Пређи на садржај

Пређи на садржај

30. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Јачај своју љубав

Јачај своју љубав

Нека нам љубав помогне да у свему узрастемо до зрелости (ЕФ. 4:15)

ПЕСМА 2 Јехова је твоје име

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1. Шта си сазнао када си почео да проучаваш Библију?

 ДА ЛИ се сећаш времена када си почео да проучаваш Библију? Можда си се изненадио када си чуо да Бог има име. Вероватно ти је лакнуло када си схватио да он не мучи људе у паклу. Нема сумње да си се обрадовао када си сазнао да ћеш поново моћи да видиш своје вољене који су умрли и да живиш с њима у рају на земљи.

2. Након што си упознао нека библијска учења, шта си још постигао? (Ефешанима 5:1, 2).

2 Што си више проучавао Божју Реч, твоја љубав према Јехови је била све јача. То те је мотивисало и да примењујеш оно што учиш. Почео си да доносиш боље одлуке јер си се водио библијским начелима. Твој став и понашање су се променили набоље зато што си желео да угодиш Богу. Баш као што дете хоће да буде попут свог родитеља ког много воли, и ти си желео да будеш налик свом небеском Оцу. (Прочитати Ефешанима 5:1, 2.)

3. Шта бисмо могли да се питамо?

3 Могли бисмо да се питамо: „Да ли је моја љубав према Јехови јача сада него кад сам се крстио? Да ли сам од тада постао сличнији Јехови по начину размишљања и поступцима – нарочито у показивању љубави према браћи и сестрама?“ Ако је „љубав коју си имао у почетку“ помало охладнела, немој бити обесхрабрен. Нешто слично се дешавало и хришћанима у првом веку. Исус није дигао руке од њих, а неће ни од нас (Откр. 2:4, 7). Он зна да можемо поново распламсати љубав коју смо осећали кад смо упознали истину.

4. О чему ће бити речи у овом чланку?

4 У овом чланку ће бити речи о томе како и даље можемо јачати своју љубав према Јехови и другима. Затим ћемо видети колико добра та љубав доноси и нама и другима.

ЈАЧАЈ СВОЈУ ЉУБАВ ПРЕМА ЈЕХОВИ

5-6. (а) На какве проблеме је Павле наилазио током своје службе? (б) Шта му је помогло да истрајно служи Јехови?

5 Апостол Павле је био срећан што служи Јехови, али наилазио је на многе проблеме. Често је био на дугим путовањима, што у то време није било нимало лако. На неким од тих путовања био је „у опасности од река“ и „у опасности од разбојника“. Противници су га неколико пута претукли (2. Кор. 11:23-27). Осим тога, његови суверници нису увек били захвални за оно што је чинио за њих (2. Кор. 10:10; Фил. 4:15).

6 Шта је помогло Павлу да истраје у својој служби? Он је много научио о Јехови из Писма и личног искуства. Тако се уверио у Божју љубав (Римљ. 8:38, 39; Еф. 2:4, 5). Уједно је и он много заволео Јехову, што је показао тиме што је неуморно служио светима (Јевр. 6:10).

7. Како можемо јачати своју љубав према Јехови?

7 Своју љубав према Богу можемо ојачати тако што марљиво проучавамо његову Реч. Док читаш Библију, труди се да разумеш шта ти сваки одломак говори о Јехови. Питај се: „Како из онога што читам видим да ме Јехова воли? Како ми то помаже да га још више заволим?“

8. Како нам молитва може помоћи да још више заволимо Јехову?

8 Своју љубав према Јехови можемо ојачати и тако што му се сваког дана молимо и говоримо му о својим осећањима (Пс. 25:4, 5). Он ће услишити наше молитве (1. Јов. 3:21, 22). Хана b, сестра из Азије, каже: „Заволела сам Јехову због онога што сам научила о њему, али постао ми је још ближи кад сам видела како услишава моје молитве. То ме је мотивисало да поступам по његовој вољи.“

ЈАЧАЈ СВОЈУ ЉУБАВ ПРЕМА ДРУГИМА

9. Како се из Павлових речи види да је Тимотеј јачао своју љубав према браћи и сестрама?

