Пређи на садржај

Пређи на садржај

27. ЧЛАНАК ЗА РАЗМАТРАЊЕ

ПЕСМА 73 Дај нам одважности

Буди храбар као Садок

Буди храбар као Садок

Садок је био снажан и храбар младић (1. ЛЕТ. 12:28)

СРЖ

Како нам Садоков пример помаже да будемо храбри.

1-2. Ко је био Садок? (1. Летописа 12:22, 26-28).

 ЗАМИСЛИ следећи призор. Мноштво од преко 340 000 људи окупило се да постави Давида за краља над целим Израелом. Три дана су се у каменитим брдима око Хеврона могли чути жив разговор, веселе песме хвале и гласан смех (1. Лет. 12:39). Ту је био и Садок, младић који се у том мноштву вероватно ни по чему није издвајао. Међутим, Јехова се побринуо да знамо да је он био тамо. (Прочитати 1. Летописа 12:22, 26-28.) Ко је био Садок?

2 Садок је био свештеник и служио је Јехови раме уз раме с првосвештеником Авијатаром. Био је и виделац, што значи да је могао да разабере Божју вољу и да је био изузетно мудар (2. Сам. 15:27). Људи су му се обраћали када им је требао добар савет. Осим тога, био је веома храбар. У овом чланку биће речи о томе како је његова храброст долазила до изражаја.

3. (а) Зашто Јеховине слуге треба да буду храбре? (б) Шта ћемо осмотрити у овом чланку?

3 Током последњих дана, Сатана све жешће напада Божје слуге (1. Петр. 5:8). Док чекамо да Јехова уништи Сатану и његов зли свет, морамо бити храбри (Пс. 31:24). Хајде да осмотримо три начина на која можемо бити храбри као Садок.

БУДИ НА СТРАНИ БОЖЈЕГ КРАЉЕВСТВА

4. Зашто нам је потребна храброст да бисмо били на страни Божјег Краљевства? (Видети и слику.)

4 Као Јеховин народ, ми свим срцем подупиремо Божје Краљевство, али често нам је потребна храброст за то (Мат. 6:33). Примера ради, у овом злом свету морамо бити храбри да бисмо живели по Јеховиним мерилима и проповедали добру вест о Краљевству (1. Сол. 2:2). Храброст нам је потребна и да бисмо остали политички неутрални упркос све израженијим поделама око нас (Јов. 18:36). Многе Јеховине слуге су доживеле финансијски губитак, физичко малтретирање или су осуђене на затворске казне због тога што су одбиле да учествују у политичким збивањима или да служе војску.

Шта ћеш урадити када се поведе расправа о политици? (Видети 4. одломак)


5. Зашто је Садоку требала храброст да би био уз Давида?

5 Садок није отишао у Хеврон само ради Давидовог устоличења. Понео је оружје и био је спреман за борбу (1. Лет. 12:38). Био је спреман да се бори заједно са Давидом и да брани Израел од непријатеља. Можда није имао много искуства у ратовању, али је зато био веома храбар.

6. Шта је Садок могао да научи о храбрости од Давида? (Псалам 138:3).

6 Одакле једном свештенику таква храброст? Садок је био окружен снажним и храбрим људима. Нема сумње да је много научио од њих. Примера ради, Давид је одважно „водио Израел у војне походе“, због чега су сви Израелци желели да им он буде краљ (1. Лет. 11:1, 2). У борби против својих непријатеља Давид се увек ослањао на Јехову (Пс. 28:7; прочитати Псалам 138:3). Садок је о храбрости могао много да научи и од других људи, као што су били Јодај, његов син Венаја, као и још 22 војна заповедника, који су били уз Давида (1. Лет. 11:22-25; 12:26-28). Сви они су били решени да поставе Давида за краља и да га штите.

7. (а) Које савремене примере храбрости имамо? (б) Шта учиш из примера брата Нсилуа, о ком се говори у видеу?

7 Снагу и храброст стичемо када размишљамо о онима који одано подупиру Јехову и његово Краљевство. Наш Краљ Христ Исус одлучно се одупро притиску да постане део Сатаниног политичког система (Мат. 4:8-11; Јов. 6:14, 15). Он се увек уздао у то да ће му Јехова дати снагу. Имамо и бројне савремене примере младих људи који су уложили приговор савести или одбили да учествују у политичким активностима. Зашто не би погледао неке од њихових прича на веб-сајту jw.org? a

ПОМАЖИ СВОЈОЈ БРАЋИ

8. Када је старешинама потребна храброст да би пружиле помоћ својој браћи?

