Пређи на садржај

Пређи на садржај

4. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 18 Захвалност за откупну жртву

Шта нам открива откупна жртва

Шта нам открива откупна жртва

Бог је показао љубав (1. ЈОВ. 4:9)

СРЖ

Шта нам откупна жртва открива о Јехови Богу и Исусу Христу.

1. Зашто је за нас добро да сваке године будемо на Спомен-свечаности?

 СИГУРНО се слажеш с тим да је откупна жртва непроцењив дар (2. Кор. 9:15). Захваљујући томе што је Исус дао свој живот за нас, можемо бити блиски с Јеховом Богом. Такође се можемо надати вечном животу. Заиста имамо много разлога да будемо захвални Јехови што је из велике љубави према нама обезбедио откупну жртву! (Римљ. 5:8). Исус нам је заповедио да сваке године одржавамо Спомен-свечаност управо зато што је хтео да нам помогне да увек будемо захвални за откупну жртву и да никада не гледамо олако на њу (Лука 22:19, 20).

2. О чему ће бити речи у овом чланку?

2 Спомен-свечаност ће се ове године одржати у суботу, 12. априла 2025. Нема сумње да сви планирамо да присуствујемо том догађају. Било би добро да у периоду Спомен-свечаности нађемо времена да дубоко размишљамо a о ономе што су Јехова и његов Син учинили за нас. У овом чланку ћемо говорити о томе шта нам откупна жртва открива о Јехови и његовом Сину, а у следећем чланку ћемо видети како можемо имати користи од откупне жртве и како можемо показати захвалност за њу.

ШТА НАМ ОТКУПНА ЖРТВА ОТКРИВА О ЈЕХОВИ

3. Како то да је смрт једног човека била довољна да се откупе милиони људи? (Видети и слику.)

3 Откупна жртва нам открива да Јехова воли правду (Пон. зак. 32:4). Зашто то кажемо? Узмимо у обзир следеће: када је постао непослушан Богу, Адам је постао грешан и самим тим смо ми као његови потомци постали грешни, због чега и умиремо (Римљ. 5:12). Да би нас ослободио од греха и смрти, Јехова се побринуо да нас Исус откупи. Али како би смрт једног савршеног човека могла да ослободи милионе људи од греха и смрти? Апостол Павле је то овако објаснио: „Као што су непослушношћу једног човека [Адама] многи постали грешници, тако ће и послушношћу једнога [Исуса] многи постати праведни“ (Римљ. 5:19; 1. Тим. 2:6). Другим речима, као што је било довољно да један савршен човек буде непослушан Богу па да сви постанемо робови греха и смрти, тако је било довољно да му један савршен човек буде послушан па да сви будемо ослобођени.

Као што нас је један човек продао у ропство греху и смрти, тако нас је један човек избавио (Видети 3. одломак)


4. Зашто Јехова није једноставно дозволио да Адамова деца која би му била послушна живе вечно?

4 Да ли је Јехова стварно морао да пошаље Исуса да умре за нас? Зар није једноставно могао да дозволи да Адамова деца која му буду послушна живе вечно? Из угла несавршених људи то би било добро решење, али за Јехову то не би било праведно зато што би испало да Адам никада није починио тако озбиљан грех и да његова деца због тога нису постала грешна и несавршена, што наравно није тачно.

5. Зашто можемо бити сигурни да ће Јехова увек учинити оно што је праведно?

5 Међутим, шта би било да Јехова није обезбедио откупну жртву већ да је оставио своју правду по страни и дозволио Адамовим несавршеним потомцима да вечно живе? Људи би могли да се питају да ли ће Бог занемарити правду и у другим стварима. На пример, да ли ће Јехова одржати сва своја обећања? То не треба да нас брине. Чињеница да је Јехова учинио оно што је праведно чак и када га је то скупо коштало, као што је то била смрт његовог Сина, гарантује нам да ће он увек урадити оно што је праведно.

6. Шта нам још откупна жртва открива о Јехови? (1. Јованова 4:9, 10).

6 Поред тога што нам откупна жртва открива да је Јехова праведан, открива нам и да нас много воли (Јов. 3:16; прочитати 1. Јованову 4:9, 10). Јехова није послао свог Сина да умре за нас само зато што жели да живимо вечно већ и зато што жели да будемо део његове породице. Када је Адам згрешио, више није могао бити део Јеховине породице. Због тога ни ми кад смо се родили нисмо били део Божје породице. Али пошто је откупнина плаћена, сви људи који имају веру у Бога и слушају га, једног дана могу постати део његове породице. Чак и сад можемо бити блиски с Јеховом и суверницима. Јехова нас стварно воли (Римљ. 5:10, 11).

