Пређи на садржај

Пређи на садржај

31. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

„Будите постојани, непоколебљиви“

„Будите постојани, непоколебљиви“

Моја вољена браћо, будите постојани, непоколебљиви (1. КОР. 15:58)

ПЕСМА 122 Будимо постојани, непоколебљиви!

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

1-2. У ком смислу су хришћани попут солитера? (1. Коринћанима 15:58).

 КРАЈЕМ 1970-их, у Токију је почео да ниче огроман солитер од 60 спратова. Људи су се питали да ли ће моћи да издржи честе земљотресе у том граду. Шта су градитељи предузели да би тај солитер био стабилан? Пројектовали су га тако да буде довољно чврст, али и флексибилан, како би могао да издржи подрхтавање тла током потреса. Хришћани су попут тог солитера. У ком смислу?

2 Хришћанин мора задржати равнотежу између постојаности и флексибилности. Он мора бити чврст и непоколебљив када је у питању поштовање Јеховиних закона и мерила. (Прочитати 1. Коринћанима 15:58.) Послушан је Богу и не крши библијска начела. Уједно треба да буде разуман, то јест прилагодљив када околности то допуштају или чак налажу (Јак. 3:17). Човек који има такво уравнотежено гледиште неће бити исувише крут нити превише попустљив. У овом чланку ћемо осмотрити како можемо бити непоколебљиви. Видећемо и на којих пет начина Сатана покушава да нас ослаби и како му се можемо одупрети.

КАКО МОЖЕМО БИТИ ПОСТОЈАНИ?

3. Које Јеховине законе налазимо у Делима апостолским 15:28, 29?

3 Као Врховни Законодавац, Јехова је увек давао јасне законе свом народу (Ис. 33:22). На пример, водеће тело у првом веку истакло је на које начине хришћани морају показати да су непоколебљиви: (1) тако што ће се клонити идолопоклонства и служити једино Јехови, (2) тако што ће поштовати светост крви и (3) тако што ће се држати високих моралних мерила. (Прочитати Дела апостолска 15:28, 29.) Како хришћани могу бити послушни Јехови на ова три подручја?

4. По чему се види да смо одани искључиво Јехови? (Откривење 4:11).

4 Клонимо се идолопоклонства и служимо само Јехови. Јехова је заповедио Израелцима да буду одани искључиво њему (Пон. зак. 5:6-10). Када га је Ђаво искушавао, Исус му је јасно ставио до знања да једино Јехови треба служити (Мат. 4:8-10). Зато ми не одајемо част идолима као што су кипови или иконе. Осим тога, не идолизујемо људе, без обзира на то да ли су у питању верске или политичке вође или звезде у свету спорта и забаве. Не узвисујемо их као да су богови. Ми заузимамо Јеховину страну и служимо само ономе који је „све створио“. (Прочитати Откривење 4:11.)

5. Зашто поштујемо Јеховин закон о светости живота и крви?

5 Поштујемо Јеховин закон о светости живота и крви. Због чега то радимо? Зато што је Јехова рекао да крв представља живот, који је непроцењив поклон од њега (Лев. 17:14). Када је први пут дозволио људима да једу месо, заповедио им је да не једу крв (Пост. 9:4). Ту заповест је поновио кад је Израелцима дао Мојсијев закон (Лев. 17:10). У првом веку је подстакао водеће тело да пренесе свим хришћанима заповест да се уздржавају „од крви“ (Дела 15:28, 29). Ми постојано следимо ту заповест кад одлучујемо које ћемо методе лечења прихватити. b

6. Шта нам помаже да живимо по Јеховиним високим моралним мерилима?

6 Ми се чврсто држимо Јеховиних високих моралних мерила (Јевр. 13:4). Користећи упечатљив фигуративни језик, апостол Павле нас подстиче да „усмртимо“ склоности свог тела, то јест да предузмемо одлучне мере како бисмо се одупрли погрешним жељама. Ми не гледамо ништа што би могло распламсати такве жеље и клонимо се свих поступака који би могли водити до полног неморала (Кол. 3:5; Јов 31:1). Када се нађемо у искушењу, одмах одбацујемо сваку помисао да урадимо нешто што би могло нарушити наше пријатељство с Богом.

