Пређи на садржај

Пређи на садржај

31. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Буди захвалан за молитву

Буди захвалан за молитву

Нека моја молитва буде као ка̂д који се приноси пред тобом (ПС. 141:2)

ПЕСМА 47 Моли се Јехови непрестано

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Како треба да гледамо на молитву?

 ТВОРАЦ неба и земље нам је дао невероватну част – можемо да му се обратимо у молитви. Замисли само: Јехови можемо рећи шта нам лежи на срцу кад год то пожелимо, у било које време и на било ком језику. Можемо му се молити из болничког кревета или из затворске ћелије, уверени да ће нас наш брижни небески Отац увек саслушати. Веома смо захвални Јехови што нам је указао такву част.

2. Како је краљ Давид показао да је захвалан за молитву?

2 Краљ Давид је био захвалан за молитву. У једној песми је рекао Јехови: „Нека моја молитва буде као ка̂д који се приноси пред тобом“ (Пс. 141:1, 2). У Давидово време, свештеници су приносили Јехови свети ка̂д који је био пажљиво припреман (Изл. 30:34, 35). Давид је желео да његове молитве буду попут тог ка̂да и зато је размишљао о томе шта ће рећи свом небеском Оцу. И ми попут Давида желимо да својим молитвама угодимо Јехови.

3. Како треба да се обраћамо Јехови у молитви и зашто?

3 Када се обраћамо Јехови у молитви, то треба да чинимо с дубоким поштовањем. Сетимо се невероватних визија које су имали Исаија, Језекиљ, Данило и Јован. Иако се те визије разликују једна од друге, имају и нешто заједничко. У свима њима Јехова је приказан као величанствени Краљ. Исаија је видео „Јехову како седи на високом и узвишеном престолу“ (Ис. 6:1-3). Језекиљ је видео Јехову на небеској кочији, окруженог блиставом светлошћу „попут дуге“ (Језек. 1:26-28). Данило је видео Прадавног обученог у белу одећу, на престолу из ког је излазио „пламен огњени“ (Дан. 7:9, 10). Јован је видео Јехову на престолу око ког је било нешто попут прелепе дуге сличне смарагду (Откр. 4:2-4). Размишљање о Јеховиној неупоредивој слави подсећа нас на то колика је част што можемо да му се обраћамо у молитви и покреће нас да то чинимо с дубоким поштовањем. Али за шта треба да се молимо?

„МОЛИТЕ СЕ, ДАКЛЕ, ОВАКО“

4. Шта учимо из онога што је Исус рекао на почетку молитве Оченаш?

4 Прочитати Матеја 6:9, 10. Исус је у Проповеди на гори поучио своје ученике какве молитве су угодне Богу. Након што је рекао: „Молите се, дакле, овако“, најпре је споменуо важне ствари које су директно повезане с Јеховином намером: посвећење његовог имена, долазак Краљевства које ће уништити све Божје непријатеље и будуће благослове које он припрема за земљу и људе. Када укључујемо такве ствари у молитве, показујемо да нам је Божја воља важна.

5. Да ли је на месту молити се за личне потребе?

5 У наставку молитве, Исус је показао да је сасвим на месту молити се за личне потребе. Јехову можемо молити да имамо довољно хране, да нам опрости грехе, да нас заштити од искушења и избави нас од Злога (Мат. 6:11-13). Када се молимо Јехови за све то, показујемо да смо свесни да нам је неопходна његова помоћ и да желимо да му угодимо.

Шта би муж могао да спомене када се моли са својом женом? (Видети 6. одломак) *

6. Да ли треба да се молимо само за оно што је Исус споменуо у молитви Оченаш? Објасни.

6 Исус од својих следбеника није очекивао да од речи до речи понављају молитву Оченаш. Када се молио у неким другим приликама, споменуо је неке друге ствари које су му тада биле важне (Мат. 26:39, 42; Јов. 17:1-26). Попут њега, и ми се можемо молити за све што нас брине. Када треба да донесемо неку одлуку, можемо се молити за мудрост и разумевање (Пс. 119:33, 34). Када је пред нама неки тежак задатак, можемо молити Јехову да нам помогне да разумемо како да га обавимо (Посл. 2:6). Родитељи могу да се моле за своју децу, деца могу да се моле за родитеље, а сви ми можемо и треба да се молимо за оне с којима проучавамо Библију и за оне којима проповедамо. Наравно, док се молимо, не треба само да тражимо нешто од Јехове.

