишљање и подстакло ме је да се још више потрудим да будем мирољубив.“ b

9 Као што Стивеново искуство показује, нека негативна особина може испливати на површину када се најмање надамо, чак и ако мислимо да смо је се ослободили. Ако ти се тако нешто деси, немој се обесхрабрити и немој закључити да ниси добар хришћанин. Чак је и апостол Павле признао: „Кад желим да чиним добро, у мени је зло“ (Римљ. 7:21-23). Сви смо несавршени и имамо неке лоше особине које се поново јављају попут прашине или прљавштине у нашем дому. Зато морамо да се трудимо да останемо чисти. Како можемо успети у томе?

10. Како се можемо изборити с непожељним особинама? (1. Јованова 5:14, 15).

10 Ако ти је тешко да се избориш с неком непожељном особином, моли се Јехови у вези с тим и буди уверен да ће те он услишити и да ће ти помоћи. (Прочитати 1. Јованову 5:14, 15.) Јехова неће неким чудом отклонити ту особину, али ће ти дати снагу да је држиш под контролом (1. Петр. 5:10). У међувремену, поступај у складу са својим молитвама тако што ћеш се клонити свега што би могло да оживи стару личност. Примера ради, пази на то какве филмове и телевизијске програме гледаш и какве књиге читаш, јер у некима од њих се у позитивном светлу приказују особине које покушаваш да искорениш. Пази и на своје мисли јер оно о чему размишљаш може пробудити неисправне жеље (Фил. 4:8; Кол. 3:2).

11. Који кораци ће нам помоћи да обучемо нову личност?

11 Након што скинеш стару личност, важно је да обучеш нову и непрестано радиш на себи. Како то можеш чинити? Док размишљаш о Јеховиним особинама, постави себи циљ да се угледаш на њега (Еф. 5:1, 2). На пример, када читаш из Библије о томе како Јехова опрашта, питај се: „Да ли ја опраштам другима?“ Када читаш о томе колико је Јехова самилостан према онима који су сиромашни, питај се: „Да ли ја на сличан начин бринем о својој браћи и сестрама који су у оскудици и да ли се то види из мојих поступака?“ Настави да се мењаш тако што ћеш облачити нову личност и буди стрпљив јер се такве промене не могу постићи преко ноћи.

12. Како је Стивену Библија променила живот?

12 Стивен, који је споменут раније, успео је с временом да обуче нову личност. Он каже: „До сада је било много ситуација у којима сам могао бурно одреаговати. Ипак, научио сам да се удаљим када ме неко провоцира или да на неки начин покушам да смирим ситуацију. Пријатељи и супруга ме често похвале за то како сам реаговао под притиском. Понекад чак и сам себе изненадим! Ипак, заслуге за све промене у мојој личности не припадају мени. То што сам успео да се променим доказ је тога да Библија има моћ да мења људе.“

НАСТАВИ ДА СЕ БОРИШ С НЕИСПРАВНИМ ЖЕЉАМА

13. Шта ће нам помоћи да чинимо оно што је исправно? (Галатима 5:16).

13 Прочитати Галатима 5:16. Док се боримо да чинимо оно што је исправно, Јехова нам великодушно даје свој свети дух како би нам помогао да победимо у тој борби. Када проучавамо Божју Реч, ми се излажемо деловању тог духа. Свети дух добијамо и на састанцима. Током њих проводимо време с браћом и сестрама који се попут нас труде да раде оно што је исправно и то нас храбри (Јевр. 10:24, 25; 13:7). Надаље, када се усрдно молимо Јехови да нам помогне да савладамо неку слабост, он нам путем свог светог духа улива снагу како бисмо наставили да се боримо. Иако те ствари вероватно неће потпуно уклонити неисправне жеље, помоћи ће нам да им се одупремо. Као што је речено у Галатима 5:16, они који живе по духу неће „удовољавати жељама тела“.

14. Зашто је важно да и даље развијамо жељу да чинимо оно што је исправно?

14 Када активности које нас приближавају Јехови постану део наше свакодневице, неопходно је да задржимо ту рутину и да и даље развијамо жељу да радимо оно што је исправно. Зашто је то важно? Зато што један од наших непријатеља никад не спава. Тај непријатељ је искушење да радимо лоше ствари. Чак и након што смо се крстили, могле би нас привлачити ствари које треба да избегавамо, попут коцкања, злоупотребе алкохола и порнографије (Еф. 5:3, 4). Један млади брат признаје: „Осећао сам привлачност према истом полу и то је била једна од најтежих ствари с којом сам се борио. Мислио сам да је то само пролазна фаза у животу, али и даље се борим с тим осећањима.“ Шта ће ти помоћи да се не предаш ако је нека неисправна жеља нарочито јака?

