Пређи на садржај

Пређи на садржај

2. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 132 Сада смо једно

Мужеви, поштујте своје жене

Мужеви, поштујте своје жене

Ви, мужеви, поштујте их (1. ПЕТР. 3:7)

СРЖ

По чему се види да муж поштује своју жену.

1. Зашто је између осталог Јехова основао брачну заједницу?

 ЈЕХОВА је срећан Бог и жели да и ми будемо срећни (1. Тим. 1:11). Дао нам је много тога да бисмо имали леп живот (Јак. 1:17). Један од тих дарова је и брак. Када се мушкарац и жена венчају, они обећају једно другом да ће се волети и поштовати. Ако наставе да се труде да буду блиски, могу и остати срећни (Посл. 5:18).

2. Шта се дешава у многим браковима?

2 Нажалост, многи брачни парови су занемарили оно што су обећали једно другом на дан венчања. У једном недавном извештају Светске здравствене организације стоји да многи мужеви злостављају своје жене у физичком, вербалном и емоционалном погледу. Неки то покушавају да прикрију и пред другима су фини према својој жени, али је код куће злостављају. Многи бракови су у кризи и зато што муж гледа порнографију.

3. Зашто су неки мушкарци груби према својим женама?

3 Зашто су неки мужеви груби? Неки су можда одрасли уз насилног оца, па мисле да је такво понашање нормално. На неке утиче средина, у којој се сматра да прави мушкарац мора показати жени ко је газда у кући. Неки мушкарци никада нису научили да контролишу емоције, на пример гнев. А неки имају искривљено гледиште о женама и сексу због тога што гледају порнографију. Осим тога, постоје извештаји да се све то погоршало током пандемије коронавируса. Наравно, ништа од тога није оправдање да се мушкарац тако понаша.

4. На шта мужеви треба да пазе и зашто?

4 Ожењени Јеховини сведоци морају да пазе да не почну да размишљају о женама као овај свет. a Зашто? Зато што из мисли произлазе поступци. Апостол Павле је упозорио помазане хришћане у Риму да не дају да их „и даље обликује овај свет“ (Римљ. 12:1, 2). Када им је писао, скупштина у Риму је очигледно већ неко време постојала. А опет, из његових речи се види да је на неке у скупштини и даље утицало размишљање својствено овом свету. Због тога их је подстакао да промене начин размишљања и поступања. Исти тај савет односи се и на данашње хришћане који су у браку. Нажалост, на неке од њих је утицало размишљање овог света, па су почели да малтретирају своју жену. b Али како Јехова жели да се муж опходи према жени? Одговор налазимо у стиху из којег је узет водећи цитат за овај чланак.

5. Према 1. Петровој 3:7, како муж треба да се опходи према својој жени?

5 Прочитати 1. Петрову 3:7. Јехова очекује од мужева да поштују своје жене. Муж који поштује жену опходи се према њој на брижан и обзиран начин. У овом чланку ћемо осмотрити како муж може показати да поштује своју жену. Али најпре ћемо видети каквим понашањем показује да је не поштује.

НЕМОЈ НИЧИМ ПОВРЕЂИВАТИ СВОЈУ ЖЕНУ

6. Шта Јехова мисли о мушкарцима који малтретирају своје жене? (Колошанима 3:19).

6 Физичко насиље. Јехова мрзи свакога ко је насилан (Пс. 11:5). Нарочито му је мрско када мушкарац малтретира своју жену (Мал. 2:16; прочитати Колошанима 3:19). Према стиху из којег је узет водећи цитат, 1. Петровој 3:7, ако се муж не опходи лепо са женом, угрожава свој однос са Богом. Јехова због тога можда чак неће слушати његове молитве.

7. Према Ефешанима 4:31, 32, какав говор мужеви треба да избегавају? (Видети и „Објашњење израза“.)

7 Вербално насиље. Неки мужеви се грубо и љутито обраћају својим женама и вређају их. Али Јехова мрзи „љутњу, гнев, вику и погрдан говор“. c (Прочитати Ефешанима 4:31, 32.) Он чује све. Јехова и те како обраћа пажњу на то како се муж обраћа жени, чак и унутар четири зида. Муж који вербално малтретира жену не угрожава само свој брак већ и свој однос са Богом (Јак. 1:26).

