Пређи на садржај

Пређи на садржај

Питања читалаца

Питања читалаца

Да ли Јеховини сведоци треба да користе сајтове за упознавање да би пронашли брачног друга?

Јехова жели да муж и жена буду срећни, да се лепо слажу и остану заједно (Мат. 19:4-6). Уколико желиш да ступиш у брак, како можеш пронаћи доброг брачног друга? Јехова је наш Створитељ и зна шта треба да радимо да бисмо имали леп брак. Према томе, бићеш срећан ако примењујеш начела која нам је он дао у својој Речи. Осмотримо нека од њих.

Као прво, треба да будемо свесни ове чињенице: „Срце је варљивије од свега и на све је спремно“ (Јер. 17:9). Кад двоје почну да се забављају, емоције се могу врло брзо распламсати. Тада је тешко доносити мудре одлуке. Многи који су под налетом емоција одлучили да се венчају на крају су се разочарали (Посл. 28:26). Зато није мудро да изражавамо дубока осећања или дајемо озбиљна обећања пре него што се добро упознамо.

У Пословицама 22:3 пише: „Паметан човек види опасност и склања се, а неискусни иду даље и трпе последице.“ Које опасности се крију иза сајтова за упознавање? Нажалост, неки су се горко разочарали кад су схватили да их је особа с којом су почели да се забављају преко интернета лагала. Осим тога, има превараната који отварају лажне профиле да би од наивних људи извукли новац. Понекад су такве окрутне ствари чинили људи који су се представљали као Сведоци.

Осмотримо још један проблем. Неки сајтови за упознавање користе компјутерске програме како би спојили људе са сличним интересовањима. Међутим, нема доказа да су такве методе ефикасне. Да ли би било мудро ослонити се на компјутерски програм при доношењу тако важне одлуке као што је избор брачног друга? Ти програми никада неће бити поуздани као библијска начела (Посл. 1:7; 3:5-7).

Начело из Пословица 14:15 гласи: „Лаковеран верује свакој речи, а паметан пази на сваки свој корак.“ Пре него што закључиш да би неко био одговарајућ брачни друг, треба да га добро упознаш. Али то није лако постићи преко интернета. Чак и ако пратите једно друго на друштвеним мрежама и често комуницирате, можеш ли бити сигуран да си стварно упознао ту особу? Неки су мислили да су пронашли љубав свог живота, али разочарали су се кад су се уживо срели.

Псалмиста је рекао: „Не дружим се с варалицама и клоним се оних који прикривају какви су“ (Пс. 26:4). Многима је сасвим нормално да лажу на свом профилу да би себе приказали у бољем светлу. Можда крију своје лоше особине или оне не долазе до изражаја кад се дописују с другима. Вреди размислити о следећим питањима: Да ли је неко стварно крштен Јеховин сведок или се само тако представља? Да ли је духовно зрео? Да ли је близак с Јеховом? Да ли је на добром гласу у скупштини или баш и није добар пример, а можда је чак и „лоше друштво“? (1. Кор. 15:33; 2. Тим. 2:20, 21). Да ли је према библијским мерилима слободан за брак? Важно је да знаш одговоре на ова питања, али њих ћеш тешко сазнати ако не разговараш с браћом и сестрама који добро познају ту особу (Посл. 15:22). Наравно, веран Јеховин слуга не би ни помислио да ступи у брак с неким ко не служи Јехови (2. Кор. 6:14; 1. Кор. 7:39).

Јасно је да се иза сајтова за упознавање крију многе опасности. Постоје бољи начини да се нађе будући брачни друг. Где би могао да га упознаш? Кад су јавна окупљања дозвољена, можеш га упознати на скупштинским или покрајинским састанцима, конгресима и другим скуповима.

Док проводите време заједно, видећете да ли имате сличне циљеве и вредности

Кад јавна окупљања нису дозвољена, као што је случај током пандемије коронавируса, ми одржавамо састанке преко видео-везе. То је прилика да се Сведоци који нису браку упознају. Можеш чути како неко износи своје задатке и коментарише (1. Тим. 6:11, 12). Након састанка бисте могли да разговарате у виртуелним собама. Кад сте заједно на дружењима преко видео-везе, можеш посматрати како се понаша према другима и запазити какве особине има (1. Петр. 3:4). С временом, кад се боље упознате, видећете да ли имате сличне циљеве и вредности и да ли бисте се добро слагали у браку.

Када се они који траже брачног друга воде библијским начелима, већа је вероватноћа да ће имати срећан брак и увериће се у истинитост пословице: „Ко је нашао добру жену [или доброг мужа], нашао је срећу и Јехова [њему или њој] показује наклоност“ (Посл. 18:22).