Пређи на садржај

Пређи на садржај

Питања читалаца

Питања читалаца

Када је Исус постао Првосвештеник? Када је нови савез постао правоснажан, а када је ступио на снагу?

Исус је постао Првосвештеник када се крстио, 29. године. Који докази то потврђују? Приликом свог крштења, Исус је показао да је спреман да принесе свој живот на симболичном олтару који представља Божју вољу (Гал. 1:4; Јевр. 10:5-10). Пошто тај симболични олтар постоји од Исусовог крштења, а олтар је важан део храма, логично је закључити да је том приликом настао и Јеховин велики духовни храм. Тај храм представља све што је Јехова путем Исусове жртве омогућио како бисмо му служили на исправан начин (Мат. 3:16, 17; Јевр. 5:4-6).

Када је настао велики духовни храм, био је потребан и првосвештеник који би ту служио. Зато је Јехова помазао Исуса „светим духом и дао му моћ“ (Дела 10:37, 38; Мар. 1:9-11). Али како знамо да је Исус био помазан за Првосвештеника пре своје смрти и ускрсења? Уверљив доказ у прилог томе налазимо у ономе што Библија каже о Арону и његовим наследницима који су служили као првосвештеници под Мојсијевим законом.

Према Закону, само је првосвештеник смео да уђе у Светињу над светињама, која се у почетку налазила у светом шатору, а касније у храму. Та просторија је од Светиње била раздвојена завесом. Првосвештеник је улазио у просторију иза завесе само на Дан очишћења (Јевр. 9:1-3, 6, 7). Арон и његови наследници су најпре били помазани за првосвештенике, а тек потом су смели да уђу у Светињу над светињама „кроз [дословну] завесу“. Исто тако, Исус је морао бити помазан за Првосвештеника Јеховиног великог духовног храма пре него што је умро и затим прошао „кроз завесу, то јест своје тело“ у живот на небу (Јевр. 10:20). Зато је апостол Павле рекао да је Исус „дошао као првосвештеник“ и затим ушао „у већи и савршенији шатор, који нису направиле људске руке“ и „у само небо“ (Јевр. 9:11, 24).

Нови савез је постао правоснажан и ступио је на снагу у исто време. Како то знамо? Када се Исус вратио на небо да би платио откупнину за нас, предузео је одређене кораке који су били неопходни да би нови савез постао правоснажан. На тај начин је нови савез уједно ступио на снагу, то јест почео да важи. Који су то кораци били?

Као прво, Исус се појавио пред Јеховом. Као друго, понудио је Јехови своју жртву као откупнину за човечанство. Као треће, Јехова је прихватио Исусову жртву. Док ти кораци нису били предузети, нови савез није важио.

Библија не каже када је тачно Јехова прихватио Исусову жртву као откупнину. Зато не можемо одредити тренутак када је нови савез постао правоснажан и ступио на снагу. Па ипак, знамо да је Исус узашао на небо десет дана пре Педесетнице (Дела 1:3). Током тог кратког периода, понудио је Јехови своју жртву као откупнину и Јехова је то прихватио (Јевр. 9:12). Оно што се десило на Педесетницу било је видљив доказ да је тај савез већ почео да важи (Дела 2:1-4, 32, 33). Очигледно је да је нови савез тада већ био на снази.

Укратко речено, нови савез је постао правоснажан и ступио је на снагу након што је Јехова прихватио Исусову проливену крв као откупнину и укључио помазанике у тај савез. Тај савез важи од тада и његов Посредник је Исус, који служи као Првосвештеник (Јевр. 7:25; 8:1-3, 6; 9:13-15).