Пређи на садржај

Пређи на садржај

1. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 2 Јехова је твоје име

Искажите част Јехови

Искажите част Јехови

ГОДИШЊИ ЦИТАТ ЗА 2025: Искажите Јехови част достојну његовог имена (ПС. 96:8)

СРЖ

Како да Јехови искажемо част коју заслужује.

1. Чиме су данас многи заокупљени?

 МОЖДА си приметио да су људи данас превише заокупљени собом. То се види на друштвеним мрежама, када се хвале тиме где су били и шта су радили. Али релативно мало људи данас исказује част Јехови Богу. У овом чланку ћемо видети шта значи исказивати Јехови част и шта треба да нас подстиче на то. Видећемо и како Јехови можемо исказивати част, која му с правом припада, и како ће он прославити своје име у блиској будућности.

ШТА ЗНАЧИ ИСКАЗАТИ ЧАСТ ЈЕХОВИ?

2. Како је Јехова на гори Синај показао своју моћ и славу? (Видети и слику.)

2 Библија јасно показује да је Јехова величанствен Бог, који заслужује славу и част. То се видело убрзо након што су Израелци били ослобођени из ропства у Египту. Замисли следећу сцену: Милиони Израелаца су се окупили у подножју горе Синај, чекајући да чују шта Бог има да им каже. Над гором се надвио густ и таман облак. Тло под њиховим ногама снажно се затресло, што је по свему судећи било пропраћено вулканском активношћу. Почело је да грми и сева и зачуо се заглушујућ звук трубе (Изл. 19:16-18; 24:17; Пс. 68:8). Замисли само колико су Израелци били задивљени када су видели Јеховину моћ и славу.

Јехова је Израелцима на гори Синај на моћан начин показао своју славу (Видети 2. одломак)


3. Шта значи исказати част Јехови?

3 Можемо ли ми људи исказати част Јехови? Наравно да можемо. Један од начина је да говоримо другима о његовој моћи и о његовим предивним особинама. Ми исказујемо част Богу и када му одајемо признање за оно што смо постигли уз његову помоћ (Ис. 26:12). Краљ Давид је био један од оних који су исказивали част Јехови. У молитви коју је изрекао пред Израелцима, Давид је рекао Богу: „Теби, Јехова, припада величанство и моћ и лепота и узвишеност и слава, јер је твоје све што је на небу и на земљи.“ Када је завршио молитву, „цео народ је хвалио Јехову“ (1. Лет. 29:11, 20).

4. Како је Исус исказивао част Јехови?

4 Док је био на земљи, Исус је исказивао част свом Оцу тиме што је отворено говорио да му он даје моћ да чини чуда (Мар. 5:18-20). Речима и делима је помагао другима да виде колико је Јехова диван. Једном приликом је поучавао у синагоги. Међу онима који су га слушали била је и жена која је већ 18 година била опседнута демоном, због чега је била скроз погрбљена. Сигурно се много мучила! Исусу је било жао када ју је видео, па јој је пришао и нежно рекао: „Жено, ослобођена си своје болести.“ Чим је положио руке на њу, она се усправила и препуна захвалности „почела је да слави Бога“ (Лука 13:10-13). Та жена је имала много разлога да искаже част Јехови, а имамо их и ми.

ШТА НАС ПОДСТИЧЕ ДА ИСКАЗУЈЕМО ЧАСТ ЈЕХОВИ?

5. Због чега поштујемо Јехову?

5 Ми исказујемо част Јехови зато што га дубоко поштујемо. Имамо много разлога да га поштујемо. Јехова је свемоћан, то јест има неограничену моћ (Пс. 96:4-7). Његова огромна мудрост се огледа у ономе што је створио. Дао нам је живот и све што нам треба за живот (Откр. 4:11). Он је веран (Откр. 15:4). Све што ради је добро и увек испуњава обећања (Ис. Нав. 23:14). Не чуди што је пророк Јеремија за њега рекао: „Међу свим мудрацима у народима и у свим њиховим краљевствима нема никог ко је као ти“ (Јер. 10:6, 7). Дакле, наш небески Отац завређује наше поштовање. Али не само поштовање, већ и нашу љубав.

6. Зашто волимо Јехову?