За шта бисмо могли да хвалимо Јехову и да му захваљујемо у нашим молитвама? (Видети одломке 7-9) *

7. Зашто треба да хвалимо Јехову у молитви?

7 У својим молитвама треба и да хвалимо Јехову. Нико не заслужује толико хвале као он. Он је добар и спреман да опрости. Такође је „милосрдан и самилостан, стрпљив, пун љубави и верности“ (Пс. 86:5, 15). Имамо много разлога да га хвалимо због његових особина и свега што чини.

8. За шта можемо да захваљујемо Јехови? (Псалам 104:12-15, 24).

8 Осим што хвалимо Јехову, ми му у својим молитвама изражавамо и дубоку захвалност за предивне дарове које нам даје. На пример, можемо да му захваљујемо за прелепе боје цвећа, бескрајну разноликост укусне хране и друштво драгих пријатеља. Наш небески Отац нам даје све то и много више да бисмо били срећни. (Прочитати Псалам 104:12-15, 24.) Што је најважније, захвални смо му за обиље духовне хране коју нам пружа и за предивну наду за будућност.

9. Шта можемо учинити да не бисмо заборавили да захвалимо Јехови? (1. Солуњанима 5:17, 18).

9 Лако би нам се могло десити да заборавимо да захвалимо Јехови за оно што чини за нас. Шта ће ти помоћи да се сетиш тога? Могао би записати за шта си се све молио и с времена на време погледати тај списак да би видео како је Јехова услишио те молитве. Затим му захвали за то. (Прочитати 1. Солуњанима 5:17, 18.) Размисли о следећем: Срећни смо и осећамо се вољено када нам други покажу да су захвални за оно што чинимо за њих. Слично томе, и Јехова је срећан када му захваљујемо што је услишио наше молитве (Кол. 3:15). Али постоји још један важан разлог за захвалност Јехови.

ЗАХВАЉУЈМО ЈЕХОВИ ЗА ЊЕГОВОГ ВОЉЕНОГ СИНА

10. Према 1. Петровој 2:21, који је још један важан разлог да захваљујемо Јехови?

10 Прочитати 1. Петрову 2:21. Треба да захваљујемо Јехови за то што је послао свог вољеног Сина да нас поучава. Када читамо о Исусовом животу, учимо много тога о Јехови и о томе како да му угодимо. Вера у Христову откупну жртву нам омогућава да будемо блиски с Јеховом и да останемо у миру с њим (Римљ. 5:1).

11. Зашто се молимо у Исусово име?

11 Захвални смо Јехови што можемо да му се молимо преко његовог Сина. Јехова слуша и услишава молитве које су му упућене у Исусово име. Преко њега нам даје оно за шта смо га молили. Исус је рекао: „Шта год замолите у моје име, учинићу то, да би се Отац прославио преко Сина“ (Јов. 14:13, 14).

12. Због чега још можемо бити захвални Јехови за његовог Сина?

12 Јехова нам опрашта грехе на темељу Исусове откупне жртве. Библија описује Исуса као првосвештеника „који је сео с десне стране престола Свевишњег на небесима“ (Јевр. 8:1). Исус је наш помоћник код Оца (1. Јов. 2:1). Веома смо захвални Јехови што нам је дао тако саосећајног Првосвештеника који разуме наше слабости и „заузима се за нас“ (Римљ. 8:34; Јевр. 4:15). Будући да смо несавршени, без Исусове жртве не бисмо могли да приступимо Јехови у молитви. Сигурно се слажеш да никада не можемо довољно захвалити Јехови што нам је дао тако предиван дар – свог вољеног Сина.

МОЛИ СЕ ЗА БРАЋУ И СЕСТРЕ

13. Како је у ноћи пре своје смрти Исус показао да воли своје ученике?

13 У ноћи пре своје смрти, Исус се дуго молио за своје ученике и затражио је од Оца да их заштити „од Злога“ (Јов. 17:15). Из тога се видело колико их је волео. Иако је знао да ће ускоро много пропатити, био је забринут за добробит својих апостола.

Шта бисмо могли рећи док се молимо за нашу браћу и сестре? (Видети одломке 14-16) *

14. Како можемо показати да волимо браћу и сестре?

