Пређи на садржај

Пређи на садржај

32. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

Угледај се на Јехову – буди разуман

Угледај се на Јехову – буди разуман

Нека ваша разумност буде позната свим људима (ФИЛ. 4:5)

ПЕСМА 89 Послушност води до среће

КРАТАК ПРЕГЛЕД a

Које дрво би више волео да будеш? (Видети 1. одломак)

1. У ком смислу морамо бити попут дрвећа? (Видети и слику.)

 „ВЕТАР неће сломити дрво које се савија.“ У овој пословици је истакнута важна особина која омогућава неком дрвећу да опстане: флексибилност. И ми морамо бити флексибилни, то јест прилагодљиви како бисмо и даље радосно служили Јехови када нам се животне околности промене. Шта ће нам помоћи у томе? Неопходно је да будемо разумни – да се прилагођавамо променама и да поштујемо гледиште и одлуке других.

2. Које особине ће нам помоћи да останемо стабилни када нам се промене животне околности и шта ћемо видети у овом чланку?

2 Будући да служимо Јехови, желимо да будемо разумни. Важно је и да будемо понизни и саосећајни. У овом чланку ћемо видети како су те особине помогле некој браћи и сестрама да остану стабилни када су им се промениле животне околности. Сазнаћемо и како те особине могу помоћи нама. Али хајде да најпре видимо шта учимо од Јехове и Исуса, који су нам пружили савршен пример разумности.

ЈЕХОВА И ИСУС СУ РАЗУМНИ

3. На основу чега се види да је Јехова разуман?

3 У Библији се за Јехову каже да је „Стена“ зато што је постојан и непоколебљив (Пон. зак. 32:4). Међутим, он је у исто време и разуман. Његова намера је непроменљива, али како се ситуација у свету мења, спреман је да прилагоди начин на који је остварује. Он је створио људе по својој слици, са способношћу да се прилагођавају променама. У Библији нам пружа јасна начела која нам помажу да доносимо мудре одлуке, без обзира на тешкоће на које можемо наићи. Иако је Јехова постојан и непоколебљив попут „Стене“, његов пример и начела која нам је дао пружају доказ да је он и разуман.

4. Наведи пример из ког се види да је Јехова разуман (Левитска 5:7, 11).

4 Све што Јехова ради је савршено и разумно. Он није сувише строг према људима. Размотримо како је показао разумност према Израелцима. На пример, у случајевима који се спомињу у Левитској 5:7, 11, Јехова је свакоме дозволио да принесе жртву у складу са својим могућностима. (Прочитати.) Он није захтевао исту жртву и од богатих и од сиромашних.

5. Наведи пример из ког се види да је Јехова понизан и милосрдан.

5 Јехова је разуман јер је понизан и милосрдан. Примера ради, његова понизност је дошла до изражаја кад је намеравао да уништи зле људе у Содому. Он је послао анђеле да кажу праведном Лоту да побегне у брда. Али Лот се плашио да иде тамо. Зато је молио Јехову да њему и његовој породици допусти да побегну у Сигор, градић који је такође био одређен за уништење. Јехова је могао да захтева од Лота да поступи онако како му је рекао. Али није то учинио већ је услишио његову молбу, иако је то значило да Сигор неће бити уништен (Пост. 19:18-22). Вековима касније, Јехова је указао милосрђе становницима Ниниве. Послао је пророка Јону да објави уништење тог града и његових становника. Али када су се Нинивљани покајали, сажалио се на њих и поштедео је град (Јона 3:1, 10; 4:10, 11).

6. У којим ситуацијама се видело да је Исус разуман попут Јехове?

6 Попут Јехове, и Исус је био разуман. Он је послат на земљу да проповеда „изгубљеним овцама израелског народа“. Али био је разуман док је проповедао. У једној прилици, жена која није била израелског порекла преклињала га је да јој излечи ћерку, која се много мучила јер је била „опседнута демоном“. Исус се није оглушио о њене молбе већ је показао саосећање и излечио је њену ћерку (Мат. 15:21-28). Размотримо још један пример. У једној ранијој прилици, Исус је рекао: „Ко год се одрекне мене [...] и ја ћу се одрећи њега“ (Мат. 10:33). Али није одбацио Петра иако га се он трипут одрекао (Лука 24:33, 34). Исус је знао да се Петар каје због тога и да није изгубио веру. Након што је ускрснут, појавио се Петру и тада га је највероватније уверио да му опрашта и да га воли.

7. У складу с Филипљанима 4:5, на каквом гласу желимо да будемо?

7 Видели смо да су Јехова Бог и Исус Христ разумни. А како је с нама? Јехова очекује да и ми будемо разумни. (Прочитати Филипљанима 4:5.) Један превод овог стиха гласи: „Будите на гласу као разумни људи.“ Можемо да се питамо: „Да ли ме други виде као неког ко је разуман, спреман да попусти и толерантан или сматрају да сам крут, груб и тврдоглав? Да ли инсистирам на ономе што ја сматрам словом закона или слушам предлоге других и уважавам њихове жеље када је то могуће?“ Што смо разумнији, сличнији смо Јехови и Исусу. Осмотримо два подручја на којима је важно да будемо разумни – када нам се промене животне околности и када се гледиште и одлуке других разликују од наших.

