Пређи на садржај

Пређи на садржај

30. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Древно пророчанство које утиче на твој живот

Древно пророчанство које утиче на твој живот

Ставићу непријатељство између тебе и жене (ПОСТ. 3:15)

ПЕСМА 15 Част дајмо Јеховином првенцу

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Шта је Јехова урадио кратко након што су Адам и Ева сагрешили? (Постанак 3:15).

 КРАТКО након што су Адам и Ева сагрешили, Јехова је изрекао једно важно пророчанство које је њиховим потомцима пружило наду. Оно што је рекао записано је у Постанку 3:15. (Прочитати.)

2. Због чега је пророчанство из Постанка 3:15 значајно?

2 Ово пророчанство се налази у првој библијској књизи. Оно је значајно јер је попут нити која се провлачи кроз целу Библију. Као што спирала повезује листове једне свеске, тако и речи из Постанка 3:15 повезују све библијске књиге. Све оне заједно преносе једну поруку, наиме да ће Бог послати Избавитеља који ће уништити Ђавола и оне који су стали на његову страну. * То је велика радост за све који воле Јехову!

3. Шта ћемо осмотрити у овом чланку?

3 У овом чланку ћемо добити одговоре на следећа питања у вези с пророчанством из Постанка 3:15: Ко се спомиње у том пророчанству? Како се оно испуњава? Како оно утиче на нас?

КО СЕ СПОМИЊЕ У ПРОРОЧАНСТВУ?

4. Ко је „змија“ и како то знамо?

4 У Постанку 3:14, 15 спомињу се „змија“, „потомство змије“, „жена“ и „потомство жене“. Библија нам помаже да разумемо на кога се ти изрази односе. * Хајде прво да осмотримо ко је „змија“. Дословна змија не би могла да разуме оно што је Јехова изговорио у еденском врту. Према томе, Јеховина осуда је била упућена створењу које је обдарено разумом. Коме се онда он обратио? Откривење 12:9 јасно показује да је то „празмија“, то јест Сатана Ђаво. Али кога представља потомство змије?

ЗМИЈА

Сатана Ђаво, за кога се у Откривењу 12:9 каже да је „празмија“ (Видети 4. одломак)

5. Ко чини потомство змије?

5 Понекад се изразом „потомство“ у Библији указује на оне који су по својим поступцима и ставовима толико слични некоме да се могу назвати његовом децом. Потомство змије чине духовна створења и људи који се попут Сатане супротстављају Јехови Богу и прогоне његов народ. То су анђели који су у Нојевим данима напустили небо, као и зли људи који се понашају попут свог оца Ђавола (Пост. 6:1, 2; Јов. 8:44; 1. Јов. 5:19; Јуд. 6).

ПОТОМСТВО ЗМИЈЕ

Зла духовна створења и људи који се супротстављају Јехови Богу и прогоне његов народ (Видети 5. одломак)

6. Зашто можемо рећи да „жена“ из пророчанства није Ева?

6 Погледајмо сада ко је „жена“. Зашто можемо рећи да то није Ева? Осмотримо само један разлог. У пророчанству се каже да ће потомство жене „здробити“ главу змије. Као што смо управо видели, змија је духовно биће, Сатана. Ниједан несавршени Евин потомак нема моћ да га уништи. За то је потребан неко много моћнији од обичног човека.

7. Према Откривењу 12:1, 2, 5, 10, ко је жена из Постанка 3:15?

7 Последња библијска књига открива нам ко је жена из Постанка 3:15. (Прочитати Откривење 12:1, 2, 5, 10.) То није обична жена. За њу се каже да има месец под ногама, а на глави круну од 12 звезда. Она рађа веома необично дете – Божје Краљевство. Пошто је то Краљевство на небу, и жена мора бити на небу. Она представља небески део Јеховине организације, који чине верна духовна створења (Гал. 4:26).

ЖЕНА

Небески део Јеховине организације који сачињавају верна духовна створења (Видети 7. одломак)

8. На кога се првенствено односи израз „потомство жене“ и када је постао део тог потомства? (Постанак 22:15-18).

