Пређи на садржај

Пређи на садржај

5. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 108 Божја љубав

Шта нам све Јехова с љубављу пружа

Шта нам све Јехова с љубављу пружа

Христ Исус је дошао у свет да спасе грешнике (1. ТИМ. 1:15)

СРЖ

Шта све имамо захваљујући откупној жртви и како да покажемо Јехови да смо му захвални за то.

1. Како можемо усрећити Јехову?

 ЗАМИСЛИ да некоме до кога ти је много стало поклониш нешто што је и лепо и корисно. Како би се осећао ако би он то гурнуо у запећак и не би га више ни погледао? Сигурно би ти било жао. Али ако би се он твом поклону обрадовао и често га користио, па ти би био пресрећан! Какве то везе има са нашом темом? Јехова је свог Сина дао за нас. Мора да је срећан када смо захвални за тај драгоцени дар који нам је дао зато што нас много воли (Јов. 3:16; Римљ. 5:7, 8).

2. О чему ће бити речи у овом чланку?

2 Али могло би нам се десити да с временом почнемо да откупнину узимамо здраво за готово. Тиме бисмо Божји дар ставили у запећак. Било би нам драго што га имамо, али нам не би био пред очима и не бисмо размишљали о њему. Да нам се не би догодило оно „далеко од очију, далеко од срца“, морамо редовно размишљати о томе шта су Бог и Христ урадили за нас. Овај чланак ће нам помоћи управо у томе. Говорићемо о томе како нам откупнина користи сада и како ће нам користити у будућности. Такође ћемо размотрити и како Јехови можемо узвратити љубав, посебно у периоду Спомен-свечаности.

КАКО НАМ ОТКУПНИНА КОРИСТИ ВЕЋ САДА

3. Коју корист већ сада имамо од откупне жртве?

3 Ми већ сада имамо користи од Христове откупне жртве. На пример, Јехова нам на основу ње опрашта грехе. Он то не мора, али жели. Псалмиста је пун захвалности певао: „Ти си, Јехова, добар и спреман да опростиш“ (Пс. 86:5; 103:3, 10-13).

4. За кога је Јехова платио откупнину? (Лука 5:32; 1. Тимотеју 1:15).

4 Неки мисле да не заслужују Јеховин опроштај. Ако ћемо право, нико од нас га и не заслужује. Апостол Павле је разумео да није био достојан да се назове апостолом. Али ипак је рекао: „Захваљујући Божјој незаслуженој доброти, ја сам то што јесам“ (1. Кор. 15:9, 10). Кад се покајемо за своје грехе, Јехова нам опрашта. Зашто? Не зато што то заслужујемо, него зато што нас воли. Ако ти се стално враћа та мисао да ниси достојан Божјег опроштаја, сети се да Јехова није платио откупнину за безгрешне људе, него за грешнике који се кају. (Прочитати Луку 5:32 и 1. Тимотеју 1:15.)

5. Да ли ико може с правом мислити да заслужује Јеховин опроштај? Објасни.

5 Нико од нас не треба да мисли да Јехова мора да му опрости само зато што му већ годинама служи. Наравно, Јехова цени све што смо учинили за њега (Јевр. 6:10). Али то што је дао свог Сина за нас је бесплатан дар, а не плата. Ако бисмо мислили да заслужујемо Јеховин опроштај јер смо толико тога урадили за њега, тиме као да бисмо рекли да Исус није ни морао да умре и да нам откупнина и не треба. (Упоредити с Галатима 2:21.)

6. Зашто се Павле толико залагао у служби?

6 Апостол Павле је знао да не може заслужити Божју милост. Зашто се онда толико залагао у служби? Из захвалности за Јеховину незаслужену доброту (Еф. 3:7). Ми се не залажемо у служби да бисмо заслужили Јеховино милосрђе већ из захвалности према њему.

7. Које још користи већ сада имамо од откупне жртве? (Римљанима 5:1; Јаковљева 2:23).

