Пређи на садржај

Пређи на садржај

28. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Увери се да си пронашао истину

Увери се да си пронашао истину

Ти се држи онога што си научио и у шта си се уверио (2. ТИМ. 3:14)

ПЕСМА 56 Живи с истином

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Шта подразумевамо под „истином“?

„КАКО си упознао истину?“ „Да ли си одрастао у истини?“ „Колико си дуго у истини?“ Сигурно ти је неко већ поставио оваква питања или си их можда ти поставио некоме. Шта подразумевамо под „истином“? Ту реч углавном користимо да бисмо описали оно у шта верујемо, оно што чинимо у служби за Бога и наш начин живота. Они који су „у истини“ упознати су с библијским учењима и живе по библијским начелима. Захваљујући томе, не робују лажним верским учењима и срећни су, колико год је то могуће у Сатанином свету (Јов. 8:32).

2. Према Јовану 13:34, 35, шта би некога могло привући истини?

2 Шта те је у почетку привукло истини? Можда је то било лепо понашање Јеховиног народа (1. Петр. 2:12). Или љубав која је владала међу њима. Многи су ту љубав приметили на првом састанку на ком су били и она је на њих оставила јачи утисак од свега што су чули с подијума. То не изненађује, пошто је Исус рекао да ће се његови ученици препознавати по међусобној љубави. (Прочитати Јована 13:34, 35.) Али за снажну веру потребно је више од тога.

3. Шта би се могло десити ако се наша вера у Бога темељи само на љубави која постоји међу Божјим народом?

3 Није довољно да се наша вера темељи само на љубави која постоји међу Божјим народом. Ако би било тако, могли бисмо лако изгубити веру. На пример, могли бисмо престати да служимо Јехови ако неко од браће или сестара, можда чак неки старешина или пионир, почини озбиљан грех. То би се могло десити и ако нас неко повреди или постане отпадник и почне да тврди да су наша веровања погрешна. Према томе, да бисмо имали јаку веру, она се мора темељити на чврстом пријатељству с Јеховом. Ако би се твоја вера у Бога заснивала само на ономе што други раде, а не на твом пријатељству с Јеховом, не би била јака. Да би изградио веру, нису довољна само осећања. Неопходно је и да озбиљно проучаваш Библију и добро разумеш њена учења како би био сигуран да се у њој налази истина о Јехови. Мораш бити потпуно уверен у то (Римљ. 12:2).

4. Према Матеју 13:3-6, 20, 21, како на неке утичу испити вере?

4 Исус је рекао да ће неки радосно прихватити истину, али да ће се поколебати кад наиђу испити вере. (Прочитати Матеја 13:3-6, 20, 21.) Можда нису схватили да ће се Исусови следбеници суочавати с тешкоћама и проблемима (Мат. 16:24). Или су можда мислили да хришћани живе безбрижно – да имају само благослове, али не и проблеме. Међутим, проблеми су саставни део живота у овом свету. Околности се мењају и то може утицати на нашу радост (Пс. 6:6; Проп. 9:11).

5. Како већина наше браће и сестара показује да има јаку веру?

5 Код већине наше браће и сестара се види уверење да су пронашли истину. Како? Њихова вера не слаби ако их неки суверник повреди или почини грех (Пс. 119:165). Са сваком кушњом, њихова вера је све јача (Јак. 1:2-4). Како можеш изградити такву веру?

ДОБРО УПОЗНАЈ БОГА

6. На чему су хришћани у првом веку градили своју веру?

6 Хришћани у првом веку су своју веру градили на Писму и учењима Исуса Христа, то јест на „истини добре вести“ (Гал. 2:5). Та истина обухвата све оно у шта као хришћани верујемо, укључујући и Исусову откупну жртву и његово ускрсење. Апостол Павле је био уверен да су та учења истинита. По чему се то видело? Користио је Писмо да би их преносио другима: „Позивајући се на оно што је написано, објашњавао им је и доказивао да је требало да Христ страда и ускрсне из мртвих“ (Дела 17:2, 3). Хришћани у првом веку прихватили су та учења и ослањали се на свети дух за помоћ у разумевању Божје Речи. Лично су се уверили да се она темеље на Писму (Дела 17:11, 12; Јевр. 5:14). Они нису своју веру градили само на осећањима и нису служили Јехови само зато што им је било лепо са суверницима. Своју веру су темељили на добром познавању Бога (Кол. 1:9, 10).

7. Зашто је важно да будемо уверени да су библијска учења истинита?