8 Божја Реч нам помаже и да разумемо на кога се првенствено односи израз „потомство жене“. То потомство мора доћи из Аврахамове лозе. (Прочитати Постанак 22:15-18.) Баш као што је проречено, Исус је био директни потомак тог верног човека (Лука 3:23, 34). Али потомство жене мора бити неко моћнији од обичног човека, јер се каже да ће уништити Сатану Ђавола. У складу с тим, када је имао око 30 година, Исус је помазан Божјим светим духом и том приликом је постао обећани потомак (Гал. 3:16). Након Исусове смрти и ускрсења, Бог га је „крунисао славом и чашћу“ и дао му је сву „власт на небу и на земљи“, укључујући и власт „да уништи Ђаволова дела“ (Јевр. 2:7; Мат. 28:18; 1. Јов. 3:8).

ПОТОМСТВО ЖЕНЕ

Исус Христ и 144 000 његових помазаних сувладара (Видети 8. и 9. одломак)

9-10. (а) Ко још сачињава потомство жене и када то постају? (б) Шта ћемо осмотрити у наставку?

9 Осим Исуса, и други ће сачињавати потомство жене. Апостол Павле је открио ко су они када је рекао јеврејским и нејеврејским помазаним хришћанима: „Ако сте Христови, онда сте Аврахамово потомство, наследници у складу са обећањем“ (Гал. 3:28, 29). Када Јехова помаже неког светим духом, он онда постаје део потомства жене. Дакле, то потомство чине Исус Христ и 144 000 његових сувладара (Откр. 14:1). Сви они се труде да размишљају и поступају попут свог Оца, Јехове Бога.

10 Сада када смо сазнали о коме је заправо реч у Постанку 3:15, видећемо шта је Јехова већ урадио како би се то пророчанство испунило и како то помаже нама данас.

КАКО СЕ ПРОРОЧАНСТВО ИСПУЊАВА?

11. У ком смислу је потомство жене рањено „у пету“?

11 У складу с пророчанством из Постанка 3:15, змија ће ранити потомство жене „у пету“. То се испунило када је Сатана навео Јевреје и Римљане да убију Божјег Сина (Лука 23:13, 20-24). Баш као што је неко привремено онеспособљен кад има рану на пети, ни Исус није могао ништа да учини док је три дана лежао у гробу (Мат. 16:21).

12. Како и када ће змији бити здробљена глава?

12 Пророчанство из Постанка 3:15 указало је на то да Исус неће остати у гробу. Који детаљ нам то открива? Према пророчанству, потомство жене ће здробити главу змије. То је значило да ће Исус ускрснути из мртвих. Управо то се и десило. Трећег дана након своје смрти, он је ускрснуо као бесмртно духовно биће. У време које је Бог одредио, Исус ће уништити Сатану (Јевр. 2:14). Осим тога, Христ и они који ће владати с њим ослободиће земљу свих Божјих непријатеља – уништиће потомство змије (Откр. 17:14; 20:4, 10). *

КАКО ОВО ПРОРОЧАНСТВО УТИЧЕ НА НАС?

13. Како на нас утиче испуњење овог пророчанства?

13 Ако си предани Божји слуга, испуњење овог пророчанства утиче и на тебе. Исус је дошао на земљу као човек. Он је увек савршено испољавао особине свог Оца (Јов. 14:9). Дакле, када учимо о њему, ми у ствари упознајемо Јехову Бога и развијамо љубав према њему. Много нам значи што нас Исус поучава и што води хришћанску скупштину. Показао нам је како да својим начином живота угодимо Јехови. Његова смрт, која је у пророчанству упоређена с раном на пети, донела је човечанству много добра. Након Исусовог ускрсења на небо, Јехова је прихватио његову крв као савршену жртву која нас „чисти од сваког греха“ (1. Јов. 1:7).

14. Како знамо да се пророчанство из еденског врта није одмах испунило?