9 Током једног од својих мисионарских путовања, Павле је упознао младог Тимотеја, који је волео Јехову и људе. Павле је касније рекао Филипљанима: „Немам никог другог ко размишља попут њега, ко би се искрено бринуо за вас“ (Фил. 2:20). Павле овде није говорио о томе какав је Тимотеј као организатор или говорник. Видело се да је на њега дубок утисак оставила љубав тог младог брата према суверницима. Нема сумње да су се скупштине које је Тимотеј посећивао радовале његовом доласку (1. Кор. 4:17).

10. Како су Ана и њен муж показали да воле браћу и сестре?

10 И ми тражимо начине да помажемо нашој браћи и сестрама (Јевр. 13:16). Погледајмо шта је испричала Ана коју смо споменули у претходном чланку. Након једног јаког невремена, она и њен муж су посетили једну породицу и видели да је олуја уништила кров њихове куће. Због тога та породица није имала чисту одећу. Ана каже: „Узели смо њихове ствари, опрали их и вратили испеглане и сложене. За нас је то била ситница, али тако се развило пријатељство које траје до данас.“ Љубав према браћи и сестрама покренула је Ану и њеног мужа да учине нешто конкретно за њих (1. Јов. 3:17, 18).

11. (а) Како се други често осећају када им покажемо да их волимо? (б) Према Пословицама 19:17, како нам Јехова узвраћа када покажемо љубав према другима?

11 Када смо добри према другима и показујемо им да их волимо, они могу видети да се угледамо на Јехову. Можда никада нећемо сазнати колико им је значила наша доброта. Хана се радо сећа сестара које су јој помагале кад је била млада. Она каже: „Много сам захвална тим драгим сестрама које су ме водиле у службу. Дошле би по мене, после би ме одвеле да нешто поједемо заједно и побринуле би се да се безбедно вратим кући. Сада разумем колико је труда стајало иза свега тога. А оне су биле срећне што то могу да учине за мене.“ Наравно, неће сви имати прилику да нам узврате за оно што чинимо за њих. Хана каже: „Волела бих да могу да се одужим свим тим сестрама за доброту коју су показале, али не знам где оне сада живе. Али Јехова зна и ја му се молим да им он узврати уместо мене.“ Хана је у праву. Јехова запажа добро које чинимо другима, чак и ако је то нека ситница. Он на то гледа као на вредну жртву и као на дуг који ће нам он лично вратити. (Прочитати Пословице 19:17.)

Када се трудимо да духовно напредујемо, тражимо начине да помогнемо другима (Видети 12. одломак)

12. Како браћа могу показати да воле скупштину? (Видети и слике.)

12 Ако си брат, како можеш показати да волиш друге и желиш да им помажеш? Млади брат Џордан питао је једног старешину шта би још могао да учини за скупштину. Старешина га је похвалио за оно што већ чини и затим му је дао неке савете шта би још могао да уради. На пример, предложио му је да долази раније у Дворану Краљевства и поздрави друге, да коментарише на састанцима, редовно проповеда са својом групом и да размишља о томе шта би конкретно могао да уради за друге. Џордан је послушао његов савет. На тај начин је научио много нових ствари, али уједно је још више заволео браћу и сестре. Шта је још научио? Брат не почиње да помаже другима кад постане слуга помоћник већ пре него што му је поверена та служба. Након тога само наставља да им помаже (1. Тим. 3:8-10, 13).

13. Како је љубав мотивисала брата Кристијана да поново служи као старешина?

