Пређи на садржај

Пређи на садржај

3. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 35 Просудимо шта је најважније

Доносимо одлуке које су Јехови по вољи

Доносимо одлуке које су Јехови по вољи

Страхопоштовање према Јехови почетак је мудрости, а знање о Најсветијем води до разборитости (ПОСЛ. 9:10)

СРЖ

Како да искористимо знање, чињенице које смо прикупили и разборитост коју смо стекли да бисмо доносили добре одлуке.

1. Пред којим изазовом сви стојимо?

 СВАКОГ ДАНА морамо доносити одлуке. Неке су релативно лаке и једноставне, на пример шта ћемо доручковати или када ћемо отићи на спавање. Друге су много теже јер ће можда утицати на наше здравље, срећу и задовољство у животу, на наше вољене или на нашу службу Јехови. Ми желимо да доносимо одлуке које ће бити добре за нас и нашу породицу. А што је најважније, надамо се да ћемо својим одлукама угодити Јехови (Римљ. 12:1, 2).

2. Шта ће ти помоћи да доносиш добре одлуке?

2 Већа је вероватноћа да ћеш доносити добре одлуке ако (1) прикупиш чињенице, (2) узмеш у обзир Јеховино гледиште и (3) одвагнеш опције. У овом чланку ћемо размотрити те кораке и још ћемо видети како да увежбамо своју способност просуђивања (Посл. 2:11).

ПРИКУПИ ЧИЊЕНИЦЕ

3. Зашто је важно да прикупиш чињенице пре него што донесеш неку одлуку? Наведи пример.

3 Прва ствар коју треба да урадиш јесте да прикупиш чињенице. Зашто је то важно? Замисли да се пацијент обратио лекару због неког озбиљног здравственог проблема. Да ли ће му он преписати лек или предложити лечење а да га пре тога није прегледао или му поставио нека питања? Наравно да неће. Слично томе, и ти ћеш бити у позицији да донесеш добру одлуку ако најпре размотриш чињенице које се односе на дату ситуацију. Како то можеш урадити?

4. У складу са Пословицама 18:13, како можеш прикупити потребне чињенице? (Видети и слику.)

4 Чињенице можеш прикупити тако што постављаш питања. Рецимо да си позван на дружење. Да ли да одеш? Ако не познајеш домаћина или не знаш шта се планира за дружење, било би добро да му поставиш питања као што су: Када и где ће бити дружење? Да ли ће то бити велико дружење? Ко ће га надгледати? Ко ће све доћи? Шта је све планирано? Да ли ће бити алкохола? Одговори на та питања помоћи ће ти да донесеш добру одлуку. (Прочитати Пословице 18:13.)

Прикупи чињенице постављајући питања (Видети 4. одломак) a


5. Шта треба да урадиш кад прикупиш чињенице?

5 Сада када си прикупио чињенице, покушај да сагледаш целу слику. На пример, можда си сазнао да ће на том дружењу бити неко ко се не држи библијских начела или да ће бити алкохола, али да нико неће бити задужен да води рачуна о томе колико се пије. Да ли наслућујеш да би се то дружење могло претворити у разуздану забаву? (1. Петр. 4:3). Или још једна ствар, да ли ћеш због тог дружења пропустити скупштински састанак или службу проповедања? Кад сагледаш целу слику, биће ти лакше да донесеш добру одлуку. Али има још нешто. Сада знаш како ти видиш ситуацију. Али како је Јехова види? (Посл. 2:6).

УЗМИ У ОБЗИР ЈЕХОВИНО МИШЉЕЊЕ

6. Према Јаковљевој 1:5, зашто треба да молимо Јехову за помоћ?

6 Моли се Јехови да ти помогне да разумеш како он гледа на неку ствар. Јехова обећава да ће нам дати мудрост да препознамо да ли је нека одлука њему по вољи. Он такву мудрост свима даје „великодушно и без прекоравања“. (Прочитати Јаковљеву 1:5.)

7. Како можеш сазнати шта Јехова о нечему мисли? Наведи пример.

7 Кад си се већ молио Јехови да ти помогне, обрати пажњу на његов одговор. Ево једног примера: Ако би залутао и не би могао да нађеш пут, можда би питао неког мештанина да ти помогне. Али да ли би се онда окренуо и отишао од њега пре него што би ти ишта одговорио? Наравно да не би. Сигурно би га пажљиво саслушао. Слично томе, након што се помолиш Јехови за мудрост, покушај да препознаш његов одговор тако што ћеш у Библији потражити законе и начела који се односе на дату ситуацију. На пример, када размишљаш да ли да одеш на споменуто дружење, требало би да размотриш шта Библија каже о разузданим забавама, о лошем друштву и о томе да духовне ствари треба да ставимо испред својих жеља (Мат. 6:33; Римљ. 13:13; 1. Кор. 15:33).

8. Шта можеш да урадиш ако ти је потребна помоћ у проналажењу информација? (Видети и слику.)

8 Али понекад ће ти можда требати помоћ у проналажењу информација. Савети искусније браће и сестара могу бити од велике помоћи. Међутим, било би добро да и сам истражујеш. Обиље информација можеш пронаћи помоћу алатки за истраживање као што су Водич кроз публикације Јеховиних сведока и Начела за хришћански живот. Немој заборавити шта ти је циљ – да донесеш одлуку која ће бити Јехови по вољи.

Узми у обзир Јеховино мишљење (Видети 8. одломак) b


9. Како да знаш да ли ће се твоја одлука допасти Јехови? (Ефешанима 5:17).