7. Какав став треба да имамо и зашто?

7 Јехова очекује од нас да му будемо послушни од срца (Римљ. 6:17). Ми не можемо бирати којих његових заповести ћемо се држати, а којих не. Треба да имамо у виду да су све оне за наше добро (Ис. 48:17, 18; 1. Кор. 6:9, 10). Ми се трудимо да угодимо Јехови и да имамо исти став као псалмиста, који је рекао: „Одлучио сам да се држим твојих прописа целог живота, до самог краја“ (Пс. 119:112). Међутим, Сатана ће покушати да ослаби нашу решеност да се држимо Јеховиних мерила. Које методе он користи?

КАКО САТАНА ПОКУШАВА ДА НАС ПОКОЛЕБА У ВЕРИ?

8. Како Сатана користи прогонство с намером да нас поколеба у вери?

8 Прогонство. Ђаво користи физичко и психичко насиље с намером да нас поколеба у вери. Његов циљ је да нас „прождере“, да уништи наше пријатељство с Јеховом (1. Петр. 5:8). Хришћани у првом веку су се суочавали с претњама, батинама и смрћу због тога што су се чврсто држали својих уверења (Дела 5:27, 28, 40; 7:54-60). Сатана и данас користи прогонство. То се види по бруталном опхођењу власти с браћом и сестрама у Русији и другим земљама. Многа наша браћа трпе прогонство и на друге начине.

9. Објасни зашто је важно да пазимо на прикривене притиске.

9 Прикривени притисци. Осим очигледних, директних напада, Сатана користи и разне сплетке (Еф. 6:11). Примера ради, погледајмо шта се десило нашем брату Бобу, који је био у болници због озбиљне операције. Он је објаснио лекарима да ни под каквим околностима неће примити трансфузију крви. Хирург је рекао да ће поштовати његову одлуку. Међутим, вече пре операције, анестезиолог је дошао код Боба након што је његова породица отишла кући. Тај лекар је казао да му највероватније неће дати крв, али да ће је имати при руци за сваки случај. Можда је мислио да ће Боб променити мишљење кад његова породица не буде у близини. Али он је остао непоколебљив и рекао је да не жели да прими крв без обзира на то шта би могло да се деси.

10. Зашто је „мудрост овог света“ попут замке? (1. Коринћанима 3:19, 20).

10 „Мудрост овог света“. Ако на ствари почнемо да гледамо попут људи око нас, могли бисмо окренути леђа Јехови и његовим законима. (Прочитати 1. Коринћанима 3:19, 20.) „Мудрост овог света“ наводи људе да буду непослушни Богу. Неки хришћани у Пергаму и Тијатири попримили су ставове својих суграђана, који су били неморални и клањали су се идолима. Исус је упутио озбиљан савет тим скупштинама зато што су толерисале полни неморал (Откр. 2:14, 20). Данас људи могу вршити притисак на нас да прихватимо погрешне идеје. Чланови породице и познаници могли би покушати да манипулишу нашим емоцијама како би нас навели да се одрекнемо своје вере. На пример, они можда тврде да нема ничег лошег у томе да се препустимо својим жељама и да су библијска морална мерила застарела.

11. Шта морамо избегавати?

11 Понекад можда помислимо да треба још мало појаснити смернице које добијамо од Јехове. Можда чак дођемо у искушење да идемо „преко онога што је написано“ (1. Кор. 4:6). То су радиле верске вође у Исусово време. Они су Божјем закону додавали своја правила и тако су обичним људима наметали тежак терет (Мат. 23:4). Јехова нам преко своје Речи и организације даје јасна упутства. Нема разлога да тим упутствима додајемо неке своје идеје (Посл. 3:5-7). У складу с тим, ми не идемо преко онога што је написано у Библији нити другима постављамо правила када је у питању лични избор.