8 Сви који служе Јехови воле да помажу једни другима (2. Кор. 8:4). Међутим, понекад је за то потребна храброст. Примера ради, кад избије рат, старешине су свесне да су браћи и сестрама потребни охрабрење, подршка, можда Библија и литература, као и храна, одећа и смештај. Из љубави према стаду, старешине су спремне и да се изложе опасности да би браћи и сестрама пружиле оно што им је неопходно (Јов. 15:12, 13). На тај начин, они поступају по узору на Садока.

9. Према 2. Самуиловој 15:27-29, који задатак је Давид дао Садоку? (Видети и слику.)

9 Давидов живот је био у опасности. Његов син Авесалом је решио да му преотме краљевство (2. Сам. 15:12, 13). Давид је морао одмах да оде из Јерусалима! Рекао је својим слугама: „Бежимо одавде, јер иначе нећемо умаћи Авесалому!“ (2. Сам. 15:14). Док су његове слуге одлазиле из града, Давид је схватио да неко мора да остане да би га обавештавао о Авесаломовим плановима. Зато је послао назад Садока и још неке свештенике. (Прочитати 2. Самуилову 15:27-29.) Они су морали да буду веома опрезни. Давид им је дао опасан задатак, који их је могао коштати живота. Авесалом је био себичан и насилан човек, који је издао рођеног оца. Шта би тек урадио Садоку и другим свештеницима да је сазнао да су Давидови доушници!

Давид је поверио Садоку опасан задатак (Видети 9. одломак)


10. Како су Садок и други заштитили Давида?

10 Давид је смислио план и замолио Садока и још једног верног пријатеља, Хусаја, да му помогну да га спроведе у дело (2. Сам. 15:32-37). У складу с тим планом, Хусај је задобио Авесаломово поверење и предложио му стратегију која би заправо Давиду дала довољно времена да се припреми за његов напад. Затим је Хусај то јавио Садоку и Авијатару (2. Сам. 17:8-16). Њих двојица су након тога послали поруку Давиду (2. Сам. 17:17). Тако су, уз Јеховину помоћ, Садок и други свештеници спасли Давиду живот (2. Сам. 17:21, 22).

11. Како можеш бити храбар као Садок док помажеш својој браћи?

11 Ако те у опасним временима браћа позову да помогнеш суверницима, како можеш бити храбар као Садок? (1) Следи смернице. У таквим околностима важно је да останемо уједињени. Следи смернице своје подружнице (Јевр. 13:17). Старешине треба редовно да прегледају одлуке у вези с тим како се припремити и реаговати у случају катастрофе (1. Кор. 14:33, 40). (2) Буди храбар али и опрезан (Посл. 22:3). Размисли пре него што нешто урадиш. Немој се беспотребно излагати ризику. (3) Уздај се у Јехову. Увек имај на уму да Јехова жели да и ти и твоја браћа будете добро. Он ће ти помоћи да пружиш подршку браћи не угрожавајући ни своју ни њихову безбедност.

12-13. Шта си научио из онога што су доживели Виктор и Виталиј? (Видети и слику.)

12 Погледајмо шта су испричали Виктор и Виталиј, наша браћа која су превозила храну и воду суверницима у Украјини. Виктор каже: „Свуда смо покушавали да набавимо храну. Често смо у близини чули пуцњаву. Једном приликом, један брат је поклонио велику количину хране. Захваљујући томе, многи објавитељи су неко време имали оно што им је неопходно за живот. Док смо паковали ствари у камион, на око 20 метара од нас пала је граната, али није експлодирала. Целог тог дана преклињао сам Јехову да ми да храбрости да наставим да помажем браћи.“

13 „Требало је доста храбрости“, каже Виталиј. „Моје прво путовање је трајало 12 сати. Све време сам се молио Јехови.“ Виталиј је био храбар, али и опрезан. Он каже: „Стално сам се молио Јехови за мудрост и да се не уздам у себе. Возио сам само путевима које су власти одобриле за коришћење. Ојачало ми је веру када сам видео како су браћа и сестре сложно радили. Склањали су разне препреке с пута, сакупљали и утоваривали хуманитарну помоћ и давали нам храну и смештај током путовања.“

Када током опасних времена помажеш браћи, буди храбар али и опрезан (Видети 12. и 13. одломак)


ОСТАНИ ОДАН ЈЕХОВИ

14. Како бисмо се могли осећати ако неко кога волимо напусти Јехову?

