Пређи на садржај

Пређи на садржај

ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ 27

Сада се припремимо за прогонство

Сада се припремимо за прогонство

Сви који желе да живе одано Богу у јединству са Христом Исусом, биће прогоњени (2. ТИМ. 3:12)

ПЕСМА 129 Истрајмо све до краја

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Зашто треба да се припремимо за прогонство?

ПОСЛЕДЊЕ вечери свог живота на земљи, Исус је рекао да ће свет мрзети све оне који желе да буду његови ученици (Јов. 17:14). Све до дан-данас, они који не воле Јехову прогоне његове верне слуге (2. Тим. 3:12). Како се ближи крај овог света, можемо очекивати све веће прогонство (Мат. 24:9).

2-3. (а) Зашто је страх толико опасан? (б) О чему ћемо говорити у овом чланку?

2 Како се већ сада можемо припремити за прогонство? Нема потребе да замишљамо шта би нам се све могло десити. Ако бисмо то радили, страх и зебња би нас могли савладати. Такви негативни сценарији могли би довести до тога да престанемо да служимо Јехови чак и пре него што настану праве кушње (Посл. 12:25; 17:22). Страх је моћно оружје које наш „противник, Ђаво“ користи против нас (1. Петр. 5:8, 9). Шта већ сада можемо предузети да бисмо се у будућности храбро суочили с прогонством?

3 У овом чланку ћемо видети како можемо ојачати свој однос с Јеховом и зашто је веома важно да то сада радимо. Говорићемо и о томе како да стекнемо потребну храброст. На крају ћемо видети како да истрајемо упркос мржњи наших противника.

КАКО ДА ОЈАЧАМО СВОЈ ОДНОС С ЈЕХОВОМ

4. Према Јеврејима 13:5, 6, у шта морамо бити уверени и зашто је то важно?

4 Буди уверен да те Јехова воли и да те никада неће оставити. (Прочитати Јеврејима 13:5, 6.) У Стражарској кули је пре много година писало: „Онај ко добро познаје Бога чврсто ће се уздати у њега кад дођу кушње.“ То је заиста тачно! Да бисмо могли да поднесемо прогонство, морамо волети Јехову, потпуно се уздати у њега и нимало не сумњати да нас он воли (Мат. 22:36-38; Јак. 5:11).

5. Шта ће ти помоћи да разумеш колико те Јехова воли?

5 Сваког дана читај Библију са циљем да се још више приближиш Јехови (Јак. 4:8). Док читаш Библију, размишљај о Јеховиним дивним особинама. На основу његових речи и поступака покушај да разумеш колико те воли (Изл. 34:6). Некима је тешко да поверују да их Бог воли јер никада у животу нису осетили нечију љубав. Ако се и ти тако осећаш, покушај да сваког дана размишљаш о томе како је Јехова показао љубав и доброту према теби (Пс. 78:38, 39; Римљ. 8:32). Док размишљаш о својим искуствима и о ономе што си прочитао у Божјој Речи, вероватно ћеш моћи да набројиш много тога што је Јехова већ учинио за тебе. Што је већа твоја захвалност према њему, то ће твој однос с њим бити јачи (Пс. 116:1, 2).

6. Према Псалму 94:17-19, како ти искрена молитва може помоћи?

6 Редовно се моли. Замисли једног дечака који се у очевом наручју осећа толико сигурно да му слободно прича и о лепим и о ружним стварима које су му се тог дана десиле. И ти можеш имати такав однос с Јеховом ако му се сваког дана искрено молиш. (Прочитати Псалам 94:17-19.) Док му се молиш, „као воду срце своје изливај“ и реци му шта те мучи и чега се плашиш (Тужб. 2:19). Шта ће из тога проистећи? Осетићеш „Божји мир који превазилази сваки ум“ (Фил. 4:6, 7). Ако се често будеш тако молио, бићеш све ближи Јехови (Римљ. 8:38, 39).

Храброст проистиче из поуздања у Јехову и његово Краљевство

Стенли Џоунс је био уверен да је Божје Краљевство стварна владавина и то му је давало снагу (Видети 7. одломак)

7. Зашто мораш бити уверен да ће се Божја обећања о његовом Краљевству испунити?

7 Буди уверен да ће Божје Краљевство доћи и да ће се Божја обећања испунити (Бр. 23:19). Ако је твоја вера у Божја обећања слаба, Сатани и онима који су на његовој страни неће бити тешко да те заплаше (Посл. 24:10; Јевр. 2:15). Како можеш ојачати своју веру у Божје Краљевство? Узми времена да истражиш шта је Бог обећао у вези са својим Краљевством и зашто можеш бити сигуран да ће се та обећања испунити. Како ће ти то помоћи? Узмимо за пример Стенлија Џоунса, који је због своје вере седам година провео у затвору. * Шта му је помогло да остане веран Јехови? Он је рекао: „Будући да сам знао шта је Божје Краљевство, да сам био уверен да је оно стварна владавина и да ни за тренутак нисам посумњао у то, нису ме могли натерати да погазим своја уверења.“ Ако и ти чврсто верујеш да ће се Божја обећања испунити, бићеш још ближи Јехови и страх те неће савладати (Посл. 3:25, 26).