6 Јехови исказујемо част јер га много волимо. Неколико његових особина нас нарочито привлаче њему. Милосрдан је и самилостан (Пс. 103:13; Ис. 49:15). Саосећајан је – када нас нешто боли, боли и њега (Зах. 2:8). Приступачан је, јер нам помаже да му се приближимо (Пс. 25:14; Дела 17:27). Понизан је самим тим што се „сагиње да би видео оно што је на небу и на земљи“ и што „подиже незнатног човека из прашине“ (Пс. 113:6, 7). Просто је невероватно да неко не жели да му исказује част (Пс. 86:12).

7. Коју посебну прилику имамо?

7 Ми исказујемо част Јехови зато што желимо да га људи упознају. Многи не знају истину о Јехови зато што им је Сатана заслепио ум. То ради тако што шири злобне лажи о њему (2. Кор. 4:4). Убедио је људе да је Јехова осветољубив, суров и да је одговоран за сву патњу у свету. Али ми знамо праву истину о нашем Богу. Имамо прилику да изнесемо истину на видело и тако му искажемо част (Ис. 43:10). У 96. псалму се говори о исказивању части Јехови. Док будемо разматрали неке делове овог псалма написаног под Божјим надахнућем, размишљај о томе како све можеш исказати Јехови част, коју с правом и заслужује.

КАКО ДА ЈЕХОВИ ИСКАЖЕМО ЧАСТ КОЈУ И ЗАСЛУЖУЈЕ?

8. Како можемо славити Јехову? (Псалам 96:1-3).

8 Прочитати Псалам 96:1-3Јехови исказујемо част оним што говоримо о њему. У тим стиховима, Јеховин народ је позван да пева Јехови, хвали његово име, објављује добру вест о спасењу које он даје и објављује међу народима његову славу. На све те начине можемо славити нашег небеског Оца. Јудејци који су били одани Богу, као и хришћани у првом веку, нису се устручавали да говоре другима колико је Јехова диван и шта је све учинио за њих (Дан. 3:16-18; Дела 4:29). Како то и ми можемо?

9-10. Шта си научио из онога што је доживела Анђелина? (Видети и слику.)

9 Погледајмо шта се догодило нашој сестри Анђелини a из Сједињених Држава. Она је на послу храбро стала у одбрану Јеховиног имена. Позвана је на састанак на ком је требало да сви нови у фирми кажу нешто о себи. Припремила је презентацију са фотографијама на којима се види колико је срећна као Јеховин сведок. Али баш пре него што је дошла на ред, један колега је рекао да је одрастао у породици Јеховиних сведока. Почео је да исмева наша веровања. Анђелина каже: „Срце је почело снажно да ми бије. Али онда сам помислила: ’Да ли ћу дозволити да неко лаже о Јехови? Или ћу стати у његову одбрану?‘ “

10 Када је њен колега завршио, Анђелина се кратко помолила у себи. Затим му се љубазно обратила и рекла: „Моја прича је слична твојој. И ја сам одрасла у породици Јеховиних сведока, а и дан-данас сам Сведок.“ У ваздуху се осетила напетост. Па ипак, Анђелина је остала смирена и почела је да приказује прелепе слике са конгреса на којима је била и тактично је одбранила своја веровања (1. Петр. 3:15). До краја презентације, тај колега се опустио и смекшао је. Чак је признао да има лепе успомене из детињства. Анђелина каже: „Јехова заслужује да га бранимо. Част је бранити његово име.“ И ми имамо прилику да славимо Јехову и да му исказујемо част чак и када га неки блате.

Јехови исказујемо част својим речима (Видети одломке 9-10) b


11. Како су Божје слуге у свим епохама следиле начело из Псалма 96:8?

11 Прочитати Псалам 96:8Јехови исказујемо част и својим иметком. Одвајкада су Божје слуге исказивале Богу част на тај начин (Посл. 3:9). Примера ради, Израелци су давали прилоге за изградњу и одржавање храма (2. Краљ. 12:4, 5; 1. Лет. 29:3-9). Исусови ученици су њега и његове апостоле подупирали својом имовином (Лука 8:1-3). Хришћани из првог века су давали прилоге за своју браћу у оскудици (Дела 11:27-29). И ми данас можемо славити Јехову својим добровољним прилозима.

12. Како нашим прилозима исказујемо част Јехови? (Видети и слику.)