14 Мало тога толико боли као када члан породице или близак пријатељ напусти Јехову (Пс. 78:40; Посл. 24:10). Што смо блискији били с том особом, то нам је теже да се помиримо са ситуацијом. Ако си доживео нешто тако болно, Садоков пример те може охрабрити.

15. Зашто је Садоку требала храброст да остане одан Јехови? (1. Краљевима 1:5-8).

15 Садок се није повео за својим блиским пријатељем Авијатаром када је он окренуо леђа Јехови. То се догодило пред крај Давидове владавине. Док је Давид лежао на самртној постељи, његов син Адонија пробао је да дође на престо иако је Јехова рекао да ће Соломон наследити Давида (1. Лет. 22:9, 10). Авијатар је стао на Адонијину страну. (Прочитати 1. Краљевима 1:5-8.) Тиме је изневерио Давида, али и Јехову! Можеш ли замислити колико је Садок био тужан и разочаран? Он и Авијатар су заједно служили као свештеници око 40 година (2. Сам. 8:17). Заједно су водили бригу о ковчегу правог Бога (2. Сам. 15:29). Обојица су пружала подршку Давиду као краљу и много тога су радили заједно у Јеховиној служби (2. Сам. 19:11-14).

16. Шта је вероватно помогло Садоку да остане веран Јехови?

16 Упркос Авијатаровој погрешној одлуци, Садок је остао одан Јехови. Давид никад није сумњао у његову верност. Када је Адонијина сплетка разоткривена, поверио је Садоку, Натану и Венаји да помажу Соломона за краља (1. Краљ. 1:32-34). Садока је сигурно много охрабрило и ојачало то што је био уз верне Јеховине слуге као што су Натан и други који су пружали подршку Давиду (1. Краљ. 1:38, 39). Када је Соломон постао краљ, поставио је Садока за првосвештеника уместо Авијатара (1. Краљ. 2:35).

17. Како се можеш угледати на Садока ако неко ко ти је близак окрене леђа Јехови?

17 Како се можеш угледати на Садока? Ако неко ко ти је близак окрене леђа Јехови, чврсто стани на Јеховину страну (Ис. Нав. 24:15). Јехова ће ти дати потребну снагу и храброст. Моли му се за помоћ и остани уз сувернике. Јехова изузетно цени твоју оданост и наградиће те за то (2. Сам. 22:26).

18. Шта си научио од Марка и Сајдси?

18 Погледајмо шта можемо научити од Марка и његове жене Сајдси. Њихове две одрасле ћерке су напустиле истину. Марко каже: „Чим твоја деца дођу на свет, неизмерно их волиш. Учинио би све да их заштитиш. Зато ти се срце слама када одлуче да напусте Јехову.“ Он још каже: „Али Јехова је уз нас. Побринуо се да храбримо једно друго. Када сам ја слаб, моја супруга је јака, а када је она слаба, ја сам јак.“ Сајдси додаје: „Да нам Јехова није давао снагу, не бисмо могли да издржимо све ово. Било ми је тешко јер сам мислила да сам ја крива и рекла сам Јехови како се осећам. Кратко након тога, дошла је сестра коју годинама нисам видела, ставила ми руке на рамена, погледала ме у очи и рекла: ’Сајдси, не заборави, ниси ти крива.‘ Уз Јеховину помоћ, имам снаге да му и даље радосно служим.“

19. На шта те је овај чланак подстакао?

19 Јехова жели да све његове слуге буду храбре као Садок (2. Тим. 1:7). Међутим, он не жели да се уздамо у своју снагу већ да се уздамо у њега. Зато када се нађеш у ситуацији да ти је потребна храброст, тражи је од Јехове. Можеш бити сигуран да ће ти он помоћи да будеш храбар као Садок (1. Петр. 5:10).

ПЕСМА 126 Бдимо, будимо непоколебљиви, јаки