7 Још једна корист од откупнине је то што захваљујући њој можемо бити блиски с Јеховом. a Као што смо споменули у претходном чланку, нико од нас није од рођења био у добром односу с Богом. Али пошто је откупнина плаћена, можемо бити у миру с Богом и приближити му се. (Прочитати Римљанима 5:1 и Јаковљеву 2:23.)

8. Зашто треба да будемо захвални Јехови што можемо да му се обратимо у молитви?

8 Захваљујући томе што смо блиски с Јеховом, имамо част да му се молимо. Јехова не слуша само молитве које му упућујемо када смо заједно са суверницима него и када му се молимо сами. Молитва нам много значи када смо узнемирени. Али она није само нека терапија. Она нам помаже да ојачамо своје пријатељство с Богом (Пс. 65:2; Јак. 4:8; 1. Јов. 5:14). Док је био на земљи, Исус се често молио јер је знао да га Јехова слуша и да ће му молитва помоћи да остане близак са својим Оцем (Лука 5:16). Колико нам само значи што на темељу Исусове жртве можемо бити Јеховини пријатељи и чак му се обраћати у молитви!

КАКО ЋЕ НАМ ОТКУПНИНА КОРИСТИТИ У БУДУЋНОСТИ?

9. Како ће откупнина у будућности користити верним Божјим слугама?

9 Како ће Јеховиним верним слугама откупнина користити у будућности? Добиће вечни живот. Многи не верују да је вечни живот могућ зато што људи одувек умиру. Али Бог то није желео. Он је створио људе да живе вечно. Да Адам није згрешио, нико не би ни помислио да је вечни живот само пуста жеља. Премда данас помисао на вечни живот изгледа просто невероватно, невероватно је висока и цена коју је Јехова платио да би нам то омогућио, а то је живот његовог драгог Сина (Римљ. 8:32).

10. Чему се помазаници и друге овце надају?

10 Премда вечни живот тек треба да добијемо, Јехова жели да већ сада размишљамо о њему. Помазаници ишчекују изузетан живот на небу, када ће са Христом владати над земљом (Откр. 20:6). Друге овце се надају животу у рају на земљи у свету без бола и туге (Откр. 21:3, 4). Да ли се и ти надаш бескрајном животу на земљи? То није само нека утешна награда. За такав живот смо и створени. Тада ћемо знати шта значи бити заиста срећан.

11-12. Шта једва чекамо да се оствари? (Видети и слику.)

11 Пробај да замислиш какав ће ти бити живот у рају. Никада се више нећеш разболети нити ће те мучити помисао на смрт (Ис. 25:8; 33:24). Јехова ће ти испунити све жеље. Чиме би волео да се бавиш? Физиком? Хемијом? Музиком? Неком другом уметношћу? Сигурно ће нам требати архитекте, грађевинци и земљорадници. Требаће нам и услужне делатности као што су спремање хране, прављење алата и уређивање околине (Ис. 35:1; 65:21). Читава вечност ће бити пред тобом и имаћеш времена да се бавиш чим год хоћеш.

12 Не можемо ни замислити колико ћемо бити срећни када будемо дочекивали оне који буду ускрснули! (Дела 24:15). Уживаћемо у истраживању свега онога што је Јехова створио (Пс. 104:24; Ис. 11:9). И што је најбоље од свега, служићемо Јехови без и најмањег осећаја кривице! Да ли би све те благослове прокоцкао због привременог уживања у греху? (Јевр. 11:25). Сигурно да не би. Ти благослови су вредни сваке жртве. Не заборави да се рају нећемо заувек надати. Једном ће та нада постати реалност. Све то је могуће зато што нас је Јехова толико волео да је дао свог Сина за нас.

Шта ти једва чекаш да се оствари? (Видети 11. и 12. одломак)


КАКО ДА ЈЕХОВИ УЗВРАТИШ ЉУБАВ

13. Како да Јехови изразимо захвалност за то што нас толико воли? (2. Коринћанима 6:1).