12 Погледајмо један пример који показује како нашим прилозима можемо исказати част Јехови. Зимбабве је 2020. године погодила велика и дуготрајна суша. Милиони људи су били на ивици глади, а међу њима и наша сестра Приска. Упркос тако тешкој ситуацији, она је наставила да средом и петком иде у службу проповедања, чак и у време сетве. Комшије су јој се чудиле што иде у службу уместо да ради на њиви и говориле су јој да ће умрети од глади. Али она им је узвраћала да Јехова никада не напушта своје слуге. Убрзо након тога је од наше организације добила хуманитарну помоћ. Пакети са храном су стигли и до ње захваљујући нашим прилозима. Комшије су биле задивљене и рекле су да стварно виде да јој Бог помаже и да зато желе да нешто више сазнају о њему. Седморо њих је почело да долази на наше састанке.

Јехови исказујемо част својим иметком (Видети 12. одломак) c


13. Како својим понашањем исказујемо част Јехови? (Псалам 96:9).

13 Прочитати Псалам 96:9Јехови исказујемо част својим понашањем. Свештеници који су служили у Јеховином храму морали су да буду чисти у физичком погледу (Изл. 40:30-32). И ми морамо бити чисти и то не само када је реч о личној хигијени већ и када је реч о понашању (Пс. 24:3, 4; 1. Петр. 1:15, 16). Морамо дати све од себе да свучемо „стару личност“ и обучемо нову, што значи да одбацимо погрешне ставове и навике и да размишљамо и поступамо онако како Јехова жели (Кол. 3:9, 10). Уз Јеховину помоћ могу се променити чак и они који су били јако неморални и насилни.

14. Шта из овог примера можемо научити? (Видети и слику.)

14 Погледајмо шта је било са Џеком, насилним и опасним човеком кога су звали Демон. Због злочина које је починио био је осуђен на смрт. Док је чекао извршење пресуде, почео је да проучава Библију са једним братом који је долазио у тај затвор да проповеда. Иако је у животу радио све и свашта, Џек се променио и на крају је испунио услове да се крсти као Јеховин сведок. Толико се променио да су на дан његовог погубљења неки затворски чувари плакали док су се опраштали с њим. Један наредник у том затвору је рекао: „Џек је био један од најгорих затвореника које смо имали. Сада је један од најбољих.“ Недељу дана након његовог погубљења, браћа која су дошла да одрже састанак у затвору видела су једно ново лице. Шта је тог затвореника подстакло да дође на састанак? На њега је огроман утисак оставило то што се Џек променио и желео је да сазна шта треба да уради да би и он служио Јехови. Очигледно је да својим понашањем можемо исказати част нашем небеском Оцу (1. Петр. 2:12).

Јехови исказујемо част својим понашањем (Видети 14. одломак) d


КАКО ЋЕ ЈЕХОВА УСКОРО ПРОСЛАВИТИ СВОЈЕ ИМЕ?

15. Како ће Јехова ускоро у потпуности прославити своје име? (Псалам 96:10-13).

15 Прочитати Псалам 96:10-13. У овим завршним стиховима 96. псалма Јехова је приказан као праведни Судија и Краљ. Како ће он ускоро прославити своје име? Својим праведним пресудама. Уништиће Вавилон Велики јер наноси срамоту његовом светом имену (Откр. 17:5, 16; 19:1, 2). Неки који буду видели уништење Вавилона Великог можда ће нам се придружити. Онда ће у Армагедону Јехова уништити читав Сатанин свет, а самим тим и све оне који му се супротстављају и хуле на његово име, али ће спасти оне који га воле, слушају га и желе да му исказују част (Мар. 8:38; 2. Сол. 1:6-10). Након завршне кушње на крају Христове Хиљадугодишње владавине, Јехова ће потпуно посветити своје име (Откр. 20:7-10). Тада ће земља „бити пуна знања о Јеховиној слави као што је море пуно воде“ (Авак. 2:14).

16. Шта си чврсто решио? (Видети и слику.)

16 Како ће бити дивно кад сви на овом свету буду исказивали Јехови част коју с правом заслужује! Али док тај дан не дође, искористимо сваку прилику да речима и делима искажемо част Јехови. У жељи да нагласи колико је то важно, Водеће тело је за годишњи цитат за 2025. изабрало Псалам 96:8: „Искажите Јехови част достојну његовог имена.“

На крају ће сви исказивати Јехови част коју с правом заслужује! (Видети 16. одломак)

ПЕСМА 12 Славни Бог Јехова

a Нека имена су промењена.

b ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Приказ оног што је доживела Анђелина.

c ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Приказ оног што је доживела Приска.

d ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Приказ оног што је доживео Џек.