14 По узору на Исуса, ми не размишљамо само о својим потребама већ се редовно молимо за нашу браћу и сестре. Тиме показујемо да смо послушни Исусовој заповести да волимо једни друге. Јехова из наших молитви може да види колико волимо своје сувернике (Јов. 13:34). Не треба да мислимо да им наше молитве нису од неке помоћи. Божја Реч каже да „усрдна праведникова молитва има велику снагу“ (Јак. 5:16).

15. Зашто је важно да се молимо за браћу и сестре?

15 Наша браћа и сестре се суочавају с многим проблемима и важно је да се молимо за њих. Можемо молити Јехову да буде уз оне који пате због болести, природних катастрофа, ратова, прогонства и других невоља. Можемо се молити и за пожртвовану браћу и сестре који пружају хуманитарну помоћ. Ако и ти знаш некога ко има озбиљне проблеме, могао би да га споменеш у молитвама. Када молимо Јехову да помогне нашој браћи и сестрама, показујемо искрену братску љубав.

16. Зашто треба да се молимо за оне који имају велике одговорности у организацији?

16 Браћа која имају важна задужења у организацији веома су захвална за наше молитве и оне им много значе. Тако је било и са апостолом Павлом. Он је написао: „Молите се и за мене, да ми Бог помогне да, кад треба да говорим, нађем праве речи како бих храбро објављивао свету тајну добре вести“ (Еф. 6:19). И међу нама данас има много вредне браће која носе велики терет одговорности. Када молимо Јехову да благослови њихов труд, показујемо да их волимо.

КАД ЗАСТУПАМО ДРУГЕ У МОЛИТВИ

17-18. У којим приликама бисмо могли да заступамо друге у молитви и шта тада треба да имамо на уму?

17 Понекад смо у прилици да заступамо друге у молитви. Примера ради, сестра која води библијски курс може замолити сестру која је дошла с њом да се помоли. Пошто друга сестра можда не познаје добро особу која проучава, биће јој лакше ако се помоли на крају курса. Тако ће боље знати шта све да спомене у молитви.

18 Неки брат може бити замољен да се помоли на састанку за службу или на скупштинском састанку. Тај брат треба да има у виду сврху тог састанка. Молитва не служи томе да се другима дају савети нити да се износе обавештења. На већини скупштинских састанака предвиђено је да песма и молитва трају пет минута, тако да брат који се моли не треба да користи „много речи“, нарочито ако упућује молитву на почетку састанка (Мат. 6:7).

БУДИ УВЕК СВЕСТАН ВАЖНОСТИ МОЛИТВЕ

19. Како се можемо припремити за Јеховин дан суда?

19 Док чекамо Јеховин дан суда, молитва треба да нам буде све важнија. У вези с тим, Исус је рекао: „Будите будни и усрдно се молите све време да бисте могли да се избавите од свега овога што мора да се догоди“ (Лука 21:36). Ако се редовно молимо, наша вера ће бити јака и бићемо спремни када дође Божји дан суда.

20. Како наше молитве могу бити попут мирисног ка̂да?

20 Као што смо видели у овом чланку, ми веома ценимо молитву. На првом месту у нашим молитвама треба да буде све што је повезано с Јеховином намером. Осим тога, у молитвама захваљујемо Јехови за његовог Сина, његово Краљевство и молимо се за браћу и сестре. Наравно, можемо се молити и за своје физичке и духовне потребе. Када размишљамо о томе шта ћемо рећи у молитви, показујемо да смо захвални за ту јединствену част. Наше речи ће бити угодне Јехови попут мирисног ка̂да (Посл. 15:8).

ПЕСМА 45 Размишљања мог срца

^ Много смо захвални Јехови што можемо да му се молимо. Желимо да му наше молитве буду пријатне попут мирисног ка̂да. У овом чланку ћемо говорити о томе за шта можемо да се молимо. Такође ћемо видети на шта треба да обратимо пажњу када заступамо друге у молитви.

^ ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Муж и жена се моле да њихова ћеркица буде безбедна у школи, за остарелог оца који је тешко болестан и за једну жену која проучава Библију.

^ ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Млади брат захваљује Јехови за Исусову откупну жртву, за нашу прелепу планету и обиље хране.

^ ОБЈАШЊЕЊЕ СЛИКА: Сестра се моли да Јехова својим духом благослови Водеће тело и да помогне онима који пате услед природних катастрофа и прогонства.