БУДИ РАЗУМАН КАДА ТИ СЕ ПРОМЕНЕ ОКОЛНОСТИ

8. Шта нам може помоћи да будемо разумни када нам се промене околности? (Видети и фусноту.)

8 Морамо бити разумни када нам се околности промене. Такве промене могу са собом носити неочекиване проблеме. На пример, могли бисмо се изненада озбиљно разболети или нам се живот може преокренути због економске кризе или неке политичке промене (Проп. 9:11; 1. Кор. 7:31). Могла би нам тешко пасти и нека промена задужења у организацији. С којим год проблемом да се суочавамо, можемо се успешно прилагодити новим околностима ако предузмемо следећа четири корака: (1) прихватимо реалност, (2) фокусирајмо се на будућност, (3) будимо позитивни и (4) чинимо добро за друге. b Хајде да видимо како је то помогло некој браћи и сестрама.

9. Шта је помогло једном брачном пару мисионара да се избори с неочекиваним тешкоћама?

9 Прихватимо реалност. Емануеле и Франческа су били послати у другу земљу као мисионари. Баш кад су почели да уче језик и да се упознају с новом скупштином, избила је пандемија коронавируса, због које су морали да буду у некој врсти изолације. Затим је Франчески изненада преминула мајка. Она је очајнички желела да буде са својом породицом, али због пандемије није било могуће путовати. Шта јој је помогло да преброди тај тежак период? Као прво, Емануеле и Франческа су се заједно молили за мудрост да живе дан по дан, не бринући се превише за то шта доноси сутра. Јехова је у право време услишио њихове молитве путем своје организације. Примера ради, охрабрио их је брат који је у једном видеу рекао: „Што пре прихватимо нове околности, пре ће нам се вратити радост и појавиће се прилике да добро искористимо новонасталу ситуацију.“ c Као друго, решили су да се побољшају у сведочењу телефоном и чак су започели библијски курс. Као треће, прихватили су помоћ браће и сестара и били су захвални за њу. Једна брижна сестра им је годину дана сваког дана слала кратку поруку с библијским стихом. Ако се и ми прилагодимо новим околностима, пронаћи ћемо радост у ономе што можемо да урадимо.

10. Како се једна сестра прилагодила великој промени у животу?

10 Фокусирајмо се на будућност и будимо позитивни. Кристина, сестра из Румуније која живи у Јапану, била је разочарана када је скупштина на енглеском језику којој је припадала расформирана. Међутим, није размишљала о ономе што се десило. Одлучила је да пређе у скупштину на јапанском и да проповеда на том језику најбоље што може. Замолила је бившу колегиницу с посла да јој помогне око учења језика. Предложила је да користе Библију и брошуру Буди срећан заувек! и та жена је пристала. Кристина је захваљујући томе боље научила јапански, али што је још важније, њена колегиница се заинтересовала за Библију. Ако смо окренути ка будућности и имамо позитиван став, непредвиђене околности могу донети неочекиване благослове.

11. Шта је помогло једном пару који се суочио с финансијским проблемима?

11 Чинимо добро за друге. Брачни пар који живи у земљи где су наше активности забрањене изгубио је стални извор прихода због краха економије. Како су се њих двоје прилагодили новим околностима? Као прво, смањили су трошкове. Након тога, решили су да се не оптерећују својим проблемима већ да се усредсреде на помагање другима и ревно проповедају (Дела 20:35). Брат је рекао: „Пошто смо стално били у служби, мање смо размишљали о својим проблемима, а више о томе шта Јехова жели да радимо.“ Кад нам се околности промене, не смемо изгубити из вида колико је важно да помажемо другима, нарочито у служби проповедања.

12. Како нам пример апостола Павла може помоћи да будемо прилагодљиви док проповедамо другима?

12 Морамо бити прилагодљиви док проповедамо другима. Људи с којима разговарамо имају различите представе о Богу и долазе из различитих земаља и култура. Апостол Павле је био прилагодљив и од њега можемо много тога научити. Исус га је поставио да буде „апостол [...] другим народима“ (Римљ. 11:13). Павле је проповедао Јеврејима, Грцима, образованим људима, земљорадницима, државним службеницима и краљевима. Да би допро до срца тако различитих људи, он је „свима [...] био све“ (1. Кор. 9:19-23). Узимао је у обзир културу, животне околности и веровања оних којима је проповедао. То му је помогло да буде прилагодљив и да на што бољи начин свима пренесе добру вест. И ми се можемо побољшати у проповедању ако смо прилагодљиви и трудимо се да пронађемо најбољи начин да помогнемо свакоме.

ПОШТУЈ ГЛЕДИШТЕ ДРУГИХ

Ако смо разумни, поштоваћемо гледиште других (Видети 13. одломак)

13. Која опасност је описана у 1. Коринћанима 8:9 и како је можемо избећи ако поштујемо гледиште других?

