Пређи на садржај

Пређи на садржај

29. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Пружимо подршку Исусу

Пружимо подршку Исусу

Дата ми је сва власт на небу и на земљи (МАТ. 28:18)

ПЕСМА 13 Христ, наш Узор

КРАТАК ПРЕГЛЕД *

1. Шта је Јеховина воља за наше време?

 ЈЕХОВИНА воља у наше време је да се добра вест о Краљевству проповеда по целом свету (Мар. 13:10; 1. Тим. 2:3, 4). Јехови је проповедање толико важно да је изабрао свог вољеног Сина да води и надгледа све проповедничке активности. Пошто нас Исус предводи, можемо бити сигурни да ће проповедање бити завршено пре него што крај дође и да ће Јехова бити задовољан тиме (Мат. 24:14).

2. О чему ће бити речи у овом чланку?

2 У овом чланку ћемо видети како нам Исус преко „верног и разборитог роба“ пружа духовну храну и смернице да бисмо организовано извршили највећу проповедничку акцију у историји (Мат. 24:45). Видећемо и како свако од нас може пружити подршку Исусу и верном робу.

ИСУС НАС ВОДИ ДОК ПРОПОВЕДАМО

3. Шта је поверено Исусу и како то знамо?

3 Зашто можемо бити сигурни у то да Исус води проповедање добре вести? Кратко пре него што је узашао на небо, он се срео са својим ученицима на једној гори у Галилеји. Рекао им је: „Дата ми је сва власт на небу и на земљи.“ Вреди запазити шта је рекао одмах након тога: „Зато идите и стварајте ученике од људи из свих народа“ (Мат. 28:18, 19). На основу тога можемо закључити да је Исусу, између осталог, поверено и да води проповедање.

4. Зашто можемо бити сигурни да Исус и даље надгледа проповедање?

4 Исус је рекао да ће његови следбеници проповедати и стварати ученике од људи „из свих народа“. Обећао је и да ће бити с њима „у све дане до свршетка овог поретка“ (Мат. 28:20). Из тих његових речи јасно видимо да ће он надгледати проповедање све до нашег времена.

5. Како и ми учествујемо у испуњењу Псалма 110:3?

5 Исус није бринуо да током свршетка овог поретка неће бити довољно оних који ће проповедати. Знао је да ће се испунити пророчанске речи: „Твој народ ће спремно поћи за тобом у дан кад војску поведеш у рат“ (Пс. 110:3). Ако проповедаш добру вест, ти пружаш подршку Исусу и верном робу и учествујеш у испуњењу тог пророчанства. Проповедање лепо напредује, али постоје и неке препреке.

6. С којом препреком се објавитељи Краљевства данас суочавају?

6 Једна од препрека с којима се објавитељи Краљевства данас суочавају јесте противљење. Отпадници, верске вође и политичари шире лажи о нама и о нашој служби. Уколико наши рођаци, познаници и колеге с посла поверују у те лажи, могли би вршити притисак на нас да престанемо да служимо Јехови и да проповедамо. У неким земљама, непријатељи покушавају да застраше нашу браћу и сестре, прете им, нападају их, хапсе, па чак и затварају. Нимало нас не чуди што се људи према нама тако понашају. Исус је прорекао: „Сви народи ће вас мрзети због мог имена“ (Мат. 24:9). Чињеница да нас људи мрзе доказ је да смо Исусови следбеници и да живимо по Јеховиној вољи (Мат. 5:11, 12). Иза тог противљења стоји Ђаво, али Исус је неупоредиво моћнији од њега! Уз Исусову подршку, добра вест стиже до људи из свих народа.

7. Који докази потврђују да се испуњава пророчанство из Откривења 14:6, 7?