8. Шта Јехова мисли о порнографији и зашто?

8 Гледање порнографије. Јехова мрзи порнографију. Зато муж који гледа такве нечисте ствари губи Јеховино одобравање и показује да не поштује своју жену. d Јехова очекује од мужа да јој буде веран и у мислима, а не само у поступцима. Исус је рекао да је човек који пожудно гледа неку жену већ учинио прељубу „у свом срцу“ (Мат. 5:28, 29). e

9. Зашто Јехова мрзи када муж од жене захтева да пристане на сексуално понижавајуће радње?

9 Сексуално понижавајуће радње. Неки мужеви захтевају од својих жена да приликом секса раде нешто због чега се оне осећају понижено и искоришћено. Јехова мрзи такво безосећајно и себично понашање. Он жели да муж поштује и воли своју жену и да води рачуна о њеним осећањима (Еф. 5:28, 29). Али шта ако се муж који је Јеховин сведок већ опходи лоше са својом женом или гледа порнографију? Како се може променити?

КАКО СЕ МУЖ МОЖЕ ПРОМЕНИТИ

10. Зашто је Исус добар пример за мужеве?

10 Шта мушкарцу може помоћи да више не буде груб према својој жени и да је ни на који начин не понижава? То што се труди да поступа попут Исуса. Истина је да Исус није био ожењен, али начин на који се опходио према својим ученицима је добар пример како муж треба да се опходи према жени (Еф. 5:25). Погледајмо како се Исус обраћао својим апостолима и како се понашао према њима.

11. Како се Исус опходио са апостолима?

11 Исус је био добар према апостолима и чувао је њихово достојанство. Никада није био груб и бахат. Иако је био њихов Господ и Учитељ, никада није имао потребу да намеће свој ауторитет, већ им је понизно служио (Јов. 13:12-17). Својим ученицима је рекао: „Учите од мене, јер ја сам благ и понизан у срцу, и наћи ћете окрепу“ (Мат. 11:28-30). Запази да је Исус био благ. Благ човек није слабић. Он има снаге да се обузда. У напетим ситуацијама остаје смирен и контролише своје емоције.

12. Како се Исус обраћао другима?

12 Исус је увек гледао да речима утеши и охрабри друге. Није се грубо обраћао својим ученицима (Лука 8:47, 48). Чак и када су га противници вређали и покушавали да га испровоцирају, „није узвраћао увредом“ (1. Петр. 2:21-23). Понекад је једноставно решио да ћути и није одговарао грубо (Мат. 27:12-14). Какав диван пример за мушкарце који служе Јехови!

13. Шта значи да муж треба да прионе „уз своју жену“, као што се каже у Матеју 19:4-6? (Видети и слику.)

13 Исус је рекао да мушкарац треба да буде веран жени. Цитирао је свог Оца, који је рекао да ће муж прионути „уз своју жену“. (Прочитати Матеја 19:4-6.) Грчки глагол „прионути“ дословно значи „залепити“. Дакле, веза између мужа и жене треба да буде толико јака као да су залепљени једно за друго. Раскидање те везе би оштетило и једну и другу страну. Мушкарац који има тако близак однос са својом женом неће дозволити себи да гледа било какав облик порнографије. Одмах ће одвратити поглед „од оног што је безвредно“ (Пс. 119:37). Заправо, са самим собом је решио да не гледа пожудно ниједну другу жену (Јов 31:1).

Муж који је веран својој жени неће гледати порнографију (Видети 13. одломак) g


14. Ако мушкарац који злоставља своју жену жели да поправи свој однос са Јеховом и са њом, које кораке треба да предузме?