8. Објасни шта показује наш став према састанцима.

8 Буди редован на састанцима. Састанци нам помажу да се приближимо Јехови. Наш став према томе колико је важно редовно долазити на састанке јесте добар показатељ тога да ли ћемо се у будућности успешно суочити с прогонством (Јевр. 10:24, 25). Зашто то кажемо? Ако већ сада због неких мањих тешкоћа не долазимо на састанке, шта ће бити ако будемо морали да ризикујемо своју безбедност да бисмо се састајали са суверницима? С друге стране, ако смо чврсто решени да редовно идемо на састанке, нећемо престати ни када нам противници то буду забранили. Сада је време да заволимо састанке. Тада нас никакво противљење, па чак ни забрана неће спречити да више слушамо Бога него људе (Дела 5:29).

Библијски стихови и теократске песме које сада научиш много ће ти значити кад наступи прогонство (Видети 9. одломак) *

9. Зашто је учење библијских стихова добар начин да се припремимо за прогонство?

9 Научи напамет омиљене библијске стихове (Мат. 13:52). Можда немаш баш добро памћење, али Јехова ти својим моћним светим духом може помоћи да се сетиш стихова које си већ научио (Јов. 14:26). Погледајмо шта је рекао један брат који је једно време провео у самици у затвору у Источној Немачкој: „Био сам срећан што сам до тада напамет научио више од двеста библијских стихова! Тако сам током дугих дана проведених у самици могао размишљати о разним библијским темама.“ Ти библијски стихови помогли су нашем брату да остане близак с Јеховом и да истраје у кушњама.

(Видети 10. одломак) *

10. Зашто песме треба да учимо напамет?

10 Научи теократске песме и певај их. Када су Павле и Сила били у затвору у Филипима, хвалили су Јехову песмама које су знали напамет (Дела 16:25). На сличан начин су се јачала наша браћа у бившем Совјетском Савезу када су били изгнани у Сибир. Сестра Марија Федун је испричала: „Певали смо све песме из наше песмарице које смо знали напамет.“ Она је рекла да су их те песме храбриле и помагале им да се још више приближе Јехови. Да ли и ти осећаш да си јачи и храбрији када певаш своје омиљене песме из песмарице? Зато их сада научи напамет! (Видети оквир „ Дај нам храброст“.)

КАКО РАЗВИЈАТИ ХРАБРОСТ

11-12. (а) Према 1. Самуиловој 17:37, 45-47, откуд Давиду толика храброст? (б) Коју важну поуку извлачимо из Давидовог примера?

11 Да бисмо се суочили с прогонством, потребна нам је храброст. Шта можеш урадити ако мислиш да ниси баш толико храбар? Не заборави да твоја храброст не зависи од твоје грађе, снаге или способности. Сети се како се Давид као младић суочио с Голијатом. Наспрам тог дива, Давид је био ситан, слабашан и слабо наоружан. Није имао чак ни мач. Па ипак, био је изузетно храбар. Одважно је кренуо на тог дрског дива.

12 Откуд Давиду толика храброст? Био је потпуно сигуран да је Јехова с њим. (Прочитати 1. Самуилову 17:37, 45-47.) Није размишљао о томе колико је Голијат већи од њега, него колико је Голијат сићушан у поређењу с Јеховом. Шта из тога можемо научити? И ми ћемо бити храбри ако смо потпуно уверени у то да је Јехова с нама и да су наши непријатељи ништавни у поређењу са Свемоћним Богом (2. Лет. 20:15; Пс. 16:8). Како можемо стећи још већу храброст већ сада, пре него што наступи прогонство?

13. Објасни како можемо развијати храброст.

13 Проповедање добре вести о Божјем Краљевству може нам помоћи да развијемо храброст. То је зато што у служби проповедања учимо да се уздамо у Јехову и да савладамо сваки страх од човека (Посл. 29:25). Као што се мишићи развијају вежбањем, тако се и храброст развија проповедањем од куће до куће, на јавним местима, неформално и на пословном подручју. Ако већ сада имамо храбрости да проповедамо, наставићемо то да радимо чак и ако наше активности буду забрањене (1. Сол. 2:1, 2).

Ненси Јуен није желела да престане да проповеда добру вест (Видети 14. одломак)

14-15. Шта можемо научити од Ненси Јуен и Валентине Гарновскаје?