9 Како можемо знати да ли ће се наша одлука допасти Јехови? Пре свега, треба да га добро упознамо. „Знање о Најсветијем води до разборитости“, каже Библија (Посл. 9:10). Дакле, права разборитост проистиче из тога што знамо какав је Јехова, која је његова намера и шта воли а шта мрзи. Зато се питај: „На основу онога што знам о Јехови, којом одлуком би он био задовољан?“ (Прочитати Ефешанима 5:17.)

10. Зашто су библијска начела важнија од породичне традиције и локалних обичаја?

10 Да бисмо угодили Јехови, понекад ћемо можда морати да разочарамо оне који су нам блиски. На пример, неки добронамерни родитељи можда инсистирају на томе да се њихова ћерка уда за некога ко је добро ситуиран иако у духовном погледу не стоји баш најбоље. Сасвим је нормално што желе да њихова ћерка буде збринута, али ко ће водити рачуна о њеном духовном напретку? Како Јехова гледа на то? Одговор се налази у Матеју 6:33. Тамо нам се саветује да тражимо најпре Краљевство. Иако поштујемо своје родитеље и људе у свом окружењу, најважније нам је да угодимо Јехови.

ОДВАГНИ ОПЦИЈЕ

11. Која особина забележена у Филипљанима 1:9, 10 ће ти помоћи да одвагнеш опције које имаш?

11 Кад добро размислиш о библијским начелима која утичу на твоју одлуку, треба да процениш опције које ти стоје на располагању. (Прочитати Филипљанима 1:9, 10.) Разборитост ће ти помоћи да предвидиш исход у свакој од могућих опција. Понекад уопште није тешко донети одлуку. Али нису све одлуке тако једноставне и јасне. Разборитост ће ти помоћи да доносиш добре одлуке чак и у компликованим ситуацијама.

12-13. Како ти разборитост може помоћи да донесеш добру одлуку у погледу запослења?

12 Замисли следеће. Тражиш посао којим ћеш издржавати породицу. Имаш две понуде. Размислио си о свим чињеницама и узео у обзир о којој врсти посла је реч, које је радно време, колико ћеш путовати до посла и тако даље. Што се тиче библијских начела, оба посла су сасвим прихватљива. Можда ти се један више свиђа због врсте посла или веће плате. Али има и других ствари које треба да узмеш у обзир пре него што донесеш одлуку.

13 На пример, да ли би на неком од тих послова морао да радиш у време скупштинских састанака? Да ли би ти посао одузимао драгоцено време и спречавао те да будеш са породицом и да им помажеш у духовном погледу? Таква питања ће ти помоћи да оно што је најважније – служење Јехови и потребе твоје породице – ставиш испред новца. Тако ћеш донети одлуку коју ће Јехова благословити.

14. Како ће нам разборитост и љубав помоћи да не наводимо друге на спотицање?

14 Разборитост ће нас подстаћи и да размислимо о томе како би наша одлука могла утицати на друге да не бисмо никога „наводили на спотицање“ (Фил. 1:10). То је веома важно када су у питању личне одлуке, на пример оне које се тичу нашег облачења и изгледа. На пример, можда нам се баш свиђа неки стил облачења, нека фризура или шминка. Али шта треба да радимо ако некоме у скупштини или чак изван ње то смета или га вређа? Разборитост ће нам помоћи да поштујемо њихова осећања. Љубав ће нас мотивисати да гледамо корист других и да будемо скромни (1. Кор. 10:23, 24, 32; 1. Тим. 2:9, 10). Тако ћемо донети одлуку по којој ће се видети да волимо и поштујемо друге.

15. О чему треба да размислиш пре него што неку важну одлуку почнеш да спроводиш у дело?

15 Ако треба да донесеш веома важну одлуку, размисли о томе шта је све потребно да би је спровео у дело. Исус је рекао колико је важно да се „прорачуна трошак“ (Лука 14:28). Зато узми у обзир колико времена, средстава и труда то захтева. У неким случајевима је добро да се посаветујеш са својом породицом и да видите како свако може подупрети ту одлуку. Зашто је добро планирати на овакав начин? Зато што се тако може видети да ли одлуку треба кориговати или је можда нека друга опција много боља. Осим тога, када укључиш чланове породице и слушаш њихове предлоге, они ће се још више трудити да та одлука успе (Посл. 15:22).

ДОНЕСИ ОДЛУКУ КОЈА ЋЕ БИТИ ДОБРА И ЗА ТЕБЕ И ЗА ДРУГЕ

16. Који кораци ће ти помоћи да донесеш одлуку која ће бити добра и за тебе и за друге? (Видети и оквир „ Како доносити добре одлуке“.)

16 Ако си следио горе наведене кораке, спреман си да донесеш добру одлуку. Прикупио си све чињенице и добро си размислио о библијским начелима која ће ти помоћи да донесеш одлуку која је Јехови по вољи. А сада треба да се молиш Јехови да ти помогне да ту одлуку спроведеш у дело.

17. Шта је најважније за доношење добрих одлука?

17 Можда си већ донео многе добре одлуке. Али не заборави да је за доношење добрих одлука најважније да се ослониш на мудрост од Јехове, а не на своју памет и искуство. Само он ти може дати право знање и разборитост, што су темељи на којима почива мудрост (Посл. 2:1-5). Нема сумње да ће ти Јехова помоћи да доносиш одлуке које су му по вољи (Пс. 23:2, 3).

ПЕСМА 28 Будимо Јеховини пријатељи

a ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Млада браћа и сестре разговарају о позивници за дружење коју су добили преко телефона.

b ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Један од браће истражује ту тему пре него што одлучи да ли ће отићи на то дружење.