Ако те мучи нека неисправна жеља, твоја ситуација није безнадежна; други су водили исту борбу и изашли су као победници (Видети 15. и 16. одломак)

15. Зашто је охрабрујуће знати да сви људи морају да се боре с неисправним жељама? (Видети слику.)

15 Док се бориш с неком неисправном жељом коју је посебно тешко савладати, имај на уму да ниси сам. У Библији пише: „Није вас снашло ниједно искушење које није уобичајено за људе“ (1. Кор. 10:13а). У једном другом преводу тај стих гласи: „Није вас снашло неко искушење које не сналази све људе.“ Те речи су биле упућене хришћанима у Коринту, како мушкарцима тако и женама. Неки од њих су у прошлости били прељубници, хомосексуалци и пијанице (1. Кор. 6:9-11). Шта мислиш, да ли су све њихове неисправне жеље нестале након крштења? То сигурно није био случај. Додуше, сви они су били помазани хришћани, али су и даље били несавршени људи. Нема сумње да су с времена на време водили борбу с неисправним жељама. То је охрабрујуће за нас. Због чега? Са чим год да се боримо, видимо да је неко други већ водио ту борбу и изашао као победник. Према томе, сви ми можемо остати „чврсти у вери, знајући да исте патње подносе и [наша] браћа по свету“ (1. Петр. 5:9).

16. Коју замку треба да избегавамо и зашто?

16 Пази да не упаднеш у замку тако што би почео да мислиш да нико не може да разуме слабост с којом се суочаваш. Због тога би лако могао закључити да је твоја ситуација безнадежна и да си немоћан у борби против неисправних жеља. Библија нам открива да то није истина. У њој пише: „Бог је веран и неће дозволити да будете искушани више него што можете поднети, него ће, кад дође искушење, створити излаз да бисте могли издржати“ (1. Кор. 10:13б). Дакле, чак и када је неисправна жеља јака, ми нисмо беспомоћни пред њом. Уз Јеховину помоћ, можемо јој се одупрети.

17. Иако не можемо у потпуности избећи неисправне жеље, шта можемо урадити?

17 Увек имајмо на уму следеће: Пошто смо несавршени људи, неминовно је да ће нам се с времена на време јављати неисправне жеље. Када се то деси, можемо их одмах одбацити, баш као што је Јосиф урадио када је побегао од Петефријеве жене (Пост. 39:12). Не морамо се препуштати неисправним жељама.

НЕМОЈ ОДУСТАТИ

18-19. Која питања можемо поставити себи док се трудимо да се променимо?

18 Промена начина размишљања подразумева стално напрезање да своје мисли и поступке ускладимо с Јеховином вољом. Док радиш на том циљу, редовно се преиспитуј. Питај се: „Да ли се из мојих поступака види да сам свестан тога колико је крај близу? Да ли напредујем у развијању особина које су одлика нове личности? Да ли допуштам да ме Јеховин дух води у животу како бих имао снаге да се одупрем искушењима?“

19 Док се преиспитујеш, не очекуј савршенство од себе већ буди срећан због напретка који си остварио. Ако видиш да на нечему треба још да радиш, немој се обесхрабрити. Поступај у складу са саветом из Филипљанима 3:16: „Колико год да смо већ напредовали, напредујмо и даље, идући тим истим путем.“ Ако тако поступаш, буди сигуран да ће Јехова благословити све што чиниш да би се променио.

ПЕСМА 36 Чувајмо своје срце

a Апостол Павле је подстакао браћу и сестре да се чувају утицаја овог света како он не би обликовао њихово размишљање и поступке. Тај савет важи и за нас. Морамо пазити да нас овај свет не исквари на неки начин. Да се то не би десило, важно је да исправљамо своје размишљање кад год запазимо да није у складу с Божјом вољом. У овом чланку ћемо видети како то можемо чинити.

b Видети чланак „Тонуо сам све дубље“, у Стражарској кули од 1. јула 2015.

c ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Млади брат размишља да ли да упише факултет или да почне с пионирском службом.