Пређи на садржај

Пређи на садржај

27. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Будимо истрајни попут Јехове

Будимо истрајни попут Јехове

Својом истрајношћу сачуваћете свој живот (ЛУКА 21:19)

ПЕСМА 114 Опонашајмо Јеховино стрпљење

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1-2. Како нам Јеховино обећање из Исаије 65:16, 17 помаже да истрајемо?

„НЕ ПРЕДАЈ СЕ!“ То је била подстицајна тема регионалног конгреса за 2017. годину. Из програма смо сазнали како се можемо носити с проблемима који нас сналазе. Од тада је прошло већ четири године, а ми још увек истрајавамо у овом злом свету.

2 С којим проблемима си се ти недавно суочио? Да ли си изгубио члана породице или драгог пријатеља? Да ли се бориш са озбиљном болешћу или тегобама које доноси старост? Можда си доживео природну катастрофу или си био жртва насиља или прогонства. Можда патиш због последица пандемије коронавируса. Једва чекамо време када ће сви ти проблеми бити далека прошлост – више их се нећемо сећати нити ћемо икада доживети тако нешто! (Прочитати Исаију 65:16, 17.)

3. Шта сада треба да радимо и зашто?

3 Живот у овом злом свету је тежак, а у будућности ће бити још тежи (Мат. 24:21). Јасно је да морамо научити да истрајавамо у још горим околностима. Зашто је то важно? Исус је рекао: „Својом истрајношћу сачуваћете свој живот“ (Лука 21:19). Размишљање о томе како други излазе на крај с проблемима сличним нашим помоћи ће нам да истрајемо.

4. Зашто можемо рећи да је Јехова најбољи пример истрајности?

4 Ко је најбољи пример истрајности? Јехова Бог. Многе би овај одговор изненадио, али кад боље размислимо, разумемо зашто се то може рећи. Овај свет је под влашћу Ђавола и препун је проблема. Јехова има моћ да одмах оконча све зло, али чека дан који је за то одредио (Римљ. 9:22). До тада, стрпљиво подноси овај зли свет. Осмотримо девет ствари које Јехова подноси.

ШТА СВЕ ЈЕХОВА ПОДНОСИ?

5. Како се Божјем имену наноси срамота и како се ти осећаш због тога?

5 Његовом имену се наноси срамота. Јехова воли своје име и жели да га сви поштују (Ис. 42:8). Али већ око шест хиљада година његовом имену се наноси срамота (Пс. 74:10, 18, 23). То је почело у еденском врту, када је Ђаво (што на изворном језику значи „клеветник“) оптужио Бога да Адаму и Еви ускраћује нешто што је добро за њих (Пост. 3:1-5). До дан-данас Јехова подноси лажне оптужбе да ускраћује људима оно што им је стварно потребно. Исусу је било тешко што се име његовог Оца срамоти. Због тога је рекао својим ученицима да се моле: „Оче наш, који си на небесима, нека се свети твоје име“ (Мат. 6:9).

6. Зашто је Јехова дозволио да прође доста времена да би се доказало да он има право да буде Врховни Владар?

6 Противљење његовој врховној власти. Само Јехова има право да влада над небом и над земљом и његова власт је најбоља (Откр. 4:11). Али Ђаво је покушао да наведе анђеле и људе да мисле да Бог нема то право. Питање да ли Јехова има право да буде Врховни Владар није се могло решити преко ноћи. Бог је мудар и зато је дао довољно времена људима да се увере да је људска власт, независна од њега, осуђена на пропаст (Јер. 10:23). Захваљујући Божјем стрпљењу, то питање ће бити решено једном за сва времена. Сви ће знати да је Јехова најбољи владар и да само његово Краљевство може остварити прави мир и сигурност на земљи.

7. Ко се све побунио против Јехове и шта ће бити с њима?

7 Побуна неке његове деце. Јехова је своју небеску и земаљску децу створио савршену, без икакве мане. Али онда се Сатана (што на изворном језику значи „противник“) побунио против Јехове и навео савршене људе, Адама и Еву, да се и они побуне. У томе су му се придружили још неки анђели и људи (Јуд. 6). Иако су припадали његовом изабраном народу, касније су многи Израелци одбацили Јехову и почели да служе лажним боговима (Ис. 63:8, 10). Јехова се с правом осећао изневерено. Па ипак, он све стрпљиво подноси и наставиће да подноси док не дође време да уништи све бунтовнике. Тада ће Јехова и они који му верно служе бити срећни јер више неће морати да трпе зло.

