Пређи на садржај

Пређи на садржај

26. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Можеш ли и ти стварати ученике?

Можеш ли и ти стварати ученике?

Бог вам даје и жељу и снагу да чините оно што је њему угодно (ФИЛ. 2:13)

ПЕСМА 64 Радосно учествујмо у жетви

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Шта је Јехова учинио за тебе?

КАКО си постао Јеховин сведок? Најпре си чуо добру вест – можда од својих родитеља, колеге, школског друга или некога ко ти је дошао на врата (Мар. 13:10). После тога, неко је уложио много времена и труда да би проучавао Библију с тобом. Током проучавања си заволео Јехову и сазнао си да он воли тебе. Јехова те је привукао к себи, постао си ученик Исуса Христа и сада имаш прилику да живиш вечно (Јов. 6:44). Сигурно си захвалан Јехови што те је преко некога поучио истини и прихватио те као свог слугу.

2. Шта ћемо сазнати из овог чланка?

2 Сада кад знамо истину, драго нам је што можемо помагати другима да нам се придруже на путу који води у живот. Можда нам је лако да проповедамо, али нам је тешко да нудимо и водимо библијске курсеве. Ако је то и теби проблем, вероватно ће ти значити предлози из овог чланка. У њему ће бити речи о томе шта нас мотивише да стварамо ученике. Такође ћемо видети како можемо савладати препреке због којих се устручавамо да водимо библијски курс. Осмотримо најпре зашто морамо бити не само проповедници већ и учитељи добре вести.

ИСУС НАМ ЈЕ ЗАПОВЕДИО И ДА ПРОПОВЕДАМО И ДА ПОУЧАВАМО

3. Зашто проповедамо?

3 Кад је Исус био на земљи, дао је својим следбеницима заповест која је обухватала два задатка. Као прво, рекао им је да проповедају добру вест о Краљевству и показао им је како да то чине (Мат. 10:7; Лука 8:1). На пример, поучио их је шта да раде кад људи слушају њихову поруку, а шта кад је не прихватају (Лука 9:2-5). Такође је прорекао да ће његови следбеници сведочити „свим народима“, то јест да ће проповедати по целом свету (Мат. 24:14; Дела 1:8). Требало је да проповедају о Божјем Краљевству и о томе шта ће оно постићи, без обзира на то како људи реагују.

4. Према Матеју 28:18-20, зашто није довољно само да проповедамо?

4 Шта је још обухватала Исусова заповест? Требало је да његови ученици поучавају људе да се држе свега што им је он заповедио. Неки кажу да се то односило само на први век. Да ли је заиста тако? Исус је рекао да ће се проповедање и поучавање наставити „до свршетка овог поретка“, то јест све до нашег времена. (Прочитати Матеја 28:18-20.) Он је ту заповест вероватно дао кад се појавио пред више од 500 ученика (1. Кор. 15:6). А у визији која је дата Јовану јасно је рекао да од свих својих ученика очекује да поучавају друге о Јехови (Откр. 22:17).

5. Како се из онога што је Павле написао у 1. Коринћанима 3:6-9 види зашто је важно и проповедати и поучавати?

5 Апостол Павле је упоредио стварање ученика са узгајањем биљке, што показује да није довољно само засејати семе. Написао је Коринћанима: „Ја сам посадио, Аполо је залио [...] Ви сте Божја њива, Божја грађевина.“ (Прочитати 1. Коринћанима 3:6-9.) Ми смо радници на Божјој њиви. Сејемо семе кад проповедамо људима, а заливамо га кад их поучавамо (Јов. 4:35). Али свесни смо да Бог даје да семе расте, то јест он привлачи људе к себи.

6. Шта све обухвата поучавање других?

6 Ми тражимо људе који имају „исправан став према вечном животу“ (Дела 13:48). Да би они напредовали до крштења, морамо им помоћи да (1) разумеју, (2) прихвате и (3) примене оно што уче из Библије (Јов. 17:3; Кол. 2:6, 7; 1. Сол. 2:13). Сви у скупштини могу помоћи онима који проучавају Библију тако што ће их срдачно поздравити кад дођу на састанак и показати им да их воле (Јов. 13:35). Објавитељ који води курс вероватно ће морати да уложи много времена и снаге да би помогао ученику да одбаци снажно укорењена веровања или обичаје (2. Кор. 10:4, 5). Потребно је више месеци да би неко корак по корак напредовао до крштења. Али вредно је сваког труда помагати му да оствари тај циљ.

ЉУБАВ НАС МОТИВИШЕ ДА СТВАРАМО УЧЕНИКЕ

7. Шта нас мотивише да проповедамо и стварамо ученике?