7 Истина из Божје Речи се не мења (Пс. 119:160). На пример, она остаје иста и ако нас неки суверник повреди или почини озбиљан грех. Не мења се ни када наиђу потешкоће. Зато је важно да темељно проучимо библијска учења и уверимо се да су она истинита. Јака вера која се темељи на библијским учењима штитиће нас кад наиђу проблеми, као што сидро штити брод кад наиђе олуја. Како можеш ојачати своје уверење да си пронашао истину?

БУДИ УВЕРЕН У ОНО ШТО ЗНАШ

8. Према 2. Тимотеју 3:14, 15, како се Тимотеј уверио да је пронашао истину?

8 Тимотеј је био уверен да је пронашао истину. Како је дошао до тог закључка? (Прочитати 2. Тимотеју 3:14, 15.) Његова мајка и бака су му пренеле учења из светих списа. Али и он сам је сигурно уложио време и труд да би их проучавао. Захваљујући томе, уверио се да се у тим списима налази истина. Касније су Тимотеј, његова мајка и бака упознали хришћанска учења. Нема сумње да је Тимотеј био одушевљен љубављу која је владала међу Исусовим следбеницима и да је жарко желео да се дружи с браћом и сестрама и да им помаже (Фил. 2:19, 20). Међутим, његова вера се није темељила само на љубави према људима већ и на библијским учењима која су га приближила Јехови. И ти мораш дубоко проучавати Библију како би дошао до логичних закључака и уверио се да она говори истину о Јехови.

9. У која три основна учења мораш да се увериш?

9 За почетак, треба да се увериш у најмање три основна учења. Као прво, треба да се увериш да је Јехова Створитељ свега (Изл. 3:14, 15; Јевр. 3:4; Откр. 4:11). Као друго, мораш пронаћи доказе да је Библија Божја надахнута порука људима (2. Тим. 3:16, 17). Као треће, мораш бити сигуран да Јехова има народ који му организовано служи под Христовим вођством и да су тај народ Јеховини сведоци (Ис. 43:10-12; Јов. 14:6; Дела 15:14). Да би се уверио у та основна учења, не мораш постати ходајућа библијска енциклопедија. Циљ треба да ти буде да користиш свој разум да би ојачао уверење да си пронашао истину (Римљ. 12:1).

БУДИ СПРЕМАН ДА УВЕРИШ ДРУГЕ

10. Коју одговорност имамо након што смо упознали истину?

10 Када се увериш у ова три основна учења о Богу, Библији и Божјем народу, треба да будеш у стању да их помоћу Библије објасниш другима. Зашто? Зато што хришћани имају одговорност да друге поучавају истини (1. Тим. 4:16). * Док другима износимо доказе у прилог библијским учењима, јачамо и своје уверење да су она истинита.

11. Зашто је Павле добар пример у поучавању?

11 Док је поучавао људе, Павле их је подстицао да верују у Исуса, „позивајући се на Мојсијев закон и Пророке“ (Дела 28:23). Како се можемо угледати на њега? Није довољно да људима само пренесемо суве чињенице. Онима који проучавају Библију треба да помогнемо да дођу до логичних закључака да би се приближили Јехови. Не желимо да прихвате истину зато што се диве нама, већ зато што су се сами уверили да је оно што су сазнали о нашем дивном Богу истина.

Родитељи, помозите деци да развију веру тако што ћете им преносити „чак и Божје дубине“ (Видети 12. и 13. одломак) *

12-13. Како родитељи могу помоћи деци да остану у истини?

12 Родитељи, ви сигурно желите да ваша деца остану у истини. Можда мислите да ће развити јаку веру ако имају добро друштво у скупштини. Међутим, да би се ваша деца уверила да су пронашла истину, није им довољно само добро друштво. Треба да сматрају Бога својим пријатељем и да се увере да је оно што Библија каже истина.

13 Да би родитељи усадили у децу истину, морају и сами бити добар пример у проучавању Библије. Треба да одвоје време да би дубоко размишљали о ономе што су сазнали. Тада ће моћи да поуче децу да раде то исто. Као што поучавају оне с којима воде курс, тако треба да науче и децу да користе све што имамо на располагању за проучавање Библије, на пример, нашу онлајн библиотеку и Водич кроз публикације. На тај начин ће помоћи деци да заволе Јехову и имају поверења да нам он обезбеђује духовну храну преко „верног и разборитог роба“ (Мат. 24:45-47). Родитељи, немојте стати на томе да своју децу научите само основним библијским учењима. Помозите им да развију јаку веру тако што ћете им преносити „чак и Божје дубине“, у складу с њиховим узрастом и способностима (1. Кор. 2:10).