8-9. Шта неки говоре о Јехови и како доказујемо да је то лаж?

8 Ђаволове лажи. Сатана је оптужио Јова да служи Јехови само из користи. Тиме је заправо оптужио све Јеховине верне слуге (Јов 1:8-11; 2:3-5). Он и данас клевеће људе (Откр. 12:10). Ако истрајемо у кушњама и останемо верни Јехови из љубави према њему, доказаћемо да у Сатаниним лажима нема ни трунке истине. Јехова ће нас наградити за нашу истрајност, баш као и Јова (Јак. 5:11).

9 Сатана преко верских вођа шири лажи да је Јехова окрутан и да је крив за људску патњу. Примера ради, кад дете умре, неки од њих чак кажу да га је Бог узео зато што му је требао још један анђео на небу. То је крајње непоштовање према Богу! Ми знамо да је Јехова Отац пун љубави. Не кривимо га кад се озбиљно разболимо или кад умре неко ко нам је близак. Напротив, уверени смо да ће он једног дана излечити све болесне и ускрснути мртве. Зато свима говоримо да Јехова много воли људе. Захваљујући томе, Јехова може да одговори „ономе ко [му] се руга“ (Посл. 27:11).

10. Шта из Псалма 22:23, 24 сазнајемо о Јехови?

10 Патња његових вољених слугу. Јехова је саосећајан и тешко му је кад види да патимо због прогонства, болести или своје несавршености. (Прочитати Псалам 22:23, 24.) Он разуме наш бол, жели да га отклони и то ће и учинити. (Упоредити са Изласком 3:7, 8 и Исаијом 63:9.) Доћи ће дан кад ће „обрисати сваку сузу с [наших] очију и више неће бити смрти. Неће више бити ни туге, ни јаука, ни бола“ (Откр. 21:4).

11. Због чега Јехови недостају његове слуге које су умрле?

11 Смрт драгих пријатеља. Да ли је Јехова заборавио верне мушкарце и жене који су умрли? Није. Он једва чека да их поново види (Јов 14:15). Можеш ли замислити колико му недостаје његов пријатељ Аврахам? (Јак. 2:23). Или Мојсије, с којим је разговарао „лицем у лице“? (Изл. 33:11). Колико само чезне да чује Давида и друге псалмисте како певају прелепе песме хвале! (Пс. 104:33). Иако су сви ти Јеховини пријатељи умрли, он их није заборавио (Ис. 49:15). Памти сваки детаљ о њима. Библија каже да су „за њега сви они живи“ (Лука 20:38). Доћи ће дан кад ће их вратити у живот. Поново ће слушати њихове молитве и радоваће се што могу наставити да му служе. Ако си и ти изгубио некога кога волиш, можеш пронаћи утеху у овим мислима.

12. Шта Јехову нарочито боли током ових последњих дана?

12 Зли угњетавају слабе и беспомоћне. Кад је почела побуна у Едену, Јехова је знао да ће стање у свету бити све горе док не дође време да се то промени. Он мрзи зло, неправду и насиље. Јехова је одувек бринуо о онима који су најрањивији – о слабима и беспомоћнима, као што су сирочад и удовице (Зах. 7:9, 10). Посебно га боли кад види да су његове слуге прогоњене и затваране. Будите уверени да Јехова воли све вас који истрајавате као и он.

13. Какво понашање је Богу одвратно и шта ће ускоро предузети?

13 Људи све дубље тону у неморал. Сатана жели да исквари људе, који су створени по Божјој слици. Кад је у Нојево време видео да су људи „постали крајње покварени“, Јехови је било жао што их је створио и „осетио је бол у срцу“ (Пост. 6:5, 6, 11). Да ли се од тада свет променио набоље? Ни најмање. Ђаво је сигурно веома задовољан кад види да су различити видови полног неморала међу људима истог или супротног пола постали нешто сасвим уобичајено (Еф. 4:18, 19). Сатана се посебно радује кад успе да наведе неког Јеховиног слугу да почини озбиљан грех. Али Јехова мрзи неморално понашање и неће дозволити да то траје у недоглед.