13 Шта ако си раније служио као слуга помоћник или старешина? Јехова памти оно што си радио у прошлости и зна да си то радио из љубави (1. Кор. 15:58). Он запажа љубав коју и даље показујеш. Брат по имену Кристијан је служио као старешина, али је онда разрешен те службе и због тога је био веома разочаран. Па ипак, он каже: „Одлучио сам да радим све што могу у служби за Јехову зато што га волим – без обзира на задужења која имам.“ С временом је опет постао старешина. Кристијан признаје: „Помало сам се прибојавао да поново прихватим то задужење. Али помислио сам: ’Ако ми Јехова показује милосрђе и жели да служим као старешина, то ћу и радити, зато што волим и њега и своју браћу и сестре‘.“

14. Шта учиш из онога што је рекла Елена?

14 Јеховине слуге показују љубав и према својим ближњима (Мат. 22:37-39). На пример, наша сестра Елена из Грузије каже: „Испрва сам проповедала само зато што волим Јехову. Али како је расла љубав према мом небеском Оцу, тако је расла и љубав према људима. Покушала сам да замислим с којим се све проблемима суочавају и о чему би желели да причају. Што сам више тако размишљала о њима, имала сам све већу жељу да им помогнем“ (Римљ. 10:13-15).

ЉУБАВ ПРЕМА ДРУГИМА ДОНОСИ БЛАГОСЛОВЕ

Једно добро дело може користити многима (Видети 15. и 16. одломак)

15-16. Као што је приказано на сликама, зашто је добро да показујемо љубав према другима?

15 Када показујемо да волимо своју браћу, то користи не само њима него и другима. Након што је почела пандемија коронавируса, Паоло и његова супруга су помогли многим старијим сестрама да науче како да у служби користе своје електронске уређаје. Једна сестра се у почетку мучила с тим, али је на крају успела да научи. Захваљујући томе, могла је да позове своје рођаке на Спомен-свечаност. Њих 60 је присуствовало путем видео-везе! То што су Паоло и његова супруга учинили значило је и тој сестри и њеним рођацима. Она је касније написала Паолу: „Хвала вам што поучавате нас старије. Никада нећу заборавити колико Јехова брине о нама и колико сте се трудили да нам помогнете.“

16 Из овог и сличних искустава Паоло је научио нешто значајно. То га је подсетило да је љубав важнија од знања и способности. Он каже: „Некада сам служио као покрајински надгледник. Данас сам свестан тога да су браћа можда заборавила моје говоре. Али још памте оно што сам урадио за њих.“

17. Како и нама значи када показујемо љубав према другима?

17 Када показујемо љубав према другима, можемо доживети многа лепа изненађења. Џонатан с Новог Зеланда се уверио у то. Једног врелог суботњег поподнева, видео је како један пионир сам сведочи на улици. Џонатан је одлучио да сваке суботе поподне сарађује с тим братом. Тада није ни слутио колико ће и њему то значити. Он каже: „У то време нисам волео службу од куће до куће. Али док сам слушао како тај пионир поучава и кад сам видео колико успеха има у служби, почео сам да уживам у проповедању. Стекао сам и драгог пријатеља који ми је помогао да растем у духовном погледу, да заволим службу и да се приближим Јехови.“

18. Шта Јехова жели да радимо?

18 Јехова жели да сви јачамо љубав према њему и другима. Као што смо видели, још више ћемо га заволети ако читамо његову Реч, дубоко размишљамо о ономе што читамо и свакодневно му се молимо. Љубав према браћи и сестрама можемо ојачати тако што ћемо нешто конкретно урадити за њих. Љубав ће нас још више приближити Јехови и нашој духовној породици. Пријатељство с нашим Оцем и нашом браћом трајаће заувек!

ПЕСМА 109 Волимо се жарко, од срца

a Без обзира на то да ли смо се недавно крстили или служимо Јехови већ годинама, сви можемо напредовати на путу ка хришћанској зрелости. Као што ћемо видети у овом чланку, тај циљ можемо остварити тако што ћемо јачати своју љубав према Јехови и према другима. Док га проучаваш, размишљај о ономе што си већ постигао и у чему се још можеш побољшати.

b Нека имена су промењена.