14 Мушкарац који физички или вербално злоставља жену треба да предузме неке кораке да би поправио свој однос са Јеховом и са својом женом. Који су то кораци? Као прво, треба да схвати да има озбиљан проблем. Од Јехове се ништа не може сакрити (Пс. 44:21; Проп. 12:14; Јевр. 4:13). Као друго, треба да престане да злоставља своју жену и да се промени (Посл. 28:13). Као треће, треба да се извини својој жени и Јехови и да тражи опроштај (Дела 3:19). Треба да преклиње Јехову да му да и жељу и снагу да се промени и да му помогне да контролише своје мисли, речи и поступке (Пс. 51:10-12; 2. Кор. 10:5; Фил. 2:13). Као четврто, треба да поступа у складу са својим молитвама тако што ће се трудити да истински замрзи све облике насиља и погрдног говора (Пс. 97:10). Као пето, треба одмах да потражи помоћ скупштинских старешина (Јак. 5:14-16). Као шесто, треба да направи план који ће му помоћи да се више тако не понаша. Мушкарац који гледа порнографију мора да предузме исте ове кораке. Јехова ће га благословити што се труди да се промени (Пс. 37:5). Али није довољно само да прекине с таквим лошим понашањем. Мора и да научи да поштује своју жену. Да видимо како.

КАКО МУЖ ПОШТУЈЕ ЖЕНУ

15. Како муж може показати својој жени да је воли?

15 Покажи јој да је волиш. Нека браћа имају навику да сваки дан ураде нешто чиме би показали својој жени колико је воле (1. Јов. 3:18). То може бити и нека ситница, као што је држање за руку или нежан загрљај. Можда ће јој у поруци написати: „Недостајеш ми“ или „Шта има код тебе?“ С времена на време, може јој написати писамце у којем ће у пар речи показати колико му значи. На ове начине, муж показује да поштује своју жену и тиме јача њихов брак.

16. Зашто муж треба да похваљује своју жену?

16 Реци јој колико ти значи. Муж који поштује своју жену бодри је и подиже. Не заборавља да јој захвали за све што ради (Кол. 3:15). Жена је срећна када је муж искрено похваљује. Она се тада осећа сигурно, вољено и цењено (Посл. 31:28).

17. Како муж може показати да поштује своју жену?

17 Буди добар и обзиран. Муж који воли своју жену уједно је и цени. На њу гледа као на драгоцен дар од Јехове (Посл. 18:22; 31:10). Зато је према њој добар и обзиран и када имају интимне односе. Не наваљује на њу да ради било шта због чега би јој било непријатно, због чега би се осећала понижено или што би узнемирило њену савест. f Пазиће и да његова савест буде чиста пред Јеховом (Дела 24:16).

18. Шта мужеви треба да раде? (Видети и оквир „ Четири начина на која муж показује да поштује своју жену“.)

18 Мужеви, будите уверени да Јехова види колико се трудите да речима и делима показујете да поштујете своју жену. Немојте радити ништа чиме бисте је повредили, већ будите добри и обзирни према њој. Тако ћете јој показати да је волите и да је цените. Поштујући своју жену, сачуваћете најважнији однос који имате – а то је ваше пријатељство са Јеховом (Пс. 25:14).

ПЕСМА 131 „Што је Бог саставио“

a Мужеви могу пронаћи корисне савете у чланку „Да ли се опходиш са женама по узору на Јехову?“, у Стражарској кули од јануара 2024.

b Жртвама породичног насиља може значити чланак „Помоћ жртвама породичног насиља“ у серији чланака „Разне теме“, на веб-сајту jw.org и у апликацији JW Li­brary®.

c ОБЈАШЊЕЊЕ ИЗРАЗА: „Погрдан говор“ подразумева називање некога погрдним именима, омаловажавање и непрекидно критиковање. Дакле, ту спада све што муж каже да би повредио и понизио своју жену.

d Видети чланак „Порнографија разара брак“, на веб-сајту jw.org и у апликацији JW Li­brary.

e Жени чији муж гледа порнографију значиће да прочита чланак „Када брачни друг гледа порнографију“, у Стражарској кули од августа 2023.

f Када је реч о полним односима између мужа и жене, Библија не прецизира шта је у реду а шта није. На брачном пару је да донесе одлуке по којима се види да желе да искажу част Јехови, да угоде једно другом и да сачувају чисту савест. Генерално говорећи, они неће разговарати с другима о интимним аспектима свог брака.

g ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Колеге зову нашег брата да гледа с њима порнографски часопис.