7 Зашто проповедамо људима и поучавамо их? Пре свега, зато што волимо Јехову. Кад смо од срца послушни заповести да проповедамо и стварамо ученике, показујемо да волимо Бога (1. Јов. 5:3). Размисли о овоме: Љубав према Јехови те је подстакла да проповедаш од куће до куће. Вероватно ти у почетку није било лако. Сигурно си имао трему кад си први пут ишао у службу од врата до врата. Али знао си да Исус очекује од својих ученика да то раде и био си послушан његовој заповести. Како је време пролазило, вероватно ти је било све лакше да проповедаш. А како се осећаш при помисли да водиш библијски курс? Можда те то помало плаши. Ако је тако, моли се Јехови да ти помогне да савладаш своју несигурност и скупиш храброст да понудиш некоме да проучава Библију. Он ће ојачати твоју жељу да ствараш ученике.

8. Према Марку 6:34, шта нас још покреће да поучавамо друге?

8 Као друго, љубав према људима нас мотивише да их поучавамо истини. Једном приликом, Исус и његови ученици су били исцрпљени након што су сатима проповедали. Отишли су на једно пусто место да се одморе, али мноштво људи их је и тамо нашло. Исус се сажалио на њих и почео је да их поучава „много чему“. (Прочитати Марка 6:34.) Урадио је то упркос великом умору јер је знао како се ти људи осећају. Желео је да им помогне зато што је видео колико пате и колико им је потребна нада. И данас људи имају проблеме и потребна им је нада. Иако изгледа да су срећни и задовољни животом, они су попут беспомоћних оваца које лутају и немају пастира да их води. Апостол Павле је рекао да такви људи не познају Бога и немају наду (Еф. 2:12). Они су на путу који води у уништење (Мат. 7:13). Кад размишљамо о људима на нашем подручју и о томе колико би им живот био бољи кад би упознали Бога, љубав и саосећање нас покрећу да им помогнемо. Најбољи начин да то учинимо јесте да им понудимо да проучавају Библију.

9. Према Филипљанима 2:13, како ти Јехова може помоћи?

9 Можда се устручаваш да понудиш библијски курс зато што знаш да ћеш морати да одвојиш доста времена за припрему и вођење тог курса. Ако је то разлог, реци то Јехови у молитви. Моли га да у теби пробуди жељу да проучаваш Библију с неким. (Прочитати Филипљанима 2:13.) Апостол Јован је рекао да Бог услишава молитве које су у складу с његовом вољом (1. Јов. 5:14, 15). Зато буди сигуран да ће ти Јехова помоћи да развијеш жељу да поучаваш људе.

МОЖЕМО САВЛАДАТИ ПРЕПРЕКЕ

10-11. Шта некима отежава да воде библијски курс?

10 Ми знамо да је веома важно да поучавамо друге, али наилазимо на препреке које нас спречавају да у томе учествујемо колико бисмо желели. Хајде да видимо неке од тих препрека и како их можемо савладати.

11 Можда нас околности ограничавају. На пример, неки објавитељи су зашли у године или су лошег здравља. Да ли си и ти међу њима? Ако јеси, размисли о ономе што смо научили током пандемије коронавируса. Схватили смо да можемо водити библијске курсеве преко телефона или других електронских уређаја. То значи да можеш започети и водити курс, а да притом не изађеш из куће. Постоји још једна добра страна такве службе. Неки желе да проучавају Библију, али им не одговара време у које ми обично проповедамо. Међутим, можда су слободни рано ујутру или касно увече. Да ли би могао да проучаваш с неким у то време? Исус је Никодима поучавао ноћу, јер је Никодиму то време одговарало (Јов. 3:1, 2).

12. Шта нас уверава да можемо бити добри учитељи?

12 Можда мислимо да не бисмо били добри учитељи. Можда нам се чини да немамо довољно знања или вештина да бисмо проучавали с неким. Ако и ти тако мислиш, узми у обзир следеће три ствари које ти могу улити самопоуздање. Као прво, Јехова сматра да си способан да поучаваш друге (2. Кор. 3:5). Као друго, задатак да поучаваш поверио ти је Исус, коме је дата „сва власт на небу и на земљи“ (Мат. 28:18). И као треће, можеш рачунати на помоћ других. Јехова је поучио Исуса шта да говори, а поучиће и тебе (Јов. 8:28; 12:49). Поред тога, можеш замолити надгледника своје групе за службу проповедања, искусног пионира или објавитеља да ти помогне да започнеш и водиш библијски курс. Ако будеш ишао с њима на њихове курсеве, побољшаћеш се у поучавању.

13. Зашто треба да будемо прилагодљиви?