12. Како се Сатана користи „испразним и варљивим речима“?

12 Обмане. Сатана се користи „испразним и варљивим речима“ и гледиштима овог света како би завео и разјединио људе (Кол. 2:8). У то су се у првом веку убрајали филозофија, јеврејска учења која се нису заснивала на Писму и учење да се хришћани морају држати Мојсијевог закона. Све те идеје су заводиле људе зато што су одвраћале пажњу од правог извора мудрости, Јехове. Сатана данас користи медије и друштвене мреже како би ширио теорије завере и лажне вести које промовишу политички лидери. То је било очигледно током пандемије коронавируса. c Сведоци који су били послушни смерницама Јеховине организације избегли су непотребне бриге које су доживљавали они који су слушали непроверене информације (Мат. 24:45).

13. Зашто морамо пазити да нам нешто не одврати пажњу од онога што је најважније?

13 Ствари које нам одвраћају пажњу. Не смемо изгубити из вида „шта је најважније“ (Фил. 1:9, 10). Постоји много тога што нам може украсти доста времена и енергије који су нам потребни за оно што је заиста важно. Ако дозволимо, свакодневне ствари као што су храна, пиће, забава и посао могу нам одвући пажњу од онога што треба да нам буде приоритет (Лука 21:34, 35). Осим тога, сваког дана смо бомбардовани вестима о друштвеним и политичким расправама. Не смемо дозволити да нам то одврати пажњу од служења Јехови. У супротном, могло би се десити да у свом уму и срцу станемо на нечију страну. Сатана користи методе које смо споменули са циљем да ослаби нашу решеност да се држимо онога што је исправно. Хајде сада да осмотримо како се можемо одупрети његовим нападима и остати чврсти у вери.

КАКО МОЖЕМО ОСТАТИ ЧВРСТИ У ВЕРИ?

Да би био непоколебљив, размишљај о свом предању и крштењу, проучавај Божју Реч и размишљај о њој, буди постојан и уздај се у Јехову (Видети одломке 14-18)

14. Шта ти може помоћи да чврсто стојиш на Јеховиној страни?

14 Размишљај о свом предању и крштењу. Те кораке си предузео јер си желео да станеш на Јеховину страну. Сети се шта те је уверило да си пронашао истину. Упознао си Јехову и почео си да га цениш и волиш као свог небеског Оца. Развио си веру у њега, што те је подстакло да се покајеш за грешке из прошлости. Срце те је навело да више не грешиш и да живиш у складу с Божјом вољом. Осећао си се много боље када си схватио да ти је Бог опростио грехе (Пс. 32:1, 2). Почео си да идеш на састанке Јеховиних сведока и да разговараш с другима о ономе што си научио. Као предани и крштени Божји слуга, сада идеш путем живота и дајеш све од себе да останеш на њему (Мат. 7:13, 14).

15. Зашто је добро да проучавамо Божју Реч и дубоко размишљамо о њој?

15 Проучавај Божју Реч и дубоко размишљај о њој. Баш као што дрво стоји чврсто ако има дубоко корење, ми ћемо имати јаку веру ако смо дубоко укорењени у Божјој Речи. Док дрво расте, његово корење се шири и иде све дубље. Када проучавамо и дубоко размишљамо, ми јачамо своју веру и још смо сигурнији у то да је најбоље поступати у складу с Божјом вољом (Кол. 2:6, 7). Размишљај о томе како су Јеховине поуке, вођство и заштита помагали његовим слугама у прошлости. Примера ради, Језекиљ је пажљиво посматрао како један анђео детаљно мери храм у једној визији. Та визија је ојачала Језекиља, а нама пружа важну поуку о томе како да се држимо мерила за свету службу Јехови (Језек. 40:1-4; 43:10-12). d Добро је да и ми издвајамо време да проучавамо дубље ствари из Божје Речи и размишљамо о њима.

