Пређи на садржај

Пређи на садржај

27. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Немојмо мислити превисоко о себи

Немојмо мислити превисоко о себи

Кажем свакоме међу вама да не мисли превисоко о себи, него да у свом размишљању буде разуман (РИМЉ. 12:3)

ПЕСМА 130 Спремно опраштајмо

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Који савет се налази у Филипљанима 2:3 и зашто је добро да га примењујемо?

МИ СЕ понизно подлажемо Јеховиним мерилима јер смо свесни да он увек зна шта је најбоље за нас (Еф. 4:22-24). Понизност нас покреће да Јеховину вољу стављамо испред своје и да сматрамо друге већима од себе. Захваљујући томе, имамо бољи однос с Јеховом и са суверницима. (Прочитати Филипљанима 2:3.)

2. Чега је Павле био свестан и о чему ће бити речи у овом чланку?

2 Међутим, ако нисмо опрезни, могло би се десити да постанемо поносни и себични попут људи у данашњем свету. * Из онога што је апостол Павле написао у посланици Римљанима види се да су и у првом веку хришћани били у сличној опасности: „Кажем свакоме међу вама да не мисли превисоко о себи, него да у свом размишљању буде разуман“ (Римљ. 12:3). Павле је био свестан да треба да имамо извесну меру самопоштовања. Али понизност ће нам помоћи да имамо разумно гледиште о себи. У овом чланку ће бити речи о три подручја на којима ће нас понизност заштитити од поноса. Та подручја су: (1) брак, (2) задужења у Јеховиној организацији и (3) коришћење друштвених мрежа.

ПОНИЗНОСТ У БРАКУ

3. Због чега се јављају несугласице у браку и шта неки виде као решење?

3 Јехова је основао брак с намером да муж и жена буду срећни. Али пошто нико није савршен, понекад ће бити несугласица. Павле је написао да ће они који ступе у брак имати одређене тешкоће (1. Кор. 7:28). Неки би могли закључити да нису једно за друго јер се често свађају. Уколико на њих утиче овај свет, одмах ће помислити да је развод једино решење. Сматраће да је најважније да они буду срећни.

4. Шта не смемо дозволити?

4 Не смемо дозволити да на свој брак почнемо да гледамо као на промашај. Јасно нам је да је прељуба једини библијски разлог за развод (Мат. 5:32). Зато, кад се суочимо с тешкоћама о којима је Павле говорио, морамо пазити да нас понос не наведе да размишљамо на следећи начин: „Да ли ми овај брак пружа оно што ми је потребно? Добијам ли љубав коју заслужујем? Да ли бих био срећнији с неким другим?“ Онај ко тако размишља ставља себе на прво место. Мудрост овог света каже: „Слушај своје срце и ради оно што ће тебе усрећити“, чак и по цену развода. С друге стране, Божја мудрост каже: „Немојте мислити само на своју корист него и на корист других“ (Фил. 2:4). Јехова жели да сачуваш свој брак (Мат. 19:6). Он жели да своје одлуке темељиш на његовим мерилима, а не на својим себичним жељама.

5. Према Ефешанима 5:33, како муж и жена треба да се опходе једно према другом?

5 Муж и жена треба да се опходе једно према другом с љубављу и поштовањем. (Прочитати Ефешанима 5:33.) Библија нас подстиче да размишљамо о томе шта можемо дати, а не само шта можемо добити (Дела 20:35). Шта ће брачним паровима помоћи да показују љубав и поштовање? Једноставно речено, понизност. Мужеви и жене који су понизни неће гледати само своју корист већ и корист свог брачног друга (1. Кор. 10:24).

Ако су понизни, муж и жена се не надмећу, већ сарађују у свему (Видети 6. одломак)

6. Шта си научио из онога што су рекли Стивен и Стефани?

6 Понизност је помогла многима да имају срећан брак. Примера ради, Стивен каже: „Ако сте сложни, све ћете радити заједно, нарочито кад се појаве проблеми. Нећете се питати ’шта је најбоље за мене?‘ већ ’шта је најбоље за нас?‘“ Његова супруга Стефани слаже се с њим. Она каже: „Нико не жели непрестане свађе у кући. Кад се око нечега не слажемо, најпре утврдимо у чему је проблем. Затим се молимо, проучавамо и разговарамо о решењу. Нападамо проблем, а не једно друго.“ И за мужеве и за жене добро је да немају превисоко мишљење о себи.