7 Објавитељи Краљевства морају да савладају и језичке баријере. У визији коју је дао апостолу Јовану, Исус је прорекао да ће у наше време добра вест савладати и ту препреку. (Прочитати Откривење 14:6, 7.) На који начин? Ми се трудимо да што је могуће већем броју људи дамо прилику да упозна добру вест. У целом свету, људи на нашем веб-сајту jw.org могу да читају библијске публикације на преко 1 000 језика. Водеће тело је одобрило да се књига Буди срећан заувек!, наше главно средство за стварање ученика, преведе на више од 700 језика! Наше публикације постоје и као видео-записи за глуве и на Брајевом писму за слепе. Очигледно је да се пред нама испуњавају библијска пророчанства. Људи „из свих народа који говоре разним језицима“ уче „чист језик“ библијске истине (Зах. 8:23; Соф. 3:9). Све то постижемо захваљујући Христовом вођству.

8. Шта смо до сада постигли захваљујући томе што проповедамо?

8 Јеховину организацију данас чини преко осам милиона људи из 240 земаља и територија, а сваке године се крсти преко 100 000 ученика. Али бројке нису толико битне. Важније су хришћанске особине, то јест „нова личност“ која краси те ученике (Кол. 3:8-10). Они више не живе неморално, нису више насилни, одбацили су предрасуде и национализам. На њима се испуњава пророчанство из Исаије 2:4, где пише да се људи „више [неће] учити ратовању“. Ми улажемо велики труд да обучемо нову личност, то јест да развијемо лепе особине и на тај начин доказујемо да смо прави Христови следбеници. Неки су због тога пожелели да постану део Божје организације (Јов. 13:35; 1. Петр. 2:12). Ништа од тога није случајност. Све то постижемо захваљујући Исусовој помоћи.

ИСУС ЈЕ ПОСТАВИО ВЕРНОГ РОБА

9. Према Матеју 24:45-47, шта је Исус прорекао за време краја?

9 Прочитати Матеја 24:45-47. Исус је прорекао да ће у време краја поставити „верног и разборитог роба“ да даје духовну храну његовом народу. Као што се могло и очекивати, тај роб вредно обавља свој задатак. Исус преко мале групе помазаних мушкараца пружа Божјем народу и другима духовну „храну у право време“. Они не сматрају себе господарима вере других (2. Кор. 1:24). Свесни су тога да је Исус Христ вођа и заповедник свог народа (Ис. 55:4).

10. Која од приказаних књига је теби помогла да почнеш да служиш Јехови?

10 Почев од 1919, верни роб припрема разне публикације које су заинтересованим особама помогле да боље упознају истину из Божје Речи. Примера ради, да би се људима помогло да упознају основна библијска учења, 1921. је објављена књига Харфа Божја. Како су се времена мењала, излазиле су нове публикације. Која књига је теби помогла да упознаш и заволиш нашег небеског Оца? Да ли је то „Нека Бог буде истинит“, Истина која води до вечног живота, Ти можеш заувек да живиш у рају на Земљи, Спознање које води до вечног живота, Шта Библија заиста научава?, Шта учимо из Библије? или Буди срећан заувек!, наша најновија књига? Све те публикације су нам биле од велике помоћи у стварању ученика и биле су управо оно што нам је тада било потребно.

11. Зашто је свима нама потребна духовна храна?

11 Чврста духовна храна није потребна само онима који су недавно упознали истину. Свима нам је потребна. Апостол Павле је написао: „Чврста храна је за зреле људе.“ Затим је додао да ће нам примењивање онога што учимо из Библије помоћи да разликујемо „добро од зла“ (Јевр. 5:14). У овим тешким временима када је морал пао на најниже гране, уопште није лако живети по Јеховиним мерилима. Али Исус се побринуо да имамо квалитетну духовну храну како би нам вера остала јака. Све што добијамо темељи се на надахнутој Божјој Речи, Библији. Верни роб припрема и дели ту храну под Исусовим вођством.

12. По узору на Исуса, како одајемо част Божјем имену?