16. Како је Бобу помогло то што је био решен да постојано служи Јехови? (Псалам 112:7).

16 Постојано служи Јехови. Краљ Давид је у једном псалму рекао: „Моје срце је постојано, Боже“, из чега се види да је био решен да ничему не дозволи да угаси његову љубав према Јехови (Пс. 57:7). И ми можемо бити постојани ако се у потпуности уздамо у Јехову. (Прочитати Псалам 112:7.) Осмотри како је то помогло Бобу, ког смо раније споменули. Када су му рекли да ће крв за трансфузију бити спремна за случај да му затреба, он је одговорио да ће одмах напустити болницу ако постоји и најмања шанса да му дају крв. Касније је рекао: „Нисам се премишљао нити сам се бринуо око тога шта би се могло десити.“

Ако наша вера почива на чврстом темељу, ниједна кушња нас неће пољуљати (Видети 17. одломак)

17. Шта можемо научити од Боба? (Видети и слику.)

17 Боб је био постојан зато што је донео одлуку да ће се држати Јеховиних мерила много пре него што је доспео у болницу. Као прво, он је желео да обрадује Јехову. Као друго, пажљиво је проучавао шта Библија и наше публикације кажу о светости живота и крви. Као треће, био је уверен да ће му послушност Божјем закону донети трајно добро. И ми можемо бити постојани, без обзира на кушње с којима се суочавамо у животу.

Варак и његови људи крећу у потеру за Сисарином војском (Видети 18. одломак)

18. Како се из Вараковог примера види да је важно да се уздамо у Јехову? (Видети слику с насловне стране.)

18 Уздај се у Јехову. Погледајмо како је судији Вараку помогло то што се уздао у Јеховино вођство. Премда се у целој израелској земљи нису могли видети ни штит ни копље, Јехова му је рекао да крене у битку против добро наоружане хананске војске коју је предводио Сисара (Суд. 5:8). Пророчица Девора је рекла Вараку да сиђе у долину да се бори са Сисаром и његових 900 бојних кола. Израелцима би било веома тешко да се на равном терену боре против војске која има брза бојна кола. Упркос томе, Варак је послушао Девору. Док су војници силазили с горе Тавор, Јехова је послао снажну кишу с неба. Сисарина бојна кола су се заглавила у блату и Јехова је дао Вараку победу (Суд. 4:1-7, 10, 13-16). Слично томе, Јехова ће и нама помоћи да изађемо као победници из борбе с нашим проблемима ако се уздамо у њега и вођство које нам пружа преко своје организације (Пон. зак. 31:6).

ОСТАНИ ПОСТОЈАН

19. Зашто желиш да постојано служиш Јехови?

19 Све док живимо у овом свету, мораћемо да се боримо како бисмо остали постојани (1. Тим. 6:11, 12; 2. Петр. 3:17). Не дозволимо да нас поколебају прогонство, прикривени притисци, људска мудрост, обмане и ствари које одвраћају пажњу (Еф. 4:14). Уместо тога, останимо чврсти у вери, постојани у својој оданости Јехови и увек послушни његовим заповестима. Осим тога, важно је и да будемо разумни. У следећем чланку ћемо видети како су нам Јехова и Исус пружили савршен пример разумности.

ПЕСМА 129 Истрајаћемо све до краја

a Још од времена Адама и Еве, Сатана убеђује људе да треба сами да одлучују о томе шта је исправно, а шта погрешно. Он жели да одбацимо Јеховине законе и смернице које добијамо од његове организације. Овај чланак ће нам помоћи да се не поведемо за Сатаниним светом који одбацује Јеховина мерила и да ојачамо своју решеност да увек слушамо Јехову.

b Више информација о томе како се хришћани могу држати Божјег гледишта о крви може се наћи у 39. лекцији у књизи Буди срећан заувек!

c Видети чланак „Заштитите се од дезинформација“, на веб-сајту jw.org.

d Више појединости о овој визији може се наћи у 13. и 14. поглављу књиге Напокон ће сви служити Јехови!