СЛУЖИ ЈЕХОВИ СА „СВОМ ПОНИЗНОШЋУ“

7. Какав став треба да има брат када добије неко задужење?

7 Све што чинимо за Јехову причињава нам радост (Пс. 27:4; 84:10). За сваку похвалу је када неки брат жели да прихвати додатна задужења у Јеховиној организацији. Библија каже: „Ако неко жели да служи као надгледник, он жели хвале вредну службу“ (1. Тим. 3:1). Међутим, када добије неко задужење, не треба да мисли да је због тога важнији од других (Лука 17:7-10). Циљ треба да му буде да понизно служи другима (2. Кор. 12:15).

8. Шта учимо из примера Диотрефа, Озије и Авесалома?

8 Библија говори о неким људима који су мислили превисоко о себи. Њихов пример нам служи као упозорење. Диотреф је поступао дрско и хтео је да буде посебно уважен у скупштини (3. Јов. 9). Понос је навео Озију да покуша да уради нешто на шта по Јеховином закону није имао право (2. Лет. 26:16-21). Авесалом је лукаво покушао да задобије наклоност народа јер је желео да постане краљ (2. Сам. 15:2-6). Сви ови примери јасно показују да Јехова не воли кад неко тражи „част за себе“ (Посл. 25:27). С временом понос и амбиција воде до пропасти (Посл. 16:18).

9. У чему треба да се угледамо на Исуса?

9 Исус је био сушта супротност тим лошим примерима. „Иако је био сличан Богу, он није ни помишљао на то да присвоји оно што му не припада, наиме на то да буде једнак Богу“ (Фил. 2:6). Премда је само Јехова моћнији од њега, Исус нема превисоко мишљење о себи. Он је рекао својим ученицима: „Ко се међу свима вама понаша као мањи, тај је велики“ (Лука 9:48). Дивно је служити с пионирима, слугама помоћницима, старешинама и покрајинским надгледницима који су понизни попут Исуса. Понизне Јеховине слуге показују љубав, по којој се препознаје Јеховина организација (Јов. 13:35).

10. Шта треба да радиш ако сматраш да се неки проблем у скупштини не решава како треба?

10 Шта ћеш урадити ако се у скупштини појави неки проблем и ти сматраш да га старешине не решавају како треба? Немој се жалити због тога, већ покажи понизност и пружи им подршку (Јевр. 13:17). Биће ти лакше да тако поступиш ако размислиш о следећим питањима: „Да ли је тај проблем заиста толико озбиљан да треба нешто предузети? Да ли је право време за то? Да ли је на мени да то решавам? Искрено говорећи, да ли ми је заиста стало до јединства у скупштини или покушавам да скренем пажњу на себе?“

Браћа којој су поверене одговорности у организацији треба да буду позната по понизности, а не само по својим способностима (Видети 11. одломак) *

11. Према Ефешанима 4:2, 3, зашто је добро да понизно служимо Јехови?

11 Јехови је наша понизност много важнија од наших способности и јединство му је важније од ефикасности. Зато дај све од себе да понизно служиш Јехови. На тај начин ћеш допринети јединству у скупштини. (Прочитати Ефешанима 4:2, 3.) Буди реван у служби проповедања. Тражи начине да учиниш нешто добро за друге. Буди гостољубив према свима, па и према онима који немају неку посебну одговорност у организацији (Мат. 6:1-4; Лука 14:12-14). Док понизно сарађујеш са свима у скупштини, они ће запазити не само твоје способности већ и твоју понизност.

ПОНИЗНОСТ И ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ

12. Шта Библија каже о пријатељству?

12 Јехова жели да уживаш у времену које проводиш с пријатељима и члановима породице (Пс. 133:1). Исус је имао блиске пријатеље (Јов. 15:15). Библија говори о томе колико је добро имати праве пријатеље (Посл. 17:17; 18:24). Осим тога, саветује нас да се не изолујемо (Посл. 18:1). Многи мисле да ће им друштвене мреже помоћи да стекну много пријатеља и да не буду усамљени. Међутим, постоје ствари на које треба да обратимо пажњу кад користимо друштвене мреже.

13. Зашто се неки корисници друштвених мрежа осећају усамљено и депресивно?