13 Разумност нам помаже и да поштујемо гледиште других. Примера ради, неке сестре воле да се шминкају, а друге не. Нека браћа и сестре умерено пију алкохол, док су други одлучили да уопште не пију. Сви желимо да будемо здрави, али бирамо различите методе лечења. Ако бисмо мислили да смо увек у праву и покушавали да убедимо друге да раде исто што и ми, могли бисмо их навести на спотицање и проузроковати поделе у скупштини. Сигурно нико од нас то не би желео! (Прочитати 1. Коринћанима 8:9; 10:23, 24.) Погледајмо два примера из којих се види како нам примена библијских начела може помоћи да будемо уравнотежени и сачувамо мир с другима.

Ако смо разумни, поштоваћемо гледиште других (Видети 14. одломак)

14. Која библијска начела треба да нас воде у избору одеће и фризуре?

14 Избор одеће и фризуре. Јехова није поставио правила у погледу облачења, али нам је дао библијска начела која нас могу водити у томе. Треба да се облачимо онако како доликује Божјим слугама, показујући разумност, скромност и разборитост (1. Тим. 2:9, 10; 1. Петр. 3:3). Стога, својим изгледом не привлачимо непотребну пажњу на себе. Надаље, библијска начела ће помоћи старешинама да не постављају своја правила у вези са личним изгледом. На пример, старешине у једној скупштини су желеле да помогну младој браћи која су пратећи моду почела да носе кратке, али разбарушене фризуре. Како су старешине могле да им помогну, а да не створе неко правило? Покрајински надгледник је предложио старешинама да кажу тој браћи: „Ако присутни док си на бини обраћају већу пажњу на тебе него на оно што причаш, онда треба нешто да промениш у свом изгледу.“ Ово једноставно објашњење је помогло младој браћи да разумеју шта треба да раде. Притом, старешине нису морале да постављају неко правило. d

Ако смо разумни, поштоваћемо гледиште других (Видети 15. одломак)

15. Који библијски закони и начела нам помажу када доносимо одлуке у вези свог здравља? (Римљанима 14:5).

15 Брига о здрављу. Свако мора да одлучи како ће бринути о свом здрављу (Гал. 6:5). У вези са избором лечења постоји само неколико конкретних библијских закона којих се морамо држати, као што су заповести да се уздржавамо од крви и спиритизма (Дела 15:20; Гал. 5:19, 20). Све остало је ствар личног избора. Неки имају поверења само у класичну медицину, док други више воле алтернативне методе лечења. Колико год да смо сигурни да је неки медицински поступак добар или лош, морамо поштовати право браће и сестара да доносе одлуке о избору лечења. С тим на уму, треба да имамо у виду следеће: (1) Само ће Божје Краљевство донети људима савршено и трајно здравље (Ис. 33:24). (2) Сваки појединац мора бити „потпуно уверен“ да је његов избор лечења најбољи за њега. (Прочитати Римљанима 14:5.) (3) Не осуђујемо друге због одлука које доносе и не радимо ништа што би их спотакло (Римљ. 14:13). (4) Хришћани воле једни друге и разумеју да је јединство скупштине важније од њиховог личног избора (Римљ. 14:15, 19, 20). Ако увек имамо на уму ове чињенице, бићемо блиски с нашом браћом и сестрама и доприносићемо миру у скупштини.

Ако смо разумни, поштоваћемо гледиште других (Видети 16. одломак)

16. Како старешина може показати да је разуман у опхођењу с другим старешинама? (Видети и слике.)

16 Старешине морају пружати добар пример у погледу разумности (1. Тим. 3:2, 3). Рецимо, старешина не треба да очекује да ће његови предлози увек бити прихваћени само зато што је старији или има више искуства од осталих старешина. Он разуме да Јеховин дух може подстаћи било ког старешину да каже нешто што ће помоћи старешинству да донесе мудру одлуку. Ако се већина сложи око неке одлуке која се не коси с библијским начелима, разуман старешина ће је подржати чак и ако се не слаже с њом.

ЗАШТО ЈЕ ДОБРО БИТИ РАЗУМАН

17. Зашто је добро да будемо разумни?

17 Када смо разумни, имамо многе благослове. Блискији смо с браћом и сестрама и у скупштини влада мир. Уживамо у разноликости која постоји међу Јеховиним народом. Дивно је знати да служимо Јехови као уједињена породица иако смо сви различити. Изнад свега, срећни смо што знамо да смо попут Јехове, Бога који је разуман.

ПЕСМА 90 Храбримо једни друге

a Јехова и Исус су разумни и желе да и ми развијемо ту особину. Ако смо разумни, лакше ћемо се прилагодити неповољним околностима, као што су неочекивани здравствени или финансијски проблеми. Уједно ћемо доприносити миру и јединству у скупштини.

b Видети чланак „Како се суочити с променама“, у часопису Пробудите се! бр. 4/2016.

c На веб-сајту jw.org погледати видео Интервју са братом Дмитријем Михајловим.

d Више информација о облачењу и дотеривању може се наћи у 52. лекцији у књизи Буди срећан заувек!