7. По чему се види колико нас Јехова воли?

7 Још боље ћемо разумети колико нас Јехова воли ако узмемо у обзир колико га је откупнина коштала. Сатана је тврдио да нико неће остати веран Богу кад је јако тешко. Да би то оповргао, Јехова је дозволио да Исус пати све до смрти (Јов 2:1-5; 1. Петр. 2:21). Јехова је видео како се непријатељи ругају Исусу, како га војници бесомучно шибају и на крају прибијају на стуб (Мат. 27:28-31, 39). А онда је гледао како његов вољени Син умире у мукама. Јехова је у сваком моменту то могао зауставити. На пример, када су Исусови непријатељи рекли: „Нека га [Бог] сад избави ако му је драг“, Јехова је управо то могао да уради (Мат. 27:42, 43). Али да се умешао, откупнина не би била плаћена и не би било никакве наде за нас. Зато је Јехова дозволио да његов Син пати до последњег даха.

8. Да ли је Јехова осећао бол док је гледао како његов Син пати? Објасни. (Видети и слику.)

8 Не треба да мислимо да Бог нема осећања само зато што је свемоћан. Створени смо по његовој слици, а ми имамо осећања. Зато је логично да их има и Јехова. Библија каже да и њему нешто може да нанесе бол и да због нечега може бити жалостан (Пс. 78:40, 41). Размислимо и о ономе што се десило са Аврахамом и Исаком. Вероватно се сећаш да је Јехова Аврахаму заповедио да му принесе свог сина јединца на жртву (Пост. 22:9-12; Јевр. 11:17-19). Можемо само замислити какве су све емоције обузимале Аврахама док се припремао да једним потезом ножа одузме Исаку живот. Колики је тек бол Јехова осећао кад је гледао како му зли људи окрутно муче и убијају Сина! (На веб-сајту jw.org погледати видео Примери вере: Аврахам, 2. део.)

Јехови је било болно да гледа свог Сина како пати (Видети 8. одломак)


9. Како ти стихови из Римљанима 8:32, 38, 39 помажу да разумеш колико Јехова воли тебе и твоје сувернике?

9 На основу откупне жртве можемо бити апсолутно сигурни да нас нико на овом свету не воли више од Јехове, па чак ни најближи чланови породице или најбољи пријатељи. (Прочитати Римљанима 8:32, 38, 39.) Јехова нас воли чак и више него што ми сами себе волимо. Да ли би желео да живиш вечно? Јехова ти то жели још више. Да ли би волео да ти Јехова опрости грехе? Он би то волео још више. Све што тражи од нас јесте да прихватимо тај драгоцени дар који нам је дао, тако што ћемо веровати у њега и слушати га. Откупна жртва је заиста необорив доказ Јеховине љубави према нама. А у новом свету ћемо сазнати шта је још Јехова урадио зато што нас воли (Проп. 3:11).

ШТА НАМ ОТКУПНА ЖРТВА ОТКРИВА О ИСУСУ

10. (а) Шта је Исусу посебно тешко пало? (б) Шта је Исус доказао тиме што је остао веран до краја? (Видети и оквир „ Исус је доказао да је Јехова у праву“.)

10 Исусу је веома стало до репутације његовог Оца (Јов. 14:31). Посебно му је тешко пало што је био оптужен за хулу и побуну јер је то могло бацити љагу на име његовог Оца. Зато се молио: „Оче мој, ако је могуће, нека ме мимоиђе ова чаша“ (Мат. 26:39). Тиме што је до смрти остао веран Јехови, једном засвагда је доказао да су Сатанине тврдње о његовом Оцу биле безочне лажи.

11. По чему се видело да Исус воли људе? (Јован 13:1).