13 Истраживања су показала да су људи који проводе много времена гледајући оно што други стављају на друштвене мреже у опасности да постану усамљени и депресивни. Због чега је тако? Један од разлога би могао бити то што људи постављају фотографије најлепших тренутака у свом животу. На тим сликама су у најбољем светлу приказани они, њихови пријатељи и места на којима су били. Неко ко гледа такве слике могао би закључити да је у поређењу с тим његов живот просечан, чак незанимљив. „Почела сам да завидим другима када сам видела како се лепо проводе током викенда док се ја досађујем код куће“, каже једна наша 19-годишња сестра.

14. Како нам савет из 1. Петрове 3:8 помаже да мудро користимо друштвене мреже?

14 Наравно, друштвене мреже имају и добру страну – на пример, преко њих можемо бити у контакту с породицом и пријатељима. Међутим, да ли си запазио да неки пишу коментаре и постављају слике и снимке само да би им се други дивили? Као да свима желе да поруче: „Гледајте како ми је лепо!“ Неки чак пишу увредљиве и непристојне коментаре уз своје или туђе слике. Будући да се труде да развијају понизност и саосећајност, хришћани никада не би тако поступали. (Прочитати 1. Петрову 3:8.)

Шта оно што постављаш на друштвене мреже говори о теби? (Видети 15. одломак)

15. Како нам Библија помаже да не скрећемо пажњу на себе?

15 Ако користиш друштвене мреже, размисли о следећим питањима: „Да ли би оно што постављам могло створити утисак да се хвалим? Да ли би неко могао бити љубоморан због тога?“ У Библији пише: „Ништа што је у свету – жеља тела и жеља очију и истицање свог иметка – не потиче од Оца, већ потиче од света“ (1. Јов. 2:16). У једном преводу, израз „истицање свог иметка“ пренесен је као „жеља за истицањем себе“ (The Message – The New Testament in Contemporary Language). Хришћани немају потребу да буду у центру пажње. Они поступају у складу с библијским саветом: „Не будимо умишљени, не надмећимо се једни с другима, не завидимо једни другима“ (Гал. 5:26). Ако развијамо понизност, нећемо попримити став данашњих људи којима је најважније да скрену пажњу на себе.

РАЗУМНО ГЛЕДИШТЕ О СЕБИ

16. Зашто се морамо чувати поноса?

16 Важно је да развијамо понизност јер поносни људи немају разумно гледиште о себи (Римљ. 12:3). Они су свадљиви и уображени. Својим ставовима и поступцима наносе штету и себи и другима. Уколико не промене свој начин размишљања, Сатана ће заслепити и искварити њихов ум (2. Кор. 4:4; 11:3). С друге стране, понизан човек је разуман и има реално гледиште о себи. Свестан је да су други у много чему бољи од њега (Фил. 2:3). Осим тога, он зна да се Бог „супротставља охолима, а незаслужену доброту указује понизнима“ (1. Петр. 5:5). Ниједан разуман човек не би желео да му Јехова буде непријатељ.

17. Шта морамо радити да бисмо остали понизни?

17 Да бисмо остали понизни, морамо послушати савет из Библије: „Свуците стару личност и њена дела, и обуците нову личност.“ То захтева много труда. Морамо да размишљамо о Исусовом примеру и да се угледамо на њега колико год је могуће (Кол. 3:9, 10; 1. Петр. 2:21). Али тај труд се исплати. Захваљујући томе што развијамо понизност, наш породични живот ће бити срећнији, доприносићемо јединству у скупштини и мудро ћемо користити друштвене мреже. Што је најважније, тиме ћемо угодити Јехови и он ће нас благословити.

ПЕСМА 117 Божја доброта

^ одл. 5 Свет у ком живимо пун је поносних, себичних људи. Морамо пазити да не постанемо попут њих. У овом чланку ће бити речи о три подручја на којима је важно да имамо разумно мишљење о себи.

^ одл. 2 ОБЈАШЊЕЊЕ ИЗРАЗА: Поносна особа мисли само на себе и ретко размишља о другима. Она је себична. С друге стране, понизност нам помаже да будемо несебични. Понизна особа није поносна ни охола и не мисли да је важнија од других.

^ одл. 56 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Старешина држи говор на конгресу и надгледа грађевински пројекат, али и води састанак за службу проповедања и чисти Дворану Краљевства.