12 По узору на Исуса, ми Божјем имену одајемо част коју заслужује (Јов. 17:6, 26). Примера ради, 1931. године смо усвојили библијско име Јеховини сведоци. На тај начин смо показали колико нам је Божје име важно и да желимо да будемо познати по њему (Ис. 43:10-12). Од октобра те године, Божје име се појављује на насловној страни сваког издања овог часописа. Осим тога, то име се у преводу Нови свет налази на свим местима где је написано и у изворном тексту. То је потпуна супротност ономе што раде цркве хришћанског света које су уклониле Јеховино име из многих превода Библије.

ИСУСОВИ СЛЕДБЕНИЦИ СУ ДЕО ОРГАНИЗАЦИЈЕ

13. Шта те уверава да нас Исус води преко „верног и разборитог роба“? (Јован 6:68).

13 Исус је преко „верног и разборитог роба“ окупио своје следбенике у организацију која помаже људима да служе правом Богу. Шта мислиш о тој организацији? Можда осећаш исто што и апостол Петар, који је рекао Исусу: „Коме бисмо отишли? Ти имаш речи вечног живота“ (Јов. 6:68). Где бисмо данас били да нисмо дошли у Јеховину организацију? Христ нам преко ње даје све што нам је неопходно да бисмо остали верни Богу. Он нас такође обучава да будемо успешни у својој служби. Поред тога, помаже нам да обучемо „нову личност“ како бисмо угодили Јехови (Еф. 4:24).

14. Како ти је током пандемије коронавируса користило то што припадаш Јеховиној организацији?

14 Исус нам пружа мудро вођство кад наступи нека критична ситуација. Када је избила пандемија коронавируса, било је очигледно колико нам то вођство значи. Док многи у свету нису знали шта да раде, Исус се побринуо да ми добијемо јасне смернице како бисмо били безбедни. Препоручено нам је да носимо маске када смо међу људима и да одржавамо физичку дистанцу. Старешине су добиле подсетник да редовно буду у контакту са свима у скупштини како би знали шта им је потребно да би били безбедни, здрави и блиски с Јеховом (Ис. 32:1, 2). Додатна упутства и охрабрење смо добијали путем извештаја Водећег тела.

15. Које смернице смо добили током пандемије у вези с нашом службом и састанцима и шта смо постигли?

15 Током пандемије смо добили јасне смернице и о томе како да проповедамо и одржавамо наше састанке. Готово преко ноћи, почели смо да одржавамо скупштинске и покрајинске састанке и конгресе путем видео-везе. Своју службу смо скоро у потпуности обављали путем писама и телефона. Јехова је благословио наш труд. Многе подружнице су известиле велики пораст броја објавитеља. Многи су током тог периода доживели лепа искуства у служби. (Видети оквир „ Јехова благосиља нашу службу“.)

16. У шта можемо бити уверени?

16 Неки можда мисле да је организација била превише опрезна током пандемије. Али показало се да је свака одлука донета у том периоду била мудра (Мат. 11:19). Док размишљамо како нас Исус с пуно љубави води, уверени смо да ће он и његов небески Отац бити уз нас, без обзира на то шта нам будућност доноси. (Прочитати Јеврејима 13:5, 6.)

17. Како на тебе утиче то што те Исус води?

17 Веома смо срећни што нас Исус води! Припадамо организацији у којој нема културних, националних и језичких подела. Добијамо обиље духовне хране, као и обуку да делотворно проповедамо. Сви се поучавамо како да обучемо нову личност и да волимо једни друге. Имамо много разлога да будемо поносни на то што нам је Исус вођа!

ПЕСМА 16 Хвалимо Јехову због његовог Помазаника

^ Милиони мушкараца, жена и деце данас ревно проповедају добру вест. Да ли си и ти међу њима? Ако јеси, наш Господ Исус Христ те води док обављаш своју службу. У овом чланку ћемо осмотрити неке доказе да Исус надгледа проповедање. Ако то имамо на уму, биће нам лакше да постојано служимо Јехови под Христовим вођством.