11 На основу откупнине види се да је Исусу стало и до људи, нарочито до оних који га следе (Посл. 8:31; прочитати Јована 13:1). На пример, Исус је знао да ће му неке ствари на земљи бити јако тешке, нарочито то како ће умрети. И он тај задатак није само одрадио. Напротив, целим срцем је проповедао, поучавао и служио људима. Па чак и на сам дан своје смрти, Исус је посветио време својим ученицима. Опрао им је ноге, охрабрио их је и додатно поучио (Јов. 13:12-15). А онда, док је у боловима умирао на стубу, обратио је пажњу на злочинца до себе да би му дао наду и побринуо се за своју мајку поверивши је Јовану (Лука 23:42, 43; Јов. 19:26, 27). Исусова дубока љубав према људима не види се само по томе што је умро за њих већ и по томе што је живео за њих.

12. Како Исус и даље подноси жртве за нас?

12 Христ је умро једном заувек, али и даље подноси жртве за нас (Римљ. 6:10). Како то? Он и даље улаже време и труд да би спровео у дело све што је откупнина омогућила. Размисли о томе шта све сада ради. Он је наш Краљ, Првосвештеник и поглавар хришћанске скупштине (1. Кор. 15:25; Еф. 5:23; Јевр. 2:17). Надгледа сакупљање помазаника и великог мноштва, што ће трајати све до краја велике невоље (Мат. 25:32; Мар. 13:27). Такође брине да током ових последњих дана његови верни следбеници имају довољно духовне хране (Мат. 24:45). А током његове Хиљадугодишње владавине наставиће да нам пружа све што нам је потребно. Према томе, када је Јехова дао свог Сина за нас, није га дао само да умре за нас већ и да уради толико тога!

НИКАДА НЕМОЈ ПРЕСТАТИ ДА УЧИШ

13. Како можеш откривати нове ствари о Јеховиној и Исусовој љубави према нама?

13 Увек ћеш наћи нешто ново о Јеховиној и Исусовој љубави према нама ако стварно размишљаш о томе. Можда би у периоду ове Спомен-свечаности могао да пажљиво прочиташ једно или више јеванђеља. Немој само прелетети преко страница. Успори и запажај зашто Јехова и Исус заслужују да их волимо. И слободно с другима подели оно што си открио.

14. У складу са Псалмом 119:97, како можемо откривати нове ствари о откупнини и другим библијским учењима? (Видети и слику.)

14 Ако си већ годинама у истини, можда се питаш да ли је могуће пронаћи нешто ново о тако познатим темама као што су Божја правда, његова љубав и откупнина. Заправо, никада не можемо научити све о тим и другим темама. Шта онда да радиш? Искористи ризницу знања из наших публикација. Када у Библији прочиташ нешто што не разумеш, баци се на истраживање. А онда током тог дана размишљај о ономе што си открио о Јехови, његовом Сину и њиховој љубави према теби. (Прочитати Псалам 119:97.)

Чак и ако смо годинама у истини, можемо откривати нове ствари о откупнини које ће нам помоћи да је још више ценимо (Видети 14. одломак)


15. Зашто треба да наставимо да трагамо за драгуљима у Божјој Речи?

15 Немој се разочарати ако не нађеш сваки пут нешто посебно у Библији или док истражујеш публикације. Ти си на неки начин као трагач за златом. Они данима неуморно трагају за златом док не нађу неки груменчић. Никад не одустају, јер им је и то мало јако драгоцено. Колико више вреди сваки драгуљ библијске истине! (Пс. 119:127; Посл. 8:10). Онда, наоружај се стрпљењем и редовно читај Библију (Пс. 1:2).

16. Како се можемо угледати на Јехову и Исуса?

16 Док проучаваш, размишљај како то можеш и применити. На пример, буди праведан попут Јехове тако што ћеш бити непристрастан. Попут Исуса, воли његовог Оца и сувернике тако што ћеш бити спреман да се жртвујеш. Такође, попут Исуса проповедај и пружај људима прилику да прихвате непроцењиви дар од Јехове.

17. О чему ће бити речи у следећем чланку?

17 Што више будемо сазнавали о откупнини, то ћемо више волети Јехову и Исуса. А онда ће и они све више волети нас (Јов. 14:21; Јак. 4:8). Зато користимо све што нам Јехова даје да бисмо учили о откупнини. У следећем чланку, видећемо како нам откупнина користи и како можемо узвратити Јехови за љубав коју нам је показао.

ПЕСМА 107 Божји пут је љубав

a ОБЈАШЊЕЊЕ ИЗРАЗА: „Дубоко размишљати“ значи усредсредити се на једну тему и дубље је анализирати.