14 Много тога можемо научити од наше две сестре које су биле изузетно храбре. Ненси Јуен је била висока само метар и по, али се није дала лако заплашити. * Није хтела да престане да проповеда добру вест о Божјем Краљевству. Због тога је у комунистичкој Кини провела у затвору више од 20 година. Они који су је испитивали рекли су да је „најтврдоглавија особа“ у земљи.

Валентина Гарновскаја је била дубоко уверена да је Јехова уз њу (Видети 15. одломак)

15 Слично је прошла и Валентина Гарновскаја, која је у Совјетском Савезу у три наврата провела у затвору укупно 21 годину. * Била је толико непоколебљива у својој жељи да и даље проповеда да су је власти окарактерисале као „изузетно опасног криминалца“. Откуд овим двема женама толика храброст? Биле су дубоко уверене да је Јехова уз њих.

16. У чему је тајна истинске храбрости?

16 Као што смо видели, да бисмо развили храброст не смемо се ослањати на своју снагу и способности. Морамо веровати да је Јехова с нама и да се бори за нас (Пон. зак. 1:29, 30; Зах. 4:6). У томе је тајна истинске храбрости.

КАКО ИСТРАЈАТИ УПРКОС МРЖЊИ ПРОТИВНИКА

17-18. Према Јовану 15:18-21, на шта нас је Исус упозорио и зашто је то тако?

17 Сви ми волимо када нас други поштују, али не смемо упасти у замку да своју вредност меримо према томе шта други мисле о нама. Исус је рекао: „Срећни сте кад вас људи мрзе и кад вас одбацују и вређају и кад ваше име сматрају злим због Сина човечјег“ (Лука 6:22). Шта су значиле те речи?

18 Исус није рекао да његови следбеници желе да их други мрзе. Он је само био реалан. Ми нисмо део света. Живимо у складу са Исусовим учењима и проповедамо оно што је и он проповедао. Зато нас свет мрзи. (Прочитати Јована 15:18-21.) Ми желимо да угодимо Јехови. Ако нас мрзе зато што волимо нашег небеског Оца, то је њихов проблем.

19. Како се можемо угледати на апостоле?

19 Никада немој дозволити да те људи својим речима или поступцима наведу да се постидиш што си Јеховин сведок (Мих. 4:5). Пример који су нам оставили апостоли у Јерусалиму непосредно након Исусове смрти може нам помоћи да савладамо страх од људи. Они су знали колико их јудејске верске вође мрзе (Дела 5:17, 18, 27, 28). Па ипак, сваки дан су одлазили у храм и својим речима јасно потврђивали да су Исусови ученици (Дела 5:42). Нису се у страху повукли. И ми можемо победити страх од људи ако на послу, у школи и у комшилуку не кријемо да смо Јеховини сведоци (Дела 4:29; Римљ. 1:16).

20. Зашто су апостоли били срећни иако их је свет мрзео?

20 Зашто су апостоли били срећни? Знали су зашто их свет мрзи и била им је част да поднесу срамоту зато што чине оно што Јехова жели (Лука 6:23; Дела 5:41). Апостол Петар је касније написао: „Ако и претрпите због праведности, срећни сте“ (1. Петр. 2:19-21; 3:14). Ако разумемо да нас други мрзе зато што радимо оно што је исправно, никада нећемо дозволити да нас њихова мржња спречи да и даље служимо Јехови.

ПРИПРЕМА ЋЕ НАМ СИГУРНО КОРИСТИТИ

21-22. (а) Шта си одлучио да урадиш како би се припремио за прогонство? (б) Шта ћемо размотрити у следећем чланку?

21 Ми не знамо када ће наступити талас прогонства или можда чак потпуна забрана наше активности. Међутим, знамо да се већ сада можемо припремити тако што ћемо јачати свој однос с Јеховом, развијати храброст и научити да подносимо мржњу. Оно што сада у том правцу будемо учинили помоћи ће нам да у будућности будемо непоколебљиви.

22 Али шта треба да радимо ако наше активности заиста буду забрањене? У следећем чланку ћемо размотрити начела која ће нам помоћи да наставимо да служимо Јехови чак и под забраном.

ПЕСМА 118 „Дај нам више вере“

^ одл. 5 Нико од нас не жели да га други мрзе. Али пре или касније, сви ћемо се суочити с прогонством. Овај чланак ће нам помоћи да будемо храбри када се то деси.

^ одл. 7 Видети Стражарску кулу од 15. децембра 1965, стране 756-767 (енгл.).

^ одл. 14 Видети Стражарску кулу од 15. јула 1979, стране 4-7 (енгл.), као и интервју са Ненси Јуен: Сви ће чути за Јеховино име на JW Broadcasting®. Идите на ИНТЕРВЈУИ И ЖИВОТНЕ ПРИЧЕ.

^ одл. 67 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Родитељи током породичног проучавања користе картице да би помогли својој деци да напамет науче библијске стихове.

^ одл. 70 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Једна породица у аутомобилу вежба теократске песме док иде на састанак.