13 Можда нам је тешко да се навикнемо на нове методе и нова средства. Променио се начин на који водимо библијске курсеве. Сада имамо нову књигу Буди срећан заувек! и то изискује промене у начину на који се припремамо за курс и водимо га. Читамо мање одломака и више разговарамо са учеником. Кад поучавамо, више користимо видео-издања и други материјал с нашег веб-сајта и из апликације JW Library®. Ако не знаш да их користиш, замоли некога да те научи. Људи тешко мењају навике. Није лако прилагодити се променама. Али уз Јеховину помоћ и помоћ других, биће ти лакше да идеш у корак с тим променама и више ћеш уживати у поучавању. Као што је један пионир рекао, овај начин проучавања је „занимљивији и ученику и учитељу“.

14. (а) Шта треба да имамо на уму ако проповедамо на подручју где људи нису заинтересовани за добру вест? (б) Како нам речи из 1. Коринћанима 3:6, 7 помажу да задржимо позитиван став?

14 Можда живимо на подручју где је тешко започети библијски курс. Људи су равнодушни према доброј вести или нам се чак противе. Шта ће нам помоћи да упркос томе задржимо позитиван став? Имај на уму да је живот непредвидив и да се нечије околности могу неочекивано променити. Можда ће због тога неки који раније нису хтели да нас слушају схватити да им је потребно Божје вођство (Мат. 5:3). Неки који у прошлости нису желели да читају нашу литературу касније су прихватили библијски курс. Знамо и да је Јехова Господар жетве (Мат. 9:38). Он жели да и даље садимо и заливамо, а од њега зависи раст (1. Кор. 3:6, 7). Чак и ако тренутно не водимо библијски курс, дивно је знати да нас Јехова награђује за труд, а не за резултате које постижемо! *

ДОЖИВИ РАДОСТ КОЈУ ДОНОСИ СТВАРАЊЕ УЧЕНИКА

Док проповедамо људима и поучавамо их, можемо видети како им истина мења живот (Видети одломке 15-17) *

15. Како се Јехова осећа кад неко почне да проучава Библију и да примењује оно што учи?

15 Јехова је срећан кад неко прихвати истину и говори другима о ономе што је научио (Посл. 23:15, 16). Он се сигурно много радује кад види како његов народ ревно проповеда и поучава! На пример, упркос пандемији током службене 2020. године водили смо 7 705 765 библијских курсева и захваљујући томе 241 994 особе су предале свој живот Јехови и крстиле се. Та браћа и сестре ће такође водити библијске курсеве и стварати нове ученике (Лука 6:40). Нема сумње да је Јехова срећан кад поучавамо друге.

16. Који циљ би могао да поставиш себи?

16 Није лако поучавати друге да упознају и заволе нашег небеског Оца Јехову, али он ће нам помоћи у томе. Да ли би могао да поставиш циљ да започнеш и водиш барем један библијски курс? Ако понудиш курс свима којима сведочиш, резултати ће те можда изненадити. Буди уверен да ће Јехова благословити твој труд.

17. Како ћемо се осећати ако будемо водили библијски курс?

17 Велика је част што можемо и да проповедамо другима и да их поучавамо истини! То нам доноси велику радост. Апостол Павле, који је многима у Солуну помогао да упознају истину, рекао је како се осећао: „Шта је наша нада или радост или круна којом ћемо се поносити пред нашим Господом Исусом у време његове присутности? Зар то нисте ви? Ви сте заиста наша слава и радост“ (1. Сол. 2:19, 20; Дела 17:1-4). Многи данас осећају сличну радост. Наша сестра Стефани, која је са својим мужем помогла многима да напредују до крштења, каже: „Ништа не доноси већу радост од помагања људима да предају свој живот Јехови.“

ПЕСМА 57 Проповедајмо свим људима

^ одл. 5 Јехова нам је указао част не само да проповедамо другима него и да их поучавамо да се држе свега што је Исус заповедио. Шта нас мотивише да поучавамо друге? Због чега је некима тешко да проповедају и стварају ученике? Шта им може помоћи да ипак успеју у томе? Та питања биће размотрена у овом чланку.

^ одл. 14 Више о томе како можемо допринети стварању ученика говори се у чланку „Како сви у скупштини могу помоћи ученику да напредује до крштења“, у Стражарској кули од марта 2021.

^ одл. 53 ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Кад неко почне да проучава Библију, његов живот се мења. У почетку не види смисао свог живота и не познаје Јехову. Касније му Сведоци преносе добру вест и он прихвата библијски курс. Оно што је научио покреће га да преда свој живот Јехови и да се крсти. С временом и он поучава друге. У будућности ће сви они срећно живети у рају.