13 Како да покажемо Јехови да смо му од срца захвални за то што нас је откупио? Тако што ће нам најважније бити да му служимо (Мат. 6:33). Исус је и умро да „они који живе не живе више за себе, него за њега који је умро за њих и био ускрснут“ (2. Кор. 5:15). Каква би само била штета да пропустимо прилику да својим животом покажемо Јехови колико смо му захвални за сву његову доброту! (Прочитати 2. Коринћанима 6:1.)

14. По чему се види да се уздамо у Јехову?

14 Јехови узвраћамо љубав и када се уздамо у њега и слушамо његове савете. На пример, када треба да донесемо одлуке које се тичу избора образовања и посла, неопходно је да узмемо у обзир шта Јехова мисли о томе (1. Кор. 10:31; 2. Кор. 5:7). Када својим одлукама покажемо да се уздамо у њега, дешава се нешто предивно – наша вера у Јехову и наше пријатељство с њим све су јачи. Осим тога, нада у вечни живот нам је још стварнија (Римљ. 5:3-5; Јак. 2:21, 22).

15. Како у периоду Спомен-свечаности можемо показати захвалност Јехови?

15 Има још један начин на који Јехови можемо узвратити љубав. Наиме, у периоду Спомен-свечаности можемо показати колико смо захвални за откупну жртву. Поред тога што ћемо доћи на Спомен-свечаност, можемо позвати и друге (1. Тим. 2:4). Онима које позовеш објасни како та свечаност изгледа. У томе ће ти помоћи два видеа на сајту jw.org: Зашто је Исус умро? и Сећање на Исусову смрт. Старешине треба да позову неактивне. Замисли колика ће радост на небу и земљи бити ако се захваљујући томе нека од тих изгубљених оваца врати у Божје стадо! (Лука 15:4-7). Хајде да на самој Спомен-свечаности поздравимо не само једни друге већ и оне који су ту први пут или нису били дуже време. Желимо да им буде пријатно с нама (Римљ. 12:13).

16. Зашто је за нас добро да се у периоду Спомен-свечаности још више ангажујемо у теократским активностима?

16 Можеш ли се у периоду Спомен-свечаности још више ангажовати у теократским активностима? То је одличан начин да покажеш захвалност за све што су Бог и Христ урадили за нас. Што се више ангажујемо у светој служби, више осећамо Јеховину подршку, а онда се још више и уздамо у њега (1. Кор. 3:9). Такође, прати распоред за читање Библије у периоду Спомен-свечаности. Можеш га наћи у брошурици Свакодневно разматрање Писма и у табели која се налази у Радној свесци. Можда би чак те библијске стихове могао додатно истражити.

17. Шта је Јехови драго? (Видети и оквир „ Како можемо показати захвалност за откупну жртву“.)

17 Наравно, можда не можеш да урадиш све што се предлаже у овом чланку. Упамти да Јехова не мери оно што ти дајеш са оним што други дају, већ гледа шта је у твом срцу и драго му је кад види да си искрено захвалан за његов драгоцени дар, откупну жртву (1. Сам. 16:7; Мар. 12:41-44).

18. За шта смо захвални Јехови Богу и Исусу Христу?

18 Само захваљујући откупној жртви можемо добити опроштење греха и имати близак однос с Јеховом и наду у вечни живот. Зато се увек трудимо да изразимо захвалност Јехови за љубав која га је подстакла да нам све то омогући (1. Јов. 4:19). Покажимо захвалност и Исусу зато што је из велике љубави према нама био спреман да чак и живот да за нас! (Јов. 15:13).

ПЕСМА 154 Љубав никада не престаје

a Јехова је својим древним слугама опраштао и пре него што је Христ платио откупнину. То је могао јер је био сигуран да ће му његов Син бити веран до смрти. Дакле, за Јехову је то било као да је откупнина већ плаћена (Римљ. 3:25).