ПРОУЧАВАЈ БИБЛИЈСКА ПРОРОЧАНСТВА

14. Зашто треба да проучавамо библијска пророчанства? (Видети и оквир „ Можеш ли објаснити ова пророчанства?“)

14 Библијска пророчанства су важан део Божје Речи и помажу нам да изградимо јаку веру. Која пророчанства су ојачала твоју веру? Можда ћеш споменути пророчанство о „последњим данима“ (2. Тим. 3:1-5; Мат. 24:3, 7). Али која још пророчанства јачају твоје уверење? На пример, можеш ли објаснити како су се испунила и како се испуњавају пророчанства из 2. и 11. поглавља Данила? * Када ти је вера чврсто утемељена на Библији, она је несаломива. Погледајмо пример браће која су током Другог светског рата трпела жестоко прогонство у Немачкој. Иако нису у потпуности разумели пророчанства о последњим данима, имали су јаку веру у Божју Реч.

Проучавајући Библију, укључујући и њена пророчанства, можемо изградити чврсто поуздање које ће нам дати снагу кад наиђе прогонство (Видети одломке 15-17) *

15-17. Како је проучавање Библије ојачало нашу браћу током нацистичког режима?

15 Током нацистичког режима у Немачкој, хиљаде наше браће и сестара биле су послате у концентрационе логоре. Хитлер и Хајнрих Химлер, командант СС дивизија, мрзели су Јеховине сведоке. Једна сестра је испричала да је Химлер групи сестара у једном логору рекао: „Ваш Јехова можда влада на небу, али овде на земљи ми владамо! Видећемо ко ће дуже издржати, ви или ми!“ Шта је помогло Јеховиним слугама да сачувају веру?

16 Истраживачи Библије су знали да је Божје Краљевство почело да влада 1914. Није их изненадило жестоко прогонство с којим су се суочили. Јеховин народ је био уверен да ниједна људска власт не може спречити остварење Божје намере. Хитлер неће успети да искорени праву религију нити да успостави власт која би засенила Божје Краљевство. Наша браћа су била уверена да ће се на овај или онај начин Хитлерова власт окончати.

17 Испоставило се да су наша браћа и сестре били у праву. Убрзо је нацистички режим пао, а Хајнрих Химлер, човек који је рекао: „Овде на земљи ми владамо“, бежао је да спасе живу главу. Док је био у бекству, срео је брата Либкеа, бившег затвореника за кога је знао да је Сведок. Потпуно поражен, Химлер га је питао: „Па, Истраживачу Библије, шта сада?“ Брат Либке му је објаснио да су Јеховини сведоци све време знали да ће нацистички режим пасти и да ће они бити спасени. Химлер – човек који је некада на сав глас говорио против Сведока – остао је без речи. Кратко након тога, починио је самоубиство. Шта учимо из овога? Проучавајући Библију, укључујући и њена пророчанства, можемо изградити несаломиву веру у Бога и чврсто поуздање које ће нам дати снагу кад наиђе прогонство (2. Петр. 1:19-21).

18. Како се из Јована 6:67, 68 види да треба добро да упознамо Божју вољу и стекнемо разборитост?

18 Свако од нас мора показивати љубав по којој се препознају прави хришћани. Али осим тога треба да добро упознамо Божју вољу и стекнемо разборитост (Фил. 1:9). У супротном бисмо могли постати попут оних које „носи сваки ветар учења јер слушају људе који се служе преваром“, као што су отпадници (Еф. 4:14). Када су у првом веку многи ученици престали да следе Исуса, апостол Петар је изразио чврсто уверење да Исус има „речи вечног живота“. (Прочитати Јована 6:67, 68.) Иако Петар у то време није у потпуности разумео шта све обухватају речи вечног живота, остао је веран Христу јер се уверио у истину о њему. И ти можеш ојачати своје уверење у оно што стоји у Библији. Уколико то учиниш, твоја вера ће издржати испит времена, а помоћи ћеш и другима да изграде јаку веру (2. Јов. 1, 2).

ПЕСМА 72 Објављујмо истину о Краљевству

^ одл. 5 Овај чланак ће нам помоћи да још више ценимо истину из Божје Речи. Говорићемо и о томе како можемо ојачати своје уверење да је оно у шта верујемо истина.

^ одл. 10 Серија чланака „Разговор о једној библијској теми“, која је излазила у Стражарској кули од 2010. до 2015, може ти помоћи да с другима разговараш о основним библијским учењима. Неке од тема су: „Да ли је Исус Бог?“, „Када је Божје Краљевство почело да влада?“ и „Да ли Бог зле људе мучи у паклу?

^ одл. 14 Ова пророчанства објашњена су у Стражарској кули од 15. јуна 2012. и маја 2020.

^ одл. 60 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Током породичног проучавања, родитељи објашњавају деци пророчанства о великој невољи.

^ одл. 62 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Иста породица током велике невоље није изненађена оним што се дешава.