14 Из онога што је Јехова рекао у еденском врту видимо да то пророчанство није требало одмах да се испуни. Било је потребно неко време да жена добије потомство, да Ђаво сакупи своје следбенике и да се између те две групе развије непријатељство. Добро је што разумемо то пророчанство, јер нас оно упозорава на то да ће свет који је под Сатанином влашћу мрзети Јеховине слуге. Исус је својим ученицима касније дао слично упозорење (Мар. 13:13; Јов. 17:14). Сведоци смо да се тај део пророчанства испуњава, нарочито у последњих 100 година. Зашто то можемо рећи?

15. Због чега нас свет све више мрзи и зашто нема разлога да се плашимо Сатане?

15 Кратко након што је Исус постављен за Месијанског Краља 1914, Сатана је збачен с неба на земљу и чека уништење (Откр. 12:9, 12). Али за то време он не мирује. Бесан је и свој гнев искаљује на Божјем народу (Откр. 12:13, 17). Због тога нас свет све више мрзи. Упркос томе, нема разлога да се плашимо Сатане и његових следбеника. Сасвим супротно, можемо имати исто уверење као и апостол Павле, који је написао: „Ако је Бог на нашој страни, ко ће бити против нас?“ (Римљ. 8:31). Можемо се у потпуности уздати у Јехову јер се, као што смо видели, већи део пророчанства из Постанка 3:15 већ испунио.

16-18. Како је разумевање пророчанства из Постанка 3:15 утицало на Кертиса, Урсулу и Џесику?

16 Јеховино обећање из Постанка 3:15 помаже нам да се изборимо са свим животним проблемима. Кертис, који служи као мисионар на Гуаму, каже: „С времена на време се суочавам с кушњама и разочарањима који испитују моју оданост Јехови. Али размишљање о пророчанству из Постанка 3:15 помаже ми да сачувам поуздање у свог небеског Оца.“ Кертис једва чека дан када ће Јехова отклонити све наше патње.

17 Наша сестра Урсула из Баварске каже да ју је разумевање Постанка 3:15 уверило да је Библија Божја надахнута Реч. Она је видела како су сва пророчанства повезана са овим пророчанством и то ју је одушевило. Урсула још додаје: „Дубоко ме је дирнуло када сам схватила да је Јехова одмах нешто предузео и није оставио човечанство без наде.“

18 Џесика из Микронезије каже: „Још памтим како сам се осећала када сам схватила да сам пронашла истину! Пророчанство из Постанка 3:15 се испуњава. Оно ми помаже да разумем да ово данас није прави живот. Уверило ме је и да је служење Јехови најбољи начин живота који ће нам у будућности донети неизмерне благослове.“

19. Зашто можемо бити сигурни у то да ће се испунити и завршни део пророчанства из Постанка 3:15?

19 Као што смо видели, пророчанство из Постанка 3:15 се испуњава. Јасно нам је ко је потомство жене, а ко је потомство змије. Исус, на кога се првенствено односи пророчанство о потомству жене, сада је моћни, бесмртни Краљ. Јехова је већ изабрао скоро све који заједно са Исусом чине потомство жене. Будући да се први део пророчанства испунио, можемо бити потпуно сигурни да ће се испунити и завршни део пророчанства, који говори о томе да ће змији бити здробљена глава. Уништење Сатане донеће велику радост Божјим верним слугама. Будимо истрајни док то време не дође. Можемо у потпуности веровати нашем Богу, који ће преко потомства жене подарити свим народима на земљи безбројне благослове (Пост. 22:18).

ПЕСМА 23 Јехова је почео да влада

^ Да бисмо у потпуности разумели библијску поруку, морамо прво разумети пророчанство записано у Постанку 3:15. Осматрање овог пророчанства ојачаће нам веру у Јехову и поуздање у то да ће он испунити сва своја обећања.

^ Видети Додатак Б1, „Порука коју нам преноси Свето писмо“, у преводу Нови свет.

^ Видети оквир „О коме је реч у Постанку 3:14, 15?“