14. Како људске активности утичу на земљу и живи свет на њој?

14 Уништавање земље. „Човек влада над човеком на његову штету“, али не само то. Уместо да брину о земљи и животињама, као што је Јехова намеравао, људи их уништавају (Проп. 8:9; Пост. 1:28). Неки научници упозоравају да би у наредних неколико година због људских активности могло изумрети још милион биљних и животињских врста. Није чудо што су многи забринути због тога. Срећни смо што је Јехова обећао да ће уништити оне „који уништавају земљу“ и претворити нашу планету у рај (Откр. 11:18; Ис. 35:1).

ЧЕМУ НАС УЧИ ЈЕХОВИНА ИСТРАЈНОСТ

15-16. Шта нас подстиче да будемо истрајни попут Јехове? Наведи пример.

15 Размисли о томе шта све наш небески Отац подноси хиљадама година. (Видети оквир „ Шта Јехова подноси“.) Он би у сваком тренутку могао да оконча овај зли свет. Али његово стрпљење нам је донело много добра. Да бисмо то боље разумели, осмотримо једно поређење. Замисли да је неком брачном пару речено да ће њихово дете бити рођено са озбиљним поремећајем, да ће патити и да неће дуго живети. Иако знају да ће морати много да се жртвују да би бринули о њему, они се радују његовом рођењу. Пошто воле своје дете, спремни су на велика одрицања да би му пружили најбољи могући живот.

16 Слично томе, сви Адамови и Евини потомци се рађају несавршени. Па ипак, Јехова их воли и брине о њима (1. Јов. 4:19). За разлику од родитеља из поређења, он може да оконча патњу своје деце. Одредио је тачан дан кад ће отклонити све невоље које муче људе (Мат. 24:36). Нема сумње да Јеховина љубав и нас подстиче да истрајавамо докле год је то потребно.

17. Како нас оно што пише у Јеврејима 12:2, 3 подстиче да истрајавамо?

17 Јехова је најбољи пример истрајности. По узору на свог Оца, и Исус је био истрајан. Док је био на земљи, поднео је увреде, срамоту и смрт на мученичком стубу ради нас. (Прочитати Јеврејима 12:2, 3.) Нема сумње да је Јеховин пример дао Исусу снагу да истраје у кушњама, а може ојачати и нас.

18. Како нам 2. Петрова 3:9 помаже да разумемо зашто је добро што је Јехова стрпљив?

18 Прочитати 2. Петрову 3:9Јехова зна кад је најбољи тренутак да уништи овај зли свет. Захваљујући његовом стрпљењу, многи су добили прилику да га упознају и сада му велико мноштво, које броји милионе људи, служи и хвали га. Сви они су срећни што Јехова истрајава толико дуго. Да није тако, они се не би родили, не би имали прилику да га заволе и да му предају свој живот. Јехова ће у будућности наградити милионе људи који су истрајали до краја. Тада ће бити очигледно да је донео исправну одлуку кад је решио да буде стрпљив.

19. Шта треба да радимо и која награда нас чека?

19 Од Јехове учимо како да истрајавамо с радошћу. Упркос болу и патњи које је Сатана проузроковао, Јехова је и даље срећан (1. Тим. 1:11). И ми можемо сачувати радост док стрпљиво чекамо да Јехова посвети своје име, потврди своје право да влада, уништи све зло и оконча наше проблеме. Будимо одлучни да истрајемо до краја и нађимо утеху у сазнању да и наш небески Отац истрајава. Ако то будемо радили, и ми ћемо бити међу онима за које је речено: „Срећан је човек који истраје у кушњи, јер кад стекне Божје признање, примиће награду – живот који је Јехова обећао онима који га воле“ (Јак. 1:12).

ПЕСМА 139 Живот у новом свету

^ одл. 5 Сви се суочавамо с неким проблемима. Пошто за већину њих тренутно не постоји решење, морамо да живимо с њима. Али нисмо једини. И Јехова подноси много тога. У овом чланку осмотрићемо девет ствари које он стрпљиво подноси. Видећемо и шта је постигнуто захваљујући Јеховиној истрајности и шта можемо научити од њега.